Adventismus a Božie predurčenie, predzvedenie, vyvolenie ...

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Re: Adventismus a Božie predurčenie, predzvedenie, vyvolenie ...

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Lebo ktorých vopred poznal, tých aj predurčil, aby boli podobní obrazu jeho Syna, aby on bol prvorodený medzi mnohými bratmi. A tých, čo predurčil, tých aj povolal, a tých, čo povolal, tých aj ospravedlnil, a ktorých ospravedlnil, tých aj oslávil.
kika napísal:Boh si vyvoľuje jednotlivcov a nie nejaké denominácie alebo hnutia. Preto sa nedá povedať, že my adventisti sme predurčení a že by naše učenie získalo kredit správnosti. Už sa ani veľmi nestretávam s tým učením o výlučnosti u nás. Sama som sa niekedy nad tým zamýšľala a Tí, ktorých Boh vybral a skrze ktorých konal a budoval Ježišovu cirkev neboli len adventisti. Preto som presvedčená, že dávame zbytočnú váhu a dôraz na prvky, ktoré nás viditeľne odlišujú od iných ale pre spasenie a Božie vyvolenie, nemajú žiadny výynam. Iba si na nich budujeme vlastnú pýchu na svoje učenie a aj o ňom ako takom už pochybujem.
Moji milí, otvorili ste najťažšiu teologickú kategóriu PREDURČENIE - PREDESTINÁCIA.

Je dobre, keď k tomu zaujmete stanovisko, ale robte to, prosím,
CITLIVO
UVÁŽENE
A ZODPOVEDNE.

Teším sa.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Braňo napísal:Ako sa adventisti, Vy členovia alebo adventismus ako učenie, staviate k problematike Božieho predurčenia a vyvolenia? Ak tomu veríte a Božie predurčenie a vyvolenie funguje, je možné že by Boh predurčil aj niekoho iného ako adventistu? Myslíte si, že Boh predzvedel a vyvolil si aj takého, ktorý sobotu nezachováva, slávi deň Pánov v nedeľu, je mäso, ba dokonca mäso nečisté, nie je adventista a má Bohom predurčené spasnie napriek tomu že nerobí všetko, čo adventisti učia, že je pre spasenie nevyhnutné?
Ťažká téma, ale ktorá z tých čo tu riešime nie je? Jasnačka, pre niektorých, čo všade boli a všetko vedia najsprávnejšie, sú niektoré témy jasné ako facka. Ale toto je dobrá otázka, ktorú tu pisateľ položil. Ale na tejto adventistickej diskusii asi nebude mať veľa príspevkov, čo už vidieť. No, nie je to téma "obľúbenej" soboty a či zákona.
Neviem o tom, že by sa medzi adventistami o predestinácii spontánne hovorilo alebo vyučovalo. Skôr mám skúsenosti, že je to buď tabu alebo sa to preskakuje (bola témou sobotnej školy?) alebo je to nebiblická doktrína. Alebo je medzi adventistami aj nejaký kalvínista?
::nea::
Tak isto neviem, či nejaký adventista je schopný prijať už len to, že jeho skazenosť ako človeka je úplná a bez Božieho zásahu sa s ním neudeje nič. Veď je vedený k tomu, aby sa spolupodieľal, apeluje sa mu aby veril tak a onak, aby veril z vlastnej iniciatívy, aby odzachovával a dodržal. Ale má aj obavu o svoje spasenie. Akoby sa Bohu upierala absolútna suverenita vo všetkom a pripisovala sa moc hriešnikovi, ktorú absolútne nemá. Nejdem tu ďalej rozvádzať túto tému. Uvediem len citát od Charlesa Spurgeona:
Keď som prichádzal ku Kristovi, myslel som si, že to všetko robím sám a myslel som si, že hľadám horlivo Pána, nemal som žiadnu predstavu o tom, že Pán hľadal mňa.... Spomínam si na ten deň a hodinu, keď som prvýkrát prijal tieto pravdy v mojej vlastnej duši – keď boli, ako hovorí John Bunyan, vpálené do môjho srdca žeravým železom....
V jeden večer počas týždňa, keď som sedel v Božom dome, nerozmýšľal som veľa o kazateľovej kázni, lebo som jej neveril. Udrela ma myšlienka, “Ako si sa stal kresťanom?” Hľadal som Pána. “Ale ako to, že si začal hľadať Pána?” Pravda mi v momente preblyskla mysľou – Nemohol som Ho hľadať, kým tam nebol nejaký predchádzajúci vplyv v mojom myslení, ktorý spôsobil, aby som Ho hľadal. Modlil som sa, myslel som si, ale potom som sa sám seba spýtal: “Ako to, že si modlil?” Bol som k tomu povzbudený cez čítanie Písma. Ako to, že som začal čítať Písma? Čítal som ich ale čo ma k tomu viedlo? Potom v okamžiku, som uvidel, že na dne tohto všetkého je Boh a že On je Autorom mojej viery a dal, aby sa mi otvorila celá doktrína milosti a od tejto doktríny som už neodišiel až do tohto dňa a túžim, aby toto bolo moje neprestajne vyznanie: “Celú svoju zmenu pripisujem Bohu.”
(Autobiography, str. 164 - 5)
Na záver modlitba Charlesa Spurgeona:
„Pane som vinný, zaslúžim si tvoj hnev.
Pane, nemôžem sa zachrániť sám.
Pane, chcel by som mať nové srdce a priameho ducha ale čo mám robiť?
Pane, nemôžem urobiť nič, príď a konaj vo mne, aby som chcel a robil všetko na tvoju radosť.
Len Ty sám máš moc, ja viem to zachrániť vrak ako som ja;
Ku komu alebo kam mal by som ísť ak by som od Teba utiekol?
Ale ja teraz z hĺbky mojej duše volám na tvoje meno.
Trasúc sa a predsa veriac, ja celý sa vrhám ku tebe, ó, Pane.
Verím krvi a spravodlivosti tvojho drahého Syna....Pane zachráň ma dnes večer, pre Ježiša.“
(Iain Murray, Zabudnutý Spurgeon (The Forgotten Spurgeon) [Edinburgh: Banner of Truth Trust, 1973], str. 101f)

Member
Dátum registrácie: 27 Sep 2016, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Member »

Hosť napísal:Ťažká téma, ale ktorá z tých čo tu riešime nie je? Jasnačka, pre niektorých, čo všade boli a všetko vedia najsprávnejšie, sú niektoré témy jasné ako facka. Ale toto je dobrá otázka, ktorú tu pisateľ položil. Ale na tejto adventistickej diskusii asi nebude mať veľa príspevkov, čo už vidieť. No, nie je to téma "obľúbenej" soboty a či zákona.
Áno je to tak. Odhadol si to ešte v septembri správne. Odvtedy o Božom predurčení, predzvedení a vyvolení nič nové. Mŕtva téma, nezaujímavá, ťažká. Veď čo ak by sa ukázalo, že Boh je všemohúci a vševedúci, predurčil a vyvolil si aj neadventistov, nezachovávačov soboty, alebo že o sobote to vlastne nie je? Ale za to o sobote, o zákone, o zachovávaní a dodržiavaní kadečoho sa tu čvirikalo a čviriká neprestajne s obľubou a nadšením.
Potom v okamžiku, som uvidel, že na dne tohto všetkého je Boh a že On je Autorom mojej viery a dal, aby sa mi otvorila celá doktrína milosti a od tejto doktríny som už neodišiel až do tohto dňa a túžim, aby toto bolo moje neprestajne vyznanie: “Celú svoju zmenu pripisujem Bohu.”
Áno je to tak. Boh je autorom našej viery, veď viera je dar Boží.
„Pane som vinný, zaslúžim si tvoj hnev.
Pane, nemôžem sa zachrániť sám.
Pane, chcel by som mať nové srdce a priameho ducha ale čo mám robiť?
Pane, nemôžem urobiť nič, príď a konaj vo mne, aby som chcel a robil všetko na tvoju radosť.
Amen.

Laco
Dátum registrácie: 25 Jan 2017, 19:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Laco »

Braňo napísal:problematika Božieho predurčenia
Jeden starý adventista raz mladému človeku ktorý sa mal akurát ženiť povedal, Celý život nebudeš šťastný a všetko budeš chytať len za chvost. Poznal totiž príbeh rodiny z ktorej mladý pochádzal, poznal príbeh aj mladej ženy ktorú si mal brať. Teraz po dlhých rokoch musím skonštatovať že starký ma pravdu, gény si poctivo spravia svoju robotu a čo dokázal ustrážiť ten mladý tak zase vykvitlo na jeho deťoch. Predurčenie spasenia nebola nikdy téma ktorú by sme chceli. Na druhej strane ako sa zajtra rozhodneš je Bohu už 1000 rokov známe, samozrejme že ty máš pocit že si sa rozhodoval, (a aj si sa rozhodoval) :D

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

(Lukáš 15:10) Tak, říkám vám, nastává radost mezi Božími anděly z jednoho hříšníka, který činí pokání.“
(1. Timoteovi 2:4) jehož vůlí je, aby lidé všeho druhu byli zachráněni a přišli k přesnému poznání pravdy.

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

Laco napísal:
Braňo napísal:problematika Božieho predurčenia
Jeden starý adventista raz mladému človeku ktorý sa mal akurát ženiť povedal, Celý život nebudeš šťastný a všetko budeš chytať len za chvost. Poznal totiž príbeh rodiny z ktorej mladý pochádzal, poznal príbeh aj mladej ženy ktorú si mal brať. Teraz po dlhých rokoch musím skonštatovať že starký ma pravdu, gény si poctivo spravia svoju robotu a čo dokázal ustrážiť ten mladý tak zase vykvitlo na jeho deťoch. Predurčenie spasenia nebola nikdy téma ktorú by sme chceli. Na druhej strane ako sa zajtra rozhodneš je Bohu už 1000 rokov známe, samozrejme že ty máš pocit že si sa rozhodoval, (a aj si sa rozhodoval) :D
"19 A istotne poviete: „Prečo syn nemusí niesť nič za previnenie otca?“ Nuž, syn, ten uplatňoval právo a spravodlivosť, dodržiaval všetky moje ustanovenia a stále ich dodržiava. Istotne zostane nažive. 20 Duša, ktorá hreší – tá zomrie. Syn neponesie nič za previnenie otca a otec neponesie nič za previnenie syna. Spravodlivosť spravodlivého, tá bude na ňom samotnom, a zlo zlého, to bude na ňom samotnom.
21 A čo sa týka niekoho zlého, keby sa odvrátil od všetkých hriechov, ktoré spáchal, a naozaj by dodržiaval všetky moje ustanovenia a uplatňoval právo a spravodlivosť, určite zostane nažive. Nezomrie. 22 Všetky jeho priestupky, ktorých sa dopustil – nebudú sa pripomínať proti nemu. Pre svoju spravodlivosť, ktorú vykonával, zostane nažive.‘" (Ezechiel 18 kap.)

"12 Som vďačný Kristu Ježišovi, nášmu Pánovi, ktorý mi dal silu, lebo ma uznal za verného tým, že mi pridelil službu, 13 hoci som bol predtým rúhačom a prenasledovateľom a nehanebníkom. Ale bolo mi preukázané milosrdenstvo, lebo som bol v nevedomosti a konal som z nedostatku viery. 14 Ale nezaslúžená láskavosť nášho Pána nadmieru oplývala vierou a láskou, ktorá je v spojitosti s Kristom Ježišom. 15 Je to spoľahlivá reč a zasluhuje si plné prijatie, že Kristus Ježiš prišiel do sveta, aby zachránil hriešnikov. Z tých som prvý ja. 16 Jednako mi bolo preukázané milosrdenstvo, aby na mne, ako na prvom, mohol Kristus Ježiš ukázať celú svoju zhovievavosť ako vzor pre tých, ktorí do neho vložia svoju vieru vo večný život." (1 Timotejovi 1 kap.)

log

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Tato otazka nie je az tak tazka. Je podrobne rozobrana apostolom Pavlom. Tazke na Pavlovom uceni je iba to, ze to vacsina z nas nedokaze prijat, pretoze je to jedno z najtvrdich uceni celej biblie. A sice - Boh si vyvoluje koho chce a ako chce - na cloveku vobec nezalezi ! Nezalezi na tom, kde a komu si sa narodil a uz vobec nezalezi na tom co si robil a co si hovoril a ako si zil. Zalezi iba na tom, nad kym sa Boh zmiluje a to on spravi tak ako si len zaumieni.

10 Tak to bolo nielen pri nej, ale aj pri Rebeke, ktorá počala od jedného muža, od nášho otca Izáka. 11 Veď keď sa deti ešte ani nenarodili a neurobili nič dobré ani zlé — aby zostalo v platnosti Božie vyvolenie, o ktorom bolo vopred rozhodnuté, 12 ktoré nezávisí od skutkov, ale od vôle toho, kto povoláva —, bolo jej povedané: Starší bude slúžiť mladšiemu, 13 ako je napísané: Jákoba som miloval, ale Ezáva som nenávidel. 14 Čo teda povieme? Či nie je u Boha nespravodlivosť? Určite nie. 15 Lebo Mojžišovi hovorí: Zmilujem sa, nad kým sa zmilúvam, a zľutujem sa, nad kým sa zľutúvam. 16 A tak teda nezáleží na tom, kto chce, ani na tom, kto beží, ale na Bohu, ktorý sa zmilúva. 17 Lebo Písmo hovorí faraónovi: Nato som ťa povolal do života, aby som na tebe ukázal svoju moc a aby sa moje meno rozhlasovalo po celej zemi. 18 A tak sa teda zmilúva, nad kým chce, a zatvrdzuje, koho chce.
19 Povieš mi azda: Tak prečo ešte karhá? Veď kto sa môže vzoprieť jeho vôli? 20 Ó, človek, ktože si ty, že odvrávaš Bohu? Vari povie výtvor tvorcovi: Prečo si ma takto urobil? 21 Alebo či hrnčiar nemá moc nad hlinou, aby z tej istej hmoty urobil jednu nádobu na vznešený účel, druhú na podradný? 22 A čo potom, ak Boh, ktorý chce ukázať svoj hnev a prejaviť svoju moc, znášal s veľkou trpezlivosťou nádoby hnevu pripravené na záhubu, 23 aby dal poznať bohatstvo svojej slávy na nádobách milosrdenstva, ktoré pripravil na slávu — 24 na nás, ktorých povolal nielen zo Židov, ale aj z pohanov. 25 Tak hovorí aj u Ozeáša: Svojím ľudom budem volať tých, čo neboli mojím ľudom, a ako milovanú tú, čo nebola milovaná. 26 A stane sa, že tam, kde sa im hovorilo: Vy nie ste môj ľud, tam sa budú volať synmi živého Boha. 27 A Izaiáš volá nad Izraelom: Aj keby synov Izraela bolo toľko, koľko je morského piesku, zachránený bude zvyšok. 28 Lebo Pán bude konať na zemi tak, že úplne a rýchlo uskutoční svoje slovo. 29 Tak predpovedal aj Izaiáš: Keby nám Pán zástupov nebol nechal potomstvo, boli by sme ako Sodoma a podobali by sme sa Gomore. 30 Čo teda povieme? Pohania, ktorí sa neusilovali o spravodlivosť, dosiahli spravodlivosť, no spravodlivosť z viery; 31 ale Izrael, ktorý sa usiloval o zákon spravodlivosti, nedospel k zákonu. 32 Prečo? Pretože nevychádzal z viery, ale akoby zo skutkov. Potkli sa o kameň pohoršenia, 33 ako je napísané: Hľa, kladiem na Sione kameň úrazu a skalu pohoršenia, ale kto verí v neho, nebude zahanbený.

Member
Dátum registrácie: 27 Sep 2016, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Member »

Tvrdíme, že Boh je zvrchovaný nad svojim stvorením, zvrchovaný nad prírodou, zvrchovaný nad históriou, zvrchovaný nad zákonmi, ...
Ale akonáhle príde na tému spasenia, zbavujeme Ho Jeho zvrchovanosti.

R.C. Sproul | Božia úplná zvrchovanosť
https://www.youtube.com/watch?v=W6PbEMCnUeI

šaňo

Neprečítaný príspevok od používateľa šaňo »

Member napísal: 01 Dec 2017, 19:58
Tvrdíme, že Boh je zvrchovaný nad svojim stvorením, zvrchovaný nad prírodou, zvrchovaný nad históriou
Mám prosím Vás jednu otázku: Ked Pán Boh vie čo spravím za pol hodinu ako sa zachovám zajtra o 18.00 v kine a vie aj koho si zoberiem za manželku a kedy. Ja neviem ani to čo bude zajtra ani to či si udržím toto zamestnanie, vie to len Boh. Čokolvek spravím všetko vedel už pred sto rokmi. Je môj život predurčený ???

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

šaňo napísal: 15 Jan 2018, 19:57Mám prosím Vás jednu otázku: Ked Pán Boh vie čo spravím za pol hodinu ako sa zachovám zajtra o 18.00 v kine a vie aj koho si zoberiem za manželku a kedy. Ja neviem ani to čo bude zajtra ani to či si udržím toto zamestnanie, vie to len Boh. Čokolvek spravím všetko vedel už pred sto rokmi. Je môj život predurčený ???
Moje myšlienky nie sú vašimi myšlienkami ani moje cesty nie sú vašimi cestami,
hovorí Jehovah.
Lebo o koľko vyššie sú nebesia než zem, o toľko sú vyššie moje cesty než vaše cesty
a moje myšlienky než vaše myšlienky.
{Iz 55:8-9}

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní