Vege strava ako ideál pre adventistu

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Vege strava ako ideál pre adventistu

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Daniel Pszczolka napísal:

1. Nový zákon (NZ) se na mnoha místech vyjadřuje ke strávě. Ale způsob jak o tomto tématu mluví ap. Pavel naznačuje, že stravovací předpisy různých směrů (nebyli to jen křesťané ze Židů) byly vždy velkým jablkem svárů v rané církvi. Nikde se však NZ nevyjadřuje k tomu co jíst či nejíst. Výjimkou je jeden text. A to Sk 21:25 Pokud jde o pohany, kteří přijali víru, těm jsme písemně oznámili své rozhodnutí, že nemají jíst pokrmy obětované modlám, ani krev, ani maso zvířat nezbavených krve, a že se mají vyvarovat smilstva.“ Později ap. Pavel napíše že maso obětované modlám jíst sice můžou, ale měli by přitom mít na myslí zda tím neublíži druhým bratřím.
Také jsem adventista od "narození". Zajímalo by mě jak rozumíš tomu textu, který jsi uvedl. V překladu, který jsi použil je použito slovo nejedli pokrmy obětované modlám. Jednalo se jen o maso, protože diskuze se většinou stočí na to maso? Druhá poznámka: těch překladů, které podporují vyloženě nejezení je podstatně méně. Jiné překlady mají spíše na mysli účast na pohanské modloslužbě a ta není dána pouhým jezením a nejezením.

Daniel Pszczolka
Dátum registrácie: 14 Jún 2017, 08:11
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Daniel Pszczolka »

ambassador napísal: Zajímalo by mě jak rozumíš tomu textu, který jsi uvedl. V překladu, který jsi použil je použito slovo nejedli pokrmy obětované modlám. Jednalo se jen o maso, protože diskuze se většinou stočí na to maso? Druhá poznámka: těch překladů, které podporují vyloženě nejezení je podstatně méně. Jiné překlady mají spíše na mysli účast na pohanské modloslužbě a ta není dána pouhým jezením a nejezením.
Takže pro připomenutí: Skutky apoštolské 21:25 Pokud jde o pohany, kteří přijali víru, těm jsme písemně oznámili své rozhodnutí, že nemají jíst pokrmy obětované modlám, ani krev, ani maso zvířat nezbavených krve, a že se mají vyvarovat smilstva.“

Díval jsem se trochu do řečtiny. Ve Sk. 21:25 je použito slovo filásso což je slovo, které se obvykle používá v kontextu přikázání. Znamená to střežit, hlídat, mít na něco upřený zrak. České překlady to slovo ve Sk. 21:25 překládají slovem zdržovat se (Sýkora,Škrába,Rudolf Col), vystříhat se (ČSP,JB), varovat (BK), nemají jíst (Petrů,ČEP),vyhýbat se (B21), varovat se (Žilka), chránit se (Pavlík). Slovenské překlady používají chrániť sa (Ekum. a Evan. preklad) zdržáť sa (Roháček a Kat. preklad). Další jazyky si už odpustím :).

Chápu ten text tak, že je za slovem filásso(tedy střežit) je uvedený seznam oblasti v nichž se mají držet židovských pravidel. Tedy věci obětovaných modlám, všeho toho co se týče způsobu zabíjení zvířat určených ke snědení, pravidel týkajících se požívání krve (tedy zákazu jejího požívání) a oblasti týkajících se nemravného sexu (eventuálně to lze i chápat vyhýbat se modloslužebným aktivitám, ale moc mi nedává smysl opakování, když už před tím je vyhýbání se všemu co bylo obětováno modlám, tedy nejen jídlu a Římané přece jenom to měli v oblasti sexuálního života volnější).

Když jsem se připravoval na tuto odpověď uvědomil jsem si, že podobný seznam je i ve Sk. 15:20 a 15:29. Tam je použito slovo apechó což znamená držet se od něčeho dál, vzdalovat se od něčeho. Za tím slovem je pak pak stejný seznam v jiném pořadí.

Pro úplnost je zacituji

Skutky apoštolské 15:20 ale jen jim napsali, aby se vyhýbali všemu, co přišlo do styku s pohanskou bohoslužbou, aby nežili ve smilstvu, aby nejedli maso zvířat, která nebyla zbavena krve, a aby nepožívali krev.

Skutky apoštolské 15:29 Zdržujte se všeho, co bylo obětováno modlám, také krve, pak masa zvířat, která nebyla zbavena krve, a konečně smilstva. Jestliže se toho všeho vyvarujete, budete jednat správně. Buďte zdrávi.“

Suma sumarum: Sk. 21:25,15:20 a 15:29 jsou dle mého mínění jediné novozákonní texty, které formou nařízení zasahují i do oblasti stravování. To ,že tam je ten seznam 3x, je zdůraznění, které říká posluchači (dnešnímu čtenáři), toho si všimni, to je důležité. Uvědomění si téhle skutečnosti (opakování) je bonus pro mně :). Budu ještě uvažovat nad tím kam mě to vede.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Daniel Pszczolka napísal:
Daniel Pszczolka píše:
Daniel Pszczolka » 22 Aug 2017, 23:36
2. Starý zákon nikde nespojuje zdraví s tím co má či nemá Izraelec jíst. Dlouhověkost je spojovaná pouze s poslušnosti Hospodinu ne ní to jen strava ( když ta do ní patří).

3. Čisté a nečisté, jako to co se má jíst či nejíst je poprvé zmiňováno až v Leviticu v kontextu Izraele a nezdůvodňuje je Hospodin lepším zdravím.
Suma sumarum: Sk. 21:25,15:20 a 15:29 jsou dle mého mínění jediné novozákonní texty, které formou nařízení zasahují i do oblasti stravování. To ,že tam je ten seznam 3x, je zdůraznění, které říká posluchači (dnešnímu čtenáři), toho si všimni, to je důležité. Uvědomění si téhle skutečnosti (opakování) je bonus pro mně :). Budu ještě uvažovat nad tím kam mě to vede.
Jaký význam má pro čtenáře všimnoutí si toho a co je tam to důležité? Proč je 3x důkežité a na čem stojí toto konstatování. Dnes je trend všechno se může? Vždyť přece ap.Pavel píše: "Všechno co se prodává..."
Potřeboval Izraelita vědět proč má rozlišovat čisté a nečisté? Má "košer" příprava masa obřadní význam?
Nejsem odpůrce ani propagátor vegastravy, jen se sdílím.
Daniel Pszczolka píše:
Možná bychom ještě v úvahu měli vzít ještě jednu věc. Ve společnosti v níž žijeme vládne mezi jinými i kult těla. Nepřikládáme zdůrazňovaním správné životosprávy své polínko do ohně téhle současné modloslužby?
Není to přece trochu jinak? Jan Křtitel a jeho stravování a tehdejší doba. Byla někdy doba kdy nebyl kult těla?
Určitě nejsme ojedinělí kdo se vyjadřují k životosprávě.

Daniel Pszczolka
Dátum registrácie: 14 Jún 2017, 08:11
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Daniel Pszczolka »

ambassador napísal: Jaký význam má pro čtenáře všimnutí si toho a co je tam to důležité? Proč je 3x důkežité a na čem stojí toto konstatování. Dnes je trend všechno se může? Vždyť přece ap.Pavel píše: "Všechno co se prodává..."
Potřeboval Izraelita vědět proč má rozlišovat čisté a nečisté? Má "košer" příprava masa obřadní význam?
Nejsem odpůrce ani propagátor vegastravy, jen se sdílím.

Není to přece trochu jinak? Jan Křtitel a jeho stravování a tehdejší doba. Byla někdy doba kdy nebyl kult těla?
Určitě nejsme ojedinělí kdo se vyjadřují k životosprávě.
Mo je odpověď tě asi zklame. Musím přiznat, že jsem měl pokušení dát jednoslovnou odpověď Nevím. Protože tak v podstatě moje odpověď zní. Nevím. Byly doby, kdy jsem měl ve všem jasno. Sobota, stvoření, potopa, čisté nečisté, stav po smrti, 2300 večerů a jiter, EGW atd atd atd .... Ale dnes je ta doba pryč. Přiznal jsem si , že jak říká Pavel naše poznání je jen částečné A na to jsme myslím v době moderny jako křesťané zapomněli, nebo spíše jsme vyvinuli ještě větší snahu o ještě přesnější poznání a Pavlova slova jsme nějak z naši věrouky vytěsnili. Alespoň co si pamatuji, tak mi je nikdo během vyučování ke křtu nezdůrazňoval. Na to jsem musel přijít v těžkých a mou víru silně ohrožujících krizích. Dneska mám k mnohým těm tématům skoro stejný postoj. Skoro, protože je tam jeden rozdíl. Každé z těch témat mám otevřené. To ovšem neznamená, že přijmu cokoli, co někdo bude tvrdit, ale držím se Pavlova všeho zkuste a toho co je dobré se přidržte.

Možná, že některé mé výpovědi tak nevyzní, ale věř mi, že jsem otevřeny na argumenty. V předchozím příspěvku jsem dal odpověď na otázku jak rozumíš tomu textu, který jsi uvedl. Možná jsem tam na začátku opomenul přidat: Za současného mého poznání tomu rozumím následovně.

Pokladáš spoustu otázek. A jsou to dobré otázky, ale pokladáš je špatné osobě. A jak jsem napsal na konci předchozího příspěvku: Budu ještě uvažovat nad tím kam mě to vede. A to někdy trvá hrozně dlouho. A není to odvisle hlavně od mně i když samozřejmě částečně i ode mně.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Nejsem zklamán tvou odpovědí. Možná, že někdy je moudřejší odpovědět nevím. Každý kdo někdy dokáže říci, napsat NEVÍM je u moudrých lidí vážený.

log

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Vegetarianska a veganska strava je idealna pre kozu, pre kravu alebo pre leguana. Pre cloveka je absolutne nevhodna, minimalne v obdobi jeho vyvoja. Hoci som nikdy nebol vegetarian, pod vplyvom dobre znamych adventistickych zdravotnych teorii sme mali relativny nedostatok masa a na vlastnej skusenosti a pozorovanim inych rovesnikov mozem potvrdit ze nedostatok masitej stravy v obdobi vyvoja sa velmi negativne a nevratne podpise pod rozvoj kostry a muskulatury.

Biblia je cisto nabozenska kniha, popisuje ludske predstavy o nadprirodzenom. Biblia sa absolutne nijako nevenuje otazke vegetarianstva, nema ziadnu ambiciu riesit "svetske" veci, medzi ktore patri zdravie samo o sebe, ale riesi cisto veci nabozenske a nadprirodzene. To neznamena, ze Biblia nespomina zdravie - ano, spomina - ale z jedneho jedineho hladiska - a sice pokial ide o nadprirodzene uzdravenie, jedine v tomto nadprirodzenom kontexte a takychto odkazov je v nej nespocet.

8 A čítali z knihy, zo zákona Božieho, srozumiteľne, vykladajúc smysel. A tak rozumeli ľudia tomu, čo sa čítalo. 9 Potom riekol Nehemiáš, a on bol tiršata, a kňaz Ezdráš, učený v zákone, a Levitovia, ktorí vyučovali ľud, všetkému ľudu: Tento deň je svätý Hospodinovi, vášmu Bohu, preto nesmúťte ani neplačte! Lebo plakal všetok ľud, keď počuli slová zákona. 10 A povedal im: Iďte a jedzte tučné a pite sladké a posielajte čiastky tomu, kto nemá nachystaného; lebo tento deň je svätý nášmu Pánovi, a nermúťte sa, lebo radosť Hospodinova je vašou silou. 11 A tak tíšili Levitovia všetok ľud a hovorili: Buďte ticho, lebo toto je svätý deň, a nermúťte sa! 12 A tak odišiel všetok ľud jesť a piť a posielať čiastky a sláviť s veľkou radosťou, lebo porozumeli slovám, ktoré im oznámili.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

log napísal:Vegetarianska a veganska strava je idealna pre kozu, pre kravu alebo pre leguana. Pre cloveka je absolutne nevhodna, minimalne v obdobi jeho vyvoja. Hoci som nikdy nebol vegetarian...
Teď píšu o vegetariánství z pohledu praktického, nikoliv biblického.

Když jsem jedla maso, neměla jsem problém se sprintem. Na jízdárně jsme si občas po práci hráli na honičku a můj sprint se stal "obávanou" součástí hry. Tím se nechlubím, jen chci vypíchnout, že v té době masa to nebyl problém.

Pak jsem se stala vegetariánkou a v této filozofii jsem setrvala asi 14 let. Už nevím přesně. Rapidně se mi zlepšila vytrvalost, a tak jsem se dala na vytrvalostní běh nejlépe od 800 m nahoru. Sprint již nebyl tak úchvatný jako za éry masa. Za éry vegetariánství jsem měla asi 3,5 roku nebo tak nějak trenéra fitness. On byl "masař", já ne. Dohodli jsme se, že do stravy mi zasahovat nebude a uvidíme, co to udělá. Tak jsem zvedala činky za hojné podpory zeleniny, a vyhrála jsem 2x školní soutěž ve své kategorii. Asi není úplně bez zajímavosti, že kůň, býk, nosorožec, slon atd. patří mezi silná zvířata. Tím chci říct, že vegetariánství není překážkou záliby v disciplínách orientovaných na sílu. To mi bylo rozhodně bližší, neb vím, že např. v baletu bych nepochodila.

Ráno jsem chodila s klukama běhat, no tak to jsem nestíhala, ale byl to fajn trénink. Dělalo mi problém běžet dlouho a rychle. Spíš mi vyhovovalo běžet pomaleji a dlouho.

Byla jsem kdysi na dovolené na kolách a jeden kazatel mi řekl, že je vidět, že ten NEW START funguje. Způsobila jsem totiž nečekaný poprask tím, že jsem dojela za 5 minut po nejlepším cyklistovi na naši chatu (bylo to 4 km do kopce) po nerovném terénu. Vůbec jsem nečekala, že z toho bude taková sláva. Na další den jsme si dali výjezd na kole na Praděd (nejen) pro potvrzení mé kondice.

Tím chci říct, že u mě to fungovalo takto, u někoho to může fungovat jinak. Nevěřím, že je třeba obhajovat vegetariánství Biblí, ani nepropaguji NEW START. Co měli dělat kněží při obětech, že :). Ale myslím si, že vegetariánská strava je užitečná, pokud je vyvážená. Je třeba hlídat železo, B 12, hlídat množství sóji - znám lidi, kteří z ní chytili alergii.

V současné době jsem se vrátila k masité stravě čistě z praktických důvodů, nechce se mi vařit 2 jídla zvlášť, jinak je mi vegetariánství sympatické a možná se časem k němu vrátím, uvidíme. Jsem po úraze, z hlediska sportu jsem se přeorientovala na plavání, tam to nevadí, a záliba v turistice mi zůstala. Ponechala jsem si i ty činky, tam ten úraz nehraje roli. Ale na dlouhé tratě to už není a na sprint už vůbec ne. Ale tak se aspoň občas podívám na seriál Dlouhá míle a nostalgicky na vegetariánství zavzpomínám.

log

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Zabudla si nam prezradit ci si bola v obdobi vyvoja (do18) vegetarian alebo "masozravec". Internet je plny "expertov" co od malicka jedli maso a po 20/30/40 presli na vege a zacali robit expertov na vege stravu a dokazovat ako to super funguje. Lenze telo sa buduje v detstve a dospievani, kde je maso klucove a na tutomasozravu cast svojho zivota vege experti radi zabudaju.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

log napísal:Zabudla si nam prezradit ci si bola v obdobi vyvoja (do18) vegetarian alebo "masozravec". Internet je plny "expertov" co od malicka jedli maso a po 20/30/40 presli na vege a zacali robit expertov na vege stravu a dokazovat ako to super funguje. Lenze telo sa buduje v detstve a dospievani, kde je maso klucove a na tutomasozravu cast svojho zivota vege experti radi zabudaju.
Necítím se jako "expert" na vegetariánství. Popisuji vlastní zkušenost, nikoli zkušenost "jedna paní povídala." A to jsem se ještě nezmínila o své cyklistice mimo tu jednu akci, o které píšu.

Netvrdím, že každý organismus funguje stejně, a tudíž, co je vhodné pro mě, musí být vhodné i pro jiné. Já mám zkušenost takovou, ty máš zkušenost jinou. Nedělám z vegetariánství náboženství a otázku spásy, to je nesmysl zvláště kvůli odlišnosti každého organismu. Nemám problém ani s lidmi, kteří jsou vegetariány čistě z etických důvodů. Moje spolupracovnice po návštěvě kuřecí farmy přestala jíst maso včetně kuřat. Když už dělám maso, seženu si ho většinou od farmářky. Vejce z klecového chovu nekupujeme vůbec. Ale to už je jiná otázka.

Do 18 let jsem se živila i masem, hlavně vepřovým, zhruba asi 1x týdně. Mezi mými přáteli jsou lidé, kteří byli vegetariány odmalička a období dospívání přestáli bez újmy. Internet je plný i těchto zkušeností. Proto si vyber, co je ti bližší. Nejlepší je si to zkusit na sobě a člověk pak ví, co mu vyhovuje, a co ne.

Já osobně nevěřím, že bez masa to nejde. S masem je to ale pohodlnější, vegetariánský jídelníček se musí více hlídat.

Zajímavá je i otázka krevních skupin. Některé skupiny snášejí maso lépe než jiné skupiny, a zde může být i částečný klíč k tomu, proč jedna a ta samá věc "zabírá" každému jinak. Otázka krevních skupin je sice jen hypotéza, nicméně minimálně na naši rodinu to sedí.

Jinak s vege stravou se mi zlepšila pleť, udržet váhu bylo snazší, a vápníku jsem měla víc než teď, když maso jím. Jednu dobu jsem byla i veganem, ale to jsem zrušila, protože jsem si nemohla vařit sama.

Tož tak.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Články k tématu od výživářky, vegetariánky neadventistky:

článek: Morální výživová nadřazenost:

http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-sl ... emid=30013

článek: Můj vegetariánský omyl:

http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-sl ... emid=28121

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní