Hosť napísal:Pokud Pavel hovořil v NZ zcela jasně o tom, že věří všemu co je v zákoně, to rozhodně není žádné zjednodušování, ale jen Tvůj výmysl jak to obkecat:
[KB1613] Sk 24:14 Ale totoť před tebou vyznávám, že podlé té cesty, kterouž nazývají kacířstvím, tak sloužím Bohu otců, věře všemu, cožkoli psáno jest v zákoně a v prorocích,
Mikime, urážíš a utíká Ti kontext. Moje námitka byla na to, že Pavel musel (a tím pádem i my) zachovávat sobotu kvůli tomu, že věříme písmům SZ. Pavel byl křesťan židovského původu, já jsem křesťan pohanského původu, věřím tomu, co je napsané v SZ, sobotu vidím jako smluvní vztah Hospodina a Izraele.
Sobota snad nebyla pro pohany, nechtěli snad pohané, aby jim právě v sobotu a ne v jiný den apoštol Pavel také kázal jako židům?
Proč ho neprosili, aby jim stejná slova vykládal třeba hned na druhý den v neděli?
Sobota byla pro pohany, kteří se připojili k Izraeli pod starou smlouvou(proselyté), proto je apoštol našel v synagóze, tam jeho misie začínala.V neděli se v synagóze lidi nescházeli, proto ho neprosili, aby přišel.
V nové smlouvě podle všeho sobota pro pohany není, resp. není to tom žádný záznam v NZ.
To dá rozum, že ti stačí zachovávat Boží přikázání včetně chození do sboru v sobotu (jako ten kdo se stal křesťanem a tím pádem i "členem" duchovního Izraele) a dělat milosrdenství druhým a nebudeš chodit po vodě, dělat zázraky může skrze Tebe dělat klidně Ježíš, ale v Tvém případě to asi nepřipadá v úvahu.
Mikime, máme zcela rozdílný koncept spásy, to vidím stále zřetelněji, teď jsi to hezky vyjádřil. Pro Tebe je záruka spásy zachovávání Božích přikázání, chození do sboru, dělat milosrdenství..tedy skutky. Pro mne je zárukou spásy vztah ke Kristu, víra v jeho milost.
Děkuji Ti za to, jak jsi mne ohodnotil-tj. že skrze mne nemůže dělat Bůh zázraky, nermoutí mne to, tak totiž farizeové hodnotili Krista a učedníky vznikající církve.
Církev ASD vychází z daru ducha proroctví EGW, a o jiném ani neučí, takže, pokud to nevíš, a nikdo ti to neřekl před křtem, o čemž pochybuji, tak se zeptej nebo si něco přečti, v opačném případě nevíš co mluvíš, pokud nevěříš učení EGW zakladatelce církve asd., potom nemůžeš být považován za pravého adventistu a už vůbec ne za toho co je v ostatku.
Jestli CASD vychází z daru ducha je to smutné, měla by vycházet z Písma. Znovu opakuji, církev nevyžaduje víru v spisy EGW, ale to, že se dar proroctví projevuje v církvi ostatků. Považuji to sice za chybu, že je to v křestním slibu, ale na druhou stranu je to moudré-je to obrana proti Mikimům, kteří by rádi zavázali lidi k víře veškerým jejím spisům a církev je tím otevřená i k tomu, že se dar proroctví může (a vlastně musí) projevit i u dalších křesťanů.
Stínové výroční soboty:
Mikime, o výročních sobotách samozřejmě vím, ale o nich řeč nebyla. Dal jsem Ti mnoho odkazů na obrat soboty a novoluní, které zřetelně ukazují, že v listu Koloským se píše o týdenních sobotách.
..Když není myšlena litera Desatera, tak litera vyrytá do kamene čeho? A kde Ježíš řekl, že Desatero dává život? Žiju v přesvědčení, že Bůh dává život.Opravdu Desatero dává život?
Odpověděl jsi :
On mu řekl: "Proč se mě ptáš na dobré? Jediný je dobrý! A chceš-li vejít do života, zachovávej přikázání!"
Už jsme o tom nedávno diskutovali, vyzval jsem Tě tehdy, aby jsi dialog Krista a bohatého mladíka dočetl do konce. Ukázalo se totiž, že zachovávání přikázání nedávalo život, bohatý mladík to dělal a nebylo mu to ve výsledku nic platné. Samozřejmě jsem věděl, že uvedeš tento příklad

to vše při vědomí, že dialog je v době, kdy byl Izrael pod starou smluvou, tu zrušil Kristův kříž.
Odpověděl jsi ale pouze na jednu z otázek, neodpověděl jsi třeba na to, který jiný zákon(litera) byl vyryt do kamene, ale nemusíš.
znovu mohu opakovat toto:
Kdyby tu byl zákon, který by mohl dát život, pak by vskutku spravedlnost byla ze zákona. Gal 3:21
...Sobota byla pro pohany, kteří se připojili k Izraeli pod starou smlouvou(proselyté), proto je apoštol našel v synagóze, tam jeho misie začínala.V neděli se v synagóze lidi nescházeli, proto ho neprosili, aby přišel.
Opět nemluvíš pravdu...
tak znovu, správné překlady uvádějí slůvko "pohané" a ti jistě nebyli se židy a se zbožnými proselyty v synagóze, ale byli venku a jakmile Pavel a Barnabáš vyšli ze synagódy, tak je prosili,
aby i jim příští sobotu mluvili stejná slova!!!
[KB1613] Sk 13:42 A když vycházeli ze školy Židovské,
prosili pohané, aby jim v druhou sobotu mluvili táž slova.
[Roháčkov preklad] Sk 13:42 A keď vychádzali zo synagógy Židov, prosili pohania, žeby im nasledujúcu sobotu rozprávali tie isté slová.
[KJV+] Act 13:42 And when the Jews were gone out of the synagogue, the Gentiles besought that these words might be preached to them the next sabbath.(the next…: Gr. in the week between, or, in the sabbath between)
[TR+] Act 13:42 exiontwn de ek thj sunagwghj twn ioudaiwn parekaloun
ta eqnh eij to metaxu sabbaton lalhqhnai autoij ta rhmata
tauta.
Nesmíš číst falešné překlady NZ od Westcotta-Horta nebo Tischendorfa, kteří to slůvko "pohané" nemají uvedené vůbec a tím pádem i všechny moderní Bible vycházející z nich:
[WH+] Act 13:42 exiontwn de autwn parekaloun eij to metaxu sabbaton lalhqhnai autoij ta rhmata tauta.
[TISGNT+] Act 13:42 VExio,ntwn de. auvtw/n pareka,loun eivj to. metaxu. sa,bbaton lalhqh/nai auvtoi/j ta. r`h,mata tau/ta).
[KB1613] Sk 13:44
V druhou pak sobotu téměř všecko město sešlo se k slyšení slova Božího.
A dále ap. Pavel říká ke komu bude mluvit:
Skutky apoštolské 13:45 Když Židé uviděli zástupy, byli naplněni závistí a začali tomu, co Pavel říkal, odporovat a rouhat se.
46 Pavel a Barnabáš směle řekli: "Vám mělo být hlásáno Boží slovo nejprve.
Protože je odmítáte a nepovažujete se za hodné věčného života, hle, obracíme se k pohanům.
47 Neboť tak nám nařídil Pán: `
Ustanovil jsem tě za světlo pohanům, abys byl k záchraně až na konec země.´"
48 Když to pohané slyšeli, radovali se a oslavovali Pánovo slovo a uvěřili všichni, kteří byli určeni k věčnému životu.
49 A Pánovo slovo se šířilo po celé krajině.
...Mikime, máme zcela rozdílný koncept spásy, to vidím stále zřetelněji, teď jsi to hezky vyjádřil. Pro Tebe je záruka spásy zachovávání Božích přikázání, chození do sboru, dělat milosrdenství..tedy skutky. Pro mne je zárukou spásy vztah ke Kristu, víra v jeho milost.
Ano pro mne je zárukou milost Boží + zachovávání přikázání Desatera + ostatních dodnes platných přikázání z Mojžíšova zákona, které mám zapsány v mysli a v srdci ,a dále mít víru Ježíšovu, tak jak to požaduje po nás sám Ježíš ve Zjevení a činit skutky zákona i milosrdenství, které nám On připraví a bude nás podle nich soudit.
[KB1613] Př 7:2
Ostříhej přikázaní mých, a živ budeš, a naučení mého jako zřítelnice očí svých. (shemor mitzvotai vehheye vetorati keishon enekha)
[KB1613] Př 19:16
Ten, kdož ostříhá přikázaní, ostříhá duše své; ale kdož pohrdá cestami svými, zahyne.
Co platilo tehdy pro židy, platí dnes i pro nás křesťany, protože Bůh dodnes svěcení soboty pro nikoho nezrušil!!! A kdyby to náhodou někdy v budoucnu zrušil pro pohany a nechal pro židy, byl by to pořádný nesmysl a totální chaos pro všechny.
[KB1613] Ez 20:20
Též soboty mé svěťte, i budou na znamení mezi mnou a vámi, aby známé bylo, že já jsem Hospodin Bůh váš. (veet-shabetotai kadeshu vehayu leot beni uvenekhem ladaat ki ani ADONAI elohekhem)
[KB1613] Kaz 12:13 Summa (závěr) všeho, což jsi slyšel:
Boha se boj, a přikázaní jeho ostříhej, nebo na tom všecko člověku záleží. (...veet-mitzvotav šemor ki-ze kol-haadam…)
[KB1613] Kaz 12:14 Poněvadž
všeliký skutek Bůh přivede na soud, i každou věc tajnou,
buďto dobrou, buďto zlou.
Tyto verše i činění skutků milosrdenství, i díky kterým budeš souzen a nakonec buď odsouzen nebo odměněn jistě znáš, pokud se vysmíváš skutkům milosrdenství budeš před Bohem zařazen mezi kozly:
Matouš 25:31 "Až přijde Syn člověka ve své slávě a všichni andělé s ním, tehdy se posadí na trůn své slávy.
32 a budou před něj shromážděny všecky národy. A oddělí jedny od druhých, jako pastýř odděluje ovce od kozlů.
33
Ovce postaví po své pravici, kozly po levici.
34 Potom řekne Král těm po své pravici: `Pojďte, požehnaní mého Otce, přijměte za dědictví království, které je pro vás připraveno od založení světa.
35 Neboť jsem hladověl, a dali jste mi najíst, žíznil jsem, a dali jste mi napít, byl jsem cizincem, a ujali jste se mě,
36 byl jsem nahý, a oblékli jste mě, byl jsem nemocen, a navštívili jste mě, byl jsem ve vězení, a přišli jste za mnou.´
Matouš 25:37 Tehdy mu spravedliví odpovědí: `Pane, kdy jsme tě spatřili hladového, a dali jsme ti najíst, nebo žíznivého, a dali jsme ti napít?
38 Kdy jsme tě spatřili jako cizince, a ujali jsme se tě, nebo nahého, a oblékli jsme tě?
39 Kdy jsme tě spatřili nemocného nebo ve vězení, a přišli jsme za tebou?´
40 Král odpoví a řekne jim: `Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nejmenších bratří, mně jste učinili.´"
41
"Potom řekne i těm po levici: `Jděte ode mne, prokletí, do věčného ohně, který je připraven pro Ďábla a jeho anděly!
42 Neboť jsem hladověl, a nedali jste mi najíst, žíznil jsem, a nedali jste mi napít,
43 byl jsem cizincem, a neujali jste se mne, byl jsem nahý, a neoblékli jste mne, byl jsem nemocný a ve vězení, a nenavštívili jste mne.´
44 Tu mu odpovědí i oni: `Pane, kdy jsme tě spatřili hladového, žíznivého, jako cizince, nahého, nemocného nebo ve vězení, a neposloužili jsme ti?´
45 Pak jim odpoví: `Amen, pravím vám, cokoliv jste neučinili jednomu z těchto nejmenších, ani mně jste neučinili.´
46
A odejdou do věčného trápení, spravedliví však do věčného života."
...Jestli CASD vychází z daru ducha je to smutné, měla by vycházet z Písma. Znovu opakuji, církev nevyžaduje víru v spisy EGW, ale to, že se dar proroctví projevuje v církvi ostatků.
CASD vychází samozřejmě jak z Písma tak z daru ducha proroctví EGW, které 100% věří, a pokud jsi opravdový adventista, o čemž pochybuji podle toho co píšeš proti EGW i proti platnosti soboty, pak věříš ve všem podstatném stejně jako církev.
...Mikime, o výročních sobotách samozřejmě vím, ale o nich řeč nebyla. Dal jsem Ti mnoho odkazů na obrat soboty a novoluní, které zřetelně ukazují, že v listu Koloským se píše o týdenních sobotách.
Tak ještě jednou o Kol. 2.16:
Mohou být tyto „soboty“- sobotami sedmého dne, o kterých hovoří čtvrté přikázání desatera?
Ne, nemohou. Jsou totiž jasně definovány jako „stín toho, co mělo přijít“.
Pamatujte prosím na to, že týdenní sobota byla ustanovena Bohem před tím, než hřích vstoupil na náš svět. Nemohly existovat žádné předobrazy nebo stíny, dokud neexistoval hřích. Všechny tyto stíny byly zavedeny KVŮLI hříchu a ukazovali na vysvobození z hříchu prostřednictvím Krista. Například – všichni obětovaní beránci představovali Ježíše, pravého Beránka, který měl zemřít za hříchy světa.
Pokud by hřích nevstoupil na svět, nebylo by třeba Spasitele a tím pádem ani žádných beránků (stínů) ukazujících na Spasitele.
Takže tyto „soboty, které jsou stínem“ se nemohly vztahovat k sobotě sedmého dne.
Jak vidíš nemůže se zde ani náhodou nemůže jednat o týdenní soboty o který ani kontext vůbec nemluví!
...Novoluní byl začátek nového měsíce a soboty byly jeho trvalou součástí.
Každý Tebou citovaný verš ale mluví úplně o něčem jiném a to i když jsou zde citovány soboty a novoluní.
Např. zde se, kde je novoluní a sobota také citována se o každotýdenní sobotě přesto nemluví a mluví se zde hlavně o obětech:
Ezechiel 45:15 Dále ze zavlažované oblasti izraelské
přinesete jako obětní dar a oběť zápalnou a oběti pokojné jeden kus bravu ze dvou set kusů. Bude to smírčí oběť za vás, je výrok Panovníka Hospodina.
16 Všechen lid země bude odvádět tuto
oběť pozdvihování knížeti v Izraeli.
17 Kníže je povinen přinášet
oběti zápalné, oběť přídavnou i úlitbu o svátcích, o novoluních i o dnech odpočinku, o všech slavnostních shromážděních domu izraelského. On připraví oběť za hřích i oběť přídavnou, oběť zápalnou i oběti pokojné jako smírčí oběť za dům izraelský."
18 Toto praví Panovník Hospodin: "První den prvního měsíce vezmeš mladého býčka bez vady a očistíš svatyni od hříchu.
V tomto textu Ez 45x15-18 se zabývá obětním zákonem. Ezechiel ukazuje, že krvavé a jiné oběti, slavnosti novměsíce, svátky a „ceremoniální“ soboty
jsou součástí obětního zákona, který ukazoval na Mesiáše.
A zcela falešné vyjádření je toto, odtud to máš, že?:
Stejně tak sobota uvedena v Kol. 2x16 patří mezi soboty týdenní, tak jako všechny soboty ve spojitosti s novměsíci v Bibli! (Falešný peníz, Alois Adlof, Praha 1929).
a dále Tebou citované:
Z následujících veršů 2 Kr 4x18-23 je zřejmé, že šabat a novoluní byly dny určené (vyhrazené) pro navštěvování proroků... /Šabat, Libor Diviš/
[KB1613] 2 Kr 4:23 Kterýž řekl: Proč chceš jíti k němu? Dnes není novměsíce, ani sobota. Odpověděla ona: Měj o to pokoj. (…hayom lo-hhodesh velo shabat vatomer shalom)
[KB1613] 1 Pa 23:31 A při
všeliké oběti zápalů Hospodinových ve dny sobotní, a na novměsíce a v svátky výroční v jistém počtu, vedlé řádu jejich ustavičně před Hospodinem, (…ashabatot lehhodashim…)
[KB1613] 2 Pa 8:13 Cokoli náležitě každého dne
obětováno býti mělo podlé přikázaní Mojžíšova, ve dny sobotní, na novměsíce a na slavnosti, po třikrát do roka, na slavnost přesnic, na slavnost téhodnů, a na slavnost stánků. (…lehaalot kemitzvat moshe lashabatot velehhodashim velamoadot peamim bashana behhag hamatzot uvhhag hashavuot uvhhag hasukot…)
Všechny tyto verše se týkají obětí, ty skončily, proto skončily i ceremoniální soboty ve spojitosti s novoluními.
Každopádně vůbec podle mne dnes již nezáleží na spojitosti sedmého dne soboty a novoluní, pokud by mezi nimi byla dodnes nějaká spojitost. Jen někteří židé dnes slaví novoluní tím, že čtou v Synagóze nějaké ty verše navíc apod.