Vianoce
Vianoce
Vianoce. Blizia sa. Niektori adventisti slavia, ini nie. Co vy ? Ako a preco ? A co deti ? Dajte kludne biblicky vyklad ale este zaujimavejsie bude popisat vase zvyky.
Je to oslava narodenia Spasitela, ktora si zasluzi radostne slavenie a "bohateho Jeziska" ?
Alebo pohansky zvyk ktory treba ignorovat ?
Ako dieta adventistov sme slavili iba Novy rok (ako nahradu za Vianoce). Bolo pohostenie a sladkosti. Ziadne tradicne slovenske zvyky sa neuznavali (neskor kapustnica ano). Neslavenie Vianoc mi nevadilo, ale vymyslat si v skole pred spoluziakmi ake fiktivne darceky som dostala, bolo neprijemne.
Je to oslava narodenia Spasitela, ktora si zasluzi radostne slavenie a "bohateho Jeziska" ?
Alebo pohansky zvyk ktory treba ignorovat ?
Ako dieta adventistov sme slavili iba Novy rok (ako nahradu za Vianoce). Bolo pohostenie a sladkosti. Ziadne tradicne slovenske zvyky sa neuznavali (neskor kapustnica ano). Neslavenie Vianoc mi nevadilo, ale vymyslat si v skole pred spoluziakmi ake fiktivne darceky som dostala, bolo neprijemne.
-
- Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
- Kontaktovať používateľa:
Re: Vianoce
Nenarodila jsem se do adventistické rodiny, proto jsme doma Vánoce slavili. Byly to nejkrásnější chvíle z celého roku. Tehdy bývalo venku ještě hodně sněhu. Na zdobení stromečku jsem se těšila celý rok, pak jsem si to užívala. Bavilo mě balit dárky pro ostatní a těšila jsem se, co dostanu já. Největší radost jsem měla vždycky z knih. Atmosféru Vánoc krásně doplňovaly vánoční pohádky a filmy. Podílela jsem se také na pečení cukroví a večer se těšila na kapra.
Mnoho zvyků jsme nedodržovali. Večer jsme se sešli u vánočního stolu, kde byla rybí polévka (to jsem nejedla, tak jsme pak dělali hrachovou). Polévka se jedla při svíčkách a pod ubrusem byly peníze (legenda, aby bylo po celý rok dost peněz). Do peněženky se pak dávaly šupiny z kapra. Tyto legendy jsme brali jako legendy, nebrali jsme to vážně, ale byla to příjemná tradice. Pak bylo druhé jídlo už při normálním světle. Na stole byl ještě jeden talíř navíc, kdyby přišel neočekávaný host.
Následovalo rozbalování dárků a pak pohádky. Pamatuji si, jak se kamarádka adventistka (tehdy se jim říkalo šabatisti, možná se to ještě na Slezsku používá) nerada bavila na téma Vánoc a možná to pro ni bylo do jisté míry trauma. Pro mě jako pro dítě to byl však nezapomenutelný, radostně očekávaný čas. Duchovní stránku věci jsme tehdy neřešili.
Po mém vstupu do adventismu jsem doma prosadila, že se slavení Vánoc zruší. Tak se to zrušilo, stromeček jsme nekupovali, dárky si nedávali. Myslela jsem si, jak jsem duchovní. Čas Vánoc jsem se pak snažila nějak "přečkat". Postupem času jsem ale zjišťovala, že mi ta atmosféra Vánoc chybí. Z toho důvodu jsme měli doma aspoň větvičky ve váze. Tatínek od kamaráda vlastní les, takže jsme měli stromky zdarma. Na Vánoce jsem pak domů ale nezvala adventistické přátele, aby ty větvičky ve váze s pár baňkami neviděli.
Na Vánoce jsem pak jako adventistka začala pohlížet tak, že je to skvělý čas na duchovní rozhovory s lidmi. Lidi jsou v té době citlivější a přístupnější evangeliu. Začala jsem zase kupovat drobné dárky kolegům/kolegyním do práce, kamarádům a tak.
Po odchodu z adventismu jsem si uvědomila, že čas bez Vánoc mi velmi chyběl, a proto si to vynahrazuji teď. A už bych nechtěla dobu bez Vánoc zase zažívat.
Oslavu těchto svátků neberu jako oslavu pohanství, ale jako příležitost k nesení evangelia a ke společenství s lidmi, protože právě přes Vánoce si ten čas udělají. A stromeček a spol. beru jako nádhernou tradici.
Mnoho zvyků jsme nedodržovali. Večer jsme se sešli u vánočního stolu, kde byla rybí polévka (to jsem nejedla, tak jsme pak dělali hrachovou). Polévka se jedla při svíčkách a pod ubrusem byly peníze (legenda, aby bylo po celý rok dost peněz). Do peněženky se pak dávaly šupiny z kapra. Tyto legendy jsme brali jako legendy, nebrali jsme to vážně, ale byla to příjemná tradice. Pak bylo druhé jídlo už při normálním světle. Na stole byl ještě jeden talíř navíc, kdyby přišel neočekávaný host.
Následovalo rozbalování dárků a pak pohádky. Pamatuji si, jak se kamarádka adventistka (tehdy se jim říkalo šabatisti, možná se to ještě na Slezsku používá) nerada bavila na téma Vánoc a možná to pro ni bylo do jisté míry trauma. Pro mě jako pro dítě to byl však nezapomenutelný, radostně očekávaný čas. Duchovní stránku věci jsme tehdy neřešili.
Po mém vstupu do adventismu jsem doma prosadila, že se slavení Vánoc zruší. Tak se to zrušilo, stromeček jsme nekupovali, dárky si nedávali. Myslela jsem si, jak jsem duchovní. Čas Vánoc jsem se pak snažila nějak "přečkat". Postupem času jsem ale zjišťovala, že mi ta atmosféra Vánoc chybí. Z toho důvodu jsme měli doma aspoň větvičky ve váze. Tatínek od kamaráda vlastní les, takže jsme měli stromky zdarma. Na Vánoce jsem pak domů ale nezvala adventistické přátele, aby ty větvičky ve váze s pár baňkami neviděli.
Na Vánoce jsem pak jako adventistka začala pohlížet tak, že je to skvělý čas na duchovní rozhovory s lidmi. Lidi jsou v té době citlivější a přístupnější evangeliu. Začala jsem zase kupovat drobné dárky kolegům/kolegyním do práce, kamarádům a tak.
Po odchodu z adventismu jsem si uvědomila, že čas bez Vánoc mi velmi chyběl, a proto si to vynahrazuji teď. A už bych nechtěla dobu bez Vánoc zase zažívat.
Oslavu těchto svátků neberu jako oslavu pohanství, ale jako příležitost k nesení evangelia a ke společenství s lidmi, protože právě přes Vánoce si ten čas udělají. A stromeček a spol. beru jako nádhernou tradici.
Lída Rohalová napísal:Nenarodila jsem se do adventistické rodiny, proto jsme doma Vánoce slavili. Byly to nejkrásnější chvíle z celého roku. Tehdy bývalo venku ještě hodně sněhu. Na zdobení stromečku jsem se těšila celý rok, pak jsem si to užívala. Bavilo mě balit dárky pro ostatní a těšila jsem se, co dostanu já. Největší radost jsem měla vždycky z knih. Atmosféru Vánoc krásně doplňovaly vánoční pohádky a filmy. Podílela jsem se také na pečení cukroví a večer se těšila na kapra.
Vánoce jsme nikdy doma neslavili a dodnes příliš neslavíme, takže žádný stromeček, žádní kapři ve vaně, a už vůbec ne žádné dárky.
Namísto stromečku jsme za komančů ale měli nějakou tu větvičku nebo jmelí, a teď už min. 20 let nic, ano večeři si uděláme bramb. salát a kvalitní filé bez kostí. Cukroví už nepečeme, ale něco málo pro radost si koupíme, spíše máme rádi různé dorty, marlenky apod. Na nějaké posrané dárky zvysoka kašleme, narozdíl od jiných adventistů, kteří mají stromek, dárky, kapry a vánoce se vším všudy a to i v naší rodině, takže, když nás pozvou na návštěvu, tak vždy něco malého dostaneme, i když jim pokaždé opakujeme, že nic nechceme a my jim nedáme (kromě sladkostí) nic, cha cha.
Jo ve škole na základce jsem si vždycky vymýšlel co jsem dostal pod stromek, takže jsem pokaždé vlastně lhal, než abych přiznal, že vánoce jako SJ neslavíme.
A to znáte?
Původ vánoc ČT2:
https://www.youtube.com/watch?v=7afBTN-7mBU
Ten příspěvek přede mnou zní jakoby autor byl dodnes hrdý na to, jak se choval a chová.
Chápu to správně?
Chápu to správně?
On aspon povedal svoj nazor ale od Teba sme sa nedozvedeli nicanonym napísal:Ten příspěvek přede mnou zní jakoby autor byl dodnes hrdý na to, jak se choval a chová.
Chápu to správně?
Stejně jako od Tebe.Hosť napísal:On aspon povedal svoj nazor ale od Teba sme sa nedozvedeli nicanonym napísal:Ten příspěvek přede mnou zní jakoby autor byl dodnes hrdý na to, jak se choval a chová.
Chápu to správně?
Jsem 100% hrdý na to, že neslavím současné pohanské vánoce jako je slaví všichni pohané, včetně všech prolhaných křesťanů z pohanů a včetně všech "adventistů", kteří si na ně ve skutečnosti jen hrají a jinak to jsou ve skutečnosti obyčejní světáci. Zároveň si vážím těch, kteří neslaví pohanské vánoce jako já a jsou pevni v zásadách Božích. Ale nemám nic proti tomu, aby se adventní rodiny v době vánoc navštěvovaly.anonym napísal:Ten příspěvek přede mnou zní jakoby autor byl dodnes hrdý na to, jak se choval a chová.
Chápu to správně?
A vůbec Ježíš se nikdy nemohl narodit 25. 12. (ve svátek slunce), protože v té době jsou už dávno pastevci se stády schovaní a trasa, kterou museli ujít Marie a Josef je v té době na několika místech v horách zasypána až metrovými závěji sněhem, před časem cca 10-15 léty byly o tom přednášky tuším v ČT kde nám dotyčný bratr, už ani nevím jak se jmenoval (tuším američan) ukazoval fotky z míst kudy šli a kde byly v prosinci hromady sněhu.
Doporučuji všem shlédnout onen dokument o původu pohanských vánoc.
nejde o to, jestli vánoce slavíš, nebo neslavíš, ale že se chováš jak (nevhodný výraz, vymazané adminom)
pokud mají tvé rodině na vánoce jiný názor neznamená, že se k ním musíš chovat jako č.... a ještě bejt na to hrdej
pokud mají tvé rodině na vánoce jiný názor neznamená, že se k ním musíš chovat jako č.... a ještě bejt na to hrdej
Nic špatného z čeho mně obviňuješ jsem nenapsal, ty nejsi moje rodinatak (nevhodný výraz, vymazané adminom) , když neumíš reagovat normálně.jenb napísal:nejde o to, jestli vánoce slavíš, nebo neslavíš, ale že se chováš jak (nevhodný výraz, vymazané adminom)
Zatím vždy co jsi něco napsal byl jen výsměch t Tvé strany a vždy to stálo za (nevhodný výraz, vymazané adminom) .

-
- Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
- Kontaktovať používateľa:
Prosím adminy o mazání vulgárních příspěvků. Způsobuje to znechucení a chuť z webu odejít. Děkuji.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný