O Dočasnosti zákona

Diskusia o všetkom ostatnom.
log

Re: O Dočasnosti zákona

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Milan napísal:Pavel píše Timoteovi (II Tim 3:15-17):Od dětství znáš svatá Písma, která ti mohou dát moudrost ke spasení, a to vírou v Krista Ježíše.
Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti, aby Boží člověk byl náležitě připraven ke každému dobrému činu.

O jakém Písmu Pavel hovoří?
O Tore.

Zidia ju poznali, to je iste.

Otazka je ci ju poznali Greci.

Priklanam sa k nazoru, ze nie. Dokazat to neviem. Ale ani nepoznam ziadnu konkretnu vyzvu Grekom aby zacali studovat Toru. Timotej bol polovicny Zid.

log

Lída Rohalová napísal: Jinak nevím, kolik křesťanů a adventistů se dnes řídí výsledkem Jeruzalémského koncilu a kupují si maso bez krve. Zajímavé by bylo udělat statistiku.
Dobra poznamka, ale adventistov myslim dost sa tym zaobera.

Krv je sucastou iba niektorych masovych vyrobkov (jaternice atd ?)

Inak toto nariadenie je akoby "bratrancom" cistych/necistych pokrmov, pretoze ani v tomto pripade nedokazeme (?) pochopit zmysel takeho "absurdneho" nariadenia. Rovnako ako v pripade cistych/necistych nepozname suvislosti. Je to ukazka dalsieho novozakonneho nariadenia, ktore sa neda odvodit prikazanim Milovat Boha ci Milovat Blizneho a uz vobec nie nejakym Ovocim Ducha. Je toto ta "nova zmluva" ? Alebo ideme rozdelit apostolske ucenie na mravne, ceremonialne a zdravotne ? ::rofl::

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

log píše:
O Tore. Zidia ju poznali, to je iste. Otazka je ci ju poznali Greci. Priklanam sa k nazoru, ze nie. Dokazat to neviem. Ale ani nepoznam ziadnu konkretnu vyzvu Grekom aby zacali studovat Toru. Timotej bol polovicny Zid.

Timotej byl "žid po přeslici". Ale na to jsem se neptal. Předpoklad, že dopisy Timotejovi jsou psány pro "poloviční židy, dopis Židům jen židům...by nás dovedl k tomu, že pro nás vlastně není určeno nic, nepatříme přece do komunity helenististických křesťanů ani křesťanů ze židů.
Pavel píše, že veškeré Písmo pochází z Božího Ducha (Písmo inspirované Božím Duchem) a jeho účelem je:
1. Svědectví o Ježíši Mesiáši
2. Výchova osobnosti "Božího člověka", připravené k dobrým skutkům.
Kde je psáno o Tóře? "Starý zákon" tvoří "Zákon, proroci i Žalmy". Co máme zahrnout do Božím Duchem inspirovaného Písma, které zná Timoteus a má je používat k vyučování?
Pro mne z toho plyne, že Starý Zákon, svědčící o Kristu, je zdrojem poznání i pro křesťany, vede je k víře a činům. (to píše Pavel, odpůrce "skutků Zákona"). Nebo snad ne?

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Lída Rohalová
Milane, pošli mi to, prosím Tě, znovu do soukromé pošty nebo na mail pohledvzhuru@gmail.com. Na stránkách Cesta víry zase "nepremávam" já. Děkuji.
Stalo se. M.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Milan napísal:Lída Rohalová
Milane, pošli mi to, prosím Tě, znovu do soukromé pošty nebo na mail pohledvzhuru@gmail.com. Na stránkách Cesta víry zase "nepremávam" já. Děkuji.
Stalo se. M.
Omylem jsem uvedla můj míň frekventovaný mail. Promiň. Můj prioritní mail je lida@pohledvzhuru.com

log

Milan napísal: Pro mne z toho plyne, že Starý Zákon, svědčící o Kristu, je zdrojem poznání i pro křesťany, vede je k víře a činům. (to píše Pavel, odpůrce "skutků Zákona"). Nebo snad ne?
Urcite je cely SZ uzitocny. No bez jeho "novozakonneho" vykladu a aktualizacie je pre krestana absolutne nepouzitelny. Inak povedane - este nikto sa nestal krestanom iba z citania SZ, pokial by nepocul evanjelium.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

log napísal:Myslim ze absolutne nerozumiem co chces povedat. Vidim v tom vela protichodnych tvrdeni.
Popsala jsem, jak to vnímám. Do myšlenkových konstrukcí v hlavě si nevidíme, takže pokud si nerozumíme, OK. Chceš-li něco přeložit, pokusím se.
log napísal:Tak je tam teda ten kodex=zakon napisany alebo nie je ?
Jinak. Nová smlouva je Ježíš. To je kodex. Souhlas, nesouhlas?
log napísal:Prosim rozober, ako priklad, ci sukromny homosexualny styk dvoch slobodnych (nevydatych) je proti tomuto alebo nie ? Zena ako kazatelka je proti tomuto alebo nie ? Dokazes toobhajit bez Biblie iba na zaklade vyssie uvedeneho ?
Je zde dostupné vlákno o homosexualitě. Pokud tě téma zajímá, přesuňme se tam. Svůj soukromý názor se zatím nechystám rozebírat.
Ale pokud ti jde o princip obhájení názoru na základě jednoho uvedeného verše, tak jsem psala, že je to verš stěžejní, nikoli jediný.

Jen pro pořádek - nejsem kazatelka ani adventistka. Jsem bývalá adventistka a bývalá kazatelka v nástupní praxi ukončené po 10. měsících.

Lída Rohalová napísal:Protože i kdyby Bible najednou zmizela do vzduchoprázdna, lidé vedení Duchem budou vědět, co mají dělat. .. Ale věřím tomu, že Duch do Bible vede a dává porozumění duchovním věcem.
log napísal:To je odpoved typu ano aj nie, na jednej strane bez Biblie ano a potom zase nie. Neprizname si radsej na rovinu, ze "Duch je bez Biblie bezmocny?"
Toto si zaslouží lepší vysvětlení, takže můj osobní názor: Podle mého názoru je Bible důležitou knihou. Vážím si toho daru a ráda v něm studuji. Včera jsem zkoumala při osobním studiu jeden verš z Efezským 1,5 hod. A ten verš ke mně promluvil. Duch dává porozumění Bibli. Duch vede ke studiu Bible. Bible do vzduchoprázdna nezmizela. Ale pokud by zmizela, Duch si poradí. Skrze Bibli (slovo) k nám promlouvá Bůh a Duch dává porozumění tomu slovu.

Nezastávám názor, že Duch je bez Bible bezmocný. Duch zde byl dřív než Bible. Je to naopak - Bible je bezmocná bez Ducha, protože bez Něho jí neporozumíme a bude to jen nějaký soubor informací.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

log napísal:
Milan napísal: Pro mne z toho plyne, že Starý Zákon, svědčící o Kristu, je zdrojem poznání i pro křesťany, vede je k víře a činům. (to píše Pavel, odpůrce "skutků Zákona"). Nebo snad ne?
Vidím celé Písmo jako užitečné, včetně SZ. Není žádný důvod SZ zavrhovat, to jen jeho interpretace mezi námi se liší.
Naposledy upravil/-a Lída Rohalová v 14 Okt 2018, 16:02, upravené celkom 1 krát.

log

Lída Rohalová napísal: Je zde dostupné vlákno o homosexualitě. Pokud tě téma zajímá, přesuňme se tam. Svůj soukromý názor se zatím nechystám rozebírat.
Ale pokud ti jde o princip obhájení názoru na základě jednoho uvedeného verše, tak jsem psala, že je to verš stěžejní, nikoli jediný.
.
Nezaujima ma homosexualita ako taka. Chcel som iba vidiet, ci Tvoja teoria o zruseni zakona a jeho nahradenie abstraktnym Duchom (principom lasky, principom Jezisa, ovocim Ducha, ako len chces) je iba nieco na papieri alebo ci to je nieco z praktickeho zivota, ktory prinasa moderne vyzvy. Zda sa mi, ze teoreticky prekrocit tien zakona (jedno ci Mojzisovho alebo Pavlovho) vies, ale v realite mas nohy "zviazane" a bud nevies ktorym smerom ist, alebo vsade kam by si chcela Ta strasi zo zahrobia duch zakona. Nemyslim to proti Tebe osobne, tuto situaciu som len modeloval ako ilustraciou problemu,.

K comu je nabozenstvo, ktore dokaze perfektne vyriesit problem spred 3000 rokov, ale na sucasne temy nema odpoved ?

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Log:

Odpovím, ale teď musím do práce. Chtěla jsem jen vědět, jestli bys mohl napsat, co vlastně zastáváš a obhajuješ ohledně Zákona Ty? Jaká je moderní odpověď na moderní témata?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných