To píšeš už z perspektivy toho, co TY považuješ za fakt. Ježíš evidentně stvoření nevykládal jako evoluční proces.log napísal:Taky maly oblucik ku vlaknu "Sedem najpodivnejsich argumentov", kde resime argument raja. Zvlastne vidiet, ze argument raja nepouzivaju len adventisti (vegetarianstvo), ale u Matusa aj Jezis (zakaz rozvodu) a teraz Pavol (zakaz zenam ucit). Vsetci chybne vychadzaju z doslovnej interpretacie stvorenia a pouzivaju to na obhajobu svojich uceni. Pritom dnes uz vieme, ze argument raja je slaby z 2 dovodov:
- predpoklada doslovne stvorenie za 6 dni a stvorenie zeny z casti tela muza
- ignoruje fakt, ze nas zivot sa uz davno neodohrava v raji
Zde je třeba zmínit, že o autorství apoštola Pavla se vedou spory. Ta interpretace je nejspíš rabínská, ženě přiřazovali podřadnější roli než muži. K apoštolu Pavlovi mi to nesedí (i přes jeho perfektní znalost rabínské tradice), on s ženami spolupracoval a ještě je chválí, viz Ř 16. Dokonce Prisku při pozdravech řadí na první místo před svým manželem "Pozdravte Prisku a Akvilu.."log napísal:Pavlov argument ma este tu slabinu, ze priklada primarnu vine zene, pricom takato interpretacia je dost svojvolna. Ved Boh zlorecil vsetkym trom - hadovi, zene aj muzovi a kto bol hlavny vinik je tazko povedat (viac vo vlakne o povode fyzickeho zla)
A to nemluvím o dalších atributech toho textu ani o pozměněných výkladech jiných textů. To si nechám ale až na později, nechci skákat od jednoho k druhému. Ještě jsem nedokončila Foibé, pak se budu věnovat MUŽ JE HLAVOU ŽENY, kde jsem slíbila popsat zkušenost s "podřizováním", takže z mé strany zatím tolik.
Budu evidovat ostatní případné komentáře.
Jak to, že Junia nebyla poučená, že nemá učit? Foibé měla být poučena, že nemůže být představenou církve, Prisce se mělo zakázat vyučování Apolla, atd. atd. Jak to, že jim to ten Pavel neřekl? Jak je možné, že Duch Svatý nepřestává ženy obdarovávat i dary, jež by měly být výhradně "v mužské kompetenci?"log napísal:A to nehovorim o tom, ci zeny maju ucit - osobne to vidim ako problematicke jednak preto, ze muzi su rozruseni a to predovsetkym sexualne ak maju upriamit pozornost na zenu, druhy dovod je ze zeny na filozoficky ci teologicky rozbor casto nemaju bunky.
Pokud spočívá pro některé muže pokušení viděti ženu za kazatelnou, je lepší utvořit mužské a ženské sbory. Tak by se dalo pokušení vyhnout. Ženám by zase odpadlo "zamilovávání se do kazatelů". Pokušení může být pro obě strany.
Co se týče té filozofie, tak mnoha ženám připadá mužské filozofování, potažmo účast zde na fóru jako neplodná mužská zábava, ony mají přece na starost důležitější věci! Já ti často příliš nerozumím, kam směřuješ, ale to bude proto, že nejsme na "stejné vlně". Ty vycházíš z jiných východisek než já, ale to je jedno. Ve věci "teologických buněk" bez komentáře. To pokládám za předsudek. Ale pokud si to o ženách myslíš, neberu ti to, tak prosím. Už jsme musely vydržet horší věci.