Štědrovečerní bohoslužba

Založte diskusiu o kázni, ktorú ste si vypočuli. (Bolo by dobre, ak by názov obsahoval meno kazateľa a názov kázne, príp. dátum a miesto, kde bola prednesená. Dôležité je, aby bol v príspevku uvedený aj odkaz, kde sa dá kázeň vypočuť - archív na zborových stránkach, youtube, vimeo, ...)
mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Štědrovečerní bohoslužba

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Nevím jak zde dát fotku, zkopírovat odjinud mi to nejde, tak jsem ji uložil zde, foto vstupu do našeho sboru Havířov.Šumbark:
https://www.ulozto.cz/!Io6FtiWOBvhy/dsc03008-jpg

Přišel nový mladý kazatel Toman a opět zavedl štědrovečerní bohoslužbu, prý to odsouhlasili jen kazatel a starší sboru, předtím jsme měli br. Gomolu a nic takového se nekonalo, před ním to ovšem zavedli br. Fürst a br. O. Svoboda.
A teď přišel nový kazatel a nahodil na sbor světýlka a nápis, který je po tmě stejně nečitelný viz foto, takže se chtějí asi ukazovat jen s těmi kýčovitými světýlky, které svítí ve dne v noci (peněz je dost, je třeba někde ty dary za elektřinu utratit).
K čemu nebo komu je tato trapná bohoslužba k úžitku? Přijde tak třetina a ž polovina sboru zejména těch zesvětačtělejších bratrů a sester, kteří mají doma stromek a dárečky a plave jim několik kaprů ve vaně. A k tomu tak možná 1-3 lidé z okolí, kteří přijdou jen v onen den a pak se už neukážou. Nikdy jsem tam nebyl, bylo by mi opravdu trapně. Ježíš se na vánoce nenarodil, tak nevím co si tam chtějí připomínat. Možná si společně zazpívají ježíšku, panáčku já tě budu kolébati a vyslechnu pár keců při svíčkách rozmístěných a zapálených po celém sboře...
Ruku na srdce ani na ř.katolickém kostele u nás ve městě nic pověšeného nemají a už vůbec ne takový kýč.

Tradice lidská vždycky stála za hovno a i Ježíš jak víme před ní jako na špatnou upozorňuje v Písmu.
Raději by si o té vánoční pohanské tradici měli všichni něco silného poslechnout:

https://www.youtube.com/watch?v=ksrM3DqKfPI

Doporučuji poslouchat všechny pravdivé a někdy i šokující přednášky o Ježíši, jak to ve skutečnosti s ním bylo podle Hebrejů je to více než zajímavé:
Chronologická evangelia, už je 9 z 13 dílů k dispozici a nejsou dlouhá, začíná to zde, další si pak najděte:
https://www.youtube.com/watch?v=K7ouhyx5TRw

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Re: Štědrovečerní bohoslužba

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

A čo povieš na to, že v Amerike, Austrálii a iných krajinách majú všade v zboroch vianočné stromčeky? Sú to všetko odpadlici?

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Keby som si mal vybrať medzi vianocami so všetkým čo k tomu patrí a fanatizmom v podani mikima, voľba je jasná. Akurát ľutujem deti čo sa narodia fanatikom.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

mikim napísal: 20 Dec 2017, 06:20 Nevím jak zde dát fotku, zkopírovat odjinud mi to nejde, tak jsem ji uložil zde, foto vstupu do našeho sboru Havířov.Šumbark:

Přišel nový mladý kazatel Toman a opět zavedl štědrovečerní bohoslužbu, prý to odsouhlasili jen kazatel a starší sboru, předtím jsme měli br. Gomolu a nic takového se nekonalo, před ním to ovšem zavedli br. Fürst a br. O. Svoboda.
A teď přišel nový kazatel a nahodil na sbor světýlka a nápis, který je po tmě stejně nečitelný viz foto, takže se chtějí asi ukazovat jen s těmi kýčovitými světýlky, které svítí ve dne v noci (peněz je dost, je třeba někde ty dary za elektřinu utratit).
K čemu nebo komu je tato trapná bohoslužba k úžitku? Přijde tak třetina a ž polovina sboru zejména těch zesvětačtělejších bratrů a sester, kteří mají doma stromek a dárečky a plave jim několik kaprů ve vaně. A k tomu tak možná 1-3 lidé z okolí, kteří přijdou jen v onen den a pak se už neukážou. Nikdy jsem tam nebyl, bylo by mi opravdu trapně. Ježíš se na vánoce nenarodil, tak nevím co si tam chtějí připomínat. Možná si společně zazpívají ježíšku, panáčku já tě budu kolébati a vyslechnu pár keců při svíčkách rozmístěných a zapálených po celém sboře...
Ruku na srdce ani na ř.katolickém kostele u nás ve městě nic pověšeného nemají a už vůbec ne takový kýč.

Tradice lidská vždycky stála za hovno a i Ježíš jak víme před ní jako na špatnou upozorňuje v Písmu.
Raději by si o té vánoční pohanské tradici měli všichni něco silného poslechnout:

Doporučuji poslouchat všechny pravdivé a někdy i šokující přednášky o Ježíši, jak to ve skutečnosti s ním bylo podle Hebrejů je to více než zajímavé:
Chronologická evangelia, už je 9 z 13 dílů k dispozici a nejsou dlouhá, začíná to zde, další si pak najděte:
Naši předkové uctívali Boha na této hoře, ale vy říkáte, že místo, na němž má být Bůh uctíván, je v Jeruzalémě!“
Ježíš jí odpoví: „Věř mi, ženo, že přichází hodina, kdy nebudete ctít Otce ani na této hoře ani v Jeruzalémě.
Vy uctíváte, co neznáte; my uctíváme, co známe, neboť spása je ze Židů.
Ale přichází hodina, ano, již je tu, kdy ti, kteří Boha opravdově ctí, budou ho uctívat v Duchu a v pravdě. A Otec si přeje, aby ho lidé takto ctili.
Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, mají tak činit v Duchu a v pravdě.“ (Evangelium podle Jana kapitola 4, verše 21-24)

Já bych parafrázoval.
(předkové = protestantské/probuzenecké církve, ze kterých adventismus vzešel)
Předkové uctívali Boha v neděli, my uctíváme Boha v sobotu.

Předkové uctívali Boha na pohanské vánoce zatímco my (CASD) už máme jen týdenní pravé soboty a k tomu podzimní modlitební týdny, novoročních 10 dní modliteb za probuzení a oživení a potom zvláštní soboty věnované např. EGW nebo pathfinder

viz. plány tématických sobot zde na roky 2017 a 2018:
http://www.casd.cz/plany-cirkve/

A pořád se stejně jako ta samařská žena u studny hádáme o to, kdo to dělá líp a že ti druzí to dělají špatně a chceme od Ježíše potvrzení, že jsme na správné straně.

Ježíš sice řekne, že židé uctívají co znají, zatímco samařané co neznají, ale hned dodá, že přichází hodina a už je tu - a my v té době už žijeme dávno, kdy lidé, kteří přistupují k Bohu ho mají uctívat v Duchu a v Pravdě a Otec si přeje aby ho lidé takto ctili.

Ani slovo o konkrétních vnějších rituálech, časech či místech.

A jinak bych ti řekl Mikime:

Už sis byl stěžovat osobně bratru Tomanovi nebo jinému staršímu? Oni by ti určitě vysvětlili proč to dělají a komu tím chtějí posloužit, aby ses nemusel jenom domnívat.

Za další jestli jsi tam nikdy nebyl, tak víš s prominutím houby jestli je ta bohoslužba trapná, nebo komu všemu je k užitku.

Také to vypadá, že ,,zesvětáčtělí bratři" kteří mají doma dárečky (jaký to velký hřích!) stromeček (Sodoma Gomora) a dokonce i kapry a to několik (No jdu blejt velebnosti, to si rovnou mohli nalepit 666 na čela viď), že tito bratři jsou ti bližními asi tak po chuti jako byl celník v chrámě modlícímu se farizeovi. (L 18,9-14)

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Tomáš Plechatýý napísal: 20 Dec 2017, 13:02
mikim napísal: 20 Dec 2017, 06:20 Nevím jak zde dát fotku, zkopírovat odjinud mi to nejde, tak jsem ji uložil zde, foto vstupu do našeho sboru Havířov.Šumbark:

Naši předkové uctívali Boha na této hoře, ale vy říkáte, že místo, na němž má být Bůh uctíván, je v Jeruzalémě!“
Ježíš jí odpoví: „Věř mi, ženo, že přichází hodina, kdy nebudete ctít Otce ani na této hoře ani v Jeruzalémě.
Vy uctíváte, co neznáte; my uctíváme, co známe, neboť spása je ze Židů.
Ale přichází hodina, ano, již je tu, kdy ti, kteří Boha opravdově ctí, budou ho uctívat v Duchu a v pravdě. A Otec si přeje, aby ho lidé takto ctili.
Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, mají tak činit v Duchu a v pravdě.“ (Evangelium podle Jana kapitola 4, verše 21-24)

Já bych parafrázoval.
(předkové = protestantské/probuzenecké církve, ze kterých adventismus vzešel)
Předkové uctívali Boha v neděli, my uctíváme Boha v sobotu.

Předkové uctívali Boha na pohanské vánoce zatímco my (CASD) už máme jen týdenní pravé soboty a k tomu podzimní modlitební týdny, novoročních 10 dní modliteb za probuzení a oživení a potom zvláštní soboty věnované např. EGW nebo pathfinder

viz. plány tématických sobot zde na roky 2017 a 2018:
http://www.casd.cz/plany-cirkve/

A pořád se stejně jako ta samařská žena u studny hádáme o to, kdo to dělá líp a že ti druzí to dělají špatně a chceme od Ježíše potvrzení, že jsme na správné straně.

Ježíš sice řekne, že židé uctívají co znají, zatímco samařané co neznají, ale hned dodá, že přichází hodina a už je tu - a my v té době už žijeme dávno, kdy lidé, kteří přistupují k Bohu ho mají uctívat v Duchu a v Pravdě a Otec si přeje aby ho lidé takto ctili.

Ani slovo o konkrétních vnějších rituálech, časech či místech.

A jinak bych ti řekl Mikime:

Už sis byl stěžovat osobně bratru Tomanovi nebo jinému staršímu? Oni by ti určitě vysvětlili proč to dělají a komu tím chtějí posloužit, aby ses nemusel jenom domnívat.

Za další jestli jsi tam nikdy nebyl, tak víš s prominutím houby jestli je ta bohoslužba trapná, nebo komu všemu je k užitku.

Také to vypadá, že ,,zesvětáčtělí bratři" kteří mají doma dárečky (jaký to velký hřích!) stromeček (Sodoma Gomora) a dokonce i kapry a to několik (No jdu blejt velebnosti, to si rovnou mohli nalepit 666 na čela viď), že tito bratři jsou ti bližními asi tak po chuti jako byl celník v chrámě modlícímu se farizeovi. (L 18,9-14)

...Už sis byl stěžovat osobně bratru Tomanovi nebo jinému staršímu? Oni by ti určitě vysvětlili proč to dělají a komu tím chtějí posloužit, aby ses nemusel jenom domnívat.

Ne nebyl, protože oni si vždycky prosadí svoje, i když jsou v menšině, jejich vysvětlení nepotřebuji, štědrovečerní bohoslužba do církve adventistů nepatří a naprostá většina sborů v ČR i na Slovensku ji nedělá a nikdy nedělala, toto zavádění noví moderní mladí kazatelé, kteří se chtějí připodobnit tomuto pohanskému světu a tak přebírají jeho zvyky a tradice. Cožpak apoštolové dělali ve svatyni někdy nějakou štědrovečerní bohoslužbu a zvali na ni pohany? Je to velmi, velmi smutné, kam to naše církev dospěla.

...Za další jestli jsi tam nikdy nebyl, tak víš s prominutím houby jestli je ta bohoslužba trapná, nebo komu všemu je k užitku.
K úžitku nemůže být vůbec nikomu, pokud se na ní vyskytnou lživé informace od kazatele či kohokoliv, že se Ježíš narodil v období vánočních svátků a přitom je to podle minulosti období pohanského uctívání slunce ze kterých vánoce vzešly.
Takže jen lidé jsou "nahnáni" v 20h s plným žaludkem bramborového salátu a ryby či jiného řízku do sboru, aby tam ukonejšili své falešné představy o "křesťanských vánocích" a narození "ježíška".

...Také to vypadá, že ,,zesvětáčtělí bratři" kteří mají doma dárečky (jaký to velký hřích!) stromeček (Sodoma Gomora) a dokonce i kapry a to několik (No jdu blejt velebnosti, to si rovnou mohli nalepit 666 na čela viď), že tito bratři jsou ti bližními asi tak po chuti jako byl celník v chrámě modlícímu se farizeovi. (L 18,9-14)

ano jaký to velkých hřích a Sodoma Gomora, panenko maria podsrpenská vidíš to? :D

Ruku na srdce k čemu mi je jakýkoliv bližní ( i když ho jako křesťan miluji), když si dělá co chce a dává přednost pohanským tradicím před pravdou v Písmu? Není důležitější, aby se dozvěděl PRAVDU o vánocích jaká opravdu je?

Efezským 4:25  Proto zanechte lži a `mluvte pravdu každý se svým bližním´, vždyť jste údy téhož těla.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

mikim napísal: 20 Dec 2017, 14:34Ruku na srdce k čemu mi je jakýkoliv bližní ( i když ho jako křesťan miluji), když si dělá co chce a dává přednost pohanským tradicím před pravdou v Písmu?
Vzťahy s ľudmi ti nič nehovoria?

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Cožpak apoštolové dělali ve svatyni někdy nějakou štědrovečerní bohoslužbu a zvali na ni pohany?
No, to jsou mi věci! Oni apoštolové měli nějakou svatyni? Tehdy se ani žádný Štědrý večer neslavil, ale určitě na bohoslužby a agapé či nějaké společné posezení zvali pohany. Tím, že pozvu na Štedrý večer někoho na večeři, tím se nestávám pohanem, ani tím, že takové pozvání přijdu.
K úžitku nemůže být vůbec nikomu, pokud se na ní vyskytnou lživé informace od kazatele či kohokoliv, že se Ježíš narodil v období vánočních svátků a přitom je to podle minulosti období pohanského uctívání slunce ze kterých vánoce vzešly.
Myslím, že to nikdo tvrdit nebude, nakonec to netvrdí ani katolíci. Z pohanství vzešlo více věcí - Tvoje hodinky s ciferníkem na 60 dílků, obrázky, hudba, závoj nevěsty a přesto se vše stalo všední součástí života. Tím, že budu mít stromeček a dárky neuctívám nějakého "boha lesa", když bude mít nevěsta závoj, neznamená to v naší kultuře, že se chce skrýt před zlými duchy.V střední Africe to ale znamenat může.
Ruku na srdce k čemu mi je jakýkoliv bližní ( i když ho jako křesťan miluji), když si dělá co chce a dává přednost pohanským tradicím před pravdou v Písmu? Není důležitější, aby se dozvěděl PRAVDU o vánocích jaká opravdu je?
Ne, není důležitější, aby se dozvěděl tu hroznou "pravdu" o Vánocích, ta naivní apologie snad skončila už před lety. Lidé tím, že slaví Vánoce přece neuctívají nějaké démony, nakonec i Židé si zavedli několik svátků, které v Pentateuchu nejsou - púrim, oplakávání dcery Jiftácha, svátel světel atd.
Když mám doma obrázek stromu, neuctívám tím nějakého boha stromu.Kdysi tomu tak bylo a obrázky, sošky aj. sloužily ke kultu, dnes mají ozdobný účel. Pythagoras viděl v číslech magii, ale to mi nebrání používat jeho nauky o matematice.
Těším se na Vánoce, že si dáme bramborový salát, setkáme se s rodinou a je mi putna, že je období slunovratu a zlaté jmelí na stromečku. Jde mi o vztahy a na to se těch pár dnů volna hodí.

Between
Dátum registrácie: 21 Dec 2017, 14:41
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Between »

Hosť napísal: 20 Dec 2017, 21:55 ... a je mi putna, že je období slunovratu ... .
*Dla mnie to bardzo ważne. To dobrze, że 24 grudnia możesz "poczuć" (wierzyć), że wydarzyło się coś niesamowitego, chociaż nie ma jeszcze wiele do zobaczenia! To jest powód, by świętować! Cóż za cud!

Apokryf Piotra **Bezręki "JEN JEDENKRÁT" jest w tym sensie bardzo interesujący. Polecam! To może się chyba zdarzyć każdemu. Na Sylwester to jest oczywiste, bo nie trzeba w to wierzyć, bo to już o krok kurczaka (przepraszam feministki).

* Z úcty k tomu, co si dovolili naši bratři poláci vůči EU, a co se právě dnes objevuje v našich médiích (EU pravděpodobně uplatní Článek 7 Lisabonské smlouvy), napsal jsem tento příspěvek v jejich jazyce. Určitě neuškodí oprášit znalosti nám blízkého jazyka a někdy mrknout na https://wpolityce.pl/. Poznámka k poznámce: Walter Hallstein, první předseda Komise tehdejšího Evropského hospodářského společenství (předchůdce EU), v letech 1968–1974 prezident Evropského hnutí, spolutvůrce právního základu (hlavní hybatel (?)), na kterém EU stojí, vytvářel tuto koncepci již pro nacistickou Třetí říši ..., takže bude ještě veselo... . Na wikipedii samozřejmě o něm nenajdete všechny informace, například ty, že byl od roku 1936 děkanem na Rostocké univerzitě, prominentním nacistickým advokátem ... . Poznámka k poznámce poznámky :D : A my tu řešíme takové a jiné ptákoviny.

** Tedy Petr Bezruč, ale polsky to znělo lépe, obzvlášť proto, že to nejspíš ani nenapsal Petr Bezruč, tedy že to nenapsal Vladimír Vašek.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Hosť napísal: 20 Dec 2017, 21:55 Když mám doma obrázek stromu, neuctívám tím nějakého boha stromu.Kdysi tomu tak bylo a obrázky, sošky aj. sloužily ke kultu, dnes mají ozdobný účel. Pythagoras viděl v číslech magii, ale to mi nebrání používat jeho nauky o matematice.
Těším se na Vánoce, že si dáme bramborový salát, setkáme se s rodinou a je mi putna, že je období slunovratu a zlaté jmelí na stromečku. Jde mi o vztahy a na to se těch pár dnů volna hodí.
Svata pravda. Vsetko je iba symbol, ktoreho obsah mu davame sami.
Symboly nemaju ziaden obsah sami o sebe.

Nepochopim, preco niektori ludia si myslia, ze ked maju stromcek, tak tym automaticky uctievaju nejakeho slnecneho boha, pripadne, ze ked ma niekto na hrobe nejaky pylon, ze je automaticy slobodny murar :)

Je to zaujimava tema, ci veci a symboly maju v sebe sami a sami o sebe skutocne nejaky mysticky naboj. Do tejto skupiny patria rozni mystici, zberatelia suvenirov, majitela stastnych predmetov, povercivi ludia, hladaci posvatnych relikvii, okultisti, atd. Je to velmi velka skupina ludi, ktora takto funguje. Druha skupina su zase extremni racionalisti, ktori neveria tomu, ze nejaka vec sama o sebe ma v sebe nieco mysticke ci nejaku silu sama o sebe. Do tejto skupiny patrim ja :)

Between
Dátum registrácie: 21 Dec 2017, 14:41
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Between »

log napísal: 21 Dec 2017, 16:55 Druha skupina su zase extremni racionalisti, ktori neveria tomu, ze nejaka vec sama o sebe ma v sebe nieco mysticke ci nejaku silu sama o sebe. Do tejto skupiny patrim ja :)
Podle některých autorů mystika třeba vůbec neexistuje, ale jen různé mystiky (křesťanská, židovská, islámská nebo buddhistická, šamanská atd.). Také se kloním k tomuto názoru.

Myslím si, že každý člověk má svou "posvátnou krávu", třeba ... zbožňování či zbožštění rozumové složky poznání. "Extrémní racionalista" by mohl být vhodným kandidátem.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných