Ktoré verše z Biblie by adventisti najradšej vymazali

Diskusia o všetkom ostatnom.
Tomáš Plechatýý

Re: Ktoré verše z Biblie by adventisti najradšej vymazali

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Já jsem bývalý adventista, ale i když jsem neslyšel adventisty nikdy doslovně mluvit o tom, že by nějaké verše z bible vymazali, tak jsem vnímal jednání, které ukazovalo, že některé verše z bible jim není příjemné vytahovat a nejraději by je opomíjeli. Případně jde o verše z bible, které neopomíjejí, ale okamžitě je musí vykládat po svém, tak aby snad někdo při vlastním pochopení neupadl do věroučného bludu.

Takže otázce rozumím a otázka není mimo.

Já jich tedy pár uvedu.

Ohledně pekla/věčného utrpění:

Marek 9,43-49
Svádí-li tě k hříchu tvá ruka, utni ji; lépe je pro tebe, vejdeš-li do života zmrzačen, než abys šel s oběma rukama do pekla, do ohně neuhasitelného.
kde červ jejich neumírá a oheň nehasne
A svádí-li tě k hříchu noha, utni ji; lépe je pro tebe, vejdeš-li do života chromý, než abys byl s oběma nohama uvržen do pekla.
kde červ jejich neumírá a oheň nehasne
A jestliže tě svádí oko, vyloupni je; lépe je pro tebe, vejdeš-li do Božího království jednooký, než abys byl s oběma očima uvržen do pekla,
kde ‚jejich červ neumírá a oheň nehasne‘.
Každý bude solen ohněm.

Matouš 25, 46
A půjdou do věčných muk, ale spravedliví do věčného života.“

Zjevení Janovo 14, 11
A jeho muka neuhasnou na věky věků a dnem ani nocí nedojde pokoje ten, kdo kleká před šelmou a jejím obrazem a nechal si vtisknout její jméno.

----------------
Naopak ohledně záchrany z víry bez vyšetřujícího soudu:

Jan 5, 24
Amen, amen, pravím vám, kdo slyší mé slovo a věří tomu, který mě poslal, má život věčný a nepodléhá soudu, ale přešel již ze smrti do života.

Římanům 10,13
‚každý, kdo vzývá jméno Páně, bude spasen‘.

----------------

O zákonu

Řimanům 10,4
Vždyť Kristus je konec zákona, aby spravedlnosti došel každý, kdo věří.

1 Timoteovi 1,5-9
Cílem našeho vyučování je láska z čistého srdce, z dobrého svědomí a z upřímné víry.
Od toho se někteří odchýlili a dali se na prázdné řeči.
chtějí být učiteli zákona a nechápou ani svá vlastní slova ani podstatu toho, o čem s takovou jistotou mluví.
Víme, že zákon je dobrý, když ho někdo užívá správně

a je si vědom, že zákon není určen pro spravedlivého, nýbrž pro lidi zlé a neposlušné, bezbožné a hříšníky, pro lidi bohaprázdné a světské, pro ty, kdo vztáhnou ruku proti otci a matce, pro vrahy, ....

2 Korintským 3,7-11
Jestliže smlouva literami vytesaná do kamene sloužila smrti, a přece byla nastolena s oslňující slávou, takže synové Izraele nemohli pohlédnout na tvář Mojžíšovu pro její pomíjivou zář –
oč slavnější bude služba Ducha!
Byla-li služba vedoucí k odsouzení slavná, oč ji převyšuje služba spravedlnosti!
Ano, ona sláva vůbec nebyla slávou ve srovnání s touto slávou vše přesahující!
Jestliže přišlo slavně to, co pomíjí, oč slavnější je to, co zůstává!

----------------

O sobotě a čistém a nečistém

Koloským 2,16-17
Nikdo tedy nemá právo odsuzovat vás za to, co jíte nebo pijete, nebo kvůli svátkům, kvůli novoluní nebo sobotám.
To všechno je jen stín budoucích věcí, ale skutečnost je Kristus.

Řím 14,1-5
Bratra ve víře slabšího přijímejte mezi sebe, ale nepřete se s ním o jeho názorech.
Někdo třeba věří, že může jíst všechno, slabý však jí jen rostlinnou stravu.
Ten, kdo jí všecko, nechť nezlehčuje toho, kdo nejí, a kdo nejí, nechť neodsuzuje toho, kdo jí; vždyť Bůh jej přijal za svého.
Kdo jsi ty, že soudíš cizího služebníka? O tom, zda obstojí či ne, rozhoduje jeho vlastní pán. A on obstojí, neboť Pán má moc jej podepřít.
Někdo rozlišuje dny, jinému je den jako den. Každý nechť má jistotu svého přesvědčení.

Židům 13,9
Nedejte se strhnout všelijakými cizími naukami. Je dobré spolehnout se na milost, a nikoli na předpisy o pokrmech; kdo je dodržoval, nic tím nezískal.

-----------------

O stavu po smrti

1 Petr 3,18-19
Vždyť i Kristus dal svůj život jednou provždy za hříchy, spravedlivý za nespravedlivé, aby nás přivedl k Bohu. Byl usmrcen v těle, ale obživen Duchem.
Tehdy také přišel vyhlásit zvěst duchům ve vězení,

1. Petrův 4, 6
Proto bylo evangelium zvěstováno i mrtvým, aby byli u Boha živi v Duchu, ačkoliv byli za svého života u lidí odsouzeni.

Židům 12,22-23
Vy stojíte před horou Siónem a městem Boha živého, nebeským Jeruzalémem, před nesčetným zástupem andělů
a slavnostním shromážděním církve prvorozených, jejichž jména jsou zapsána v nebi, a před Bohem, soudcem všech, a před zesnulými spravedlivými, kteří již dosáhli cíle,

Izajáš 14,9
I nejhlubší podsvětí je kvůli tobě rozrušeno, čeká na tvůj příchod, probudilo kvůli tobě přízraky všech vojevůdců země. Všechny krále pronárodů přimělo vstát ze svých trůnů.

---------------------

Obecně těžké texty k vysvětlení:

1 Korintským 15,29
Jaký by jinak mělo smysl to, že se někteří dávají křtít za mrtvé? Jestliže mrtví vůbec nevstanou, proč se za ně dávají křtít?

1. Korintským 5, 5
vydejte toho člověka satanu ke zkáze těla, aby duch mohl být zachráněn v den Páně.

1. Timoteovi 1, 20
Patří k nim Hymenaios a Alexandr, které jsem vydal satanu, aby se odnaučili rouhat.

1. Janův 5, 16
Vidí-li někdo, že jeho bratr se dopouští hříchu, který není k smrti, ať za něho prosí; a Bůh mu daruje život, jestliže nehřešil k smrti. Jest ovšem hřích, který je k smrti; o takovém neříkám, abyste za něj prosili.

1. Janův 5, 17
Každá nepravost je hřích, ale je i hřích, který není k smrti.
---------------

O univerzálním spasení nehledě na poznání o Ježíši Kristu, protože jaký potom má smysl přesvědčovat ještě lidi o nějaké nové přítomné pravdě pro poslední dobu.

Římanům 2,6-7
On ‚odplatí každému podle jeho skutků‘.
Těm, kteří vytrvalostí v dobrém jednání hledají nepomíjející slávu a čest, dá život věčný.

Římanům 2,10-11
avšak sláva, čest a pokoj čeká každého, kdo působí dobro, předně Žida, ale i Řeka.
Bůh nikomu nestraní.

Římanům 2,14-16
Jestliže národy, které nemají zákon, samy od sebe činí to, co zákon žádá, pak jsou samy sobě zákonem, i když zákon nemají.
Tím ukazují, že to, co zákon požaduje, mají napsáno ve svém srdci, jak dosvědčuje jejich svědomí, poněvadž jejich myšlenky je jednou obviňují, jednou hájí.
Nastane den, kdy Bůh skrze Ježíše Krista bude soudit podle mého evangelia, co je v lidech skryto.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Tak to je riadna tapetaz :)) vsetko bez kontextu z roznych knih mis/mas , cisty gulas )) no kazdy ma svoj styl, osobne myslim, ze takto polozena Gustova otazka nesvedci o uprimnom zaujme o studium, lebo uprimny studujuci hlada suvislosti a kontext, showman hlada verse. Ale Tomas ani na tu otazku neodpoveda. On odpoveda na otazku: co si neadventisti myslia ze by adventisti radi vymazali )))

Tomáš Plechatýý

Logu máš pravdu, že je to bez kontextu, že je toho hodně (tapetáž) a že ani já sám už nejsem adventista, abych doslovně splnil na co se ptá zakladatel vlákna Gusta.

ALE

Píšu to proto, že dosud tu nikdo jiný Gustovi / zakladateli vlákna neodpověděl na jeho otázku - neřekl, že nepozná, nebo neuvedl nějaké vlastní nápady na verše!!!!!!!!!!

Místo toho ty a Ambassador Gustu kritizujete a hodnotíte (ambassador ještě uvádí Gustovu anonymitu, přitom je sám anonymní).

To je obecně rozšířený nešvar na tomto fóru, že lidé neodpovídají na otázky a ,,ukradnou" si vlákno pro sebe a své vlastní zájmy.

A protože vy jste ho kritizovali a neodpověděli mu, tak já odpovídám(snažím se) a doufám, že jeho nápad a otázka na tomto vlákně se rozjede a nebude využita jinými k jejich vlastním účelům.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Tomáš Plechatýý napísal: 27 Jan 2018, 11:47

Místo toho ty a Ambassador Gustu kritizujete a hodnotíte (ambassador ještě uvádí Gustovu anonymitu, přitom je sám anonymní).

To je obecně rozšířený nešvar na tomto fóru, že lidé neodpovídají na otázky a ,,ukradnou" si vlákno pro sebe a své vlastní zájmy.
Tomáši, píši o názorové anonymitě, Mě nezajímá čí je, ale kam se svým názorem řadí. S člověkem bez názoru na dané verše se nedá diskutovat. Napsat nějaké texty z Bible a podsunout je adventistům k vymazání je podpásovka.
Mohl bych zde psát zkušenosti z praxe, jak se konkrétní lidé v době mého mládí zesměšnili v boji proti adventistům., ale to je to co nemohu udělat.
Nemám rád skupinové posuzování.

A teď vážně! Chceš s námi bojovat nebo diskutovat? Máš jen jednu možnost!

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Showman je ten, kdo má okázalé chování, ne ten, kdo odpovídá na položenou otázku. Do vlákna se nemíním s veršíky zapojovat, protože ho nepovažuji za přínosné (to je ale samozřejmě můj subjektivní názor, přiznávám). Ale chci se zeptat loga, zda tím showmanem myslí Gustu či Tomáše?

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Co se skrývá za otázkou vymazání veršů z Písma? Opravdu si někdo myslí, že by adventisté, stejně jako většina ostatních křesťanů, chtěli z Písma vymazat některé verše jen proto, že nejsou v souladu s jejich věroukou? Mám za to, že je to dost pokleslá myšlenka. To, že jsou někteří adventisté jako "Brouk Pytlík"- všude jsem byl, všechno znám , na všechno mám (biblickou) odpověď, stejně jako specifický výkladový přístup k Písmu -nedokazuje, že by adventisté chtěli měnit Písmo.
Možná, že nejsme v diskuzním klubu, ale na střelnici. Pak ovšem záleží nejen na tom, kdo je střelcem a co, nebo kdo je terčem, ale také na počtu zásahů. Zdá se mi, že první výstřel, a po něm některé další byly úplně mimo.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Log:
Tak to je riadna tapetaz :)) vsetko bez kontextu z roznych knih mis/mas , cisty gulas )) no kazdy ma svoj styl, osobne myslim, ze takto polozena Gustova otazka nesvedci o uprimnom zaujme o studium, lebo uprimny studujuci hlada suvislosti a kontext, showman hlada verse. Ale Tomas ani na tu otazku neodpoveda. On odpoveda na otazku: co si neadventisti myslia ze by adventisti radi vymazali )))
Lída Rohalová:
Lída Rohalová napísal: 27 Jan 2018, 17:25 Showman je ten, kdo má okázalé chování, ne ten, kdo odpovídá na položenou otázku. Do vlákna se nemíním s veršíky zapojovat, protože ho nepovažuji za přínosné (to je ale samozřejmě můj subjektivní názor, přiznávám). Ale chci se zeptat loga, zda tím showmanem myslí Gustu či Tomáše?
Dobrá, beru na vědomí, že log nemá čas, tak tedy trošku monologu. (Ale pokojne sa ozvi, ak sa situácia zmení...).

Nemyslím si, že by byl Gusto jakýsi showman. Vlákno sice není dobře nazváno, což výrazně zmenšuje jeho potenciál a smysluplnost, ale Gusto to nemusel myslet zle. To nám může říct jen on, jak to myslel. Naše další vyjádření k hodnocení vlákna jsou naším právem, ale zároveň i naším předporozuměním.

Ale chtěla jsem se vyjádřit k "showmanovi" Tomášovi. Z dlouhodobého sledování jeho příspěvků na webu jsem nabyla dojmu, že ten člověk ví, co mluví, a rozhodně to není s cílem nám tady dělat nějakou zábavu či tapetovat. Na tapetování tu máme jiné odborníky. Proto se mi označení Tomáše za showmana příčí a nesouhlasím s ním.

A abych tu napsala aspoň něco k tématu, tak za dobu mého 14 letého členství v církvi prošlo mé vnímání církve od idealistického obrazu po realistický. Prožila jsem tam dobré i zlé. Proto také rozumím otázce "Ktoré verše z Biblie by adventisti najradšej vymazali". Ovšem myslím si, že ta otázka je velmi nešťastně položená, je zavádějící, a proto bych osobně zrušila celé vlákno, nazvala ho jinak, a nad Tomášovými verši rozjímala tam. Kdybych byla adventistka, tak by mi to vlákno vadilo. Ale to je jenom takové moje uvažování.

Kdo chcete, diskutujte zde. Zaznělo zde přirovnání ke střelnici a k terčům. Jen si říkám, jestli se teď terč nezměnil a nejmenuje se TP. Kdo se postaví do trhliny a bude krýt cíle vlastním tělem? Kdo nevrátí úder?

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Tomáš je dobrý partner k diskuzi, jen výjimečně se trochu vyjádří unáhleně. Komu se to nestane? To co si u něho vysoce cením je smysl pro omluvu. Já nemám problém s ním diskutovat. Nepovažuji ho za "šoumena". Pro mě je upřimný křesťan s občas odlišným názorem. Pokud jsem zde dal výzvu směrem k němu, tak to je myšleno vážně. To nebylo pohrdnutí. Musím vědět, kdo chce se mnou kdekoliv jen diskutovat a nebo bojovat. Diskuze nad texty Bible je hodně náročná.
Jinak stačilo dát vláknu rozumný název, ale to je dáno motivací zakladatele. Domnívám se, že ti co zde vstupují nově by mohli aspoň telegraficky projet vlákna, aby se přesvědčili o vhodnosti založení něčeho co se již diskutovalo jinde.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Lze jen souhlasit. A děkuji za vyjádření.

Tomáš Plechatýý

Pro Ambassadora:

Uznávám, že nadpis je paušalizující a vede k nálepce a zevšeobecňování.
Možná jsem na něj neměl odpovídat.
Ale jak jsi sám napsal trefně a děkuji Ti že i taktně, tak jsem občas unáhlený.

Co teď s tím?
Nemyslím, si obecně, že všichni adventisté by nejraději vymazali verše, které jsem uvedl.
Nemohu mluvit ani za 1% z nich (protože pokud je odhad členů kolem 20 milionů, tak 1% je pořád 200 000 adventistů)

Důvod proč jsem ty verše vypsal je ten, že jsem se setkal s některými členy církve, kteří byli na ty texty alergičtí a ochranitelsky nikdy nenechali v sobotní škole tyto verše mluvit sami za sebe a působit na posluchače. Stejně tak autoři materiálů SŠ byli takto ochranitelští právě k těmto textům a někdy naopak některé úplně vynechávali.

Mě se zdálo, že přesně tyto činy pasují do toho na co se vlastně autor vlákna ptal ,,které by nějraději vymazali". Tak jsem je uvedl.

Jinak mě napadá ještě jeden a tom mohu doložit. Celé čtvrtletí se probírala ,,Bohoslužba" a to ze všech možných stran, pohledů atd.
A řešili se otázky jaká by měla být vlastně její náplň apod.

Ale přestože autoři museli najít dost textů na 13 sobot po sobě a mnoho z nich s tématem bohoslužba souviselo spíš druhotně, než vysloveně, tak zcela opomněli(?) 1 Korintským 14. kapitolu, která mluví o pořádku při bohoslužbě (od verše 26)!!! Ale zřejmě proto, že je celá kapitola plná ,,kontroverzních" nadpřirozených duchovních darů jako jsou jazyky a prorokování a vykládání jazyků a nic z toho není pro adventismus běžná praxe, tak se ten text vůbec nezmínil a neprobíral.

Všem adventistům, kteří nechtějí žádné texty z bible vymazávat se omlouvám.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 9 neregistrovaných