log napísal: ↑30 Jan 2018, 08:17
Ježiš odpovedal: Moje kráľovstvo nie je z tohto sveta. Keby moje kráľovstvo bolo z tohto sveta, moji služobníci by sa za mňa bili, aby som nebol vydaný Židom. Ale moje kráľovstvo nie je odtiaľto.
.
.
Cirkev a stat boli vzdy zviazani (citaj Stary Zakon) , doslo tam akurat v case po Kristovi k vymene nabozenstva (krestanstvo nahradilo greckych bohov a boha JHVH) takze tam par storoci nastal zlom, kym sa veci utriasli, ale neskor, ako pises, sa vsetko vratilo do povodneho stavu to jest do prirodzeneho suladu medzi cirkvou a statom. Dalsia disrupcia nastala az od reformacie, ako spravne pises, cez osvietenstvo po dnes, ked zase zmizla jedna cirkev a nahradili ju mnohopoccetne vyznania.
Vieš čo log, ani sa Ti nedivím, že si sa stal ateistom, je to logické. Keď kresťania bagatelizujú Ježišove kázanie na vrchu, keď kresťania komentujú Ježišove slová: "Milujte svojich nepriateľov; dobrorečte tým, ktorí vás preklínajú; čiňte dobre tým, ktorí vás nenávidia, a modlite sa za tých, ktorí vás potupujú a prenasledujú.." slovami "však nik nie je dokonalý - najpodstatnejšia je úžasná viera", keď vylúčiš z Ježišovho učenia či zásadne pozmeníš tie dve najzákladnejšie vety nad ktoré niet, fakt niet o čo stáť!
V období reálneho socializmu sa niektorí duchovní vodcovia cirkví javili ako osoby zvestujúce nejakú slobodu voči vtedajšiemu celospoločenskému stavu. Avšak po príchode reálnej demokracie sa duchovní vodcovia opätovne plne stotožnili (po 40-tich rokoch) s týmto novoobnoveným režimom a v podstate nie sú schopní poskytnúť ľuďom nejaké hodnoty v súčasnej vysoko rozvinutej spoločnosti, ktoré by stálo za to nasledovať. Stačí sa pozrieť len na suché výsledky štatistického prieskumu v ČR, rok 1991 - počet veriacich 4,5 milióna, rok 2011 - počet veriacich 2,2 milióna. Niektorí sa síce snažia konkurovať súčasnej i-phonemanii, báječným dovolenkám, úžasným celebritám či iným lákadlám súčasnej doby, avšak s obmedzenými finančnými možnosťami bez kvalitatívneho inoúrovňového hodnotového rámca nemajú z dlhodobého hľadiska šancu. Drvivej väčšine duchovných vodcov však úplne postačuje, že sa stali opätovne uznávanou súčasťou aktuálneho štátneho aparátu, plateného (či aspoň čiastočne dotovaného) zo štátneho rozpočtu.
Taktiež pri čítaní Biblie nedajú sa nevšimnúť tieto dve skutočnosti:
1. Čo sľuboval Boh starozákonnému izraelskému národu v prípade, že budú naplňovať jeho prikázania?
2. Čo sľuboval Ježiš svojim nasledovníkom v prípade, že budú naplňovať jeho prikázania?
U starozákonného izraelského národa je to viacmenej jasné a dosť blízke súčasnej sekulárnej spoločnosti. Skrátene povedané, v prípade, že budete plniť dané nariadenia, budete sa mať vy a vaše deti na tomto svete dobre, teda budete mať raj na tomto svete.
No pozrime sa na to, čo sľuboval Ježiš svojim nasledovníkom. Ježiš jednak sľuboval svojim nasledovníkom kráľovstvo z iného sveta či v inom svete, na čo súčasní kresťania súhlasne prikyvujú. Taktiež však Ježiš sľuboval svojim nasledovníkom čo ich čaká na tomto svete, to však už súčasní kresťania (a hlavne ich duchovní vodcovia) neradi počúvajú. Dokonca sa cítia nesmierne dotknutí tým, že nemajú zrovna raj na zemi - veď oni sú predsa vyvolení, oni sú tí praví hlásatelia Božieho slova na zemi. Konkrétne, čo hovoria evanjelia:
"
.. budú vás zabíjať, a budete nenávidení od všetkých národov pre moje meno." Mat. 24, 9.
"
A budete nenávidení od všetkých pre moje meno, .." Mat. 10, 22; Mar. 13, 13.
"
.. budú vás prenasledovať vydávajúc vás do synagóg a do žalárov a povedú pred kráľov a pred vladárov pre moje meno." Luk. 21, 12.
Keď si porovnám Ježišove slová o tom, čo čaká jeho jeho nasledovníkov na tomto svete s historickou realitou posledných 2000 rokov, naskytajú sa mi tieto dve odpovedi:
a) Buď Ježišove slová boli plne pravdivé iba prvých cca 300 rokov.
alebo
b) To kresťanstvo, tí kvázi Ježišovi nasledovníci (a hlavne z radov duchovných vodcov), ktorí prišli po Konštantínovi, boli asi úplne o niečom inom, ako tí, o ktorých hovoril Ježiš. Dalo by sa povedať, že zrazu, akoby švihnutím zázračného prútika, razom sa z prenasledovaných stali prenasledovatelia.
Ako by sa dalo stručne charakterizovať súčasné kresťanstvo? Zjednodušene povedané ako také nemastné-neslané starozákonné židovstvo, ktoré je pomaľované kresťanskými symbolmi. Kresťanom sa veľmi páči myšlienka Ježišovho kráľovstva z iného sveta, no ešte viacej sa im páči (a hlavne ich duchovným vodcom) sľub Boha starozákonnému izraelskému národu. No a práve v tejto kresťanskej rozpoltenosti (túžbe jak po kráľovstve v inom svete, tak i nesmiernej túžbe mať sa dobre na tomto svete a sem-tam si spomenúť i na Ježišove slová, že to nemusí ísť nejak vždy dohromady) môžeme hľadať historické korene nenávisti kresťanov voči židom. Vzhľadom k tomu, že židia sa sústredili výhradne na to, aby sa mali oni a ich deti na tomto svete dobre, logicky dosahovali i väčších úspechov jak v spoločenskom rebríčku, tak i v samotnom nahromadenom majetkovom bohatstve. No a na základe tejto skutočnosti vznikala u kresťanov závisť a z nej vychádzala nenávisť voči židom, ktorá gradovala napríklad u Lutera v teoretickej rovine a najviac v praktickej rovine počas druhej svetovej vojny.