ambassador napísal: ↑10 Feb 2018, 15:08
Následovníci Ježíše Krista se mohou stávati pokornější a laskavější, dá se říci, že v nich přebývá Duch Kristův. Jen když je pro ně
jediným vzorem Kristus. V mysli jim zní Kristova slova vůči odpůrcům, kteří ho přivedli ke kříži.
Přes otevřenou řeč zůstal Kristus důstojným představitelem Boha. Štěpán jednal podobně, modlil se v závěru za ty, kteří na něm vykonali ukamenování. Jestliže v době míru se nedovedeme ovládat, jak by to mohlo být v kritických a vyhrocených situacích a zde je jen diskuze. Nenávist vůči druhým zatemní pohled na vlastní stav srdce, které zůstane nedotčeno láskou Ježíše Krista. Zdá se, že boj za doktríny je spalující a přináší adrenalin do života, to je jediné co možná naplňuje bojovníky za "pravdu". Ap. Pavel byl jedním z takových bojovníků v první fázi svého života. V druhé fázi došlo k radikální změně, zastánce doktrin se stal misionářem Ježíše Krista.
Kde je stálá potřeba jakékoliv téma dokazovat citáty z písemností EGW, tam je něco nezdravé a hraničí to s kultem osobnosti.
...Zdá se, že boj za doktríny je spalující a přináší adrenalin do života, to je jediné co možná naplňuje bojovníky za "pravdu".
Žalmy 36:6 Hospodine, až do nebes milosrdenství tvé, pravda tvá až do nejvyšších oblaků.
Žalmy 40:11 Spravedlnosti tvé neukryl jsem u prostřed srdce svého,
pravdu tvou a spasení tvé vypravoval jsem, nezatajil jsem milosrdenství tvého a pravdy tvé v shromáždění velikém.
Žalmy 119:86
Všecka přikázaní tvá jsou pravda; bez příčiny mi se protiví, spomoziž mi.
Žalmy 119:142 Spravedlnost tvá jest spravedlnost věčná,
a zákon tvůj pravda.
Žalmy 119:151 Ty blíže jsi, Hospodine;
nebo všecka přikázaní tvá jsou pravda.
Přísloví 8:7 Jistě žeť pravdu zvěstují ústa má, a ohavností jest rtům mým bezbožnost. (např. zachovávání neděle)
Přísloví 12:22 Ohavností jsou Hospodinu rtové lživí,
ale ti, jenž činí pravdu, líbí se jemu.
Zacharjáš 8:16 Tyto pak věci jsou, kteréž činiti budete:
Mluvte pravdu každý s bližním svým, pravý a pokojný soud vynášejte v branách svých.
Jan 8:32 A poznáte pravdu, a pravda vás vysvobodí.
Římanům 1:18
Zjevuje se zajisté hněv Boží s nebe proti každé bezbožnosti a nepravosti lidí, pravdu Boží v nepravosti zadržujících.
Pevný základ
„Ale však pevný základ Boží stojí, maje znamení toto: Znáť Pán ty, kteříž jsou jeho, a: Odstup od nepravosti každý, kdož vzývá jméno Kristovo.“ (2Tim 2,19)
Pán bude mít lid ryzí jako ocel a s vírou pevnou jako žulová skála. Mají být na světě Jeho svědky, Jeho zástupci ke konání zvláštního, slavného díla v den Jeho přípravy. …
Kazatelé, kteří se vší horlivostí a opravdovostí kázali pravdu, mohou odpadnout a připojit se k řadám našich nepřátel, ale obrátí se tím Boží pravda v lež? „Ale však,“ praví apoštol, „pevný základ Boží stojí.“ Víra i pocity lidí se mohou měnit, ale Boží pravda nikdy. …
To, že máme pravdu, je stejně jisté, jako že Bůh žije; a satan s celým svým uměním a ďábelskou mocí nemůže Boží pravdu změnit v lež. Zatímco tento veliký nepřítel se bude ze všech sil pokoušet zbavit Slovo Boží jeho moci, pravda musí vzejít jako hořící pochodeň.
Pán nás vyvolil a učinil nás předmětem svého předivného milosrdenství.
Máme být okouzleni žvaněním odpadlíků? Rozhodneme se stanout po boku satana a jeho zástupů? Máme se připojit k přestupníkům Božího Zákona? Nechť je raději naší modlitbou: „Pane, polož nepřátelství mezi mne a hada!“ Nejsme-li v nepřátelství s jeho skutky temna, ovíjí se kolem nás mocnými smyčkami svého hadího těla a jeho jedovatý zub je každou chvíli připraven uštknout naše srdce. Měli bychom ho pokládat za úhlavního nepřítele. Musíme se mu postavit ve jménu Kristově. Naším úkolem je stále vpřed. … Nechť se všichni, kdož vzývají jméno Kristovo, odějí zbrojí spravedlnosti. …
Nastal čas, kdy musíme každý vědět, proč věříme tak, jak věříme. … Položme si pro sebe dobrý základ pro budoucí čas, abychom se mohli pevně chopit věčného života. Nemusíme pracovat ve své vlastní síle, ale v síle našeho zmrtvýchvstalého Pána. Co učiníme a k čemu se odvážíme pro Ježíše? (4T 594-597).
http://www.ellenwhiteova.cz/maranatha-p ... ad/search/