Víra versus věda

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Tomáš Plechatýý

Re: Víra versus věda

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Osobně si myslím, že Darwinova teorie obsahuje příliš velké zevšeobecnění principů, odvozených z pouze omezeného pozorování.
Její slabina je v tom, že se snažila zodpovědět příliš těžkou otázku (Jak vznikl život a jak vznikly všechny živé druhy). Kdyby si stanovila za cíl pouze popsání současných jevů (jak dnes vznikají nové variace živočisných druhů) nemuselo se to zvrtnout v nefalsifikovatelnou ideologii.

Nesouhlasím s předpokladem, že pozorováním živých organismů a jejich současnými projevy můžeme odvodit způsob jejich vzniku.

Dejme tomu, že by lidé jednou byli schopni sestavit umělou inteligenci - roboty, kteří by se uměli sami opravovat, případně kopírovat a stavět své vlastní kopie, do kterých by přehrávali své nabyté zkušenosti. Uplynulo by několik set let, mezitím by lidstvo vyhynulo, nebo se odstěhovalo na jinou lépe obyvatelnou planetu a ty stroje by tu zůstali samy. Jednoho dne by kromě svého reprodukování samooprav a těžení zdrojů začali mít zájem o tom jak vlastně vznikly a začali by uvažovat se stejnými předpoklady jako darwin - sledovali by své valstní chování, nebo chování primitivnějších robotů. Hádám, že by nedošli k závěru, že prvního z nich sestavil a naprogramoval/oživil nějaký člověk. Dokud by byli zaměřeni jen na to, že dnes jsou schopni se reprodukovat sami tak by stále jen hledali způsob jak z těch jednoduchých vznikaly ty složetější a možnost ,,zásahu zvenčí" by jim připadala zbytečná vyloučená Ockhamovou břitvou.

Proto si myslím, že tyto předpoklady zastánců Darwinovy teorie omezují rozhled a mohou vést k nesprávným závěrům byť v dobré víře.

(ne každý evoluční vědec se snaží tajně za každou cenu vymazat Boha, aby ho nemusel potřebovat)

Kdysi se můj Otec čerstvě pokřtěný ptal ve sboru jednoho ,,staršího" že když věří v doslovný příběh o Noemově arše a od jednoho zvířete tam vešlo jen 1 nebo 7 párů tak jak může dnes být tolik druhů psů, pěnkav, atd.

Tady věřím, že je přínos Darwina naprosto zřejmý, že krásně ukazuje na variabilitu druhů a přizpůsobivost.
Když mi ale ve škole učitelka biologie vážným hlasem řekla, že kosatky jsou příbuzné medvědům, tak už mi přijde, že ,,vědecké" pozorování už dělalo otročinu předpokladům a ideologii a ne obráceně.

Laco
Dátum registrácie: 25 Jan 2017, 19:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Laco »

https://plus.sme.sk/c/20740884/tajomny- ... l?ref=njct
Škoda že je to tak daleko, išiel by som sa tam pozrieť. (Žeby zase nespolahlivé datovanie?) :D

peto

Neprečítaný príspevok od používateľa peto »

Naštudoval som si vela materálu o archeologickom nálezisku Göbekli Tepe, niektoré materály sú aj v češtine napr. https://www.youtube.com/watch?v=uz4dHn2prJc . Verím tým vedcom ktorý to majú naštudované a je to 11 až 12 tis. rokov pnl.

Šaňo

Neprečítaný príspevok od používateľa Šaňo »

Našiel som zaujímavé argumenty.
Otvorený list E. Páleša Petrovi Vajdovi zástancovi kreacionizmu

22. júla 2011

RNDr. Peter Vajda, PhD.

Geofyzikálny ústav SAV

Vážený pán doktor,

povolaním ste geológ a vierovyznaním kreacionista. Zastávate názor, že Boh stvoril Zem pred 6000 rokmi a to v priebehu šiestich dní, doslova tak, ako to stojí v biblickej knihe Genesis.

Súhlasím, že taká možnosť sa nedá len tak hneď vylúčiť. Keby totiž nejaká všemohúca bytosť bola stvorila Zem pred 6000 rokmi v jedinom okamihu, so všetkým čo je na nej aj v nej, asi by sme na to neprišli. Všetko by vyzeralo rovnako ako teraz, a možno by sa ani nedalo zistiť, či to vzniklo postupným vývojom alebo naraz.

No ak bola Zem v tejto podobe stvorená naraz, natíska sa iná otázka: prečo Stvoriteľ uložil pod povrch Zeme do kilometrových hĺbok vrstvy hornín s fosílnymi kostrami v takom poradí, ako tam teraz ležia? Pod zemou, po ktorej chodíme, ležia stovky a stovky vrstiev rôznych typov hornín a v nich fosilizované schránky a kostry miliónov druhov vyhynutých organizmov. Tieto fosílie sú pod zemou roztriedené tak, že v každej vrstve sa nachádzajú len určité druhy organizmov, ktoré sa nenachádzajú v iných vrstvách. A poradie vrstiev je také, že organizmy každej vyššej vrstvy nadväzujú svojím tvarom tela, orgánov a typom tkanív na organizmy nižšej vrstvy pod nimi.

Prečo to Boh všetko uložil do zeme tak, že to pre ľudský rozum vyzerá, ako keby sa boli organizmy postupne vyvíjali jedny z druhých? Je to dajaký zlomyseľný Boží vtip? Dal človeku rozum a zároveň pripravil takúto dômyselnú pascu pre rozum, aby nás pokúšal a skúšal našu vieru?

Odpovedáte, že fosílie do zeme neuložil Boh pri stvorení. Všetky tie druhy zvierat a rastlín žili ešte pred pár tisíc rokmi na povrchu Zeme. Až pri potope zahynuli. Voda ich roztriedila a uložila do kilometrových hĺbok, vrstvu za vrstvou, do každej vrstvy vždy len určitý typ zvierat a rastlín tak, aby v susedných vrstvách ležali organizmy navzájom si blízke podľa svojich biologických vlastností. Najprv prvoky a bezstavovce, státisíce druhov voda uložila tak, aby všetky schránky boli zoradené podľa druhov akoby išlo o postupné tvarové premeny; potom ryby všetkých druhov tiež v poradí podľa anatómie; obojživelníky, plazy; desiatky druhov koní voda roztriedila do vrstiev nad sebou tak, aby tvary kostí a kopýt tvorili súvislý morfologický rad; a najdlhšie plávali na hladine mŕtve opice, lebo tie sa uložili len do najvrchnejších vrstiev. Ani raz sa voda nepomýlila, aby dajme tomu nejaká opica klesla ku dnu spolu s dinosaurom, alebo nejaký druh amonita s nesprávnym druhom amonita, či nejaká kvetinka s inou kvetinkou, ku ktorej nepatrí.

Keby vytopilo veľkosklad kníh, a prílivová vlna by roztriedila knihy podľa žánrov, na lyriku, epiku, romány, novely, a v rámci každého žánru by sa všetky knihy po opadnutí vôd ocitli zoradené podľa abecedy – bol by to matematicky pravdepodobnejší scenár než to, čo predkladáte Vy.

Voda by mohla roztriediť dajaké objekty podľa ich fyzikálnych vlastností, ale nie podľa ich biologických vlastností (morfologických, fyziologických, histologických). Mohla by rozvrstviť kamene podľa veľkosti, ako tečúca rieka, podľa mernej hmotnosti, hydrodynamického odporu a pod. Ale nie podľa DNK, podľa proteínov v sietnici oka, podľa tvarov kostí a pod. Takú inteligenciu voda nemá.

Keby ste boli človek celkom bez prírodovedného vzdelania, domnieval by som sa, že tomu možno veríte. Ste však vedecký pracovník Geofyzikálneho ústavu a Váš (predpokladám) otec Drahoslav Vajda vyučoval fyziku na Žilinskej univerzite. Musíte si byť naprosto vedomí, že voda takéto schopnosti nemá. A predsa o tom presvedčujete poslucháčov, ktorí nemajú dostatočné vzdelanie a spoliehajú sa na Vašu odbornosť.

Pri najlepšej vôli, nevidel som inú možnosť ako tú, že buď zámerne klamete alebo Vám chýba inteligencia. Aby som zistil, či existuje tretia možnosť, napísal som Vám. Dvakrát som Vám túto otázku položil v súkromnej korešpondencii a zostali ste pri tom, že poradie geologických vrstiev vytvorila voda potopy, alebo snáď existuje nejaké iné vysvetlenie, ktoré ste nám ale neprezradili. Teraz Vám kladiem tú istú otázku tretíkrát, s tým že je to otvorený list, ktorý dám na moju webovú stránku, či už s Vašou odpoveďou alebo bez nej.

Napísali ste mi už dosť riadkov, ale nie o tom, na čo som sa pýtal. Nezdá sa preto, že by ste nemohli odpovedať kvôli času, lebo namiesto iných vecí ste mohli radšej odpovedať na otázku. Ak nie ste ochotný odpovedať na danú otázku, nepíšte mi o ničom inom. Nepíšte mi o Vašej viere, o Biblii, nedoporučujte žiadne DVD o kreacionizme. Toto nemá nič spoločné s Bohom a Bibliou – je to jednoducho falošné tvrdenie, že voda má také zázračné schopnosti.

Šaňo

Neprečítaný príspevok od používateľa Šaňo »

Odpoveď Petra Vajdu

23. júla 2011

Vážený pán Páleš,

moja viera je založená na Božom slove, na slove Stvoriteľa. Táto viera má racionálny obsah, biblický obsah.

Zdrojom poznania pravdy je pre mňa na prvom mieste Božie slovo, teda nie moderné vedecké poznanie.

Koniec koncov prírodné vedy nepoznajú duchovné nemateriálne bytosti akými sú anjeli, nepoznajú nadprirodzené zázračné pôsobenie, nepoznajú počatie z Ducha, nepoznajú vzkriesenie z mŕtvych, nepoznajú nové nebo a novú Zem, nepoznajú večný život. V materializme veda nepozná dušu, ktorá by bola schopná existencie bez naviazanosti na telo, teda pri fyzickej smrti celkom zaniká existencia človeka. Nakoniec prísne vzaté ak niekto konzistentne zastáva evolúciu, musí skončiť v redukcionalizme, kedy zredukuje vôľu, svedomie, morálku, etiku, city a lásku len na prejavy hmoty a energie (elementárnych častíc v konečnom dôsledku), teda neexistuje slobodná vôľa.

Z takéhoto pohľadu (vedecký materializmus) je aj mnoho z toho, čo vy publikujete na webe nevedecké. Takže najprv by sme si museli zadefinovať, čo je vedecké a čo je nevedecké. Vy sa tvárite, že všetko čo publikujete je vedecké. Uniklo vám však to, že i keď vychádzate z prírodovedných nálezov, vaše tvrdenia sú metafyzické, postavené na vašich interpretáciách, ktoré majú pôvod vo vám vlastnej viere (presvedčení). Vaše interpretácie nie sú slobodné od náboženského presvedčenia, a majú náboženský charakter.

Problém s vedeckým poznaním dávnej minulosti a pôvodu je ten, že empiricky môžeme skúmať len výsledky dávnominulých procesov, a nie samotné procesy. To je nesmierne limitujúce. Paleovedné poznanie potrebuje riešiť obrátenú úlohu, ktorá je nejednoznačná (mnohoznačná). Nástrojmi sú modelovanie, extrapolácia dozadu v čase, rekonštrukcia a dedukcia. S modelovaním je problém nepoznania počiatočných podmienok, a nejednoznačnosť úlohy. S extrapoláciou je problém robenia predpokladov, ktoré nie sú zaručené. Tak či tak sa jedná o špekulatívnu rekonštrukciu, v ktorej obrovskú úlohu zohráva svetonázor vedca, prijímaný vierou. Pre tieto dôvody pre mňa moderné paleovedné poznanie nepredstavuje hodnoverný zdroj poznania pravdivej histórie planéty a vesmíru, a dupľom nie zdroj poznania pôvodu života a pôvodu vesmíru. Jediný, kto nám môže priniesť empirické poznanie o pôvode a histórii je očitý svedok. Takým je len jeden, ten kto pri tom bol, nestvorený večný Stvoriteľ. Naviac On sám o sebe dáva svedectvo, že je pravdivý.

Preto je jeho slovo pre mňa primárnym a všetkému nadradeným zdrojom pravdy.

Z vašich publikácií som porozumel, že veríte v anjelské bytosti, ktoré pôsobia v našom svete. Nedozvedel som sa však (zatiaľ, ešte som neprečítal všetko čo uvádzate na vašom webe), čomu veríte o ich pôvode. Pýtam sa vás teda priamo tu, aký je vo vašom presvedčení pôvod anjelských bytostí. Sú večné? Sú stvorené? Existuje vo vašej osobnej viere aj duchovná moc, ktorá je nad nimi, alebo sú anjeli najvyššie duchovné bytosti?

V biblickej viere je Boh Stvoriteľ večný a nestvorený, má bytie sám v sebe. Stvoril svojím slovom a svojou mocou všetko stvorené, anjelský nemateriálny svet (bytosti), vesmír, Zem, rastlinnú a živočíšnu ríšu, a človeka na svoj obraz. Urobil to svojím slovom a mocou Ducha (to sú jeho atribúty, má takú moc a schopnosť) a nie cez prírodné procesy na základe prírodných zákonov, ktoré platia až už v dokončenom stvorenstve. Neurobil to prostredníctvom procesov trvajúcich stovky miliónov rokov, procesmi evolučného vývoja. Na konci stvoriteľského týždňa je stvorený celý vesmír a všetok život.

Neexistuje smrť, choroby, zápas o prežitie. Pádom človeka do hriechu prichádza smrť ako trest za hriech a prichádza kliatba do tvorstva, ktorá tvorstvo zásadne modifikuje a poznačí. Boh prorocky zasľúbi záchranu a vykúpenie človeka i tvorstva. Odvtedy sú dejiny dejinami utrpenia smrti a neprávosti a zároveň aj dejinami realizovaného Božieho plánu záchrany. Od stvorenia do potopy trvá „vtedajší svet“. Potopa je priamy Boží trestný zásah. Potopa zničí celý vtedajší svet.

Od potopy máme „terajší svet“. Zem a vesmír čaká ešte jeden Boží súd, súd ohňom. Potom bude nové nebo a nová Zem.

Som presvedčený, že aj empirické nálezy sú v dobrej zhode s takouto históriou, najmä:

1) priestorový (horizontálny a vertikálny rozsah) sedimentárnych súvrství na kontinentoch a ich charakter

2) fosílny záznam – kambrická explózia

3) fosílny záznam – absencia prechodových medzičlánkov a stáza, žijúce skameneliny

4) fosílny záznam – fosílne cintoríny kde sú pokope fosílie morských, sladkovodných a suchozemských organizmov

5) absencia vedeckého vysvetlenia pre evolúciu z chemikálií na prvý život

6) absencia vedeckého vysvetlenia pre evolúciu nových telesných foriem

Zároveň však netvrdím, že poznám odpoveď na každý paleontologický nález, napríklad na otázku amonitov, ktorú ste mi položili. Tieto otázky však považujem za čiastkové, pre mňa nepredstavujú dôvod opustiť moje presvedčenie.

DVD „Darwins Dilemma“ nie je kreačné, ale od vedcov z hnutia Inteligentného Dizajnu (ID). Týchto vedcov nepriviedla k ich presvedčeniu biblická viera, ale ich vlastný výskum, kedy sami dospeli ku presvedčeniu že vo fosílnom zázname nie je vývoj zdola-nahor, ale je tam dizajn zhora-nadol, kedy v Kambriu máme väčšinu kmeňov plne funkčných a hotových a v Prekambriu im nepredchádza žiaden adekvátny vývoj. Ďalej uvádzajú fantastické argumenty z genetiky a embryonálneho vývoja, prečo treba opustiť postupný pozvoľný evolučný vývoj a prijať dizajn a prístup zhora-nadol (prirodzený výber je zodpovedný za variabilitu v rámci druhu, kmene či iné „skupiny“ sú dané ako hotové konštrukčné celky). Ak vás to DVD nezaujíma a nestojí vám za to si ho zakúpiť a pozrieť, to je vaša slobodná voľba. Hádam ale odo mňa nečakáte, že vo forme textu prerozprávam/prepíšem hodinový obsah toho DVD, kde okrem iného je hodnotný grafický obsah a videosekvencie.

Svojím presvedčením sa nijako netajím ani v práci ani na verejnosti, takže vaše obvinenie z nepoctivosti považujem za neopodstatnené.

Už skôr som sa vyjadril, že našu komunikáciu považujem za osobnú či súkromnú a nie verejnú. S kým komunikujem akým spôsobom si ponechávam na vlastnom rozhodnutí. Či budete alebo nebudete toto z mojej strany rešpektovať bude pre mňa odpoveďou na otázku poctivosti z vašej strany.

s pozdravom, Peter Vajda

15. augusta 2011

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Velmi zaujimave i ked neviem nakolko neskreslene informacie

https://www.postoj.sk/35619/jemne-vyladeny-vesmir

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

Unikátny nález z Košíc. Bronzové prilby z 1200 pred Kristom. https://kosice.korzar.sme.sk/c/20913205 ... zovej.html

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

Obrázok

Ledový muž Ötzi už 25 let odhaluje svá tajemství.

https://www.novinky.cz/veda-skoly/41739 ... -tela.html

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní