Útěk z měst a do Hor

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Tomáš Plechatýý

Útěk z měst a do Hor

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

V době, kdy jsem byl adventista a docela malý, jsem ze sboru občas slýchal, že se blíží doba útěku z měst a nejlépe do hor.

Že města budou čím dál více zkažená a ten kdo v nich zůstane ponese jako první důsledky pronásledování a bude v mnohem větším nebezpečí svodu od pravdy a k různým hříchům.

Že do měst máme (adventisté/ ostatek) chodit jen když tam jdeme evangelizovat a jinak máme žít prostý život v odloučení od světského vlivu nejlépe na venkově, nebo na samotě v horách.

Nepamatuji si ale příliš jak na to vlastně v mém sboru přišli. Jen někteří říkali, že to předpovídala Ellen Whiteová.
Také vím že v jižních Čechách se část adventistů asi i kvůli tomuto učení uchýlila do samostatné komunity zvané ,,spálenka", kde se příliš nestýkají s okolním světem.

Někdy kolem roku 2012 u nás pobývala krátce jedna čerstvě pokřtěná věřící (už žena s dospělými dětmi), která předtím studovala v nenačovicích na IŽS (institut životního stylu) něco jako program zvaný PGM - průkopníci globální misie.

A ta žena byla velice misijně aktivní, ale mimo jiné věřila, že máme opustit města, protože ,,města budou zničena jako první".

Nevím, kde tuto víru našla, možná to učili právě na tom IŽS, který byl propojen se zdravou výživou atd.

Setkali jste se s tímto učením někdy v CASD ?
Víte odkud je nebo, kde se dá doložit biblí?

Jaký máte vy sami názor na města a události posledních dní, případně na útěk do hor před pronásledováním.

Tomáš Plechatýý

Re: Útěk z měst a do Hor

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Kvůli anglické reklamě refresh.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Tomáš Plechatýý napísal: 21 Mar 2018, 13:39 V době, kdy jsem byl adventista a docela malý, jsem ze sboru občas slýchal, že se blíží doba útěku z měst a nejlépe do hor.

Že města budou čím dál více zkažená a ten kdo v nich zůstane ponese jako první důsledky pronásledování a bude v mnohem větším nebezpečí svodu od pravdy a k různým hříchům.

Že do měst máme (adventisté/ ostatek) chodit jen když tam jdeme evangelizovat a jinak máme žít prostý život v odloučení od světského vlivu nejlépe na venkově, nebo na samotě v horách.

Nepamatuji si ale příliš jak na to vlastně v mém sboru přišli. Jen někteří říkali, že to předpovídala Ellen Whiteová.
Také vím že v jižních Čechách se část adventistů asi i kvůli tomuto učení uchýlila do samostatné komunity zvané ,,spálenka", kde se příliš nestýkají s okolním světem.

Někdy kolem roku 2012 u nás pobývala krátce jedna čerstvě pokřtěná věřící (už žena s dospělými dětmi), která předtím studovala v nenačovicích na IŽS (institut životního stylu) něco jako program zvaný PGM - průkopníci globální misie.

A ta žena byla velice misijně aktivní, ale mimo jiné věřila, že máme opustit města, protože ,,města budou zničena jako první".

Nevím, kde tuto víru našla, možná to učili právě na tom IŽS, který byl propojen se zdravou výživou atd.

Jaký máte vy sami názor na města a události posledních dní, případně na útěk do hor před pronásledováním.
ČÁST IX. - NOUZOVÝ ÚNIK V PŘICHÁZEJÍCÍ KRIZI - Signál k útěku
Nyní není pro Boží lid čas pro světské záliby nebo ukládání svého bohatství ve světě. Není daleko doba, kdy budeme stejně jako první učedníci přinuceni hledat útočiště na opuštěných a osamocených místech. Tak, jako bylo obležení Jeruzaléma římskými armádami židovským křesťanům signálem k útěku, tak bude přijetí moci ze strany našeho národa (U.S.A pozn.) v prosazování výnosu o papežské sobotě (tj. neděle - pozn. překladatele) varováním pro nás. Pak bude čas k opuštění velkých měst, k přípravě na opuštění těch menších do odlehlých domovů na vzdálených místech mezi horami. Nyní bychom se měli namísto úsilí o bydlení v nákladných příbytcích připravovat na lepší zemi, totiž tu nebeskou. Namísto utrácení našich prostředků na sebeuspokojování bychom se měli učit dobře hospodařit a šetřit. - 5T 464, 465 (1885)

http://www.ellenwhiteova.cz/zivot-na-ve ... ku/search/

To, že je ve městě kde žiju bordel, to je fakt. I když se toto město postupně vylidňuje a přichází každý rok o 1000 obyvatel, tak za 75 let zanikne a bude tu vesnice, tak kam bych šel, že?
Ale i tak je tady spousta bezdomovců, kriminalita, drogy apod. Ale zase všechny známé obchody jaké jsou v ČR, takže člověk nemusí nikam z vesnice neustále jako magor dojíždět. Všude jsou chodníky (nové a obnovující se) po kterých můžete chodit kilometry na procházky, což na vesnici není, tam když jde mladá mamka s kočárkem většinou po hlavní cestě, tak se musí bát, aby ji nějaké auto nesejmulo. Ve městěch žije většina ateistů, hlavně mladí v ČR v 91% vůbec nevěří v Boha, dnešní článek:
https://zpravy.idnes.cz/ateismus-cesi-p ... anicni_kha
Ano i od ateistů hrozí nebezpečí nejen ve městech, až bude velká krize, která se co nevidět chystá.
Za to na vesnicích žijí hlavně katolíci, evangelíci apod. a ti pak budou "zatápět" adventistům, až bude schválen nedělní zákon a zároveň příkaz práce v sobotu. A na vesnici ví všichni o všech mnohem více než v paneláku.
Takže to může vyústit v útěk do hor i z vesnic (nejen z měst).
Nedělní zákon bude jako první uzákoněn v USA, takže tam si užijí jako první pronásledování, když nebudou chtít dodržovat nedělní klid. U nás spousta adventistů v neděli na vesnici seká a řeže na cirkulárce dřevo, byť třeba až odpoledne a to musí lézt řkatolíkům aj., ale i ateistům sousedům pěkně na nervy. Mají štěstí, že vedle nich nebydlím já, asi bych mu tu cirkulu v neděli po obědě vyskratoval nebo rozmlátil, bratr nebratr.
Útěk adventistů do hor bude až úplně těsně před 2PJK, až bude opravdu velká krize a pronásledování, i když to zní nepravděpodobně bude to na mnoha místech po celém světě (ale třeba to nebude všude).

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Mám za to, že na základě novozákonních apokalyptických textů (např. Mat 24:16) a představivosti Ellen Whiteové (jisté fascinace strachem z pronásledování), je učení o životě na vsi a útěku do hor v době pronásledování zakořeněno v adventistické tradici. Zkažená města a méně zkažená maloměsta a nezkažené vesnice? Nesmysl. Čestní lidé, stejně jako podrazáci jsou všude. Před mnoha lety jsem se s touto „teorií“ obrátil na jednoho opravdu konzervativního adventistu, který bydlel na vesnici, měl své hospodářství, k tomu zaměstnaní a splňoval by tedy „kritéria prozíravosti“. Jeho odpověď si dodnes pamatuji. Měla dvě části-tu první-otrávit duši ti může pobyt ve městě stejně jako na vsi, záleží na tom čím své nitro sytíš a zda chceš svůj život prožít sám, nebo s Kristem. A ta druhá-Miluje snad Pán Bůh lidi na vsi více než lidi ve městech?
Konec konců, zaměřil se apoštol Pavel ve své misii na vesnice, nebo na města?
Docela by mne zajímalo, do kterých hor bychom v Česku nebo na Moravě utíkali? A jak bychom tam přežili, bez obydlí, jídla a pitné vody? Jsou naše hory dost velké jako úkryt pro osm tisíc lidí?.
Nesmysly o tom, jak nás budou katolíci a evangelíci z vesnic pronásledovat kvůli nedělnímu zákonu by nestály za řeč, kdyby jim nevěřila spousta „dobrých“ lidí. Sobota není stěžejním znakem věrnosti Bohu, neděle není prvotním znakem Antikrista. Spoléhat výhradně na sobotu/neděli znamená jednat podobně jako farizeové. Skupina svatých, která „cedila komáry, a pojídala velbloudy“.
Ježíš ukazuje jiné rozlišovací znamení - činorodou lásku., která následuje Jeho příklad.
Zmínil bych ještě jednu rovinu. Když se nesneseme ani „s bratranci a sestřenicemi“ ve víře, kdo nám pomůže v době nouze? Proč bychom měli plivat do studně, z které budeme chtít jednou pít? Když jsem byl v rámci vojenské služby na západě Čech, v městečku poblíž kasáren nebyl jediný adventista. O všechny protestanty v posádce se vzorně starali členové místního evangelického sboru. Proč by nás titíž věřící lidé, oddaní Kristu, měli dnes nebo v budoucnu pronásledovat?
Konečně poslední poznámka: Kam adventisté utečou, až „vlci hltaví“ povstanou z našich vlastních řad? Budou to progresivní adventisté, kteří budou pronásledovat věrné tradicionalisty, nebo to budou tradicionalisté, kteří nesnesou ty druhé? Vždyť k tomu nepotřebujeme ani ateisty, natož katolíky, nebo evangelíky. Stačí se začíst do příspěvků na tomto fóru a zhodnotit, kam směřuje úsilí GK s bratrem Tedem v čele. Mám za to, že dělící linie není totožná s hranicí dogmatu (uvnitř, ani vně CASD), je vedena mezi pokorou a nabubřelostí, mezi láskou a samolibostí, mezi hledáním pravdy a jejím vlastnictvím…Dělící linie je dána tím, v jakého Boha (boha) věříme, je zrcadlením „obrazu, který si o Bohu (bohu) vytváříme…“.
Kontrolní otázka pro „hlasatele nedělního zákona“: Bude tento zákon vyžadovat povinnou účast na mši v kostele (v neděli, všední dny se nepočítají) , nebo na bohoslužbě u evangelíků? Nebo bude neděle pouze dnem striktního pracovního klidu (něco jako šábes v Izraeli)? Co ateisté, ty budou také pronásledováni? Ani židé nebudou pronásledování ušetřeni? ::reead::
Když se rozhlédneme po planetě Zemi, mám za to, že křesťané, a nejen oni, zažívají na mnoha místech kruté pronásledování. Modleme se za ně.
Momentálně mne daleko více zajímá osud čínských křesťanů, žádajících o azyl, a hanebný postoj českých úřadů, než imaginární nebezpečí, hrozící nám od kdekoho...

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

V době, kdy jsem byl adventista a docela malý, jsem ze sboru občas slýchal, že se blíží doba útěku z měst a nejlépe do hor.
Existuje kompilace z děl EGW na toto téma, která se jmenuje Život na venkově, kde jsou tyto myšlenky a pak i na internetu ke stažení "Postavte si novou archu".Vydal Jupos:
https://www.adventime.cz/postavte-si-sv ... zee-jupos/
Ten program stále běží, jmenuje se LIGHT a nabízí ho jedna spřízněná organizace na Moravě a vloni byl, myslím,i v Čechách.
No samozřejmě, od chvíle, kdy jsem přišel. Šlo o to, že v závěru bude Boží lid utíkat na pustá místa před pronásledováním. Biblicky se to odůvodnit myslím dá, alespoň nepřímo(ty útěky) a historicky zcela určitě. Stačí si přečíst něco od Jiráska, jak se schovávali evangelíci na pustých samotách, vesnicích před rekatolizací, přežili tam dobu temna.
V Praze bych opravdu žít nechtěl a raději ani v jiném větším městě, opravdu ta anonymita, lhostejnost, různí podivíni, podvodníci,raději od toho dál. Kolaps civilizace některé skupiny čekají a připravují se na něj, sice čekají bankovní a energetický kolaps, ne náboženský, ale vidí dobře úpadek civilizace, taky morální.
Holandští adventisté to budou mít těžké, hory tam nemají. Nechci to ale snižovat-jak to vše bude nevíme, ale být připraven špatné není .
Útěk do hor a na pustá místa podle mne bude až úplně v závěru, kdy se lidé, opravdu čekající na Krista, budou muset skrýt před těmi, kdo si jeho příchod nebudou přát.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Už vidím, jako se kolona adventistických aut ze širokého okolí Ostravy řítí do úkrytu a domlouvají se v kterých horách ho hledat. Možná budou žít v opuštěných dolech. Nastane bitva o úkryt.
Okolo Brna budou zřejmě hledat úkryt v bludišti Moravského krasu. Možná se tam ztratí a na zemi nastane pokoj.

Nejvíce mluví, píší o pronásledování ti, kteří o tom nic nevědí na vlastní kůži. Navíc tito lidé dokáží neskutečně "pronásledovat" jinak smýšlející lidi. "Vyhledávají" je následně je označují a odsuzují. Neuvědomují si, že tito jinak smýšlející křesťany Bůh nekonečně miluje. Usurpují si právo na Boha a jiným ho odpírají.

Neskutečné naivní myšlení o závěrečných událostech v nichž není nic biblického. Jen pár vytržených myšlenek ze souvislosti. V době, kdy jsou takové možnosti sledování hledat úkryt někde na samotě, místo toho, aby jsme vložili svůj život do rukou toho Boha o kterém se jen vykládá něco, čemu se Bůh usmívá.
Zase jsou tu hlasatelé záchrany vlastním úsilím. Už je na čase začít budovat podzemní bunkr na přežití.

Jak dlouho budeme syceni nesmyslem? Proč mají problémy s úkrytem křesťané na pronásledovaných místech? Proč někteří umírají v hrůzných vězeňských podmínkách?

Kde je to vaše věření v Boha nebo Bohu hlasatelé pronásledování?

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Bydleli jsme ve městě i na vesnici. Ve městě jsme bydleli na pěší zóně, a tak bylo o "zábavu" postaráno. Soused nad námi kouřil a nedopalky odhazoval z okna. Ty často končily ve výklenku našeho okna. Divila jsem se, proč dýchám cigaretový kouř, až jsem na to přišla.

Další problém byl, že vedle nás byla hospoda se zahrádkou, a tam se samozřejmě kouřilo. Dým cigaret nám šel přímo do oken. Denně jsme poslouchali rušivý zvuk z ulice.

V tom městě jsem měla i práci. Když jsem zůstávala přesčas, neměla jsem příjemné pocity z chůze domů potmě. Na ulici postávaly hloučky lidí různého ražení, někdy pokřikovali na kolemjdoucí. Paradoxem je, že jsem se cítila mnohem bezpečněji v budově, kde byli lidé z ulice, dětských domovů, z vězení a z nápravných zařízení. V pátek večer a v sobotu jsme se nevyspali, protože vedle nás hrála zábava až do pozdního rána. Znamenalo to mít ve vedrech zavřená okna. Jednou v noci jsme se probudili hlasitým křikem, kdy někdo venku křičel: "Zabiju tě!" Přímo pod našimi okny se rvali občané s noži. Věc řešila policie.

Výhodou města byl malý krámek přímo pod naším bytem. Každý den čerstvé pečivo, cokoli. Jen jsem seběhla po schodech. Jednou nám ten obchod vytopil sklep. Do práce to bylo také kousek, nemuselo se dojíždět a ušetřily se peníze.

Na vesnici je možná celková atmosféra klidnější, ale i v naší vesnici se stala vražda. To už jsme tam ale nebydleli. Na vesnici je velmi častá závist lidí, jsi pod jistým drobnohledem. Máš novou sekačku? Soused vytáhne zítra lepší. Dá se tam setkat i s naschvály, kdy si člověk říká, že zlaté anonymní město. Na autobusovou zastávku jsme to měli 25 minut do kopce. Obchod 2 km. Dělala jsem i "vyhazovačku" na diskotéce. To nebyla moje profese, to byl jen vedlejší produkt mé tehdejší práce. Přišla jsem ve 4 hodiny ráno zavřít diskotéku, když tu jsem nalezla chlapa skákajícího po stole imitujícího hru na kytaru. Než jsem k němu stačila dojít, dva chlapíci notně pod parou mě zvali na skleničku. Nakonec se mi nějak podařilo to tam vylidnit, a o půl sedmé ráno jsem šla provázet exkurzi do místního kostela :-).

Osobně vítám život na vesnici, přes různé nevýhody tam může být méně rušivých vlivů. Ale lidé jsou všude stejní. Všude jsou fajn lidi, i lidi opačného ražení. "Světský vliv" může být i na vesnici. Mně takový život vyhovuje prostě proto, že jsem na vesnici vyrostla.

Myslím si, že útěk do hor nic nevyřeší. S dnešními moderními technologiemi Tě všude najdou. Nenašli by Tě jen tehdy, pokud by jim Bůh zastřel zrak. Kdysi jsem viděla o tom tématu film brazilských adventistů. Pronásledovatelé hledali v lese věřící, o oni se schovávali v nějakém potoce, už si to přesně nepamatuji.

Učení o útěku do hor hlásaly všechny sboru na Slezsku, které jsem znala, a proto bedlivě sledovaly postup nedělního zákona. Mám za to, že soustředění se na toto učení nahrává soustředění se na všechno možné kromě Krista. Sledovali jsme postupy "nedělních zákonů", ve které vesnici už vyhlásili zákaz sekání v neděli, studovali jsme pilně spisy EGW, abychom rozpoznali "znamení". Měla jsem v té době obrovský strach, jestli v tom hrozném pronásledování obstojím. Přála jsem si, aby Kristus nepřišel za mého života, abych se tomu vyhnula. Dnes už ten strach nemám. Nesoustředím se už na "věci kolem", ale na Krista, a tam nalézám pokoj. Dnes volám: Přijď, Pane Ježíši! K takovému postoji mne nepřivedla EGW, ale Písmo.

1 rok jsem působila v programu PGM. To je už ale na jiné vyprávění.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Tomáš Plechatýý napísal: 21 Mar 2018, 13:39 V době, kdy jsem byl adventista a docela malý, jsem ze sboru občas slýchal, že se blíží doba útěku z měst a nejlépe do hor.

Jedna sa o biblicke ucenie, nespravne interpretovane. Udalosti uteku do hor sa viazu na Judsko a Jezis tu hovori o zniceni chramu v Jeruzaleme v prvom storoci. Vsetko je to davna minulost, nie buducnost.

Na tejto predpovedi je pre mna otazkou len to, ci skutocne Jezis predvidal znicenie chramu alebo kapitolu niekto dopisal az po tychto udalostiach. To neviem.

15 Keď teda uvidíte stáť na svätom mieste ohavnosť spustošenia, o ktorej bolo povedané ústami proroka Daniela — kto číta, nech pochopí —, 16 vtedy tí, čo budú v Judsku, nech ujdú do hôr. 17 Kto bude na streche, nech nezostupuje vziať si niečo z domu, 18 a kto bude na poli, nech sa nevracia vziať si plášť. 19 V tých dňoch beda ťarchavým a dojčiacim ženám. 20 Modlite sa, aby ste nemuseli utekať v zime alebo v sobotu, 21 lebo vtedy bude veľké súženie, akého nebolo od počiatku sveta až doteraz a ani viac nebude.

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

logy píše:
Jedna sa o biblicke ucenie, nespravne interpretovane. Udalosti uteku do hor sa viazu na Judsko a Jezis tu hovori o zniceni chramu v Jeruzaleme v prvom storoci. Vsetko je to davna minulost, nie buducnost.
Trepeš dve na tri (spisovne: táraš)! Toto je pre teba minulosť?
Lebo vtedy bude veliké súženie, akého nebolo od počiatku sveta až doteraz, ani už nikdy viac nebude.{Mt 24:21}
amby píše:
Neskutečné naivní myšlení o závěrečných událostech v nichž není nic biblického.
Mne sa to nezdá nebiblické. Tuhľa sa píše:
Vtedy tí, ktorí budú v Judsku, nech utekajú na vrchy {Mt 24:16}
Hej viem, viem, týka sa to Judska...

Hm...
Viete že vajtovky nehlcem, takže „útek“ z miest do hôr hádam ani nie. Ale opustiť mestá mi nepríde až také hlúpe.
Rozmýšľali ste už, čo v blízkom čase nevyhnutne nastane?

Nikto na tejto zemeguli nevie odhadnúť, koľko zemného plynu ľudstvo spálilo. Odkiaľ? No predsa spod zemskej kôry. Bol tam natlačený ako vzduch v pneumatike. Ale teraz tam už nie je a pod zemskou kôrou ostala poloprázdna dutina. Ten plyn, ktorý dodávajú Rusi, je pod zemou „vycuciavný“ možno spod celkom iného územia.
Ale fakt je, že pod zemskou kôrou ostali obrovské poloprázdne priestory so zbytkami plynu.
A stačí jedno poriadne zemetrasenie a malá iskrička a buchne to. To je neodvratná budúcnosť.

A keby to bachlo povedzme v Ázii v januári pri mínus 20 a dodávka plynu by sa prerušila, čo sa stane v mestách, kde domy už nemajú komíny? Domyslite to! Koľko hodín by trvalo, kým by elektrické ohrievače vyradili preťaženú el. sieť? No a čo potom? Myslíte, že rodiňáky s komínmi by vyhrali? Domyslite to! Obrovské vatry na sídliskách? Či ?
No a vtedy domy v extravilánoch budú oázami záchrany. Čím vzdialenejšie od mestskej zástavby, tým vzácnejšie...

Nuž takto to vidím.
A mrzí ma, že kresťanstvo kýcha kadejaké naučené biblické frázy, ale Ježišove príkazy ignoruje. Napríklad tento:

Ale modlite sa, aby sa váš útek neprihodil v zime ani v sobotu. {Mt 24:20}

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Dušan Seberíni napísal: 05 Apr 2018, 01:24
logy píše:
Trepeš dve na tri (spisovne: táraš)! Toto je pre teba minulosť?
Lebo vtedy bude veliké súženie, akého nebolo od počiatku sveta až doteraz, ani už nikdy viac nebude.{Mt 24:21}
Isteze sa jednalo o predpoved znicenia chramu v Jeruzaleme. Miesto je v proroctve presne popisane.
Keď uvidíte ohavnosť spustošenia na svätom mieste, ako predpovedal prorok Daniel - kto číta, nech pochopí
Na googli si najdes ze judsky chram bol zniceny roku 70 nasho letopoctu. Takze proroctvo o spustoseni a uteku do hor sa davno naplnilo.
Ano, Jezis sa domnieval, ze nic horsie sa uz v buducnosti stat nemoze, preto povedal "ani uz viac nebude". Vieme vsak z evanjelii, ze Jezis bol clovek, omylny vo vsetkom ako my. A tu sa aj zmylil. Napriklad taky holocaust bolo asi pre Zidov vacsie suzenie.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný