Tomasovo evanjelium

Diskusia o všetkom ostatnom.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Tomasovo evanjelium

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

O dopade Jezisovho evanjelia:

Ježiš povedal: Ľudia si myslia, že som prišel pokoj priniesť na svet a nevedia, že som prišiel priniesť rozdelenie, meč a boj. Budú piati v jednom dome. Traja budú proti dvom a dvaja proti trom. Otec proti synovi a syn proti otcovi. A povstanú ako jediní.

log
Kontaktovať používateľa:

O Jezisovej identite:

Jeho učeníci mu povedali: "Kto si, že nám toto hovoríš?" (Ježiš povedal): "Z toho, čo hovorím, nechápete, kto som? Ste ako židia, lebo oni milují strom ale nenávidia jeho plod a milujú plod a nenávidia strom." Ježiš povedal: Kto sa rúha Otcovi, odpustí sa mu, a kto sa rúha Synovi, odpustí sa mu, no kto sa rúha Duchu Svätému, tomu sa neodpustí ani na zemi ani na nebi.
...
Ježiš povedal svojim učeníkom: Porovnajte ma s niekým a povedzte mi, komu som podobný. Šimon Peter mu povedal: "Podobáš sa spravodlivému anjelovi." Matúš mu povedal: "Si podobný filozofovi, múdremu človekovi." Tomáš mu povedal: "Učiteľ, moje ústa nedokážu vyjadriť, na koho sa podobáš." Ježiš povedal: "Nie som tvojim učiteľom, pretože si pil z pramenistého žriedla a opil si sa. A vzal ho, poodišiel a povedal mu tri slová. Keď Tomáš prišel k priateľom, pýtali sa ho: "Čo ti Ježiš povedal?" Tomáš odpovedal: "Keď vám poviem jedno zo slov, ktoré mi povedal, vezmete kamene a budete ich na mňa hádzať a z tých kameňov výjde oheň a spáli vás."
...
Ježiš povedal: Ja som to svetlo, ktoré je nad všetkými. Ja som Všetko. Všetko zo mňa vyšlo a všetko prišlo ku mne. Rozštiep drevo a ja som tam, zodvihni kameň a nájdeš ma tam.
Naposledy upravil/-a log v 03 Apr 2018, 22:33, upravené celkom 1 krát.

log
Kontaktovať používateľa:

O jedeni zvierat:

Ježiš povedal: Blahoslavený je lev, ktorého zje človek, takže ten lev sa stane človekom; prekliaty je však človek, ktorého zje lev a človek sa stane levom.
...

log
Kontaktovať používateľa:

O vzkrieseni a nebi:

Jeho učeníci mu povedali: "Kedy nastane odpočinutie mrtvých a kedy príde nový svet?" Povedal im: "To, čo očakáváte, už prišlo, ale vy to nepoznávate."
...
Jeho učeníci mu povedali: „Kedy príde kráľovstvo?“ „Nepríde podľa očakávania. Nepovedia: Hľa, tu je! Ani: Hľa, tam je! Ale kráľovstvo Otca je rozšírené po celej zemi a ľudia ho nevidia.
Naposledy upravil/-a log v 03 Apr 2018, 22:38, upravené celkom 1 krát.

log
Kontaktovať používateľa:

O investovani a peniazoch:

Ježiš povedal: Keď máte peniaze, nedávajte ich na úroky, ale dávajte ich tomu, kto vám ich nevráti.
...

Ježiš povedal: Jeden muž mal hostí a keď pripravil večeru, poslal svojho služobníka, aby hosťov zavolal. On šiel k prvému a povedal mu: "Moj pán ťa pozýva." On povedal: "Mám peniaze u obchodníkov. Večer prídu ke mne a ja musím ísť a dať im príkazy. Ospravedlň ma od večere." Šiel k inému a povedal mu: "Moj pán ťa pozval." Druhý povedal služobníkovi: "Kúpil som dom, musím tam ísť. Nebudem mať čas." Šiel k tretiemu a povedal mu: "Pán ťa pozýva." Ten tretí povedal služobníkovi: "Môj priateľ sa bude ženiť a ja mu poriadam hostinu. Nemôžem prísť. Ospravedlň ma od večere. " Šiel k inému a povedal: "Moj pán ťa pozýva." Štvrtý povedal služobníkovi: "Kúpil som statok a idem si vybrať poplatky. Nebudem môcť prísť. Ospravedlň ma." Služobník šiel k svojmu pánovi a povedal mu: "Tí, ktorých si pozval na hostinu, sa ospravedlnili." Pán povedal svojmu služobníkovi: "Choď von do ulíc a tých, čo tam nájdeš, priveď na hostinu. Kupci a obchodníci nevojdú do miesta môjho Otca."
Naposledy upravil/-a log v 03 Apr 2018, 22:51, upravené celkom 1 krát.

log
Kontaktovať používateľa:

O tele a dusi:

Ježiš povedal: Beda telesnosti, ktorá závisí na duši, a beda duši, ktorá závisí na telesnosti.
...
A Ježiš povedal: Nešťastné je telo, ktoré závisí na tele. A nešťastná je duša, ktorá závisí na nich oboch.
...
Ježiš povedal: Keď telo vzniklo kvôli duchu, je to zázrak. Ale ak duch vznikol kvôli telu, je to zázrak nad zázraky. Ale ja sa divím, ak toto veľké bohatsvo sa usídlilo v toľkej biede.
Naposledy upravil/-a log v 03 Apr 2018, 22:44, upravené celkom 1 krát.

log
Kontaktovať používateľa:

O pohlavi:

Ježiš uvidel malé deti, ktoré ešte pijú mlieko. Povedal svojim učeníkom: "Tieto deti, čo pijú mlieko, podobajú sa tým, čo vchádzejú do kráľovstva." Povedali mu: "Keď sme deťmi, tak vojdeme do kráľovstva?" Ježiš im povedal: "Keď urobíte dve jedným a keď urobíte vnútro ako vonkajšok a vonkajšok ako vnútro a to, čo je hore, ako to, čo je dole, a keď urobíte to, čo je mužské, a to, čo je ženské, jedným jediným, aby nebolo mužské mužským a ženské ženským; keď urobíte oči namiesto oka a ruku namiesto ruky a nohu namiesto nohy, obraz namiesto obrazu - vtedy vojdete do kráľovstva."
...
Šimon Peter im povedal: Nech Mária od nás odíde, lebo ženy nie sú hodné života. Ježiš povedal: "Hľa, ja ju povediem, aby sa aj ona stala živým duchom, mužným tak ako vy. Každá žena, ktorá sa stane mužnou, vojde do nebeského kráľovstva."

log
Kontaktovať používateľa:

O Otcovi:

Ježiš povedal: Keď uvidíte toho, čo nie je zrodený zo ženy, pokloňte sa až k zemi a tak mu vzdajte úctu. To je váš Otec.
...
Ježiš povedal: Kto sa rúha Otcovi, odpustí sa mu, a kto sa rúha Synovi, odpustí sa mu, no kto sa rúha Duchu Svätému, tomu sa neodpustí ani na zemi ani na nebi.

log
Kontaktovať používateľa:

O spaseni:

A on povedal: Kto nájde výklad týchto výrokov, neokúsi smrť. Ježiš povedal: Človek, ktorý hľadá, nech neprestává hľadat. Keď nájde, zachveje sa, bude sa diviť a bude vládnuť nad všetkým
...
Ježiš povedal: Dám vám to, čo žiadne oko nevidelo, žiadne ucho nepočulo, čoho sa žiadna ruka nedotkla a čo do ľudského srdca nevstúpilo.
Učeníci povedali Ježišovi: "Povedz nám, aký bude náš koniec." Ježiš im povedal: "Odkryli ste počiatok a už hľadáte koniec? Tam, kde je počiatok, tam bude i koniec. Blahoslavený, kto bude stáť na počiatku, ten uvidí i koniec a neokúsi smrť."
Ježiš povedal: Blahoslavený ten, kto bol skôr, než vznikol. Až sa stanete mojimi učeníkmi a budete počuť moje slová, tieto kamene vám budú slúžiť. V raji totiž máte päť stromov, ktoré sa v lete ani v zime nemenia a ktorých lístie neopadáva. Kto ich spozná, neokusí smrť.
...
Ježiš povedal: To, čo máte v sebe, vás zachrání, keď to vychádza z vás samých. Keď to v sebe nemáte, to čo v sebe nemáte, vás zahubí.

log
Kontaktovať používateľa:

O daniach (a o rozdiele medzi Jezisom a Bohom):

Ukázali Ježišovi zlatú mincu: "Cisárovi ľudia od nás vymáhajú dane." Povedal im: "Dajte cisárovi, čo je cisárovo, dajte Bohu, čo je Božie a čo je moje, dajte mne."

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných