Tomasovo evanjelium

Diskusia o všetkom ostatnom.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Tomasovo evanjelium

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Realista napísal: 04 Apr 2018, 21:09 Podle me prave predpoklad jakesi jednoty kanonu neni nicim oduvodneny.
Pre Teba ako vyznavaca neviem presne coho je jednota kanona nedolezita, ale pre veriaceho krestana je zasadna.
Ak je nejaký dom vnútorne rozdelený, taký dom nemôže obstáť.
Krestan sa nemoze s doverou spolahnut na nieco co je v pondelok tak a v utorok inak.
Jednota kanonu je iluzorna. V tom zmysle, ze pri pohlade z urciteho uhlu sa skutocne javi ako nerozbitna jednota. Ulohy sobotnej skoly (alebo katechizmus, strazna veza atd) sluzia na to, aby z tohto uhlu nikto nevybocil. A skutocne dokial clovek aj desatrocia stale pozera na kanon z tej jednej strany, javi sa nerozbytny a jednotny. No staci prejst o par krokov dalej a pozriet sa na to inak, po novom, dom nevnimat podla fasady ale zozadu z dvora, kde najde strasny bordel.

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Urcite. Pro "verici v kanon" respektive v jeho bozskou inspiraci (mysleno fundamentalne) je jednota kanonu zasadni. S tim souhlasim. Poctive jsem hledal a neshledal jsem zadny duvod, proc bych mel takto verit...

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

ambassador napísal: 04 Apr 2018, 18:06 Stále jsem v rukou Božích, cítím se bezpečně navzdory tomu, že procházím soužením, posměchem a nepochopením, někdy i těch nejbližších.
Zřejmě budeš mít dar služby. Ale ani Tvá práce zde není marná. Vnímám ve Tvém přemýšlení moudrost shůry. Některé Tvé příspěvky dávám číst i manželovi, když ho chci něčím povzbudit. Nespoléhejme se ale na žádného člověka a jeho názory či pochvaly, jen velmi málo lidí nás v životě pochopí. Někdy možná jen jeden, dva, někdy možná vůbec nikdo. Bezpečí je skutečně jen u Boha. A pokud nás na této planetě někdo někdy pochopí, tak je to nádherný bonus. A díky Bohu za něj.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

log napísal: 29 Mar 2018, 22:19 Dnes som si precital najdene evanjelium, Tomasovo evanjelium. Z velkej casti sa prekryva so 4 evanjeliami, ktore pozname. Nic rusive som tam nenasiel.

Verite, ze je toto evanjelium rovnako inspirovane Bohom ? Ja nevidim rozdiel medzi nim a dalsimi.

No mam skusenost z tejto stranky, ze paradoxne nasi kritici adventizmu su konzervativni a odmietaju vsetko nove, ci uz ide o nove pismo (Tomasovo evanjelium), nove uzdravovanie (Lurdy) ci novych prorokov (Ellen) alebo vedenie Ducha prostrednictvom novych koncilov (katolici) atd...
Toto evangelium je falešné a i kdyby ho našli dříve v Písmu by zcela jistě nebylo:

Když něco propaguješ, dej odkaz, aby si to všichni mohli stáhnout...
http://gnosis9.net/pdf/Tomasovo_evangelium.pdf

Hned v úvodu je napsáno...
...Více než třetina výroků je blízká citacím v
synoptických evangeliích, další třetina má gnostický charakter.

Kdo jsou gnostikové? (I když nesouhlasím s vysvětlením, že Ježíš byl zde na zemi Bůh, protože byl jen člověk Mesiáš poslaný Bohem, nikoliv Bůh Mesiáš)
https://www.gotquestions.org/Cesky/kres ... ismus.html

Falešný a nebiblický je hned verš 3:
3. Ježíš řekl: Když ti, co vás vedou, vám řeknou: "Pohleďte, království je v nebi", tak tam
budou ptáci nebeští před vámi. Když vám řeknou: "Je v moři", předejdou vás ryby. Uvnitř
ve vás je království a vně vás. Když poznáte sebe, budete poznáni a uvědomíte si, že
jste dětmi živého Boha. Jestliže však sami sebe nepoznáte, pak přebýváte v bídě a jste
bídou.

(L 17,20-21)

a další:
7. Ježíš řekl: Blažený je lev, kterého pozře člověk, takže se lev stane člověkem, ale
zavržený je člověk, kterého pozře lev, takže se člověk stane lvem.

12. Učedníci řekli Ježíšovi: Víme, že od nás odejdeš. Kdo bude naším vůdcem? Ježíš
jim řekl: Kamkoli půjdete, dojdete k Jakubovi Spravedlivému, kvůli němuž vzniklo nebe i
země.

13. Ježíš řekl svým učedníkům: Srovnejte mne s někým a povězte mi, komu se
podobám. Šimon Petr mu řekl: Podobáš se spravedlivému andělovi. Matouš mu řekl:
Podobáš se moudrému filozofovi. Tomáš mu řekl: Mistře, má ústa nemohou vyjádřit,
komu se podobáš. Ježíš řekl: Nejsem tvůj mistr, neboť ty jsi pil z tryskajícího pramene,
který jsem já sám odměřil a opojil ses.
A vzal ho, poodešel a řekl mu tři slova. Když
Tomáš přišel ke svým společníkům, ptali se ho: Co ti Ježíš řekl? Tomáš jim odpověděl:
Když vám řeknu jedno ze slov, která mi pověděl, vezmete kameny a hodíte je po mě,
oheň vyšlehne z těch kamenů a spálí vás.

14. Ježíš jim řekl: Jestliže se postíte, hřešíte. A hestliže se modlíte, budete odsouzeni. A
jestliže dáváte almužnu, uškodíte svým duchům.
Když půjdete do nějaké země a budete
putovat tamější krajinou a přijmou vás, tak jezte, co vám předloží a uzdravujte jejich
nemocné. Neboť to, co vchází do vašich úst, vás neposkvrní. Avšak to, co z vašich úst
vychází, to je to, co vás špiní.

15. Ježíš řekl: Když uvidíte toho, který se nenarodil z ženy, pokloňte se tváří až k zemi a
vzdejte mu poctu. To je váš Otec.

22. Ježíš viděl malé děti, které pijí mléko. Řekl svým učedníkům: Ty děti, co pijí mléko,
se podobají těm, kteří vcházejí do království. Řekli mu: Vejdeme, když jsme dětmi, do
království? Ježíš jim řekl: Když z dvou uděláte jedno a vnitřní připodobníte vnějšímu a
vnější vnitřnímu a to, co je nahoře, uděláte jako to, co je dole, a když to, co je mužské, a
to, co je ženské, učiníte jedním jediným, aby mužskost nebyla mužskostí a ženskost
ženskostí, když své oči budete mít na místě svých očí a ruce na místě rukou, nohy na
místě nohou, obraz místo obrazu - pak vejdete do království.

Ale jeden verš by mohl být pravdivý a beru ho:
27. Ježíš řekl: Když se nebudete postit světu, nenaleznete království. Když neuděláte
sobotu sobotou, nespatříte Otce.

a další nesmysly:
30. Ježíš řekl: Kde jsou tři bohové, jsou to bohové. Kde jsou dva nebo jeden, jsem s ním
já.

31. Ježíš řekl: Žádný prorok není přijímán ve své vesnici. Žádný lékař neléčí ty, kteří ho
znají.

36. Ježíš řekl: Nestarejte se od rána do večera a od večera do rána, co si vezmete na
sebe.
Jó to se ti Ježíši lehko řekne, ale když bys měl plnou skříň hader jako já, také bys tam stál a vybíral a vybíral a nevěděl co na sebe... :D

37. Jeho učedníci řekli: Kdy se nám ukážeš a kdy tě uvidíme? Ježíš řekl: Až se
svléknete bez studu a vezmete své šaty a položíte si je pod nohy jako úplně malé děti a
stoupnete si na ně. Pak uvidíte syna Živého a nebudete se bát.

44. Ježíš řekl: Kdo se rouhá Otci, bude mu odpuštěno, a kdo se rouhá Synu, bude mu
odpuštěno, a kdo se rouhá svatému Duchu, nebude mu odpuštěno na zemi ani na nebi.

Pisatel zřejmě neví, že Duch vychází z Otce a tak kdo se rouhá Otci rouhá se zároveň i proti svatému Duchu.

atd. atd., to je každý třetí, čtvrtý verš úplný a totální blud. To musel napsat asi nějaký pisatel co seděl u vína a nudil se.

log
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal: 05 Apr 2018, 13:03
Falešný a nebiblický je hned verš 3:
...
atd. atd., to je každý třetí, čtvrtý verš úplný a totální blud. To musel napsat asi nějaký pisatel co seděl u vína a nudil se.
Argumentacia, ci je nieco biblicke alebo nebiblicke je absurdne motanie sa v kruhu. Ak nejaka kniha bola zaradena do Biblie, stala sa biblickou a naopak ak nebola, stala sa nebiblickou. No Boh nam nedal ziaden prikaz, ktore knihy tam zaradit mame a ktore mame vylucit. Kazdy vers lubovolneho najdeneho evanjelia moze byt biblicky ci nebiblicky, podla toho ci si ho sami do Biblie pridame alebo nie.

Netrufam si tvrdit, ci kazdy treti vers je blud, lebo to znamena, ze dva z troch versov blud nie su, pretoze sa nachadzaju v rovnakom ci podobnom zneni aj v inych evanjeliach. Ak je nieco z 2/3 doveryhodne, tak ja neviem, ci mozme o tretej tretine prehlasit ze je blud. Ostatne, uplne kludne mozme prehlasit ze jedna tretina vsetkych versov hocijakej knihy je blud, ked sa nad nimi zamyslime.

log
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 03 Apr 2018, 22:24
Ježiš povedal svojim učeníkom: Porovnajte ma s niekým a povedzte mi, komu som podobný. Šimon Peter mu povedal: "Podobáš sa spravodlivému anjelovi." Matúš mu povedal: "Si podobný filozofovi, múdremu človekovi." Tomáš mu povedal: "Učiteľ, moje ústa nedokážu vyjadriť, na koho sa podobáš." Ježiš povedal: "Nie som tvojim učiteľom, pretože si pil z pramenistého žriedla a opil si sa. A vzal ho, poodišiel a povedal mu tri slová. Keď Tomáš prišel k priateľom, pýtali sa ho: "Čo ti Ježiš povedal?" Tomáš odpovedal: "Keď vám poviem jedno zo slov, ktoré mi povedal, vezmete kamene a budete ich na mňa hádzať a z tých kameňov výjde oheň a spáli vás."
Je pozoruhodne, ze Pavol popisuje ze sa mu stal podobny zazitok ako Tomasovi:

2 Viem o človeku v Kristovi, ktorý bol pred štrnástimi rokmi — či už v tele, neviem, či mimo tela, neviem, Boh vie — uchvátený až do tretieho neba. 3 A viem o tom istom človeku — či už v tele, či mimo tela, neviem, Boh to vie — 4 bol uchvátený do raja a počul nevysloviteľné slová, ktoré človek nesmie vysloviť. 5 Týmto sa teda budem chváliť.

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Logy píše: Dnes som si precital najdene evanjelium, Tomasovo evanjelium.
Z velkej casti sa prekryva so 4 evanjeliami, ktore pozname. Nic rusive som tam nenasiel.
Pri tvojom náboženskom voľnomyšlienkárstve si „nič rušivé“ ani nemohol nájsť.
Ja som tam pred 35 rokmi našiel výrok č. 114 nie ako rušívý, ale ako totálny blud:

Šimon Peter riekol: Kiež by Miriam odišla od nás, lebo ženy nie sú hodny aby žili.
Ježiš riekol: Ajhľa, ja ju budem viesť, aby som z nej spravil muža,
aby sa aj ona mohla stať živým duchom, ktorý by bol rovný vám, mužom.
Každá žena, ktorá sa učiní mužom, vojde do kráľovstva nebies.
{Výrok 114 TE}

Proste - nezhltol som to.
Ale keď som dnes listoval v tom „evanjeliu“ zistil som, že potieranie genderovej spoločnosti nie je púčik 20.storočia.
Lebo Tomášove „evanjelium“ to dáva ako podmienku vstupu do kráľovstva. Kráľovstva akého?
Nuž kuknite 22. výrok (preklad Petra Pokorného z roku 1982):

Když uděláte dva jedním
a když uděláte vnitřek jako vnějšek a vnějšek jako vnitřek
a to, co je nahoře, jako to, co je dole,
a když uděláte to, co je mužské, a to, co je ženské,
jedným jediným,
aby mužské nebylo mužským a ženské ženským;
když uděláte oči namísto oka
a ruku místo ruky
a nohu místo nohy,
obraz místo obrazu
tehdy vejdete do království.

{Výrok 22 TE}
Logy píše: Ja nevidim rozdiel medzi nim a dalsimi.
Napriek tomu, že Bibliu dobre poznáš, to poznanie ti nepomáha zorientovať sa.
Logy píše: Verite, ze je toto evanjelium rovnako inspirovane Bohom ?
NIE! Nazýva sa síce evanjelium, ale nie je to evanjelium!
Takých kvázi-evanjelií je niekoľko desiatok.

Tu je definícia evanjelia: že Mesiáš zomrel za naše hriechy, pochovaný bol a vstal z mŕtvych:

A oznamujem vám, bratia, evanjelium, ktoré som vám zvestoval,
ktoré ste aj prijali, v ktorom aj stojíte, skrze ktoré i spasení bývate,
ak držíte v pamäti, jakým slovom a v akom smysle som vám ho zvestoval, iba ak by ste boli nadarmo uverili.
Lebo medzi prvým som vám vydal, čo som aj prijal, že
Kristus zomrel za naše hriechy podľa písem
a že bol pochovaný
a že v tretí deň vstal z mŕtvych podľa písem
{1Kor 15:1-4}

Ale v Tomášovom evanjeliu sa o smrti a zmŕtvychvstaní nepíše nič. Takže k spaseniu toto kvázi-evanjelium nevie byť nijako nápomocné. Dialektika v tomto teologickom eleboráte je v mnohom zaujímavá, ale v konečnom dôsledku iba zaujímavá.

Takže Tomášovo evanjelium do NZ nepatrí.

log
Kontaktovať používateľa:

Dušan Seberíni napísal: 07 Apr 2018, 15:22
Ale keď som dnes listoval v tom „evanjeliu“ zistil som, že potieranie genderovej spoločnosti nie je púčik 20.storočia.
Lebo Tomášove „evanjelium“ to dáva ako podmienku vstupu do kráľovstva. Kráľovstva akého?
Nuž kuknite 22. výrok (preklad Petra Pokorného z roku 1982):

Když uděláte dva jedním
a když uděláte vnitřek jako vnějšek a vnějšek jako vnitřek
a to, co je nahoře, jako to, co je dole,
a když uděláte to, co je mužské, a to, co je ženské,
jedným jediným,
aby mužské nebylo mužským a ženské ženským;
když uděláte oči namísto oka
a ruku místo ruky
a nohu místo nohy,
obraz místo obrazu
tehdy vejdete do království.

{Výrok 22 TE}
Poziadavok na to, aby muzske nebolo muzskym a zenske nebolo zenskym mi neznie o nic absurdnejsie a tazsie ako poziadavok aby sa ckovek narodil znovu (Nikodem). Mozno ma svoj symbolicky vyznam.

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Logy píše: Poziadavok na to, aby muzske nebolo muzskym a zenske nebolo zenskym mi neznie o nic absurdnejsie a tazsie ako poziadavok aby sa ckovek narodil znovu (Nikodem). Mozno ma svoj symbolicky vyznam.
Ale toto je kresťanské fórum. A o narodení znova je to napísané jasne:

A Ježiš odpovedal a riekol mu: Ameň, ameň ti hovorím. Ak sa niekto nenarodí znova, nemôže vidieť kráľovstvo Božie.
Ježiš mu odpovedal: Ameň, ameň ti hovorím, že ak sa niekto nenarodí z vody a z Ducha, nemôže vojsť do kráľovstva Božieho.
{J 3:3,5}

V Tomášovom evanjeliu taký výklad akosi chýba...

Logy, napriek tvojej sčítanosti som presvedčený, že práve Ján 3:3,5 si dodnes nepochopil.
Lebo to sa pochopiť nedá. Dá sa to len "prežiť".
Hovorí sa tomu ZNOVUZRODENIE.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

K pochopení jazyka Bible jsou dobré i jiné knihy ze stejné nebo blízké doby.. Obchodní smlouvy vedli k pochopení nejedné myšlenky v Bibli. V některých apokryfech je snaha nějak převyprávět nesmyslnost pohanských Bohů. I to má svou užitečnost. (Bél a drak.)

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní