log napísal: ↑29 Mar 2018, 22:19
Dnes som si precital najdene evanjelium, Tomasovo evanjelium. Z velkej casti sa prekryva so 4 evanjeliami, ktore pozname. Nic rusive som tam nenasiel.
Verite, ze je toto evanjelium rovnako inspirovane Bohom ? Ja nevidim rozdiel medzi nim a dalsimi.
No mam skusenost z tejto stranky, ze paradoxne nasi kritici adventizmu su konzervativni a odmietaju vsetko nove, ci uz ide o nove pismo (Tomasovo evanjelium), nove uzdravovanie (Lurdy) ci novych prorokov (Ellen) alebo vedenie Ducha prostrednictvom novych koncilov (katolici) atd...
Toto evangelium je falešné a i kdyby ho našli dříve v Písmu by zcela jistě nebylo:
Když něco propaguješ, dej odkaz, aby si to všichni mohli stáhnout...
http://gnosis9.net/pdf/Tomasovo_evangelium.pdf
Hned v úvodu je napsáno...
...Více než třetina výroků je blízká citacím v
synoptických evangeliích,
další třetina má gnostický charakter.
Kdo jsou gnostikové? (I když nesouhlasím s vysvětlením, že Ježíš byl zde na zemi Bůh, protože byl jen člověk Mesiáš poslaný Bohem, nikoliv Bůh Mesiáš)
https://www.gotquestions.org/Cesky/kres ... ismus.html
Falešný a nebiblický je hned verš 3:
3. Ježíš řekl: Když ti, co vás vedou, vám řeknou: "Pohleďte, království je v nebi", tak tam
budou ptáci nebeští před vámi. Když vám řeknou: "Je v moři", předejdou vás ryby.
Uvnitř
ve vás je království a vně vás. Když poznáte sebe, budete poznáni a uvědomíte si, že
jste dětmi živého Boha. Jestliže však sami sebe nepoznáte, pak přebýváte v bídě a jste
bídou.
(L 17,20-21)
a další:
7. Ježíš řekl: Blažený je lev, kterého pozře člověk, takže se lev stane člověkem, ale
zavržený je člověk, kterého pozře lev, takže se člověk stane lvem.
12. Učedníci řekli Ježíšovi: Víme, že od nás odejdeš. Kdo bude naším vůdcem?
Ježíš
jim řekl: Kamkoli půjdete, dojdete k Jakubovi Spravedlivému, kvůli němuž vzniklo nebe i
země.
13. Ježíš řekl svým učedníkům: Srovnejte mne s někým a povězte mi, komu se
podobám. Šimon Petr mu řekl: Podobáš se spravedlivému andělovi. Matouš mu řekl:
Podobáš se moudrému filozofovi. Tomáš mu řekl: Mistře, má ústa nemohou vyjádřit,
komu se podobáš.
Ježíš řekl: Nejsem tvůj mistr, neboť ty jsi pil z tryskajícího pramene,
který jsem já sám odměřil a opojil ses. A vzal ho, poodešel a řekl mu tři slova. Když
Tomáš přišel ke svým společníkům, ptali se ho: Co ti Ježíš řekl?
Tomáš jim odpověděl:
Když vám řeknu jedno ze slov, která mi pověděl, vezmete kameny a hodíte je po mě,
oheň vyšlehne z těch kamenů a spálí vás.
14.
Ježíš jim řekl: Jestliže se postíte, hřešíte. A hestliže se modlíte, budete odsouzeni. A
jestliže dáváte almužnu, uškodíte svým duchům. Když půjdete do nějaké země a budete
putovat tamější krajinou a přijmou vás, tak jezte, co vám předloží a uzdravujte jejich
nemocné. Neboť to, co vchází do vašich úst, vás neposkvrní. Avšak to, co z vašich úst
vychází, to je to, co vás špiní.
15.
Ježíš řekl: Když uvidíte toho, který se nenarodil z ženy, pokloňte se tváří až k zemi a
vzdejte mu poctu. To je váš Otec.
22. Ježíš viděl malé děti, které pijí mléko. Řekl svým učedníkům: Ty děti, co pijí mléko,
se podobají těm, kteří vcházejí do království.
Řekli mu: Vejdeme, když jsme dětmi, do
království? Ježíš jim řekl: Když z dvou uděláte jedno a vnitřní připodobníte vnějšímu a
vnější vnitřnímu a to, co je nahoře, uděláte jako to, co je dole, a když to, co je mužské, a
to, co je ženské, učiníte jedním jediným, aby mužskost nebyla mužskostí a ženskost
ženskostí, když své oči budete mít na místě svých očí a ruce na místě rukou, nohy na
místě nohou, obraz místo obrazu - pak vejdete do království.
Ale jeden verš by mohl být pravdivý a beru ho:
27. Ježíš řekl: Když se nebudete postit světu, nenaleznete království.
Když neuděláte
sobotu sobotou, nespatříte Otce.
a další nesmysly:
30. Ježíš řekl: Kde jsou tři bohové, jsou to bohové. Kde jsou dva nebo jeden, jsem s ním
já.
31. Ježíš řekl: Žádný prorok není přijímán ve své vesnici. Žádný lékař neléčí ty, kteří ho
znají.
36. Ježíš řekl: Nestarejte se od rána do večera a od večera do rána, co si vezmete na
sebe.
Jó to se ti Ježíši lehko řekne, ale když bys měl plnou skříň hader jako já, také bys tam stál a vybíral a vybíral a nevěděl co na sebe...
37. Jeho učedníci řekli: Kdy se nám ukážeš a kdy tě uvidíme?
Ježíš řekl: Až se
svléknete bez studu a vezmete své šaty a položíte si je pod nohy jako úplně malé děti a
stoupnete si na ně. Pak uvidíte syna Živého a nebudete se bát.
44.
Ježíš řekl: Kdo se rouhá Otci, bude mu odpuštěno, a kdo se rouhá Synu, bude mu
odpuštěno, a kdo se rouhá svatému Duchu, nebude mu odpuštěno na zemi ani na nebi.
Pisatel zřejmě neví, že Duch vychází z Otce a tak kdo se rouhá Otci rouhá se zároveň i proti svatému Duchu.
atd. atd., to je každý třetí, čtvrtý verš úplný a totální blud. To musel napsat asi nějaký pisatel co seděl u vína a nudil se.