Kam směřuje ateismus?

Diskusia o všetkom ostatnom.
mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Re: Kam směřuje ateismus?

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Jiří Kupka napísal: 17 Apr 2018, 13:11
ambassador napísal: 17 Apr 2018, 05:07
Rád bych patřil k těm, kteří nevnucují, ale těm kteří sdílejí své pohledy.
Podle mého vnímání některé ideologie na obou protipólech, přímo vedou k nadřazenosti, povýšenosti a pohrdání jinak smýšlejících.
Tlaky ateismu jsem prožil na vlastní kůži. Přesto mohu konstatovat, že jsem měl i tam přátele, kteří se chovali lidsky.
Měl jsem možnost vidět co stalo s těmi, kteří se otevřeně postavili proti zlu v obou táborech.

Francouzská revoluce byla ukázkou, jak to dopadne, když se na první místo dostane jen lidský rozum a vytlačí Boha ze společnosti. Pravdou je že francouzská revoluce byla důsledkem něčeho..............
Na Francouzské revoluci je neuvěřitelné, že se jedná v podstatě o pokračování reformace. Reformace vzala Boha lidem ze země, ze všedního života a dala jej na nebesa. Robespierre se nechal pasovat na papeže deistického náboženství, jehož výdobytkem bylo, že byl Bůh odosobněn... a pak přišel Jurij Gagarin.

(Jan Hus byl buřič - rušil veřejný pořádek - si představme, jak rektor univerzity jde s průvodem studentů městem, přičemž v předu jde student převlečen za prostitutku a v ústech má "papežskou bulu", tedy revolucionář a z dnešního pohledu je tragikomické, že se odvolával na bibli ... dnes se na ni odvolává kdejaká křesťanská církev ... prý Sola scriptura. Podobně Martin Luther --- revoluce a reformace jedno jsou).

Jako teisté se snad sjednotíme na třech principech: 1. On Je. 2. Nemusíme se Jej bát. 3. Je možné s Ním navázat komunikaci. To není vůbec málo a dá se na tom stavět!

Měj se hezky, Ambassadore, a také patřím mezi Ty, kteří se učí nevnucovat své pohledy.

Co všechno se dá probrat na téma ateismu a teismu, každopádně si myslím, že ateismus můžu s klidem poslat do prdele a nemusím se jako křesťan touto "nicotou" vůbec zabývat.

Jiří Kupka
Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Jiří Kupka »

mikim napísal: 17 Apr 2018, 15:03
Jiří Kupka napísal: 17 Apr 2018, 13:11
ambassador napísal: 17 Apr 2018, 05:07
Rád bych patřil k těm, kteří nevnucují, ale těm kteří sdílejí své pohledy.
Podle mého vnímání některé ideologie na obou protipólech, přímo vedou k nadřazenosti, povýšenosti a pohrdání jinak smýšlejících.
Tlaky ateismu jsem prožil na vlastní kůži. Přesto mohu konstatovat, že jsem měl i tam přátele, kteří se chovali lidsky.
Měl jsem možnost vidět co stalo s těmi, kteří se otevřeně postavili proti zlu v obou táborech.

Francouzská revoluce byla ukázkou, jak to dopadne, když se na první místo dostane jen lidský rozum a vytlačí Boha ze společnosti. Pravdou je že francouzská revoluce byla důsledkem něčeho..............
Na Francouzské revoluci je neuvěřitelné, že se jedná v podstatě o pokračování reformace. Reformace vzala Boha lidem ze země, ze všedního života a dala jej na nebesa. Robespierre se nechal pasovat na papeže deistického náboženství, jehož výdobytkem bylo, že byl Bůh odosobněn... a pak přišel Jurij Gagarin.

(Jan Hus byl buřič - rušil veřejný pořádek - si představme, jak rektor univerzity jde s průvodem studentů městem, přičemž v předu jde student převlečen za prostitutku a v ústech má "papežskou bulu", tedy revolucionář a z dnešního pohledu je tragikomické, že se odvolával na bibli ... dnes se na ni odvolává kdejaká křesťanská církev ... prý Sola scriptura. Podobně Martin Luther --- revoluce a reformace jedno jsou).

Jako teisté se snad sjednotíme na třech principech: 1. On Je. 2. Nemusíme se Jej bát. 3. Je možné s Ním navázat komunikaci. To není vůbec málo a dá se na tom stavět!

Měj se hezky, Ambassadore, a také patřím mezi Ty, kteří se učí nevnucovat své pohledy.

Co všechno se dá probrat na téma ateismu a teismu, každopádně si myslím, že ateismus můžu s klidem poslat do prdele a nemusím se jako křesťan touto "nicotou" vůbec zabývat.
Tak jako jsou ateisté a angažování ateisté (antiteisté), tak jsou také teisté a agresivní teisté, viď Mikime. Díky, že jsi poskytnut ilustrační příklad. Est rerum omnium magister usus.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Ztratit víru v Boha a stát se ateistou? To nějak nedovedu uchopit, protože to není moje osobní zkušenost. Chápu, že časem se může stát pochopení "věcí" odlišné v sobě samém. Je to poznávání a zaujetí nového postoje. To že je jedinec vychován v ateistickém prostředí, to je také srozumitelné.
Uvěřit v Boha a pak po letech přestat věřit? Co to je v takovém případě? Je to nebo byla to víra?
Jak probíhá proces ztráty víry?
Jak jedinec uvěří v Boha a jaký je jeho "Bůh"? Je to Bůh podobný pohanským bohům a nebo je to ten neuchopitelný? Proč ztrácet víru v Boha, který je, ale my ho nemůžeme vlastnit a ovládat?
Zajímala by mě zkušenost člověka, který byl ateistou, pak uvěřil stal se třeba adventistou. Později po letech "přestal" věřit a stal se ateistou.

Možná se mýlím, ale domnívám se, že těmto lidem bylo představeno spíše evangelium prosperity. V "běžícím" čase začali vnímat, že to tak nefunguje.

Jiří Kupka
Kontaktovať používateľa:

ambassador napísal: 17 Apr 2018, 19:58 Možná se mýlím, ale domnívám se, že těmto lidem bylo představeno spíše evangelium prosperity. V "běžícím" čase začali vnímat, že to tak nefunguje.
Těch "možností" bude vícero. Osobně považuji za nejčastější takovou, kdy se teisticky založený člověk stane ateistou proto, protože se jeho osobní poznání začne rozcházet s dogmaty, které byly čím dál tím neudržitelnější ... a žel třeba i zbytečné (viz např. mnohá vlákna zde v diskuzi). V daném čase a prostoru nenachází lepší způsob než ten, že se přikloní k ateismu.

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Jiří Kupka napísal:
Zdravím Tě, Realisto.

Jde asi o to, jak kdo chápeme výlučnost. V podstatě u judaismu jsi sám uvedl "... možnost stát se proselytou...". Ale proč? No aby se mohl sám stát příslušníkem toho vyvoleného národa (výlučnost - privilegium - privilegovaného). V paulismu např. 1. Timotejovi 2,5 nebo Ř 1,16. U apoštola Petra pak výstižněji Sk 4,12. Jak jsi to myslel Ty?

A cestu do pekel jsem myslel jako metaforu, ve smyslu "cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly", ne teologicky, i když Mat. 5,22: Já však vám pravím, že již ten, kdo se hněvá na svého bratra, bude vydán soudu; kdo snižuje svého bratra, bude vydán radě; a kdo svého bratra zatracuje, propadne ohnivému peklu.
Šalom Jiří,

Vždy zde bude napětí mezi dvěma póly. Toto napětí (výlučnost versus universalismus) je přítomné i ve spisech NZ. Někteří badatelé nakonec považují i literárního Ježíše za "slepenec" několika postav (minimálně dvou... Choni/Onias, Jehošúa). Důvodem je zvláštní konglomerát monistického a dualistického světonázoru v evangeliích. Karol Sidon k tomuto tématu kdysi napsal zajímavou esej, doporučuji k přečtení. Nebo zde:

http://www.josephus.org/HoniTheCircleDrawer.htm

V rámci raného křesťanství pravděpodobně převažoval universalismus, později již exkluzivní přístupy. Hovořím o výlučnosti ve smyslu: "Přijmi taková a maková dogmata a budeš spasen".

Judaismus je křesťany obecně dosti špatně chápán a je zde množství předsudků vyplývajících z názoru, že křesťanství je naplněním židovské víry a judaismus se pak chápe jako něco "vývojově" překonaného. Pro lepší vzájemné porozumění je nezbytné od takových předsudků odstoupit. Tyto myšlenkové stereotypy se ale předávají z generace na generaci (snad opravdu i geneticky), takže je to velmi těžké.

Proselytismus je dobrovolný a není to "vstupenka do nebe". Vyvolenost je spíše o vlastní odpovědnosti k sobě a ke světu než o privilegiích, i když v myšlení konkrétních jedinců se to zvrhávalo a zvrhává směrem k povýšenosti, nadřazování, pohrdání... Ale to už jsme zase u "jecer hara" a jeho ovládnutí.

Můj názor a moje poznání. Člověk by neměl být ve svém postoji motivován snahou získat pro sebe výhody (život věčný). Není totiž důvod nevěřit ve vlastní dobrý "osud" bez ohledu na to co mi kdo slibuje (nebo čím mi kdo hrozí)...

Jiří Kupka
Kontaktovať používateľa:

Желим ти мир, Realisto a děkuji za odpověď.

Jedna z prapůvodních příčin poroby slovanů se uvádí jejich vysoká míra tolerance vůči jiným náboženským systémům, která je nakonec zahubila, takže možná slovanské pozdravení pokoje je namístě... .

Je paradoxní, že to byli právě židovští kupci, kteří vykupovali v 6.,7., a 8. století zajaté slovany od franků a prodávali je do otroctví do Cordóbského chalifátu a jinde, přičemž je předtím vykastrovali. Často se tehdy stávalo, že byzanští křesťanští misionáři se potajmu vkradli do tábora zajatých slovanů, aby je pokřtili a tím překazili frankům a židům kšeft, protože ze "zvířat" se křtem stali rázem "boží děti" ... . Až později přišla na řadu říše Inků ... .

Ne náhodou se otrokům říká v určitých jazycích Slave, Sklave, Esklave ... slovan.

Já myslím, že v judaisticko-křesťanské kultuře vždy měla navrch výlučnost. Píšeš o napětí mezi oběma póly... . Vždyť i ten universalismus, o kterém píšeš, je o výlučnosti (je v rámci pravidel judaismu či křesťanství).

Hezký jarní den všem!

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

ambassador napísal: 17 Apr 2018, 19:58Zajímala by mě zkušenost člověka, který byl ateistou, pak uvěřil stal se třeba adventistou. Později po letech "přestal" věřit a stal se ateistou.
Ambassadore, zajímala by Tě moje zkušenost? Byla jsem ateistka, pak adventistka. Tyto dva požadavky splňuji, ale nesplňuji ten třetí - znovu jsem se ateistkou nestala. Svého času jsem však uvažovala, že už "věřit" nebudu. Tento proces mohu popsat.

Ráda pozoruji svět kolem sebe. Mé pozorování není objektivní normou, protože zahrnuje pouze mé okolí, známé, internetové přátele, ale nikoli "celý svět a všechny lidi".

Vysledovala jsem, že lidé po odchodu z církve často ztrácejí víru, nejčastěji z řad těch, kterým se nepodařilo najít jiné vhodné společenství víry. Ztráta víry a příklon k ateismu není pouze ojedinělou záležitostí. Důvodů je celá řada, asi nejčastější z nich jsou:

1) Ztráta víry v Bibli
2) Zklamání z křesťanů
3) Nepochopení, že jedinou "teologií" je Vtělený, nikoli systém abstraktních bodů věrouky

1) Do tohoto bodu zahrnuji i rozchod s dogmaty daného společenství, ze kterého člověk odchází. Logická otázka, která následuje, zní: "Pokud jsem teď věřil špatně, jak vím, že "příště" budu věřit správně?"

Dále tam patří, a to je podle mne velmi závažné, že věřící nebývají dostatečně seznámeni s tím, čím Bible je a čím není. Často se jim učení Bible předkládá jako "spadlé z nebe", inspirovaná je každá věta, čárka, protože ji Bůh takto nadiktoval. Věřícím není vysvětlováno, že každá kniha v Bibli má svou teologii, svůj záměr, na něco reaguje a je psána v určitém kontextu. (Pozor, nezastávám učení o nepotřebnosti Bible, naopak jsem přesvědčena, že zvláště v této době by v ní měl člověk "ležet" více než dosud s prosbou o oslovení). Z důvodu nedostatku informací pak chtějí někteří věřící zůstat v myšlenkovém světě dávných dob a nejsou schopni "žít" v dnešní době a kultuře.

Tyto věci se vysvětlují spíše "na akademické půdě", ale sbory (zejména vesnické) jimi často zůstávají netknuty. No a tak člověk zkoumá sám, a dojde-li pak k výsledku odporující věrouce dané církve, nastává zklamání.

Věřícím se rovněž příliš často nepředkládá fakt, že v prvotní církvi existovalo mnoho proudů, církev nebyla uniformní. Dnešní situace, kdy se křesťané "šikují" do "jednotného smýšlení" (pokud by se jednalo o "mysl Kristovu" je to v pořádku, ale zde rozuměj jednotnou věrouku a neodchylování se od "pravověří"), je odklonem od původních ideálů křesťanství, a stává se "duchem náboženství".

A tak věřící dochází ohledně Bible k různým zjištěním (např. o kánonu, o výkladu "jasného verše", který je možno vyložit až čtyřmi způsoby, atd.). Tato zjištění jsou naprosto normální, ale věřící byl učen jinak, a proto je to pro něj šokem. Výslednou reakcí pak může být ateismus.

Další věc je, že pokud se nepodaří "vybalancovat" vztah mezi lidským a božským, věřící se často přiklání k tomu lidskému, co vybádal člověk, a zaměňuje lidskou moudrost za Boží či upřednostňuje vědu před vírou.

2) Věřící se také může zklamat z křesťanů. Může v církvi zažít špatné vztahy, odsouzení, neporozumění. Někdy bývá "prokletím", pokud je člověk moc přemýšlivý, moc bystrý nebo jinak vybočující, zkrátka pokud nespadá do rámce "přednastaveného věření". Ale to už jsme zase u "ducha náboženství". Pak věřící uvidí, že mezi jeho přáteli ateisty (pokud je tedy má) mohou panovat lepší vztahy než v církvi a problém je vyřešen. Takový věřící se přikloní k tomu, v čem vidí funkčnost, tedy v tomto případě k ateismu.

3) Třetí bod je nejdůležitější. Křesťanství je o následování Krista, ne o vytváření "dogmat". Věřící se vyčerpá různými disputacemi s "jinověrci", aby je přesvědčil o správnosti svého/své církve vidění světa a o nutnosti následovat toto učení. Věřící tak následuje "to" učení, ale nedává mu to žádnou radost, je to pouze seznam učení, které je nutno si týden co týden pravidelně opakovat. Tento seznam neobsahuje životodárnou moc, kterou dává jedině společenství s Kristem. Takový člověk nemá svědectví, nemluví o tom, co pro něj Kristus udělal, z čeho ho vysvobodil, není na něm patrná radost. Nesvědčí-li člověk, paradoxně se ve svém "křesťanství" unaví a ta únava otráví jeho duši.

Investuje-li křesťan svou energii do misie, do akcí, do jiných věcí místo do Krista, je to zase "duch náboženství". Misie i akce jsou důležité, ale nesmí být postaveny na místo Krista. Duch náboženství je velmi úmorný a zákeřný, otravuje nejen toho, kdo mu dá prostor, ale i okolí takového člověka. Vysvobozením z této únavy v očích člověka pak může být příklon k ateismu.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Ateismus má také různá společenstva v odstínech mírných, až po konzervativní, fanatické projevy. Taktéž mají různá učení, své "chrámy", "božstva", "kněze" a učitele. Zrovna tak je tam hierarchie v různé míře a podobě.
Samozřejmě jsou i ateisté neregistrovaní, samostojící, vzdělaní i nevzdělaní....
Ateisté mezi sebou také vzájemně bojují....

Není tedy co vyčítat teismu. Jen na těch druhých je to vždy lépe a snadněji vidět
Prílohy
img.obrazky.jpg
img.obrazky.jpg (27.92 KiB) 5273 zobrazení

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

ambassador napísal: 12 Jún 2018, 07:12 Ateismus má také různá společenstva v odstínech mírných, až po konzervativní, fanatické projevy. Taktéž mají různá učení, své "chrámy", "božstva", "kněze" ...
Skutocne ma zaujima, kde, v akom meste a na akej ulici, si videl chram a knazov ateizmu. Ako mozu mat ateisti bozstva ? Podstatou ateizmu je presvedcenie o tom, ze ziadne bozstva neexistuju. Nemylis si pojmy ?

Uz davnejsie som si vsimol, ze podstata Tvojej "filozofie" je prevracat vyznamy slov naruby. O kazdom slove povies, ze v skutocnosti neznamena to, co znamena pre 99.99% ludi. Odporucil by som pre zmenu skusit pouzivat slova tak, ako im rozumeju ini ludia, opustit bludisko metafor a symbolov. To "bludiste lidskeho mysleni" v ktorom sa neustale stracas si si vytvoril sam tym, hlavne miesanim slov a prevracanim vyznamov.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 4 neregistrovaní