Odvazna uvaha, ktoru vsetci dobre pozname, no malokto ju vie priznat, pretoze by mohol byt obvineny zo zistnych pohnutok. Je to paradox krestanstva - motivaciou je zistnost, ale zistnost je hriech. Preto je Tvoja uvaha za normalnych okolnosti tabu.Dušan Seberíni napísal: ↑15 Apr 2018, 21:55 V podstate sú len 4 možnosti.
1 - Boh neexistuje a ty v neho neveríš.2 - Boh neexistuje a ty v neho veríš.
- V takom prípade sa nič nedeje.
3 - Boh existuje a ty v neho veríš.
- V takom prípade sa klameš celý život. Ale treba pripustiť, že je to najvznešenejší klam.
4 - Boh existuje a ty v neho neveríš.
- V takom prípade máš šancu získať večný život.
- V takom prípade zahadzuješ šancu na večný život.
Existuje Boh?
Re: Existuje Boh?
5) Existuje viacero Bohov (dokazom su miliardy inovercov) a Ty si uveril v nespravneho - slabsieho z bohov, ktory nie je vsemocny a nevie vzdy splnit co slubuje. Moze to skoncit uplnou vyhrou, ciastocnou vyhrou, ciastocnou prehrou alebo uplnou prehrou.Dušan Seberíni napísal: ↑15 Apr 2018, 21:55 V podstate sú len 4 možnosti.
1 - Boh neexistuje a ty v neho neveríš.2 - Boh neexistuje a ty v neho veríš.
- V takom prípade sa nič nedeje.
3 - Boh existuje a ty v neho veríš.
- V takom prípade sa klameš celý život. Ale treba pripustiť, že je to najvznešenejší klam.
4 - Boh existuje a ty v neho neveríš.
- V takom prípade máš šancu získať večný život.
- V takom prípade zahadzuješ šancu na večný život.
6) Existuje jeden Boh, Ty v neho veris, ale neexistuje vecny zivot.
7) Existuje vecna dusa, neexistuje Boh, ale existuje vecny zivot napriek tomu ze tomu neveris.
Atd...
Zaujimava racionalna uvaha, ktora je sice vrcholne nepravdepodobna, ale nevybocuje uplne zo zdraveho rozumu a moznosti. Pri urcitej interpretacii mozno vidiet Bibliu ako pribeh o kolonizacii novej planety (Zem) a naslednych ojedinelych zasahov vyspelych mimizemstanov do diania na nej.Realista napísal: ↑16 Apr 2018, 18:19 Možná by bylo užitečné si nejprve vyjasnit obsah pojmů jako "existence" a "Bůh". Pokud Bůh existuje ve smyslu obvyklého porozumění tomuto pojmu, potom není kvalitativně (ve smyslu existencionality) odlišný od čehokoliv existujícího a v takovém chápání je snad opravdu jen jakýmsi vyspělejším mimozemšťanem.
Pre mna su dolezite dve otazky, kedze ma az tak nezaujima Boh, ale skor to, co hovori Biblia, lebo ta existuje.
1) Je Biblia logicky konzistentna a odpoveda mojej kazdej skusenosti? Musim povedat, nie.
2) Dokaze odpovedat Biblia na moje sucasne problemy alebo problemy ludstva ? Musim povedat, ze hoci iste v minulosti davala pre danu dobu a daneho cloveka niekedy dobru odpoved, co ciastocne plati I dnes, no na vacsinu dnesnych otazok nedava ziadnu odpoved v lepsom pripade, v horsom pripade nam radi uplne zle.
1) Je Biblia logicky konzistentna a odpoveda mojej kazdej skusenosti? Musim povedat, nie.
2) Dokaze odpovedat Biblia na moje sucasne problemy alebo problemy ludstva ? Musim povedat, ze hoci iste v minulosti davala pre danu dobu a daneho cloveka niekedy dobru odpoved, co ciastocne plati I dnes, no na vacsinu dnesnych otazok nedava ziadnu odpoved v lepsom pripade, v horsom pripade nam radi uplne zle.
Odkial sa vzala myslienka Boha ? Je to mentalna pomocka, ktora vdaka tomu, ze Boh v sebe zahrna vsetko, akoby vysvetlovala nezname veci. Ked nevieme najst pricinu niecoho, vzdy sa da povedat "lebo Boh". Vdaka tomu sa clovek nemusi trapit nevysvetlitnymi otazkami a preziva klud a istotu. No Boh je "odpovedou" nielen na dobre veci, ale rovnako na zle veci. Myslienka na Boha tak absorbuje na jednej strane nase dobre pocity, stastie I vdacnost, na druhej strane pritahuje rovnako nas hnev, strach a bezmoc.
Preco som sa zamiloval ? Lebo Boh. Preco som ochorel ? Lebo Boh. Odkial sa beru deti ? Od Boha. Kam idu mrtvi ? K Bohu.
Dnes mame coraz viac a viac poznania o tom, alo veci funguju a tuto mentalnu pomocku u vyuzivame len vtedy, ked bud naozak nevieme, alebo nedokazeme prijat skutocnost kvoli jej krutosti.
Preco som sa zamiloval ? Lebo Boh. Preco som ochorel ? Lebo Boh. Odkial sa beru deti ? Od Boha. Kam idu mrtvi ? K Bohu.
Dnes mame coraz viac a viac poznania o tom, alo veci funguju a tuto mentalnu pomocku u vyuzivame len vtedy, ked bud naozak nevieme, alebo nedokazeme prijat skutocnost kvoli jej krutosti.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
Nejde o slovní výraz Bůh, Hospodin nebo jakýkoliv lidský slovní tvar pro tuto "záhadu".log napísal: ↑17 Apr 2018, 18:13 Odkial sa vzala myslienka Boha ? Je to mentalna pomocka, ktora vdaka tomu, ze Boh v sebe zahrna vsetko, akoby vysvetlovala nezname veci. Ked nevieme najst pricinu niecoho, vzdy sa da povedat "lebo Boh". Vdaka tomu sa clovek nemusi trapit nevysvetlitnymi otazkami a preziva klud a istotu. No Boh je "odpovedou" nielen na dobre veci, ale rovnako na zle veci. Myslienka na Boha tak absorbuje na jednej strane nase dobre pocity, stastie I vdacnost, na druhej strane pritahuje rovnako nas hnev, strach a bezmoc.
Už vůbec nejde o výraz, který použijeme pro "neznámou" jako v rovnici.
Myšlenka Boha je ukrytá v našem myšlení, jako nějaká "součást" vložená do nás z venčí.
Tuto myšlenku Boha můžeme v životě vytěsňovat, potlačovat. No nikdy se to člověku nepodaří úplně.
Stvořitel se "záhadně podepsal" do svého výtvoru. Můžeme to připodobnit k identifikačnímu číslu v bloku motoru. I když ho vybrousíme, odborníci poznají, že to bylo falšované.. Je v nás uložen lidský genom. Navzdory zlu, je stále v člověku tento podpis.
To co nám ten pohled na Boha zkresluje je zlo.
Chátrající lidstvo nemůže pochopit zlo i když ho ve svém životě zakoušíme a někdy ospravedlňujeme. Nechápeme ani vznik zla.
-
- Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
Logu, myslím si, že to jde i jinak:log napísal: ↑17 Apr 2018, 18:13 Odkial sa vzala myslienka Boha ? Je to mentalna pomocka, ktora vdaka tomu, ze Boh v sebe zahrna vsetko, akoby vysvetlovala nezname veci. Ked nevieme najst pricinu niecoho, vzdy sa da povedat "lebo Boh". Vdaka tomu sa clovek nemusi trapit nevysvetlitnymi otazkami a preziva klud a istotu. No Boh je "odpovedou" nielen na dobre veci, ale rovnako na zle veci. Myslienka na Boha tak absorbuje na jednej strane nase dobre pocity, stastie I vdacnost, na druhej strane pritahuje rovnako nas hnev, strach a bezmoc.
Odkial sa vzala myslienka všeobecnej evolúcie živých sústav ? Je to mentalna pomocka, ktora vdaka tomu, ze evolúcia živých sústav v sebe zahrna vsetko, akoby vysvetlovala nezname veci. Ked nevieme najst pricinu niecoho, vzdy sa da povedat "lebo evolúcia" ...
Ale jinak máš pravdu. Tzv. "víra v Boha mezer" je mnohými teisty zastávána.
--------------------
Když jsme ve vláknu "Existuje Bůh", tak napíši také svůj pohled, i když ... je to diskuze prvoků Entamoeba coli v mém trávicím traktu (nechci nikoho urazit

V podobném smyslu:
Všechny živé bytosti na naší planetě vykazují znaky příbuznosti; z toho lze vyvodit dva závěry (předpoklady), které si od nepaměti vzájemně konkurují:
1) Shodné znaky odkazují na společného Původce
a nebo
2) shodné znaky odkazují na společný původ.
Odporuje předpoklad ad.1), který je odvozen na základě analogie, logice? Odporuje předpoklad ad.2 logice? Ne, oba předpoklady jsou legitimní a vycházejí z toho, co pozorujeme.
Pro potvrzení předpokladu ad.1) očekávám, že všechny jiné modely, které vycházejí z předpokladu ad.2, musí selhávat, protože společný Původce existuje.
Su to pekne teorie a mam rad teoretizovanie, diskusie a vyklady - ako moju zalubu.
No v praktickom zivote musim jest chlieb a vodu pit. Preto ma netrapi, co je mozne, ale co je skutocne. Riadim sa kredom "Never nicomu co pocujes a len polovici z toho, co vidis.".
Pocul som hlas z horiaceho kra ? Nie.
Pocul som holubicu hovorit ? Nie.
Videl som mrtvych vstat z hrobu ? Nie.
Videl som chromych chodit ? Nie.
Tym je pre mna pripad uzavrety
No v praktickom zivote musim jest chlieb a vodu pit. Preto ma netrapi, co je mozne, ale co je skutocne. Riadim sa kredom "Never nicomu co pocujes a len polovici z toho, co vidis.".
Pocul som hlas z horiaceho kra ? Nie.
Pocul som holubicu hovorit ? Nie.
Videl som mrtvych vstat z hrobu ? Nie.
Videl som chromych chodit ? Nie.
Tym je pre mna pripad uzavrety

-
- Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
Ta úvaha měla spíše problematizovat užití pojmu "existence" ve vztahu k transcendentálnímu. Teoreticky hranice mezi Stvořitelem a Stvořením je přeci hranicí mezi možným a skutečným. Proto bude člověk na představu osobního Boha vždy reagovat jako "šílenec na přelud". Mysticky vyjádřeno Bůh se odívá do svého stvoření a jím se zahaluje.log napísal: ↑17 Apr 2018, 17:57
Zaujimava racionalna uvaha, ktora je sice vrcholne nepravdepodobna, ale nevybocuje uplne zo zdraveho rozumu a moznosti. Pri urcitej interpretacii mozno vidiet Bibliu ako pribeh o kolonizacii novej planety (Zem) a naslednych ojedinelych zasahov vyspelych mimizemstanov do diania na nej.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní