Podla teba Jezis chcel, aby jeho ucenici doslovne pili jeho krv ?log napísal: ↑29 Apr 2018, 00:15Mrzi ma to, nerad by som Ta zase sklamal, ale toto nie je Kristovo ucenie. Je to presne naopak. Mame len 4 evanjelia v kanone, ktore zaznamenavaju Kristovo ucenie. Pritom ani jedno z tychto evanjelii nezaznamenava, ze by Jezis bol proti transplantacii alebo transfuzii. Pokial ide o vyroky ohladne konzumacie krvi, pozname Jezisov vyrok pri poslednej veceri - toto je moja krv, ktora sa vylieva za vas, pite z nej vsetci !Karol Schneider napísal: ↑28 Apr 2018, 23:48 je to podla mojho presvedcenia aj svedomia Kristovo ucenie a Biblicky spravny nazor.
Jezis teda ucil, a dal nam priklad, ze je mozne a spravne davat svoju krv ako darca inym. A to som este zvolil symbolicky vyklad. Pri doslovnom vyklade, by sme dokonca zasli tak daleko, ze aj konzumacie krvi, ak je ludska, je dovolena. Tuto interpretaciu vsak, na rozdiel od niektorych krestanskych vykladov, nezastavam.

Vies dobre, ze sa prave na tejto veci vela jeho ucenikov pohorsilo a opustili ho, lebo spravne tieto jeho symbolicky vyjadrene slova nepochopili. Nemusim ti snad vysvetlovat to, preco sa ako Zidia prave na takejto veci pohorsili.
"56 Kdo se živí mým tělem a pije mou krev, zůstává ve spojení se mnou a já ve spojení s ním. 57 Právě jako mě vyslal živý Otec a žiji díky Otci, také ten, kdo se živí mnou, ano ten bude žít díky mně. 58 To je ten chléb, který sestoupil z nebe. Není to, jako když vaši praotcové jedli, a přesto zemřeli. Kdo se živí tímto chlebem, bude žít navždy.“ 59 To řekl, když vyučoval ve veřejném shromáždění v Kafarnaum.
60 Proto mnozí z jeho učedníků, když to slyšeli, řekli: „Tato řeč je otřesná; kdo jí může naslouchat?“ 61 Ale Ježíš, který sám v sobě věděl, že jeho učedníci proto reptají, jim řekl: „O to klopýtáte? 62 Co tedy, kdybyste spatřili Syna člověka, jak vystupuje tam, kde byl předtím? 63 Je to duch, který je životodárný; tělo není vůbec k užitku. Výroky, které jsem k vám mluvil, jsou duch a jsou život." (Jan 6 kap.)
Krv mala vzdy v Bozich ociach obrovsku hodnotu a aj krv obetnych zvierat mala ocistujuci ucinok, ale se nikdy nesmela konzumovat, lebo z pohladu uceni PISMA krv v ktorej spociva samotny zivot kazdej zivej bytosti patri samotnemu Bohu od ktoreho zivot tato ziva bytost dostala.
Rovnako aj Jezisova preliata krv ma takyto ocistujuci ucinok s trvalou hodnotou a jej symbolicke prijatie nas teda moze ocistit i od nasich hriechov a zmierit nas s nasim milujucim nebeskym Otcom.
Urcite neprichadza k ziadnej doslovnej premene vina na Jezisovu krv ako tomu slepo a v rozpore s ucenim Pisma veria napriklad rimsko katolici.
Uctive zaobchazanie s touto zivotodarnou tekutinou, ktora patri vyhradne darcovi zivota je teda urcite velmi dolezitou vecou i v zivote veriaceho cloveka. Beznou praxou ale je, ze sa dnes aj z darovanej ludskej krvi robi nechutny obchod.
To ako neuctivo sa dnes naraba aj s krvou inych zivych tvorov rovnako nepotrebuje dalsi komentar.