Karol Schneider píše:
Zjevil jsem tvé jméno lidem, které jsi mi dal
Jak ho zjevil? Říkal lidem - musíte správně vyslovovat Boží jméno, je to Jehova !?
Otče, bdi nad nimi kvůli svému vlastnímu jménu, které jsi mi dal
Logika tedy říká, že pokud tedy Otec je Jehova, dal Ježíšovi jméno Jehova. Není text ale spíše o něčem jiném?
dal jsem jim tvé jméno na vědomí
SJ mění trochu smysl verše J 17:26, lépe je přečíst celý kontext EB: Dal jsem jim poznat tvé jméno a ještě dám poznat, aby v nich byla láska, kterou máš ke mně, a já abych byl v nich.“
Podle všeho je "poznání jména" spojeno s láskou, biblicky řečeno ten, kdo zná Pána Boha, má lásku. Není to o vyslovování jména.
aby ti, kdo zbývají z lidí, s opravdovostí hledali Jehovu spolu s lidmi ze všech národů, lidmi, kteří jsou nazýváni mým jménem, říká Jehova,
Samozřejmě v nejdochovalejších textech NZ se Jehova nevyskytuje, nelze to tedy vkládat do textu. Citace NZ je zřejmě ze Septuaginty.
Další věc je uvažovat, na kom se to naplnilo..
To byl jen malý vstup.Všimli jste si, jak Nový zákon mění věci?
Pro Židy byl centrem chrám a služby - v NZ už není potřeba, služby byly naplněny obětí JK. Novodobý judaismus usiluje o znovuobnovení chrámu.
Pro EGW byla důležitá nebeská svatyně a fáze služby-Ježíš ale na kříži zajistil plné spasení a po vzkříšení vstoupil do svatyně svatých. Pro rigidní adventisty je chrám centrem a jakékoliv zpochybnění útok na svatyni.
Pro SJ je důležité vyslovování jména - NZ nezná, co se týče spásy jiné jméno, než Krista.
V nikom jiném není spásy; není pod nebem jiného jména, zjeveného lidem, jímž bychom mohli být spaseni.“ Sk 4:12
A tak by se dalo pokračovat, prostě některé církve vyzdvihují něco tak, že to zastíní podstatu věci (charismatici, shakeři, katolíci..)
A pár dalších veršů o jméně v NZ, všimněte si, jak se SJ snaží oslabit význam Ježíšova jména ve svém překladu na asi třech příkladech:
EB: Zavolali je tedy a přikázali jim, aby jméno Ježíšovo vůbec nerozhlašovali a o něm neučili. Sk 4:18
SJ:A tak je zavolali a přikázali jim, aby se nikde nevyjadřovali ani nevyučovali na základě Ježíšova jména.
Co to? koho jméno učedníci rozhlašovali a proč?
EB: čiň znamení a zázraky skrze jméno svého svatého služebníka Ježíše Sk 4:30
SJ: zatímco se budou dít znamení a předzvěsti+ jménem+ tvého svatého sluhy+ Ježíše.“
EB: odcházeli z velerady s radostnou myslí, že se jim dostalo té cti, aby nesli potupu pro jeho jméno. Sk 5:41
SJ: radovali se,+ protože byli uznáni za hodné toho, aby byli zneuctěni pro jeho jméno
EB: ‚každý, kdo vzývá jméno Páně, bude spasen‘.Řím 10:13
SJ: Vždyť „každý, kdo vzývá Jehovovo* jméno, bude zachráněn“.+
Kontext je zřetelně o Kristu, navíc v známých původních spisech není Jehova, to je jasné.
Stačí si v NZ zadat do biblického vyhledávače (ne ovšem překlad NSSJ) pojem "jméno" a hned je jasné, o jaké jméno v NZ jde. Je to jméno Ježíšovo, našel jsem asi 60 odkazů mimo evangelií na jméno a hádejte, koho se většina týká? Ježíše!
Při setkáních s SJ jsem dával pozor, jak jméno Ježíš a Kristus používají - prakticky vůbec ho nepoužívali, zřejmě nebyl pro jejich víru důležitý. Řeč z jejich strany byla stále o "správném uctívání, správném vyslovování JHVH, správné pokoře, správných služebnících, správném překladu, správném jednání", tedy typické pro lidi, spasené za zásluhy. To je ten paradox, SJ jsou spaseni tedy hlavně tak, že jsou členové a správně(dle jejich názoru) vyslovují Boží jméno.
Můžeme tedy uzavřít, že Písmo nás vede ke Kristu, Ježíši, jeho jménu, to je přání Otce. Absence SZ pojmu JHVH v NZ ukazuje, že toto jméno bylo naplněno také v Kristu.Není třeba svolávat prokletí a osočovat ty, kteří věří v Ježíše a to, že v žádném jiném jménu spása není.