Ukončenie členstva v cirkvi na vlastnú žiadosť
Ukončenie členstva v cirkvi na vlastnú žiadosť
Neviem či ste si všimli, ale v Cirkevnom poriadku nie je uvedený jasný spôsob, ako ukončiť členstvo na vlastnú žiadosť. V Ústave CASD je v čl.9. uvedené, že členstvo je možné ukončiť na vlastnú žiadosť, ale v preambule Ústavy sa píše, že sa musí vykladať v súlade s Cirkevným poriadkom. No ale v CP sa v časti "Ukončenie členstva na vlastnú žiadosť" síce píše, že člen môže podať žiadosť o ukončenie členstva výboru zboru, ale následne o nej hlasuje členské zhromaždenie. Ďalej sa už nepíše nič. Môže to znamenať, že ak to členské neodhlasuje, tak sa proste členstvo neukončí? Prečo sa vlastne musí o takej žiadosti hlasovať? Nie že by som to plánoval, ale aj tak, čakal by som, že s tým v prípade záujmu nebudú nejaké procedurálne problémy, a že to bude v súlade s bežnými spoločenskými pravidlami ...
Re: Ukončenie členstva v cirkvi na vlastnú žiadosť
Tiež mi je trochu zvláštne, že sa to musí odhlasovať. Ak je to myslené ako formalita, že to všetci odklepnú, tak v poriadku, ale paradoxné by bolo, keby naozaj bola väčšina proti
. Proti svojej vôli predsa nemôže byť niekto členom CASD, ani by to nemalo zmysel.

Ja si myslím, že viesť zoznamy členov nemá význam. Ľudia aj tak chodia do zboru dobrovoľne. Ak sa niekto rozhodne nechodiť, tak mu v tom nezabráni to, že jeho meno je na zozname. A ak niekto do zboru chce chodiť, nevadí mu, že na zozname nie je.
Zoznamy členov majú význam z praktického hľadiska, hlavne u väčších zborov. Ak funguje, alebo aspoň chce vo zbore fungovať diakonia, zoznam členov, hlavne s kontaktami má nemalý význam. Čiže pre tých, ktorí chcú byť vo zbore, vo svojom meste a pod. činní, má zoznam členov svoj význam. Nehovoriac o tom, ak má mať kazateľ dva veľké zbory, popri nich aj nejaké malé, tak mu držím palce so zapamätaním 300 mien s adresami, mailami, číslami, prípadne ak na dačo je treba dátumy narodenia alebo krstu. Ako je to s financovaním zboru a desiatkami? Nesúvisí to tiež s počtom členov? Nemáte niekto prehľad? Pokiaľ viem, od nás zo zboru sa zasielajú štatistiky aj s novými členmi a pod.Checker napísal:Ja si myslím, že viesť zoznamy členov nemá význam. Ľudia aj tak chodia do zboru dobrovoľne. Ak sa niekto rozhodne nechodiť, tak mu v tom nezabráni to, že jeho meno je na zozname. A ak niekto do zboru chce chodiť, nevadí mu, že na zozname nie je.
Toto aj mne pripadalo vždy celkom vtipné. Aj pri prevode členov. „Členské zhromaždenie rozhodlo, že ťa do iného zboru nepustíme.“ Tam je to opodstatnené ešte tým, že ak by mal človek nejaké nevyriešené spory, aby sa to pred prevodom vo zbore v dobrom uzavrelo. Ale pri odchode z cirkvi mi to pripadá ako úplná formalita...Rajon napísal:Tiež mi je trochu zvláštne, že sa to musí odhlasovať. Ak je to myslené ako formalita, že to všetci odklepnú, tak v poriadku, ale paradoxné by bolo, keby naozaj bola väčšina proti. Proti svojej vôli predsa nemôže byť niekto členom CASD, ani by to nemalo zmysel.
Myslím si, že databáza adries, mailov, čisel atď. a zoznamy členov, aké máme v cirkvi, sú dve rozdielne veci. Keďže sme všetci v cirkvi dobrovoľne (aspoň dúfamPandaman napísal: Zoznamy členov majú význam z praktického hľadiska, hlavne u väčších zborov. Ak funguje, alebo aspoň chce vo zbore fungovať diakonia, zoznam členov, hlavne s kontaktami má nemalý význam. Čiže pre tých, ktorí chcú byť vo zbore, vo svojom meste a pod. činní, má zoznam členov svoj význam. Nehovoriac o tom, ak má mať kazateľ dva veľké zbory, popri nich aj nejaké malé, tak mu držím palce so zapamätaním 300 mien s adresami, mailami, číslami, prípadne ak na dačo je treba dátumy narodenia alebo krstu.

V našej cirkvi ale nestačí mať v zboroch zriadený takýto "adresár" alebo databázu. Mám pocit, že zoznamy členov, ktoré vedieme, majú aj iný význam. Zaznamenáva sa, kto platí desiatky a kto nie, a ak niekto neplatí, može čakať návštevu kazateľa. Člen nemôže odísť z cirkvi a nemôže sa presťahovať do iného mesta bez toho, že by mu to zvyšok členov schválil. Až potom môže byť zo zoznamu vymazaný. Ak ho niekto napríklad prichytí v sobotu nakupovať či piť pivo (príklad z nášho zboru), dostane sa pred členské zhromaždenie, kde sa opäť rozhoduje o tom, či na zozname zostane alebo nie. (Odkedy je cirkev len pre svätých a dokonalých ľudí? Ale to je už iná téma...)
Chcem tým len povedať, že to, ako sa so zoznamom členov narába, môže niekomu pokaziť obraz o cirkvi ako o komunite ľudí, ktorí sa majú radi a sú spolu preto, lebo sa tak dobrovoľne rozhodli. A mať meno na takomto zozname v nás potom môže vyvolávať pocit, že sme lepší ako tí, ktorých sme odtiaľ vymazali... Aspoň na mňa to takto pôsobí

P.S.: Počula som o cirkvi, kde sa nevedú žiadne členské zoznamy... Pochybujem, že to znamená, že na seba navzájom nemajú telefónne čísla

-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
Ukončení členství v církvi je pouhé oznámení, členové nemohou mít právo o tom hlasovat
! V církvi se pouze oznamuje, že ten a ten br. nebo sestra končí své členství. To není žádost o ukončení
!! Církev procházela složitým obdobím komunismu a v našem myšlení jsou stále pozůstatky tohoto tlaku a vlivu vlády
jedné strany.

Ambassadore přál bych si, abys měl v tomto pravdu. Žel má zkušenost byla taková, že jsem veřejně přečetl svůj odchodový dopis sboru během oznámení v 20 září 2014 ale tím to nekončilo.
Níže uvedeným popisem si nestěžuji na své blízké ze svého sboru!
Pozval mne kazatel starší sboru a ještě pár lidí ze sboru a řekli mi, že respektují mé rozhodnutí, ale nechtějí abych to uspěchal.
Dali mi 1 měsíc na rozmyšlenou, během kterého jsem si to měl vše důkladně rozmýšlet a kdykoliv si přijít s někým z nich popovídat.
Nabídky jsem nevyužil, rozhodnutí odejít jsem nezměnil.
Z toho měsíce nakonec byly 2 měsíce a až někdy kolem druhé poloviny listopadu 2014 na sobotním shromáždění kterého jsem se účastnil jako pozorovatel se hlasovalo o mém odchodu (zvedl jsem ruku pro ještě jako člen
)
Pravda je, že starší sboru říkal mne předem i členům z kazatelny, že je to spíš formalita a že by bylo směšné a špatné mne neodhlasovat a držet mne tam proti mé vůli.
Ale hlasovalo se.
Zažil jsem to ještě 2x předtím - odejití na vlastní žádost - kdy se také hlasovalo na členském.
Pozval mne kazatel starší sboru a ještě pár lidí ze sboru a řekli mi, že respektují mé rozhodnutí, ale nechtějí abych to uspěchal.
Dali mi 1 měsíc na rozmyšlenou, během kterého jsem si to měl vše důkladně rozmýšlet a kdykoliv si přijít s někým z nich popovídat.
Z toho měsíce nakonec byly 2 měsíce a až někdy kolem druhé poloviny listopadu 2014 na sobotním shromáždění kterého jsem se účastnil jako pozorovatel se hlasovalo o mém odchodu (zvedl jsem ruku pro ještě jako člen

Pravda je, že starší sboru říkal mne předem i členům z kazatelny, že je to spíš formalita a že by bylo směšné a špatné mne neodhlasovat a držet mne tam proti mé vůli.
Ale hlasovalo se.
Zažil jsem to ještě 2x předtím - odejití na vlastní žádost - kdy se také hlasovalo na členském.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
Tak to je špatně. To je omezovaní svobody jedince. To je ještě pozůstatek určité praxe ovlivněné špatným chápáním církevního řádu - pro některé to bylo dogma a pro některé to dogma je a bude, až do jejich smrti. Někteří to dělali, dělají s dobrým úmyslem, upřimě. Upřimě je možné i zraňovat. Žel je možné se i upřimě s dobrým úmyslem mýlit. Kdyby jsi jen tušil, jak já ti rozumím.Tomáš Plechatý napísal:Ambassadore přál bych si, abys měl v tomto pravdu. Žel má zkušenost byla taková, že jsem veřejně přečetl svůj odchodový dopis sboru během oznámení v 20 září 2014 ale tím to nekončilo.
Z toho měsíce nakonec byly 2 měsíce a až někdy kolem druhé poloviny listopadu 2014 na sobotním shromáždění kterého jsem se účastnil jako pozorovatel se hlasovalo o mém odchodu (zvedl jsem ruku pro ještě jako člen)
Ale hlasovalo se.

Pokial viem, nastala zmena CP pri odchode z cirkvi, už sa nehlasuje, iba oznamuje. Moj kamarát vystúpil nedávno z casd a vo sbore nebolo žiadne hlasovanie.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných