BOŽIE MENO

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: BOŽIE MENO

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Karol Schneider napísal: 15 Máj 2018, 17:40
log napísal: 15 Máj 2018, 16:36
Karol Schneider napísal: 15 Máj 2018, 16:24 Jake je BOZI JMENO - jmeno Boha ktereho uctiva, modli se k nemu a slouzi mu Bozi Syn Jezis Kristus ?
Boh, ku ktoremu sa modli Jezis Kristus, nema jedno meno. Nema ziadne meno. A zaroven ma vela mien.
Opakujes rovnake hluposti. Uz vyssie som ti dal tuto odpoved, tak premyslaj.

(2 Mojzisova 3 kap.)

(Izaias 42 kap.)

(Zalm 83)

(Zecharias 14 kap.)

(Zalm 118:26 )
Nepoplietol si si role ? Ty si dal otazku mne a ja Tebe odpoved. Nie naopak, ako si to teraz prevratil.

Nepoplietol si si historiu ? Ved najprv boli Mojzis, Izaias, Zalmy a Zacharias a az potom zostupil Jezis na Zem , nie naopak, ako to teraz prevracias. Ak Ty si mne dal otazku, ku komu sa modli Jezis, tak na to Ti starozakonne knihy nepomozu, ved prva kniha o Jezisovi je Matus, potom Marek, potom Lukas a potom Jan.

Ako sa Jezis modli ako to tieto evanjelia uvadzaju ? Ved uz deti poznaju "Otce nas" ze meno, ktore Jezis vzyva je "Abba-Otce".

Ved I sam si seba usvedcil, ked si citoval z Pisma I poslednu modlitbu Jezisa, "Eli, Eli". Co znamena "Moj Boh, moj Boh".

Takto sa Jezis modlil a takto znie odpoved na otazku, ktora Ta zaujima.

K dalsiemu uz som sa vyjadril predtym:
post8263.html?hilit=rukopis#p8265

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

log napísal: 01 Máj 2018, 14:58
Karol Schneider napísal: 01 Máj 2018, 13:04 Božie meno v LXX - Božie meno v ranných grécky písaných spisoch
Uvádzam dva príklady nálezov tetragramatonu, nájdené v starovekých fragmentoch Septuaginty.
http://www.dobreslovo.sk/data/2011/udaj ... eno-v-lxx/
Septuaginta je preklad knih Stareho Zakona. Nepochybujeme o tom, ze sa v nom nachadza tetragrammaton.
No Ty citujes zo svedkami sfalsovaneho prekladu Mareka, to jest Noveho Zakona. Ako Marek verne vo svojom evanjeliu zaznamenava, Jezis nevyslovoval meno JHVH ale pouzival oznacenie Pan a Boh. Svedkovia toto vo svojom preklade sfalsovali a nahradili menom Jehova. Na tento sfalsovany preklad sa stale dookola odvolavas, hoci vsetci vieme, ze v rukopisoch NZ sa tetragrammaton nevyskytuje.
Videl si original Markovo evanielium zapisane Markom ? Nevidel.

Tak prestan robit z z Marka plagiatora a podvodnika a rovnako nerob podvodnika ani z Krista citujuceho SZ v povodnom zneni neuznavajuc LUDSKE ZIDOVSKE tradicie rusiace platnost Bozieho slova PRAVDY.

log
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 15 Máj 2018, 16:36 Boh, ku ktoremu sa modli Jezis Kristus, nema jedno meno. Nema ziadne meno. A zaroven ma vela mien.
Tetragrammaton je jedno z vyjadreni Bozej podstaty, tak ako jeho ine "mena" vyjadruju ine casti jeho podstaty. Kazde z nich ma svoj vyznam v urcitych okolnostiach. No Boh dal desatoro, ktore bolo v dobovom kontexte interpretovane tak, ze toto zvlastne meno sa nema vyslovovat, coho sa Jezis drzal od zaciatku do konca.

www.myjewishlearning.com/article/hashem/amp/

log
Kontaktovať používateľa:

Ak sa niekto zaujima o historicko-biblicke spekulacie, Boh JHVH bol mozno Bohom v zemi Medijan na severovychod od Egypta. Ked Mojzis zabil Egyptana, utiekol do zemi Medijan, kde sa ozenil s dcerou knaza Jetra, pricom prijal za svojho medijskeho Boha JHVH. Medijci boli potomci Abrahama, ale nie Sary. Z Biblie vieme, ze vetva Abrahama, Izaka a Jakoba toto meno nepoznala.

Boh oslovil Mojžiša a ubezpečil ho: Ja som JHVH. Zjavil som sa Abrahámovi, Izákovi a Jákobovi ako El Saddaj (Všemohúci). Svoje meno JHVH som im však nedal poznať.

Ak by sme vychadzali z takeho variantu, potom boli dve abrahamovske vetvy, kazda poznala Boha pod inym menom a neskor doslo k ich spojeniu. Ani to vsak nezabranilo neskor Mojzisovi na Medijcov utocit.

No kedze Abraham mal aj dalsiu zenu, okrem Sary a Ketury aj Hagar, ta tvori dalsiu vetvu, ku ktorej sa hlasili neskor Arabi a ich Boh, ktory je zase ten isty Boh Abrahama.

Karol Schneider
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 15 Máj 2018, 22:10
log napísal: 15 Máj 2018, 16:36 Boh, ku ktoremu sa modli Jezis Kristus, nema jedno meno. Nema ziadne meno. A zaroven ma vela mien.
Tetragrammaton je jedno z vyjadreni Bozej podstaty, tak ako jeho ine "mena" vyjadruju ine casti jeho podstaty. Kazde z nich ma svoj vyznam v urcitych okolnostiach. No Boh dal desatoro, ktore bolo v dobovom kontexte interpretovane tak, ze toto zvlastne meno sa nema vyslovovat, coho sa Jezis drzal od zaciatku do konca.

www.myjewishlearning.com/article/hashem/amp/
Kde v inspirovovanom Bozom slove Pravdy mas napisane, ze sa Bozie meno JeHoVaH NEMA VYSLOVOVAT ?

V 10-toru mas v 3 prikazani napasane tohle "Nepoužiješ jméno Jehovy, svého Boha, nehodným způsobem..."
O nevyslovovani tu tedy neni ani JEDINA zminka. Je tu pouze zdurazneno, ze jak uz nakonec i sam uznavas Bozi OTCOVO JMENO(ne titul) JeHoVaH se ma vyslovovat s velkou uctou. Urcite neni projevem ucty jmeno nepouzit a nebo ho vymazat z textu Boziho slova PRAVDY a nahradit ho zamenitelnym titulem, ktery lidi pouzivaji i pri uctivani svych falesnych smyslenym bohu.

Takze mas jeste neco cim chces podporit tu FALESNOU LIDKOU TRADICI ZIDU, kteri ze strachu pred trestem ze zneucteni Boziho svateho JMENA JeHoVaH az davno po Babylonskem zajeti prestali bezne vyslovovat, ale jeste do 2 stoleti n.l. ho zapisovali v tvare starovekeho tetragramatonu i do svych rukopisu. O tom, ze zustala jeho vyslovnost zachovana neni pochyb, lebo minimalne knezi ho znali a zrejme ho pouzivali jen pri zvlastnich prilezitostech pri uctivani a to s velkou uctou.

Masoreti pozdeji vedeli i spravne umistnit vokalizacni punktaci a pridelit spravne samohlasky podle ceho taky vime, ze je spravna vyslovnost Boziho jmena JeHoVaH, ale jasne to vychazi i z jinych tvaru slov a jmen pouzivanych v minulosti, kde se bezna vyslovnost a pouzivani samohlasek zachovalo i v bezne reci vsech izraelitu.

Výslovnost Božího jména
http://www.obohu.cz/uvahy/vyslovnost-boziho-jmena
Naposledy upravil/-a Karol Schneider v 16 Máj 2018, 13:19, upravené celkom 1 krát.

Karol Schneider
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 16 Máj 2018, 09:17 Boh oslovil Mojžiša a ubezpečil ho: Ja som JHVH. Zjavil som sa Abrahámovi, Izákovi a Jákobovi ako El Saddaj (Všemohúci). Svoje meno JHVH som im však nedal poznať.
I pri te sve spekulaci, kde jsi nakonec citoval tato slova z Bible vidis sam jaky je rozdil medzi titulem a JMENEM presne urcujicim o jakeho PANA a BOHA jde a jak se jmenuje.

log
Kontaktovať používateľa:

Karol Schneider napísal: 16 Máj 2018, 13:31
log napísal: 16 Máj 2018, 09:17 Boh oslovil Mojžiša a ubezpečil ho: Ja som JHVH. Zjavil som sa Abrahámovi, Izákovi a Jákobovi ako El Saddaj (Všemohúci). Svoje meno JHVH som im však nedal poznať.
I pri te sve spekulaci, kde jsi nakonec citoval tato slova z Bible vidis sam jaky je rozdil medzi titulem a JMENEM presne urcujicim o jakeho PANA a BOHA jde a jak se jmenuje.
Biblia nepozna pojem "titul", ktorym operujes. Pozna len pojem "meno" a tie si rozne.

log
Kontaktovať používateľa:

Karol Schneider napísal: 16 Máj 2018, 13:00 Takze mas jeste neco cim chces podporit tu FALESNOU LIDKOU TRADICI ZIDU, kteri ze strachu pred trestem ze zneucteni Boziho svateho JMENA JeHoVaH az davno po Babylonskem zajeti prestali bezne vyslovovat, ale jeste do 2 stoleti n.l. ho zapisovali v tvare starovekeho tetragramatonu i do svych rukopisu.
Nejedna sa o falosnu ludsku tradiciu, to len vsuvas svoj nazor do otazky.
Jedna sa o dobovu interpretaciu desatora.
Nemam uz nic, cim by som podporil tuto poslusnost desatoru, okrem vyssie uvedenych a citovanych prikladov Jezisa, ucenikov a apostolov.

log
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 08 Máj 2018, 20:51 Alebo Jezis viedol Izraelcov na pusti, ako to chce vidiet Pavol ?
1 Nechcem, bratia, aby ste nevedeli, že všetci naši otcovia boli pod oblakom, všetci prešli cez more 2 a všetci boli v oblaku a v mori pokrstení v Mojžišovi, 3 všetci jedli ten istý duchovný pokrm 4 a všetci pili ten istý duchovný nápoj, lebo pili z duchovnej skaly, ktorá ich sprevádzala, a tou skalou bol Kristus. 5 Ale vo väčšine z nich nemal Boh zaľúbenie, veď popadali na púšti. 6 To sa stalo ako predobraz pre nás, aby sme neboli žiadostiví zla, ako boli žiadostiví oni. 7 Ani modlármi nebuďte, ako niektorí z nich; ako je napísané: „Ľud sa posadil, aby jedol a pil. Potom vstali a zabávali sa.“ 8 Ani nesmilnime, ako niektorí z nich smilnili, a padlo ich za jeden deň dvadsaťtritisíc. 9 Ani nepokúšajme Krista, ako niektorí z nich pokúšali, a zahynuli od hadov.

Ak teda v Numeri citame, ze reptali proti Hospodinovi (tetragrammaton) a Pavol vravi, ze reptali proti Kristovi, potom ak chceme verit obom, nie je mozne, iba ak to, ze Kristus je najvyssim Bohom, ktory vyviedol Izrael z Egypta. Preto znie jeho meno Jezis a je nad kazdym inym menom.

4 Od vrchu Hór šli ďalej smerom k Trstinovému moru, aby obišli územie Edómčanov. Ľud však cestou zmalomyseľnel 5 a reptal proti Bohu a Mojžišovi: Prečo ste nás vyviedli z Egypta? Aby sme pomreli na púšti? Veď tu niet ani chleba, ani vody a tento biedny pokrm sa nám už oškliví. 6 Hospodin poslal na ľud ohnivé hady. Tie štípali ľud a mnohí z Izraela pomreli. 7 Ľudia prichádzali k Mojžišovi a vraveli: Zhrešili sme, keď sme reptali proti Hospodinovi a proti tebe.
A mozno Pavol vedel co hovori. Mozno vylozil spravne text Exodu tak, ze Jezis je skutocne tym poslom-anjelom, v ktorom je ukryte Meno to jest Bozia podstata.

Pozri, ja pošlem anjela pred tebou, aby bdel nad tebou na ceste a doviedol ťa na miesto, ktoré som ti určil. Uctievaj ho a počúvaj jeho hlas, neodporuj mu, neodpustil by vám vaše priestupky, lebo v ňom je moje meno. Ak však budeš dobre počúvať jeho hlas a urobíš, čo hovorím, budem nepriateľom tvojich nepriateľov a odporcom tvojich odporcov. Môj anjel pôjde pred tebou a dovedie ťa k Amorejcom, Chetejcom, Perizejcom, Kanaáncom, Chivijcom, Jebuzejcom a ja ich vyhubím.

log
Kontaktovať používateľa:

Ak by sme vychadzali z takeho variantu, potom boli dve abrahamovske vetvy, kazda poznala Boha pod inym menom a neskor doslo k ich spojeniu. Ani to vsak nezabranilo neskor Mojzisovi na Medijcov utocit.

No kedze Abraham mal aj dalsiu zenu, okrem Sary a Ketury aj Hagar, ta tvori dalsiu vetvu, ku ktorej sa hlasili neskor Arabi a ich Boh, ktory je zase ten isty Boh Abrahama.
A ti ktori su z Hagar poznaju ho ako El Roj (Vidiaci).

6 Abram povedal Saraj: "Nuž dobre, tvoja slúžka je v tvojich rukách, urob s ňou, čo uznáš za dobré." Saraj ju natoľko trápila, že slúžka od nej utiekla. 7 Jahveho anjel ju našiel pri prameni vody na púšti, ktorý je na ceste do Šuru. 8 Povedal: "Hagar, Sarajina slúžka, odkiaľ prichádzaš a kam ideš?" Ona odpovedala: "Utekám pred svojou paňou Saraj." 9 Tu jej Jahveho anjel povedal: "Vráť sa ku svojej panej a buď jej poddaná." 10 Jahveho anjel jej ďalej povedal: "Veľmi rozmnožím tvoje potomstvo, tak, že ho nebude možno spočítať." 11 Jahveho anjel jej povedal: "Hľa, počala si a porodíš syna a dáš mu meno Izmael, lebo Jahve vypočul tvoje súženie. 12 Bude to muž ako divoký osol, jeho ruka bude proti všetkým a ruky všetkých proti nemu: usídli sa pred tvárou všetkých svojich bratov." 13 Jahvemu, ktorý s ňou hovoril, dala Hagar meno: "Ty si El Roj," povedala totiž: "Dívala som sa tu ešte na toho, ktorý sa na mňa díva?" 14 Preto túto studňu nazvali studňou Lachaj Roj; leží medzi Kadešom a Beredom.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní