Desiatky
Re: Desiatky
ngma, máš pravdu. Ale to množstvo sľubov vyžadované pri krste s odstupom času už hodnotím tak trochu ako zneužitie nadšenia obráteného človeka. V súčasnosti by som mal asi problém niektoré sľuby zopakovať. Ale o tom je tu niekde otvorená iná téma http://acos.tym.sk/clanky-f9/krst-v-prv ... i-t28.html
Pri tejto diskusii ma zaujala jedna vec - akoby rozpor:
Na jednej strane sa konštatuje, že cirkev sa rozhodla pre desiatkový systém (teda na základe výberu s viacerých možností)
a druhej strane sa tu cituje EGW že "Boh požaduje desiatok".
Čo je potom pravda?
Ak ho Boh požaduje, tak aký výber? V tom prípade sa pre neho rozhodneme, aj keby sa nám nezdal najlepší, nie?
Na jednej strane sa konštatuje, že cirkev sa rozhodla pre desiatkový systém (teda na základe výberu s viacerých možností)
Čo je potom pravda?
Ak ho Boh požaduje, tak aký výber? V tom prípade sa pre neho rozhodneme, aj keby sa nám nezdal najlepší, nie?
Lukasi, financni rad nasi cirkve (jestli ho nemas, poptej u sveho kazatele) v sekci. 6. Konflikt zájmů, bod 6.4, pismeno a.) rika ze za konflikt zajmu se povazuje mimo jine i:lukas napísal: Adventisté, také netvrdí, že kazatel nesmí pracovat, ale spíše dávají kazatelům svobodnou volbu jako měl Pavel.
"Provozování mimocírkevního podnikání nebo zaměstná-ní, která zasahují do povolání zaměstnanců církevní organizace k plné službě, ačkoliv zde nemusí být žádný jiný střet zájmů. "
Kazateli teda patrne nikdo nedava moznost vybrat si jinou praci.
inte napísal:Pri tejto diskusii ma zaujala jedna vec - akoby rozpor:
Čo je potom pravda?
Boh dal toho viac Izraelitom ako asi len spomíname. Jedno z nariadení Mojžišom daných je Desiatkový systém - mal slúžiť k tomu aby bola zabezpečená služba v chráme /so všetkým čo to obnášalo - napr. aj spevokol

No ale Izrael bol nastavený že okrem tohto desiatku - čo dnes sa už nepodáva s takým dôrazom, že všetko patrí Bohu a oni to len spravovali /v NZ dar správcovstva/.
No myslím si, že naša cirkev pri vzniku sa riadila týmto nastavením, nakoľko to bolo vyjadrením lojálneho postoja každého obyvateľa, bolo to potrebné a solidárne...
S týmto zrejme nemali problém, či dať desiatok, ale to čo im vytýka Kristus, bolo ešte niečo podstanejšie popri desiatku......zrejme aj dnes

Je samozejme dobre, ak sa nejaká skupina (napr. filatelisti) dohodne na nejakých pravidlách, ktoré potom aj dodržiavajú, ale nemyslím, že to je vhodný príklad pre cirkev (konkrétne našu).ngma napísal: ... pokiaľ si pokrstený, tak si dal tento súhlas Ty sám - a zrejme dobrovoľne, nakoľko je to súčasťou prijatia do cirkevného spoločenstva. Každé spoločenstvo / aj filatelisti/ majú nejaké pravidlá ktoré tí čo tam chcú patriť dobrovoľne rešpektujú. Prečo by to v cirkvi / kde je ešte väčšie povedomie a solidarita/ nemal platiť všeobecný konsenzus?
Sami seba totiž vidíme ako prakticky jedinú možnosť, kde by sa mali začleniť tí praví kresťania (budem v tomto príspevku predpokladať, že to je pravda).
V tom prípade by sme ale nemali členstvo v cirkvi podmieňovať prijatím "našich" dohôd, ak nie sú čisto biblické. Pretože ak niekto kvôli tomu do cirkvi nevstúpi (pretože má iný, alternatívny názor, možno podobne obhájiteľný), niečo sme urobili zle - odohnali sme človeka od zdroja pravého evanjelia.
Ak sme teda taká výnimočná a jedinečná cirkev, mali by sme podmienky členstva obmedziť na nevyhnutné minimum, a nie ich rozširovať o nejaké naše dohodnuté pravidlá. Ako inak chceme pritiahnuť široké masy, na ktoré už tak netrpezlivo čakáme?
Súčasným stavom ich tým vlastne vydierame: "Ak chceš patriť do pravej cirkvi, musíš akceptovať všetky naše cirkevné pravidlá, aj keď nie sú jasne podložené Bibliou. Ak sa ti nepáči, choď si kde chceš."
To sme sa, si myslím, trochu spreneverili úlohe hlásať evanjelium a zachraňovať ľudí pre večnosť ...
Za skoro 20 rokov som sa nestretol, že by mal niekto problémy v zbore kvôli tomu, že nedáva desiatok, takže zase až taká prekážka členstva to snáď nie je. Ale možno v niektorých zboroch áno.
Ja som zas pocula pribeh z nasho zboru, ked kazatel navstivil clena prave preto, ze nedaval desiatky...Rajon napísal:Za skoro 20 rokov som sa nestretol, že by mal niekto problémy v zbore kvôli tomu, že nedáva desiatok, takže zase až taká prekážka členstva to snáď nie je. Ale možno v niektorých zboroch áno.
Myslim si ale, ze tu ide skor o princip. Weet to celkom vystihol, a musim dodat, ze to, co pise, sa netyka len desiatkov. Krstny slub obsahuje 13 otazok, z ktorych sa aspon 4 (cize priblizne tretina) nedaju jasne podlozit Bibliou. V tomto slube sa zaujemca o clenstvo v cirkvi tiez zavazuje, ze sa bude riadit zasadami CASD, takze ak sa aj nieco z nasho ucenia v slube priamo nenachadza, jeho dodrziavanie je osetrenie touto otazkou. Odvazujem sa polozit (mozno recnicku) otazku: Kolko otazok obsahoval "krstny slub" v dobe apostolov?

Ja len, ze sa to netyka len nejakych desiatkov, nad ktorymi mozeme mavnut rukou a povedat si, ze to az taka prekazka clenstva nie je... Takychto veci je cely zoznam a hadam sa nikto nepohorsi, ked poviem, ze sa nedivim nikomu, kto sa nechce pokrstit a vstupit do nasej cirkvi...

Ja mám občas dojem, prepáčte mi to, že desiatky sú jediný dôvod existencie cirkvi. Jednoducho všetci kazatelia majú vďaka tomu zabezpečený krásny celoživotný príjem. O náročnosti ich práce (v porovnaní s priemerne pracujúcim človekom) nemám vysokú mienku. Pokým členovia platia, všetko je v poriadku a ostatné problémy sú nepodstatné. Preto môže hospodár SZ povedať, že jeho najdôležitejšou úlohou je viesť veriacich k vernému odovzdávaniu desiatkov. Ako sa s nimi potom nehospodárne nakladá, to ho už netrápi. (A jeho/ich najobľúbenejšou témou kázania je Ananiáš a Zafíra, lebo dúfa, že nás to odstraší od úvah, aké sa vedú napr. aj na tomto fóre.)
Navrhujem otestovať oddanosť kazateľov Božiemu dielu tak, že na jeden rok prestaneme platiť desiatky. Koľkí z nich (potom, ako si nájdu civilnú prácu), naďalej ostanú aktívni v cirkevných veciach? Ani o tom nemám vysokú mienku. Ale laici (vedúci zborov, vedúci misií, ale aj iní) tak žijú bežne. Myslím, že až potom by sa dielo naozaj pohlo dopredu, keď ho budú robiť len ľudia, čo ho robiť naozaj chcú (a za cenu vlastných obetí), a nie preto, že sú za to platení.
Navrhujem otestovať oddanosť kazateľov Božiemu dielu tak, že na jeden rok prestaneme platiť desiatky. Koľkí z nich (potom, ako si nájdu civilnú prácu), naďalej ostanú aktívni v cirkevných veciach? Ani o tom nemám vysokú mienku. Ale laici (vedúci zborov, vedúci misií, ale aj iní) tak žijú bežne. Myslím, že až potom by sa dielo naozaj pohlo dopredu, keď ho budú robiť len ľudia, čo ho robiť naozaj chcú (a za cenu vlastných obetí), a nie preto, že sú za to platení.
stihl, zdravím ťa .
V článku video - "Čo mohlo byť" som načrtol určitý stav /možný/.
Ak si chceš prečítať, zaujme ma určite tvoj pohľad
V článku video - "Čo mohlo byť" som načrtol určitý stav /možný/.
Ak si chceš prečítať, zaujme ma určite tvoj pohľad
Toto je žiaľ pravda, uvádza to Cirkevný poriadok. Cirkev má väčší záujem o moje peniaze ako o moju službu.Student_07 napísal: ak niekto „nie je príkladom v desiatkoch“, nemôže zastávať funkciu vo zbore.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných