U některých ateistů pozoruji zvláštní fenomén. Úplně stejný, jaký jsem zaznamenala u sebe před lety coby ateistka.
Jako ateistka jsem měla dobrou kamarádku katoličku a adventistku. Od jisté doby mě začala přitahovat Bible. Četla jsem ji bez toho, aniž bych věřila v Boha. Opatřila jsem si ji tajně, protože v naší rodině byla část antiteistů a víra se "nenosila". Neměla jsem kde to číst tak, aby nikdo nevěděl, tak jsem četla po pracovní době v práci. Místo o půl třetí jsem přišla domů v sedm večer. Když se na to dívám zpětně, tak je úžasné, že nevěřící člověk četl Bibli 4 hodiny denně! Pán Bůh má neuvěřitelný smysl pro humor
Všimla jsem si, že u nás na vesnici nebyl katolicismus nakloněn adventismu a naopak. Obě kamarádky říkaly něco jiného a každá považovala svoje prožívání víry za správné, a to druhé za falešné. Tak jsem si říkala, že to vyzkoumám, jak to teda je, abych v těch kamarádkách měla aspoň trochu jasno.
Při intenzivním čtení Bible jsem mezitím uvěřila. To uvěření bylo nenápadné, protože jsem o něm nevěděla až do doby, kdy se mě někdo zeptal, jestli jsem věříčí. Už jsem měla na jazyku, že ne, ale nějak to nechtělo jít ven. A tehdy jsem si uvědomila, že se stalo něco, co jsem nechtěla - setkání s Bohem. Setkala jsem se s neexistující bytostí, která projevila svou existenci v řádkách Písma.
Při tom čtení Bible se mi jevilo, že adventismus má větší podporu než katolicismus, tak jsem si řekla, že budu obě kamarádky konfrontovat. Konfrontace se udála skrze adventistického kazatele. Kamarádka katolička se stejně na adventismus neobrátila a já jsem si od ní začala půjčovat její knížky. Četla jsem jak adventistickou, tak katolickou literatutu.
Víra postupně rostla a pak jsem šla s pravdou ven. Nebyly to jednoduché časy, ale co stojí za to, jednoduché nebývá. V mnoha zemích pokládají křesťané za Krista své životy.
Takže tím fenoménem, o kterém na začátku mluvím, je "ateistický zájem o Bibli". Na Bibli a na křesťanství je pro některé ateisty něco fascinujícího, zvláštního, co jim nedá pokoj a musejí se tím zabývat. Pozoruji to i zde. Někoho to jen zajímá, někdo proti tomu bojuje, tam už je pak spíš antiteismus. Je zajímavým fenoménem, pokud má ateista potřebu být na křesťanském webu. Pokud by v době mého ateismu existovalo masivní rozšíření internetu, určitě bych na takovém webu byla též.
Svou zkušenost nepokládám za normu. Myslela jsem si, že zájem o Bibli byl u mě ojedinělý a nikdo jiný už to tak nemá. Ale zdá se, že i dnes se "tyto zkušenosti" opakují v podobných odstínech. Zkrátka, Bůh přitahuje jak magnet