Martin Lejsal: Analýza specifických teologických témat v díle Drama věků od E. G. Whiteové
Re: Martin Lejsal: Analýza specifických teologických témat v díle Drama věků od E. G. Whiteové
"Díky těmto prvkům, má adventní hnutí nesmírně silnou dostředivou sílu, takže je těžké vymanit se z jejího vlivu a neprožívat strach a obavy o svoji spásu."
"Ve spojení s budováním pocitu výlučnosti, jsou pak věřící chyceni v určité pasti. Legalismus je udržuje v neustálém sledování sebe sama a porovnávání se zákonem. Pokud je takový člověk tímto přístupem po letech znaven a napadají ho myšlenky na opuštění tohoto společenství, stojí mu v cestě překážka v podobě víry, že právě Církev adventistů sedmého dne je tím hnutím, které všem ostatním odpadlým křesťanským společenstvím ukazuje pravdu v čisté podobě, tedy pokud člověk odejde, bývá vystaven pocitům odpadnutí od pravdy."
Výstižné.
"Ve spojení s budováním pocitu výlučnosti, jsou pak věřící chyceni v určité pasti. Legalismus je udržuje v neustálém sledování sebe sama a porovnávání se zákonem. Pokud je takový člověk tímto přístupem po letech znaven a napadají ho myšlenky na opuštění tohoto společenství, stojí mu v cestě překážka v podobě víry, že právě Církev adventistů sedmého dne je tím hnutím, které všem ostatním odpadlým křesťanským společenstvím ukazuje pravdu v čisté podobě, tedy pokud člověk odejde, bývá vystaven pocitům odpadnutí od pravdy."
Výstižné.
-
- Dátum registrácie: 18 Jún 2018, 07:42
- Kontaktovať používateľa:
Re: Martin Lejsal: Analýza specifických teologických témat v díle Drama věků od E. G. Whiteové
mikim napísal: ↑15 Aug 2016, 13:40 Lejsal byl celý život římský katolík, pak na chvíli adventista a loni či předloni se vrátil do náruče římskokatolického antikrista a šelmy, a jako Ing. a namátkou neumí psát ani česky, takže je divné, že mu to vůbec prošlo na vysoké škole..., když ani neví, že Kristovi služby se nepíše, ale správně má být Kristovy.
Není pravda, že jsem byl celý život římský katolík. Pokřtěn jsem byl až v církvi adventistů sedmého dne. A že jsem v uvedené práci zanechal nějaké gramatické chyby, to je určitě možné. Sám jsem i po několikerém čtení před tiskem nakonec nějaké také objevil. Už ve vytištěné verzi.
Úvod
Když jsem v akademickém roce 2011/2012 nastupoval ke kombinovanému studiu
Teologických nauk na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, měl
jsem za sebou čtrnáctileté členství v Církvi adventistů sedmého dne (1989 - 2003),
z nichž devět let jsem působil jako duchovní této církve.
V průběhu studia, ač již nečlen církve, přesto však ještě pevně stojící na jejích
teologických fundamentech, nastal nečekaný obrat. Studium knižních publikací pana
prof. Ctirada V. Pospíšila, Th.D. a promýšlení jeho přednášek v rámci kurzu Trinitární
teologie způsobilo, že jsem svá dosavadní teologická východiska začal přehodnocovat.
V té době jsem se rovněž seznámil s pracemi bývalých adventistů sedmého dne
v USA i České republice a postupně si začal uvědomovat, že teologické základy, na
kterých jsem po léta stál, se hroutí. Můj rozum i srdce se tak poznenáhlu, začalo
přibližovat k církvi, která je zde od počátku.
Celý proces vyvrcholil o velikonoční vigilii v roce 2013, kdy jsem byl na základě
uznání křtu v Církvi adventistů sedmého dne přijat do plného společenství
římskokatolické církve
Velká poklona Martine.
Když jsem v akademickém roce 2011/2012 nastupoval ke kombinovanému studiu
Teologických nauk na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, měl
jsem za sebou čtrnáctileté členství v Církvi adventistů sedmého dne (1989 - 2003),
z nichž devět let jsem působil jako duchovní této církve.
V průběhu studia, ač již nečlen církve, přesto však ještě pevně stojící na jejích
teologických fundamentech, nastal nečekaný obrat. Studium knižních publikací pana
prof. Ctirada V. Pospíšila, Th.D. a promýšlení jeho přednášek v rámci kurzu Trinitární
teologie způsobilo, že jsem svá dosavadní teologická východiska začal přehodnocovat.
V té době jsem se rovněž seznámil s pracemi bývalých adventistů sedmého dne
v USA i České republice a postupně si začal uvědomovat, že teologické základy, na
kterých jsem po léta stál, se hroutí. Můj rozum i srdce se tak poznenáhlu, začalo
přibližovat k církvi, která je zde od počátku.
Celý proces vyvrcholil o velikonoční vigilii v roce 2013, kdy jsem byl na základě
uznání křtu v Církvi adventistů sedmého dne přijat do plného společenství
římskokatolické církve
Velká poklona Martine.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
To, že jedinec změní církev nebo odejde snad není zločin. Poukázat na nějaké nedostatky v nějakém díle snad také ne. Ve skutečnosti vždy vstoupíme do nedokonalé organizace i do nedokonalé věrouky.
Dnes to nastastie uz nie je zlocin. Ale cele starocia to v "církvi, která je zde od počátku", ako oznacuje Martin, "zlocin" bol. O tom je inkvizicia, prenasledovanie, upalovanie.ambassador napísal: ↑18 Jún 2018, 08:26 To, že jedinec změní církev nebo odejde snad není zločin. Poukázat na nějaké nedostatky v nějakém díle snad také ne.
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Tvrzení, že je tu nějaká církev od samého začátku se mě jeví trochu přehnané.
Je to tak, jako kdybychom tvrdili, že děláme přesně to co dělal Kristus a učíme přesně to co učil Kristus.
Na začátku tu bylo jen křesťanské společenství. Kde byla v té době katolická církev?
Snad to je tak, že katolická církev se začala organizovat v nějakém pozdějším čase.
Kristus neustanovil konkrétní organizaci s konkrétním jménem.
Je to tak, jako kdybychom tvrdili, že děláme přesně to co dělal Kristus a učíme přesně to co učil Kristus.
Na začátku tu bylo jen křesťanské společenství. Kde byla v té době katolická církev?
Snad to je tak, že katolická církev se začala organizovat v nějakém pozdějším čase.
-
- Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kristus tu ale nepochybne mal v celej historii od zalozenia prveho krestanskeho zboru stale ludi, co zostavali verni jeho uceniu aj ked odpadlicke ucenie a jeho vlyv bol urcite viditelny uz v rannych krestanskych zboroch a urcite sa nejake neskorsie odpadlicke ucenie mohlo preniest aj do ucenia tychto ludi, ktori vsak zostali oddeleny od tohto sveta a nijako sa nezapajali do mocenskych zalezitosti v tomto svete a nespravali sa ako pani nad vierou inych spoluveriacich, ale ochotne im ale aj dalsim ludom s laskou pomahali.ambassador napísal: ↑18 Jún 2018, 12:58 Tvrzení, že je tu nějaká církev od samého začátku se mě jeví trochu přehnané.
"27 Spôsob uctievania, ktorý je čistý a nepoškvrnený zo stanoviska nášho Boha a Otca, je takýto: starať sa o siroty a vdovy v ich súžení a zachovávať sa bez poškvrny od sveta." (Jakub 1 kap.)
Kristus predpovedal, ze pride obdobie kedy nebude mozne v poli kde zasial svoju psenicu rozoznat psenicu od buriny a predpovedal aj to, ze pred zatvou uz to zase bude viac viditelne a bude mozne rozlisit tych, co su psenicou a tych co su burinou.
Problemom, ale je, ze uz v rannom krestanskom zbore boli ludia zavadzajuci sekty, ktori mali osobne ambicie a mali problem sa spravat s pokorou a uctou voci spoluveriacim respektujuc, ze hlavou krestanskeho zboru nie je nikdo z nich, ale je nou stale zivy Jezis Kristus a najvyssou autoritou a uctievanym Bohom je jeho OTEC, ktoremu sa zase stale podriaduje aj sam Kristus.
"24 Predložil im ďalšie podobenstvo a povedal: „Nebeské kráľovstvo bolo prirovnané k človeku, ktorý zasial na svojom poli znamenité semeno. 25 Keď ľudia spali, prišiel jeho nepriateľ a nasial burinu medzi pšenicu a odišiel. 26 Keď steblá vzišli a priniesli úrodu, zjavila sa aj burina. 27 Tak prišli hospodárovi otroci a povedali mu: ‚Pane, nezasial si na svojom poli znamenité semeno? Kde sa potom na ňom vzala burina?‘ 28 Povedal im: ‚To urobil človek nepriateľ.‘ Povedali mu: ‚Chceš teda, aby sme vyšli a zozbierali ju?‘ 29 On povedal: ‚Nie, aby ste azda pri zbieraní buriny nevytrhli aj pšenicu. 30 Nech oboje rastie spolu až do žatvy; a v čase žatvy poviem žencom: Zozbierajte najprv burinu a zviažte ju do snopkov na spálenie, potom choďte a zhromaždite pšenicu do mojej sýpky.‘“" (Matus 13 kap.)
"28 Dávajte pozor na seba a na celé stádo, v ktorom vás svätý duch ustanovil za dozorcov, aby ste pásli Boží zbor, ktorý vykúpil krvou svojho [Syna]. 29 Viem, že po mojom odchode vniknú medzi vás utláčajúci vlci a nebudú nežne zaobchádzať so stádom. 30 A z vás samých povstanú muži a budú hovoriť prevrátené veci, aby odviedli za sebou učeníkov." (Skutky 20 kap.)
"17 Dávajúc vám tieto pokyny, nechválim vás, pretože to nie je k lepšiemu, ale k horšiemu, že sa schádzate. 18 Počúvam predovšetkým o tom, že keď sa schádzate v zbore, sú medzi vami rozdelenia; a do istej miery tomu verím. 19 Lebo musia byť aj sekty medzi vami, aby sa aj schválené osoby stali zjavnými." (1 Kor 11 kap.)
-
Přátelé, v lecčems máte pravdu. V průběhu dějin se římskokatolická církev skutečně nechovala vždy tak, jak měla. A ani dnes. Vyznáváme, že jsme jako církev lidská i svatá zároveň. A pokud svatá, tak jen díky Kristu, který je její hlavou. Lidé však, často zhřešili. Ale chlapi, uznejte, která organizace by zůstala 2 000 let čistá a bez poskvrny na úrovni lidské základny? Neobhajuji zlo, jen prosím o shovívavost.
Také je pravda, že jsem se v evangeliích nikde nedočetl, že by Pán Ježíš založil katolickou církev. Souhlas. Moje vyjádření je myšleno ve smyslu, že katolická církev dnešních dob odvozuje svůj původ od tehdejšího počátku. Navíc, slovo katolická, není jméno, název, naopak, je označením pro obecná, tedy všude existující a v učení a víře jednotná.
Také je pravda, že jsem se v evangeliích nikde nedočetl, že by Pán Ježíš založil katolickou církev. Souhlas. Moje vyjádření je myšleno ve smyslu, že katolická církev dnešních dob odvozuje svůj původ od tehdejšího počátku. Navíc, slovo katolická, není jméno, název, naopak, je označením pro obecná, tedy všude existující a v učení a víře jednotná.
-
Ještě jedna poznámka. Inkvizice ve svých represivních aktivitách nebyla v pořádku. Ale ruku na srdce, stejným způsobem jednali protestanté na svých územích. Ne vždy, ne všude, stejně jako katolíci.
Je dobře, že doba je již někde jinde.
-
- Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
S tím bych až tak nesouhlasil.Spíše bych napsal,že ve svých represivních aktivitách NE VŽDY BYLA v pořádku,protože mnohdy v pořádku byla!Martin Lejsal napísal: ↑28 Jún 2018, 13:43 Ještě jedna poznámka. Inkvizice ve svých represivních aktivitách nebyla v pořádku. Ale ruku na srdce, stejným způsobem jednali protestanté na svých územích. Ne vždy, ne všude, stejně jako katolíci.
Těd ale nemám namysli inkvizici španělskou,která byla záležitostí státu.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní