log napísal:Vieme z mnohych prikladov, napriklad politickych diskusii, ze ked sa opytany chce vyhnut odpovedi na urcitu neprijemnu otazku, uhne odpovedou typu “tak otazka nestoji“. Velmi casta ale velmi prehladna manipulativna taktika, ktora vacsinou ma za nasledok koniec diskusie.
Existuje celá řada manipulativních technik, je doloženo minimálně 27 základních manipulačních technik. Někdy je člověk používá vědomky, jindy nevědomky. S ambassadorovou odpovědí souzním i z toho důvodu, že jí rozumím. Stejně tak rozumím odpovědi Xmana, Tomáše....Zde má možnost každý se vyjádřit svobodně a nemusí se nechat vmanipulovat do stylu odpovědí, které Ty vyžaduješ.ambassador napísal:Nepotřebuji uhýbat. Vyjádřil jsem se v daném komentáři srozumitelně a kdo nerozumí, má možnost zeptat se, jak jsem to myslel.
Ty máš nějaký názor, ostatní mají nějaký názor, já mám nějaký názor. Ve svých komentářích používáš často styl množného čísla (vieme, rozumieme...). Kto vie, kto rozumie? Kto je to "my"?
(Nejen) zde používáš manipulační techniku.log napísal:Paradox, ze niektori adventisti v tomto vlakne sa nevedia priznat k Bozim prikazaniam.
Mezi manipulační techniky patří i popichování nebo tzv. "podsouvání". Nech druhým svobodu vyjadřování, kterou máš Ty sám a využíváš ji. Něco prohlásíš za neplatné, něco za platné, jiné odkážeš s autoritou sobě vlastní, že už se to řešilo - někdy s odkazem na vlastní komentář - jako kdyby druzí neměli právo se vyjádřit. Ap. Pavla prohlásíš za popletu či manipulátora a neřešíš, že Pavel používal i midrašový výklad Písem, který byl obvyklý.
Vím, že je zde mnoho lidí, kteří s Tebou souhlasí nebo přinejmenším sympatizují. Píšu to jen proto, že manipulační techniky jsem studovala a tedy je z větší části poznám.
Přítomnost ateisty zde na foru není na závadu, ona může být dokonce i užitečná. Pokud jsou však komentáře stylem, jací jsou křesťané zaslepenci, zřejmě Ti praktikující křesťané asi málokdy budou na takové komentáře odpovídat - minimálně i proto, že nemusí mít zájem se s někým "přežírat". Co se týče diskusí, fakta hrají až druhořadou roli. Abys získal partnera na diskusi, musíš sám prokázat k druhé straně respekt, i když s ní nesouhlasíš, dokonce i když s ní bytostně nesouhlasíš. To, co rozhoduje, zda druzí přistoupí na Tvůj způsob přemýšlení a tím i Tvůj způsob diskuse, jsou emoce. Ale s rozjitřenými emocemi mnoho nenaděláš, tam diskuse není možná, a osobně si myslím, že je i nevhodná, protože k ničemu nevede, leda tak k pobavení či pohoršení návštěvníků fóra, a v neposlední řadě k ještě většímu utvrzení vlastního dosavadního názoru.