Študujeme vieroučné body CASD - Desatoro

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: Študujeme vieroučné body CASD - Desatoro

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

log napísal:Vieme z mnohych prikladov, napriklad politickych diskusii, ze ked sa opytany chce vyhnut odpovedi na urcitu neprijemnu otazku, uhne odpovedou typu “tak otazka nestoji“. Velmi casta ale velmi prehladna manipulativna taktika, ktora vacsinou ma za nasledok koniec diskusie.
ambassador napísal:Nepotřebuji uhýbat. Vyjádřil jsem se v daném komentáři srozumitelně a kdo nerozumí, má možnost zeptat se, jak jsem to myslel.
Existuje celá řada manipulativních technik, je doloženo minimálně 27 základních manipulačních technik. Někdy je člověk používá vědomky, jindy nevědomky. S ambassadorovou odpovědí souzním i z toho důvodu, že jí rozumím. Stejně tak rozumím odpovědi Xmana, Tomáše....Zde má možnost každý se vyjádřit svobodně a nemusí se nechat vmanipulovat do stylu odpovědí, které Ty vyžaduješ.
Ty máš nějaký názor, ostatní mají nějaký názor, já mám nějaký názor. Ve svých komentářích používáš často styl množného čísla (vieme, rozumieme...). Kto vie, kto rozumie? Kto je to "my"?
log napísal:Paradox, ze niektori adventisti v tomto vlakne sa nevedia priznat k Bozim prikazaniam.
(Nejen) zde používáš manipulační techniku.

Mezi manipulační techniky patří i popichování nebo tzv. "podsouvání". Nech druhým svobodu vyjadřování, kterou máš Ty sám a využíváš ji. Něco prohlásíš za neplatné, něco za platné, jiné odkážeš s autoritou sobě vlastní, že už se to řešilo - někdy s odkazem na vlastní komentář - jako kdyby druzí neměli právo se vyjádřit. Ap. Pavla prohlásíš za popletu či manipulátora a neřešíš, že Pavel používal i midrašový výklad Písem, který byl obvyklý.

Vím, že je zde mnoho lidí, kteří s Tebou souhlasí nebo přinejmenším sympatizují. Píšu to jen proto, že manipulační techniky jsem studovala a tedy je z větší části poznám.

Přítomnost ateisty zde na foru není na závadu, ona může být dokonce i užitečná. Pokud jsou však komentáře stylem, jací jsou křesťané zaslepenci, zřejmě Ti praktikující křesťané asi málokdy budou na takové komentáře odpovídat - minimálně i proto, že nemusí mít zájem se s někým "přežírat". Co se týče diskusí, fakta hrají až druhořadou roli. Abys získal partnera na diskusi, musíš sám prokázat k druhé straně respekt, i když s ní nesouhlasíš, dokonce i když s ní bytostně nesouhlasíš. To, co rozhoduje, zda druzí přistoupí na Tvůj způsob přemýšlení a tím i Tvůj způsob diskuse, jsou emoce. Ale s rozjitřenými emocemi mnoho nenaděláš, tam diskuse není možná, a osobně si myslím, že je i nevhodná, protože k ničemu nevede, leda tak k pobavení či pohoršení návštěvníků fóra, a v neposlední řadě k ještě většímu utvrzení vlastního dosavadního názoru.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

ambassador napísal: 26 Aug 2018, 18:26
log napísal: 26 Aug 2018, 18:17
ambassador napísal: 26 Aug 2018, 12:19 Není to o doslovné platnosti či neplatnosti.
Vieme z mnohych prikladov, napriklad politickych diskusii, ze ked sa opytany chce vyhnut odpovedi na urcitu neprijemnu otazku, uhne odpovedou typu “tak otazka nestoji“. Velmi casta ale velmi prehladna manipulativna taktika, ktora vacsinou ma za nasledok koniec diskusie.
Nepotřebuji uhýbat. Vyjádřil jsem se v daném komentáři srozumitelně a kdo nerozumí, má možnost zeptat se, jak jsem to myslel.
Vieme, ze druha velmi casta uhybacia odpoved, pozname to tiez z politickych diskusii, je neustale opakovat “uz som na to odpovedal“ pricom odpoved nikdy nedaju. Na tomto fore bol velmajster tejto taktiky isty Karol S.

log
Kontaktovať používateľa:

Lída Rohalová napísal: 26 Aug 2018, 20:54 Kto vie, kto rozumie? Kto je to "my"?
My ludia. Ja, Ty atd...

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 26 Aug 2018, 21:47
Lída Rohalová napísal: 26 Aug 2018, 20:54 Kto vie, kto rozumie? Kto je to "my"?
My ludia. Ja, Ty atd...
Myslím, že by bylo lepší mluvit za sebe. Nemůžeš vědět, že to, co prohlašuješ, si druzí skutečně myslí stejně jako Ty.

log
Kontaktovať používateľa:

Lída Rohalová napísal: 26 Aug 2018, 20:54 Abys získal partnera na diskusi, musíš sám prokázat k druhé straně respekt, i když s ní nesouhlasíš, dokonce i když s ní bytostně nesouhlasíš.
Ja a Ty mame to stastie, ze spolu suhlasime. Mame rovnaky postoj k desatoru. S niecim z neho suhlasime, ine odmietame. Ktosi raz povedal, ze ked si krestan zacne z Pisma vyberat, uz sa nelisi skoro v nicom od ateistu.

log
Kontaktovať používateľa:

Lída Rohalová napísal: 26 Aug 2018, 20:54 Ap. Pavla prohlásíš za popletu či manipulátora a neřešíš, že Pavel používal i midrašový výklad Písem, který byl obvyklý.
Povazujem ho za velmi inteligentneho. Ovsem nemal este k dispozicii ani knihtlac ani internet, takze sa spoliehal iba na ludsku pamat a ta, ako vieme, je nedokonala.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 26 Aug 2018, 21:43
ambassador napísal: 26 Aug 2018, 18:26
log napísal: 26 Aug 2018, 18:17
ambassador napísal: 26 Aug 2018, 12:19 Není to o doslovné platnosti či neplatnosti.
Vieme z mnohych prikladov, napriklad politickych diskusii, ze ked sa opytany chce vyhnut odpovedi na urcitu neprijemnu otazku, uhne odpovedou typu “tak otazka nestoji“. Velmi casta ale velmi prehladna manipulativna taktika, ktora vacsinou ma za nasledok koniec diskusie.
Nepotřebuji uhýbat. Vyjádřil jsem se v daném komentáři srozumitelně a kdo nerozumí, má možnost zeptat se, jak jsem to myslel.
Vieme, ze druha velmi casta uhybacia odpoved, pozname to tiez z politickych diskusii, je neustale opakovat “uz som na to odpovedal“ pricom odpoved nikdy nedaju. Na tomto fore bol velmajster tejto taktiky isty Karol S.
Jednou z velmi častých manipulačních technik je odvedení pozornosti, zde odvedení pozornosti ze Tvých manipulačních technik k osobě Karola S. ve Tvém podání jako "velmajstera". A teď by měl člověk tendenci začít se bavit o Karolovi a Karol by měl tendenci začít se obhajovat. Je to působivý trik. Mám pravdu?

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 26 Aug 2018, 22:10
Lída Rohalová napísal: 26 Aug 2018, 20:54 Ap. Pavla prohlásíš za popletu či manipulátora a neřešíš, že Pavel používal i midrašový výklad Písem, který byl obvyklý.
Povazujem ho za velmi inteligentneho. Ovsem nemal este k dispozicii ani knihtlac ani internet, takze sa spoliehal iba na ludsku pamat a ta, ako vieme, je nedokonala.
Ja také. (Manipulační vsuvka - Ty za ním s inteligencí ale také nezaostáváš, myšleno v dobrém :) ). V tomto se s Tebou shodnu na rozdíl od Tvého tvrzení, že údajně spolu souhlasíme s interpretací Desatera. Stejně jako Ty považuji pavlovskou literaturu za zajímavou, ale zajímavá je i četba jiných biblických knih.

Co se týče Pavla, byl zakotven v židovské tradici a ve svých listech se vyrovnával s otázkou židovství a křesťanství. Byl často na cestách a v jeho době ještě nebyl uzavřen kánon Písma. Myslím, že paměť měl celkem dobrou, jako správný Žid jistě znal mnohá místa posvátných textů nazpaměť. Na cestách s sebou zřejmě neměl svitky Tóry, díky nimž by se jen na lidskou paměť spoléhat nemusel, ale možná v synagogách měst, kam se dostal, tyto svitky mohl využívat. Je možné, že i křesťanské obce nějaké ty svitky vlastnily. Jako vzdělanec také znal ústní tradici a dobový úzus, na které reaguje, a to je to, co my už při dnešním čtení textu nevidíme, protože na to koukáme jinými brýlemi s různým odstínem našeho moderního chápání věcí.

Citace v té době byly mnohem volnější než v dnešní přísné exegezi, kterou se učíme na teologických školách. Ta dnešní exegeze má za úkol co nejvíce eliminovat vliv našeho předporozumění k textu, nicméně si stejně myslím, že nějaké procento toho našeho "já" tam stejně je. Pavel mohl používat i předpracované sbírky biblických citátů, jak už bylo doloženo z kumránských nálezů, kde mohly biblické citace existovat i v jiné formě než v redigované Septuagintě. Každopádně se však Pavel nevyhýbá ani vlastním interpretacím textu. A my buď věříme, že inspirován byl, nebo že inspirován nebyl.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 26 Aug 2018, 21:52
Lída Rohalová napísal: 26 Aug 2018, 20:54 Abys získal partnera na diskusi, musíš sám prokázat k druhé straně respekt, i když s ní nesouhlasíš, dokonce i když s ní bytostně nesouhlasíš.
Ja a Ty mame to stastie, ze spolu suhlasime. Mame rovnaky postoj k desatoru. S niecim z neho suhlasime, ine odmietame. Ktosi raz povedal, ze ked si krestan zacne z Pisma vyberat, uz sa nelisi skoro v nicom od ateistu.
Zde na mne Tvůj výrok působí tak, jak by zřejmě na Tebe působil můj výrok o Kristu. Ve vláknu Kristus popisuješ imaginárního Krista, a já bych Ti na to odpověděla: "Ano, máš pravdu, Ježíš žije." No tak by ses možná ohradil, že tak to myšleno nebylo, nebo bys to správně označil za manipulační techniku. Ti ještě drsnější by mě poslali k psychiatrovi.

A teď vážně: jedu pryč a musím se nabalit. S Bohem skrze Pána Ježíše Krista v Duchu Svatém budeme utužovat náš vztah studiem Písma, skutky lásky, chválami a vzájemným společenstvím. A také se budeme sdílet s našimi zápasy a jeden za druhého se modlit. A určitě nebudeme hopsat stále s rukama nad hlavou, jak jednou trefně poznamenal jeden kněz z katolické charismatické obnovy, že tak si to lidé představují, když se řekne pojem "chvála" :).

Ptal ses, zda pro nás Desatero platí, či neplatí. Dala bych Ti odpověď, se kterou bys zřejmě nebyl spokojen, tak říkám, že se v módu platí/neplatí nepohybuji. Nedávno jsem si zahajovala sobotu s přáteli. A moc se mi líbila v jednom vlákně odpověď Tomáše pro ambassadora, kde mu přál požehnanou sobotu. Líbilo se mi to tak, že to zmiňuji, jinak nemám potřeba TP ani ambassadora obhajovat. Když je potřeba, dokážou to lépe sami.

A Tebe zvu na kafe, na Slovensko se chystám v současné době 2x. Dá-li Pán, bude to tak. Tak zatím ahoj ::bye::

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný