Úloha iných cirkví (MT 2015)
Úloha iných cirkví (MT 2015)
Dostali sa mi do rúk Prednášky modlitebného týždňa (vytlačené ako súčasť časopisu Advent 8/2015), ktoré nesú povzbudivý názov Už čoskoro príde náš Pán.
So záujmom som si ich začal čítať. Hneď prvú prednášku napísal Ted Wilson, predseda GK CASD.
Natrafil som na jednu myšlienku, ktorej celkom nerozumiem, a rád by som sa spýtal na váš názor.
Najprv sa píše, že Boh zveril adventistom dôležitú úlohu zvestovať posolstvo troch anjelov. To som už počul, môžem povedať, že tomu rozumiem. Na svete je veľa cirkví, ale len adventisti majú túto úlohu. OK, môže byť, veď podľa Biblie každý úd má svoju vlastnú nenahraditeľnú úlohu.
Potom sa ale píše, že posolstvo prvého anjela zahŕňa zvestovanie večného evanjelia, spasenie vďaka Kristovej spravodlivosti a milosti. Z toho mi vyplýva, že iba my sme poverení hlásať evanjelium.
Moja otázka znie: Aká je potom, podľa nás, úloha ostatných kresťanských cirkví, ak iba my máme poverenie hlásať evanjelium, a už nikto iný? Považujeme ich existenciu za zbytočnú a ich prínos pre ľudstvo poslednej doby za nulový? Hlásanie evanjelia celému svetu leží len na našich pleciach? Nikto iný nemá a nemôže k tomu nič povedať?
To sa mi celkom nezdá. Vedel by niekto k tomu niečo napísať? Ako tomu rozumiete vy?
Ďakujem.
So záujmom som si ich začal čítať. Hneď prvú prednášku napísal Ted Wilson, predseda GK CASD.
Natrafil som na jednu myšlienku, ktorej celkom nerozumiem, a rád by som sa spýtal na váš názor.
Najprv sa píše, že Boh zveril adventistom dôležitú úlohu zvestovať posolstvo troch anjelov. To som už počul, môžem povedať, že tomu rozumiem. Na svete je veľa cirkví, ale len adventisti majú túto úlohu. OK, môže byť, veď podľa Biblie každý úd má svoju vlastnú nenahraditeľnú úlohu.
Potom sa ale píše, že posolstvo prvého anjela zahŕňa zvestovanie večného evanjelia, spasenie vďaka Kristovej spravodlivosti a milosti. Z toho mi vyplýva, že iba my sme poverení hlásať evanjelium.
Moja otázka znie: Aká je potom, podľa nás, úloha ostatných kresťanských cirkví, ak iba my máme poverenie hlásať evanjelium, a už nikto iný? Považujeme ich existenciu za zbytočnú a ich prínos pre ľudstvo poslednej doby za nulový? Hlásanie evanjelia celému svetu leží len na našich pleciach? Nikto iný nemá a nemôže k tomu nič povedať?
To sa mi celkom nezdá. Vedel by niekto k tomu niečo napísať? Ako tomu rozumiete vy?
Ďakujem.
Re: Úloha iných cirkví (MT 2015)
Na takomto pocite výlučnosti je založených veľa cirkví, akože len my máme pravdu, a kto ju odmietne, odmieta spasenie. Žiaľ že medzi ne patríme aj my. Na verejnosti sa vieme veľmi pekne prezentovať, ale nakoniec aj tak príde na to, či niekto prijme našu verziu "pravdy" alebo nie. Smutné.
Určite je tento postoj smutný, súhlasím s tebou. Avšak nielen pri tejto otázke ma napadá iná otázka, keď často hovoríme také všeobecné "my". Kto je to (nielen v tejto odpovedi) "my"?wesley napísal:Na takomto pocite výlučnosti je založených veľa cirkví, akože len my máme pravdu, a kto ju odmietne, odmieta spasenie. Žiaľ že medzi ne patríme aj my. Na verejnosti sa vieme veľmi pekne prezentovať, ale nakoniec aj tak príde na to, či niekto prijme našu verziu "pravdy" alebo nie. Smutné.
- členovia cirkvi všeobecne
- administrátori cirkvi
- naše oficiálne učenie
- či niečo iné?
Lebo, ak by to bolo to prvé, tak minimálne ja a pravdepodobne aj ty, tento pocit výlučnosti nevyznávame.
Ak je to to druhé, tak si myslím, že aspoň teda väčšine predstaviteľov cirkvi, ktorých poznám, tiež nie je toto myslenie blízke.
Žeby to bolo oficiálne učenie? Tu som si nie celkom istý, ale myslím si, že tiež to celkom netvrdí.

Práve preto je ešte viac smutné, keď niekomu z nás je to "výlučné myslenie" blízke.
To len tak, na zamyslenie, nič v zlom.

Myslim, ze ked prednasky MT citatelom neustale podsuvaju tuto myslienku vylucnosti, tak to je aj oficialne ucenie cirkvi. Alebo prednasky modlitebneho tyzdna ci Advent nie su oficialne dokumenty vydane cirkvou?
Neviem, čo si kto vlastne predstavuje pod slovom "výlučnosť".Ninka napísal:Myslim, ze ked prednasky MT citatelom neustale podsuvaju tuto myslienku vylucnosti, tak to je aj oficialne ucenie cirkvi. Alebo prednasky modlitebneho tyzdna ci Advent nie su oficialne dokumenty vydane cirkvou?
Ahoj Rajon, v slovníku som si našiel, že "výlučnosť" znamená "patriaci len jednej osobe alebo skupine". To si myslím je výstižná definícia na to, o čom je tu reč.
Skús mi to ešte trochu viac rozviesť: Kto, čo je v tomto prípade "patriaci len jednej osobe alebo skupine" a kto, čo je v tomto prípade "jedna osoba alebo skupina"?wesley napísal:Ahoj Rajon, v slovníku som si našiel, že "výlučnosť" znamená "patriaci len jednej osobe alebo skupine". To si myslím je výstižná definícia na to, o čom je tu reč.
.....dovolím si predstaviť svoj pohľad.
V našej adv. spoločnosti máme minimálne dva silné prúdy.
Jeden predstavujú ľudia, ktorí zastávajú výlučnosť na základe teologického poznania a historičnosti - pomerne dosť silný v USA a v "reformačno" - radikálnej skupine veriacich / tzn. kazatelia a členovia/ u nás v únii.
Druhý prúd predstavujú ľudia, ktorí veria, že Boh má človeka či skupiny ľudí, s ktorými má zvláštne poslanie. Do tohto zoskupenia si Najvyšší povolá toho koho chce, kedy chce a samozrejme podľa svojho uváženia a poznania toho človeka a možno aj jeho prostredia. Tzn. žiadna výlučnosť určitej pomenovanej skupiny a tých druhých na odpis. Pomerne aktívna prezentácia okolo najlepšej adv. univerzity v USA a u nás skôr mladší kazatelia a členovia.
Myslím si, že sme postihnutí tým, že vzťahujeme výlučne všetko na seba - Laodicea, ostatok - a sme tam kde sme, Bohu sme zobrali právo poverenia aj iných veriacich mimo našu cirkev.....
Jeden predstavujú ľudia, ktorí zastávajú výlučnosť na základe teologického poznania a historičnosti - pomerne dosť silný v USA a v "reformačno" - radikálnej skupine veriacich / tzn. kazatelia a členovia/ u nás v únii.
Druhý prúd predstavujú ľudia, ktorí veria, že Boh má človeka či skupiny ľudí, s ktorými má zvláštne poslanie. Do tohto zoskupenia si Najvyšší povolá toho koho chce, kedy chce a samozrejme podľa svojho uváženia a poznania toho človeka a možno aj jeho prostredia. Tzn. žiadna výlučnosť určitej pomenovanej skupiny a tých druhých na odpis. Pomerne aktívna prezentácia okolo najlepšej adv. univerzity v USA a u nás skôr mladší kazatelia a členovia.
Myslím si, že sme postihnutí tým, že vzťahujeme výlučne všetko na seba - Laodicea, ostatok - a sme tam kde sme, Bohu sme zobrali právo poverenia aj iných veriacich mimo našu cirkev.....
Pre mňa je dokonca povzbudzujúce, ak tá "vlažná Laodicea" nie sme iba my, ale to môžu byť aj iní veriaci.ngma napísal:.....dovolím si predstaviť svoj pohľad.

(trochu humoru som si dovolil)
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
Adventisté nejsou povolání k hodnocení jiných církví. To není evangelium. Pokud jde o termín "Babylón", tam se mohu nacházet i když budu členem casd. Může to být můj vlastni myšlenkový " babylón" a uctíváním toho co dávám na první místo.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných