Faktická pravdivost bible

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Faktická pravdivost bible

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Karol Schneider napísal: 24 Jún 2018, 07:46
log napísal: 23 Jún 2018, 20:52 Zartujes ? Medzi kralom Davidom a Jezisom uplynulo 1000 rokov. Ak zeny rodili v 15-25 rokoch zivota a kazda mala 5-10 deti tak to by museli sledovat statisice, miliony ludi. Take cosi by nebolo technicky mozne este ani v 20 storoci nie to v staroveku.
Biblia nehovori nic o zmysle scitania ludu, takze neviem odpovedat na Tvoju otazku. Neexistuje ziadna indicia ze to suvisi s rodokmenom Davida, historici dokonca spochybnuju, ze sa cosi take v tej dobe odohralo. Takisto neexistuje ziadna indicia, ze v evanjeliach sa hovori o rodokmeni Marie, naopak je jasne uvedene, ze sa jedna (aj u Lukasa) o rodokmen Jozefa. Takze to su vsetko spekulacie, nemaju absolutne ziaden zaklad v Pisme a ani nikde inde.
Nezartujem. Zidia skutocne taketo zaznamy podobne sucasnym matrikam skutocne viedli a podla nich sa dal teda potom aj urcit povod a predok kazdeho z nich. Napriklad poziadavkou zakona bolo aj to, ze v chrame mohli sluzit len Izraeliti z kmena Levi a tak toto bola dalsia vec pre ktoru si taketo zaznami viedli aj uchovavali. Vecsinu tychto zaznamov vsak po vzbure v 70 rokoch rimania znicili, lebo nepotrebovali, aby sa Zidia neustale burili proti Rimu ocakavajuc vlastneho mesiaskeho krala a neuznavajuci autoritu rimskeho cisara.
No ak nezartujes potom si vymyslas. ja myslim ze bibliu nemozno vykladat konspiracnymi teoriami o paleni dokazov. najprv si si vymyslal ze Zidia ci Rimania palili evanjelia aby zahladili stopu po tetragramme teraz si vymyslas ze palili matriky zajtra prides s tym ze americka vlada palila dokazy o ufe v roswelli a pozajtra s teoriou o chemtrails.

Pritom pravda je jednoducha a biblicka - mame dva rodokmene Jezisa kazdy iny co je najlepsim dokazom ze ziadne matriky neexistovali.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Tak já bych s dovolením uvedl další texty k tématu:

V Evangeliu Matouše, Marka i Lukáše je Ježíš nejprve pokřtěn Janem Křtitelem, potom vyveden Duchem Duchem na poušť bez jídla po 40 dní, kde je pokoušen ďáblem. Teprve potom se navrací mezi lidi a podle Matouše i Marka prochází kolem moře a povolává rybáře Petra a Ondřeje.

V Evangeliu Jana je ale napsáno, že první den je Jan křtitel vyslýchán, zda-li není Mesiáš on a odkazuje na Ježíše, druhého dne vidí Jan křtitel Ježíše a ten se od něj nechá pokřtít, dalšího (třetího) dne jde Ježíš znovu okolo a už se k němu připojí Ondřej a vyhledá i Petra který se k němu připojí. Další den Ježíš vyhledá a povolá ještě Filipa a Natanaela a pak je psáno, že další den je svatba v Káně Galilejské.

V Janovi není ani ň o 40 dní postu na poušti.

V ostatních evangeliích zase není ani ň o tom, že by snad rybář Ondřej šel za Ježíšem a přivedl k němu Petra a není tam ani ň o Svatbě v Káně 3 dny po Ježíšově křtu.

Podle mne ten rozpor ukazuje, že Pokud se Ježíš nerozdělil a nebyl na více místech současně tak jeden z autorů evangelií popisuje něco co se nestalo.

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

log napísal: 24 Jún 2018, 08:29
Karol Schneider napísal: 24 Jún 2018, 07:46
log napísal: 23 Jún 2018, 20:52 Zartujes ? Medzi kralom Davidom a Jezisom uplynulo 1000 rokov. Ak zeny rodili v 15-25 rokoch zivota a kazda mala 5-10 deti tak to by museli sledovat statisice, miliony ludi. Take cosi by nebolo technicky mozne este ani v 20 storoci nie to v staroveku.
Biblia nehovori nic o zmysle scitania ludu, takze neviem odpovedat na Tvoju otazku. Neexistuje ziadna indicia ze to suvisi s rodokmenom Davida, historici dokonca spochybnuju, ze sa cosi take v tej dobe odohralo. Takisto neexistuje ziadna indicia, ze v evanjeliach sa hovori o rodokmeni Marie, naopak je jasne uvedene, ze sa jedna (aj u Lukasa) o rodokmen Jozefa. Takze to su vsetko spekulacie, nemaju absolutne ziaden zaklad v Pisme a ani nikde inde.
Nezartujem. Zidia skutocne taketo zaznamy podobne sucasnym matrikam skutocne viedli a podla nich sa dal teda potom aj urcit povod a predok kazdeho z nich. Napriklad poziadavkou zakona bolo aj to, ze v chrame mohli sluzit len Izraeliti z kmena Levi a tak toto bola dalsia vec pre ktoru si taketo zaznami viedli aj uchovavali. Vecsinu tychto zaznamov vsak po vzbure v 70 rokoch rimania znicili, lebo nepotrebovali, aby sa Zidia neustale burili proti Rimu ocakavajuc vlastneho mesiaskeho krala a neuznavajuci autoritu rimskeho cisara.
No ak nezartujes potom si vymyslas. ja myslim ze bibliu nemozno vykladat konspiracnymi teoriami o paleni dokazov. najprv si si vymyslal ze Zidia ci Rimania palili evanjelia aby zahladili stopu po tetragramme teraz si vymyslas ze palili matriky zajtra prides s tym ze americka vlada palila dokazy o ufe v roswelli a pozajtra s teoriou o chemtrails.

Pritom pravda je jednoducha a biblicka - mame dva rodokmene Jezisa kazdy iny co je najlepsim dokazom ze ziadne matriky neexistovali.
Vsetko co som napisal myslim vazne a ked aj ty sam lepsie preskumas urcite veci v sirsich historickych suvislostiach uvidis to aj ty sam.

UFO a chemtrail do toho neplet, lebo to su skutocne konspiracne teorie.

Martin Lejsal
Dátum registrácie: 18 Jún 2018, 07:42
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Martin Lejsal »

Věřím, že vše, co je napsáno v evangeliích se stalo. Pokud synoptici popisují, že JK po křtu odešel na poušť a Jan se o tom nezmiňuje, má to svůj původ v tom, že každý z evangelistů měl určitý záměr, se kterým nepřeberné množství příběhů a událostí ze života JK selektoval. Sám Jan napsal, že by toho bylo mnoho, co by se dalo napsat, ale toto bylo napsáno, abychom uvěřili. No a pokud například Matouš popisuje okamžitý odchod JK na poušť, je to dle mého proto, že dává do souvislosti přechod Rudého moře (křest JK) a pobyt Izraelců na poušti. Aby poukázal na spojitost národa a JK.

Za studií na katolické teologické fakultě jsem zažil dost situací, kdy byly jednotlivé části evangelií zpochybňovány, že se nestaly. Neuvěřitelně mě to vytáčelo. Pak už jsem s nimi o tom nediskutoval, nemělo to smysl.

log
Kontaktovať používateľa:

Martin Lejsal napísal: 04 Okt 2018, 09:17 No a pokud například Matouš popisuje okamžitý odchod JK na poušť, je to dle mého proto, že dává do souvislosti přechod Rudého moře (křest JK) a pobyt Izraelců na poušti. Aby poukázal na spojitost národa a JK.
Velmi zaujimavy a pravdivy postreh. Nielenze pobyt Krista a Izraelcov na pusti trval "rovnaku" dobu, ale i pokusenia su podobne a Jezis cituje z piatej knihy Mojzisovej.
Je mozne, ze si to Matus cele vymyslel prave preto, aby tuto paralelu vytvoril ? Ako by niekto mohol vediet, co sa stalo na pusti, ked tam nikto okrem Jezisa a diabla nebol ? Matus tento pribeh vymyslel s urcitym zamerom, aby ozivil a re-interpretoval putovanie Izraelu po pusti.
Naposledy upravil/-a log v 04 Okt 2018, 11:11, upravené celkom 2 krát.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Martin Lejsal napísal: 04 Okt 2018, 09:17 Věřím, že vše, co je napsáno v evangeliích se stalo. Pokud synoptici popisují, že JK po křtu odešel na poušť a Jan se o tom nezmiňuje, má to svůj původ v tom, že každý z evangelistů měl určitý záměr, se kterým nepřeberné množství příběhů a událostí ze života JK selektoval. Sám Jan napsal, že by toho bylo mnoho, co by se dalo napsat, ale toto bylo napsáno, abychom uvěřili. No a pokud například Matouš popisuje okamžitý odchod JK na poušť, je to dle mého proto, že dává do souvislosti přechod Rudého moře (křest JK) a pobyt Izraelců na poušti. Aby poukázal na spojitost národa a JK.

Za studií na katolické teologické fakultě jsem zažil dost situací, kdy byly jednotlivé části evangelií zpochybňovány, že se nestaly. Neuvěřitelně mě to vytáčelo. Pak už jsem s nimi o tom nediskutoval, nemělo to smysl.
Zdravím tě Martine - možná si mě ještě pamatuješ jako malého z Kladna (od Bohmů)

Námitku a vysvětlení, které jsi uvedl jsme už slyšel od učitelů na TS Sázavě.

Mohu tomu tedy rozumět tak, že věříš, že se všechny ty příběhy staly, ale ne nutně v dané chronologii?

Tedy že proběhlo 40 dní na poušti i svatba v Káně ale svatba v káně nemusela být nutně 3 den a 40 dní na poušti nemuselo být hned po křtu?

A s tím povoláním Petra proběhlo také oboje? Jak Ježíšovo potkání je u moře, kde vrhali sítě a on je povolala i Janovo vyprávěním, jak Ondřej k Ježíši přivedl Petra?

Posedlí v Gerase (duchové vyhnáni do vepřů) určitě byl, ale nevíme tedy jestli jeden nebo dva, nebo věříš, že byl jeden i dva a všechny tři potkal stejný osud?

S úctou Tomáš Plechatý

log
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatýý napísal: 04 Okt 2018, 10:38
Martin Lejsal napísal: 04 Okt 2018, 09:17 Věřím, že vše, co je napsáno v evangeliích se stalo.
Tedy že proběhlo 40 dní na poušti i svatba v Káně ale svatba v káně nemusela být nutně 3 den a 40 dní na poušti nemuselo být hned po křtu?

A s tím povoláním Petra proběhlo také oboje? Jak Ježíšovo potkání je u moře, kde vrhali sítě a on je povolala i Janovo vyprávěním, jak Ondřej k Ježíši přivedl Petra?

Posedlí v Gerase (duchové vyhnáni do vepřů) určitě byl, ale nevíme tedy jestli jeden nebo dva, nebo věříš, že byl jeden i dva a všechny tři potkal stejný osud?
No Martine, Tomas Ti riadne podkuruje. Tak ja Ti este prilozim. Veris, ze k Jezisovmu hrobu prisli dve zeny a anjel im odvalil kamen (Matus) alebo tri zeny a kamen bol uz odvaleny (Marek) ? Alebo to bolo pat zien, najprv dve, ktorym odvalil anjel kamen a neskor tri dalsie zeny, ked bol uz kamen odvaleny ? No dve z tych troch boli tie iste dve Marie, ktore tam uz prisli predtym, ale zabudli to a preto tam prisli znovu ?

A co ten Judas, obesil sa (Lukas) alebo skocil dole zo skaly na hlavu (Skutky) ? Alebo veris, ze sa najprv obesil a potom pre istotu isiel a skocil dole zo skaly ?

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Bol Jezis zenaty? A Jan Krstitel?

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Martin Lejsal napísal: 04 Okt 2018, 09:17 Za studií na katolické teologické fakultě jsem zažil dost situací, kdy byly jednotlivé části evangelií zpochybňovány, že se nestaly. Neuvěřitelně mě to vytáčelo. Pak už jsem s nimi o tom nediskutoval, nemělo to smysl.
Boření pracně uplácaných hradů z písku vždycky vyvolá emoce. Taková silná emoční angažovanost vytváří závoj, který brání člověku v přímém nazírání skutečnosti.

Martin Lejsal
Dátum registrácie: 18 Jún 2018, 07:42
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Martin Lejsal »

Nevěřím, že evangelia jsou hrady uplácané z písku. Věřím v jejich pravdivost, i když v nich jsou některé rozdíly, o kterých všichni píšete. Přiznám se, že jsem se jimi nikdy hlouběji nezabýval. Nějak jsem neměl důvod. Chápu, že tyto rozpory, které jste uvedly, mohou být rušivé, snad alarmující, někdy i víru beroucí. Nebo odnášející věrohodnost Písma do končin iluzí...

Ale pravdou je, že pisatelé psali evangelia ze svého pohledu a možná měli různé informace, mluvili třeba s rozdílnými ženami, které přišly k hrobu, nevím. Co myslím je ale nesprávné, ty příběhy jako takové - ne podrobnosti - odmítat jako nepravdivé, že se nestaly. Pak je totiž velmi těžké obhájit například Kristovo vzkříšení atd.

Tomáši, zdravím Tě, myslím že si už nepamatuji, ale jméno ano. Omlouvám se.

Ano, věřím, jak to píšeš. Co když například to povolání bylo navícekrát? Poprvé u křtu, pak se vrátili domů a pak další povolání? Kolik bylo posedlých, nevím.

Já se jen bojím, aby se zpochybněním příběhů neuvedla v pochybnost mnohem důležitější zpráva. Setkal jsem se i s tím, že celá kniha Jozue je mýtus atd.

Tak bratři odpusťte stárnoucímu bláznovi, který věří na "pohádky."

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní