Študujeme vieroučné body CASD - Sobota

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Študujeme vieroučné body CASD - Sobota

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Lída Rohalová napísal: 10 Dec 2018, 11:53 Skúsim sa spýtať ešte polopaticky - si troll, alebo nie?
Co je to troll ? Kazdy ma na to iny nazor. Ak je troll niekto, kto ma nejaku zaujimavu a relevantnu informaciu, ktora niekoho ineho vytaca, potom ano, som.

Martin Lejsal
Dátum registrácie: 18 Jún 2018, 07:42
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Martin Lejsal »

Log zmínil, že Pavel je v NZ s pojmem nová smlouva solitérem. Celý pojem nová smlouva se nevztahuje podle mne na soubor nějakých jiných, nových, nebo starých, či jakýchkoli přikázání, ale na nový způsob jak se stát spravedlivým. Do doby Krista se spravedlivým mohl stát člověk pouze životem podle zákona. Tóry. Celé tóry. Existence obětního systému jasně ukazovala a Pavel o tom píše rozsáhle v listu Římanům, že nikdo toho nebyl, není a ani nebude schopen. Naše nitro je zcela zkažené a zákon nás usvědčuje pouze z hříchu. K tomu byl dán. Že od pádu jde o naši neschopnost žít v souladu s Bohem. A proto přišel Kristus. Syn Boží. Aby jako první od pádu a jediný, tento život souladu s Otcem do všem myslitelných hloubek prožil a v lidské přirozenosti tak byl tento soulad prožit. A protože měl zároveň i božskou přirozenost, je schopen nás spojit i s Otcem.

Kristus nepřišel zákon - po lidsku vyjádřený život souladu s Otcem - zrušit, ale naplnit. Tedy Kristus je ztělesněním tohoto souladu, tedy zákona. Lásky k Bohu, člověku i všech podrobnějších nuancí. Jeho vzkříšením došlo k fixaci - nezměnitelnosti tohoto souladu v něm, zákona (Kristus řekl, kdo by zrušil jedno z těch nejmenších přikázání, bude nejmenší v B.K. Zde na zemi lidé zrušit mohou cokoli, v nebi na to ale v tomto případě není hleděno). Pokud chci dojít spravedlnosti, je třeba dle Pavla žít v Kristu. V něm se zjevila spravedlnost bez zákona pro všechny dostupná. Ten soulad s Otcem. Kdo chce být v souladu s Otcem, přijímá toho jediného, kdo v souladu s ním žil a přijímá tím celou jeho vzkříšením fixovanou, nezměnitelnou spravedlnost. V tom případě i sobotu.

Jako katolík pochopitelně slavím Kristovo vzkříšení v neděli, ale svatost Hospodinovy soboty je pro mne nezpochybnitelná.

Sobota byl po stvoření den, který neměl konec. Nebyl ohraničen. Byl to od Boha daný prostor a čas k tomu, aby člověk dokončil to, k čemu byl stvořen - být k Božímu obrazu. Měl se zcela vydat Otci poslušností jeho slova - nebudeš jíst ze stromu poznání. Člověk to ovšem nezvládl. Bůh stále čeká na toto nedokončené dílo - je možné, že to souvisí s očištěním svatyně, ale trochu jinak, než jak se domnívají CASD.

Uff, to jsem se rozepsal. Tak mne omluvte. Krásné adventní dny vám všem.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Martin Lejsal napísal: 11 Dec 2018, 07:55 Log zmínil, že Pavel je v NZ s pojmem nová smlouva solitérem. Celý pojem nová smlouva se nevztahuje podle mne na soubor nějakých jiných, nových, nebo starých, či jakýchkoli přikázání, ale na nový způsob jak se stát spravedlivým. Do doby Krista se spravedlivým mohl stát člověk pouze životem podle zákona. Tóry. Celé tóry. Existence obětního systému jasně ukazovala a Pavel o tom píše rozsáhle v listu Římanům, že nikdo toho nebyl, není a ani nebude schopen. Naše nitro je zcela zkažené a zákon nás usvědčuje pouze z hříchu. K tomu byl dán. Že od pádu jde o naši neschopnost žít v souladu s Bohem. A proto přišel Kristus. Syn Boží. Aby jako první od pádu a jediný, tento život souladu s Otcem do všem myslitelných hloubek prožil a v lidské přirozenosti tak byl tento soulad prožit. A protože měl zároveň i božskou přirozenost, je schopen nás spojit i s Otcem.

Kristus nepřišel zákon - po lidsku vyjádřený život souladu s Otcem - zrušit, ale naplnit. Tedy Kristus je ztělesněním tohoto souladu, tedy zákona. Lásky k Bohu, člověku i všech podrobnějších nuancí. Jeho vzkříšením došlo k fixaci - nezměnitelnosti tohoto souladu v něm, zákona (Kristus řekl, kdo by zrušil jedno z těch nejmenších přikázání, bude nejmenší v B.K. Zde na zemi lidé zrušit mohou cokoli, v nebi na to ale v tomto případě není hleděno). Pokud chci dojít spravedlnosti, je třeba dle Pavla žít v Kristu. V něm se zjevila spravedlnost bez zákona pro všechny dostupná. Ten soulad s Otcem. Kdo chce být v souladu s Otcem, přijímá toho jediného, kdo v souladu s ním žil a přijímá tím celou jeho vzkříšením fixovanou, nezměnitelnou spravedlnost. V tom případě i sobotu.

Jako katolík pochopitelně slavím Kristovo vzkříšení v neděli, ale svatost Hospodinovy soboty je pro mne nezpochybnitelná.

Sobota byl po stvoření den, který neměl konec. Nebyl ohraničen. Byl to od Boha daný prostor a čas k tomu, aby člověk dokončil to, k čemu byl stvořen - být k Božímu obrazu. Měl se zcela vydat Otci poslušností jeho slova - nebudeš jíst ze stromu poznání. Člověk to ovšem nezvládl. Bůh stále čeká na toto nedokončené dílo - je možné, že to souvisí s očištěním svatyně, ale trochu jinak, než jak se domnívají CASD.

Uff, to jsem se rozepsal. Tak mne omluvte. Krásné adventní dny vám všem.
Nová smlouva je v podstatě pořád ta stará možná očištěna jen o obětní příkazy a jak říkají židé Berit Chadaša - je znovuobnovená a zapsána do srdcí a do mysli vč. navždy platných Božích přikázání Desatera.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

log napísal: 10 Dec 2018, 12:00
Lída Rohalová napísal: 10 Dec 2018, 11:53 Skúsim sa spýtať ešte polopaticky - si troll, alebo nie?
Co je to troll ? Kazdy ma na to iny nazor. Ak je troll niekto, kto ma nejaku zaujimavu a relevantnu informaciu, ktora niekoho ineho vytaca, potom ano, som.
Na internetu jsou definice trolla https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet).
Internetový troll je v podstatě člověk, který píše anonymně a jehož cílem je vyprovokovat uživatele k emotivní odezvě, tj. jeden z hlavních cílů. Určitě ne tedy podávání zajímavých a relevantních informací, proti kterým nelze nic mít.

Já jsem byla pouze zvědavá, zda přiznáš, že ses stal obětí své teologie prečoneplatismu, nebo se budeš snažit z toho nějak dostat ven, a jakým způsobem.

Dále mne zajímalo, zda přijmeš metody, které používáš sám na druhé - tj. tlačení k jasné odpovědi ano nebo ne, proto jsem si udělala test.
Ve své odpovědi jsi použil dovysvětlení místo jasné odpovědi ano - ne. Já samozřejmě vím, že dovysvětlení je někdy nutné, ale protože Ty jsi dovysvětlování od několika lidí zde odmítl, zajímalo mne, zda jim půjdeš příkladem.

Mohla bych Ti položit otázku, zda podle definice nahoře jsi internetový troll, nebo ne, a mohla bych požadovat jasnou odpověď. Ale tyto metody se mi příčí, já byla jen zvědavá, abych věděla, jak nakládat s Tvými příspěvky, zda je komentovat, nebo ne, jestli se v této věci třeba něco neposunulo.

Myslím, že naštvaný na Tebe zde není nikdo. Pán Bůh s námi snad nějakým způsobem pracuje dál a mění nás; a tak místo proklínání žehnáme (ale nejsme většinou dobrohloupí a naivní):), a místo svolávání soudů svoláváme milosrdenství. Přeji Ti, abys zde nalezl to, co hledáš a zažil pokoj, jaký můžeme zažívat my, nebo někteří z nás.

Sobota je jistě otázkou velmi emotivní, protože mnoho lidí vidí v sobotě část své identity. Ale kdo se na to dívá s odstupem věci, tak ho jiné názory lidí nerozhodí, rozumný názor ho možná ještě "nakopne dál" k dalšímu přemýšlení.
Házení po sobě veršíky je bezvýznamné, k ničemu to nevede, to je možná taková první fáze horlivosti a nadšení pro věc. Pak přichází únava a zájem o podstatu věci, o dobové pozadí, o kontext, o situaci autora, proč asi psal, jak psal, atd. S tímto se pojí - a to je velmi důležité!- zájem o náhled druhých. O skutečný zájem dialogu, ne jen o prosazení svého názoru a "vítězství v diskusi". To je asi ten největší bonus a je to nejvíce obohacující pro všechny strany. Ti, kdo se dostanou až sem, směřují k cíli.

Asi největším problémem, se kterým jsem se v adventismu setkala, bylo soustředění se na zákon. Zákon sám o sobě není špatnou věcí, Židé ho měli za zdroj radosti (celý). Pak přišlo něco víc než zákon, a to byl Ježíš Kristus, v němž byl ten zákon obsažen.

Jak to dopadne, když se člověk soustředí na stín místo na světlo, které ten stín vytváří? Jak dopadne člověk, který si za denního jasného slunce svítí na cestu baterkou? I apoštol Pavel si myslel, že koná Bohu velikou službu, když pronásledoval církev. Teprve když viděl ten pravý jas, tu záři, tak z toho oslepl a tehdy se obrátil k Tomu, kterého pronásledoval.

Stín není důležitější než světlo. Bez světla není stínu.
Baterka pomáhá ve tmě, ale za denního světla je neužitečná.

Morální pravidla jsou dobrá, užitečná a prospěšná. Svět ale dnes potřebuje soustředění na Ježíše Krista, který odpouští hříchy a vede po cestě. Kdo je v Kristu, musí být automaticky morální, užitečný a prospěšný. Lidi dnes drtí vlastní viny a nenalézají pokoj, cítí se v tom sami. A potřebují tu zvěst, která jim pomůže a zvrátí jejich nohy od pekla směrem k nebi.

Proto je v církvi tolik unavených lidí ze zdůrazňování "zachovávání" Zákona (Desatera), protože tam odpočinutí není.
Odpočinutí je v Kristu. Pokud se adventismus zaměří na toto, myslím si, že lidé přestanou být unavení a přestanou z velké části odcházet z církve. A v sobotě pak naleznou prostor, kdy se můžou věnovat jeden druhému a být trochu více v Kristu než jindy. Já vím, v Kristu můžeme být 24 hodin denně, protože On je světlo, nikoliv sobota. Ale prakticky - zkusme pracovat 7 dní v týdnu, a uvidíme, jak dlouho to vydržíme. Ten jeden den může být předobrazem nebeského ráje. Člověk, který se soustředí na Krista, bude mít sobotu za radost. Člověk, který se soustředí na sobotu, stane se mu břemenem, dříve nebo později a donutí ho to sledovat jiné, zda to zachovávají v jejich očích správně.
Naposledy upravil/-a Lída Rohalová v 11 Dec 2018, 11:51, upravené celkom 1 krát.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Martin Lejsal napísal: 11 Dec 2018, 07:55 Uff, to jsem se rozepsal. Tak mne omluvte. Krásné adventní dny vám všem.
Nač omluva? Klidně pište dál, jen se rozepisujte. Váš náhled je zajímavý i v tom, že je nenásilný.

log
Kontaktovať používateľa:

Mne doposial nie znama informacia o Laocidejskom koncile roku 363.oPodla wikipedie, na tomto koncile bolo zakazane svatenie soboty a navrhnuta nedela ako alternativa. Ako dalej uvadza wikipedia, znamena to, ze Konstantinov dekret o nedeli z roku 321 (ktory je medzi adventistami znamy) este stale nebol univerzalne prijaty a tato tema musela byt znovu pretraktovana este o 40 rokov neskor.

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 07 Jan 2019, 11:58 V našom kaledári je siedmim dňom nedeľa a čo je na tom?
Nic na tom nie je. Niekto sa rozhodol svatit den, ktory svatil Jezis, niekto sa rozhodol svatit iny den a niekto ziaden.

Pre bezneho cloveka je to proste iba vikend kedy nemusi ist do prace.. Kto sa vsak zamysli nad tym historicky, nie je to nahoda, ze sa uzakonila“ nedela, ale zaiste vysledok mocenskej a ideologickej strategie. Ake vplyvy za tym stali by nam uz detailne dal iba nejaky historik.

Vieme, ze to bola desatrocia ci starocia dlha tema a zapas medzi sobotou a nedelou, respektive medzi zidovstvom a “pohanstvom“.

Evidentne, niekto mal so sobotou “velky problem“
Naposledy upravil/-a log v 07 Jan 2019, 22:07, upravené celkom 1 krát.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Log

Kol 2:16 Tedy nech vás nikto nesúdi pre pokrm alebo nápoj alebo pre nejaký sviatok alebo novmesiac alebo pre soboty

A vieme o čom je kontext

Niekto si zo soboty urobil kritérium pravosti a poukazuje na iných, že to nedodržiavajú.

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 07 Jan 2019, 21:31 Log

Kol 2:16 Tedy nech vás nikto nesúdi pre pokrm alebo nápoj alebo pre nejaký sviatok alebo novmesiac alebo pre soboty

I vieme o čom je kontext

Niekto si zo soboty urobil kritérium pravosti a poukazuje na iných, že to nedodržiavajú.
Isteze, v pluralite evanjelii zaznel aj taky nazor. Bolo to slovo do bitky Ale bitku nerozhodlo. Tu rozhodol az v 4. storoci Rim. Tym, ze eliminoval vsetkych co svatili sobotu ako Jezis.

log
Kontaktovať používateľa:

Kto chce moze si precitat viac o tom, ako este pat storoci po Kristovi vacsina krestanov svatila sobotu. Jedine v Rime a Alexandrii sa uz skor ujalo prelozenie uctievanie na den slnka, Rim bol sidlo cisarskych rodin, ktore uctievali kult Slnka.

https://en.m.wikibooks.org/wiki/Hebrew_ ... th/History

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 7 neregistrovaných