Uzdravení adventismu

Založte diskusiu o kázni, ktorú ste si vypočuli. (Bolo by dobre, ak by názov obsahoval meno kazateľa a názov kázne, príp. dátum a miesto, kde bola prednesená. Dôležité je, aby bol v príspevku uvedený aj odkaz, kde sa dá kázeň vypočuť - archív na zborových stránkach, youtube, vimeo, ...)
Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Uzdravení adventismu

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

„Demokratický způsob volby delegátů“ může být krok dobrým směrem. Ale všelék na uzdravení adventismu to není.
Z mého úhlu pohledu se jedná o organizační záležitost. Zkusme se podívat na argumenty.
1. Argument (ne)rovnosti delegátů volených a ex officio. Konference není „referendem“ a každý z delegátů je na konferenci sám za sebe. Nemá závazek, hlasovat podle přání svých voličů-členů sboru. U volených delegátů je možné zvažovat, nakolik byli nominování pro své postoje. Volení delegáti by měli být srozuměni s většinovými postoji ve sboru, případně s body do agendy, připravenými jejich sborem. Ale není to pravidlo. Totéž může platit pro kazatele, ač nejsou voleni. Jmenovaní delegáti (administrátoři, vedoucí oddělení a institucí) jsou odpovědni pouze svému svědomí, případně mohou mít silnější zájem na tématech, která se jich „služebně“ dotýkají.
2. Je pravdou, že v případě parlamentních nebo obecních voleb bychom s „jmenovanými“ voliči neuspěli. Ale třeba výběr delegátů na sjezd politické strany zná princip zástupců oblasti k tomu členů politického vedení. Zákonodárný sbor ve Velké Británii má Dolní Sněmovnu a Sněmovnu Lordů.
3. Nominace volených delegátů: V podstatě mohou být použity dvě možnosti-členské shromáždění vybírá z pléna a hlasuje, nebo výbor sboru připraví kandidátku a o té se hlasuje. Který způsob je více „demokratický“? A který má předpoklady zvolit „nejlepší“ delegáty? Výbor, ovlivněný kazatelem, může navrhnou „poslušné ovečky“ nebo „spřízněné duše“. Nebo se poctivě snažit vyvážit poměr tradicionalistů a progresivistů, mužů a žen, mladých i dříve narozených. Plénum může navrhnout lidi neschopné dialogu, upřímné, ale naivní, nebo prostě pojedou ti, kteří mají zájem a čas. Může však mít také „šťastnou ruku“… U většiny sborů do 100 členů je těžké najít 1-2 lidi, kteří splní všechny požadavky (malé sbory totiž volbou delgují jednoho, maximálně dva delgáty). Jak lze demokratickou volbou rozeznat lidi duchovně zaměřené, „naslouchající vanutí Ducha“, citlivé k potřebám „těch druhých“, majících nadhled i potřebnou perspektivu??
4. Argument loajality-zdá se, že silnější loajalita je dána pracovními vztahy a jistou závislostí v rovině existenčního zajištění. Je otázkou, zda je vyvíjen tlak ze strany vedení nebo výborů organizačních složek. Mám za to, že není. Kromě toho existuje „vnitřní loajalita“, pocit kolegiality, odpovědnosti, uznávání autority. Velmi záleží na osobnostech. Obdobné vazby mohou být i mezi členy a kazatelem, mezi členy určitého sboru, regionu, určitého věroučného směru apod.
5. Pokud se přikloníme pouze k principu volených delegátů, stanovíme kvóty, omezující počet zaměstnanců a smluvně vázáných členů (pracujících na dohodu apod.) tak, aby nepřekročil počet delegátů bez těchto vazeb? Nebo má být delegátů „závislých na zdrojích“ pouze třetina, čtvrtina, desetina? Nebo je to jedno, hlavně že prošli volbou?
6. Pokud má být na konferenci skutečná možnost volby mezi různými systémy nominace delegátů, je třeba na návrzích „zapracovat“. Měly by být dopředu připraveny argumenty ve prospěch stávajícího uspořádání a to samé u nového návrhu. Měla by být k dispozici analýza, co vše je třeba změnit z hlediska předpisů, jaké jsou případné náklady změny. Pokud nebude dopředu zpracován podrobný návrh změny, je třeba zvážit, kdo jej připraví, podle jakého zadání, do kdy bude návrh připraven, jak bude přijat a kdy začne platit.
7. Organizační změna v případě nominace delegátů je nejspíš možná. Cestu lze při „dobré vůli“ nalézt i kdyby se v Pracovních předpisech (Working Policy) psalo, že stávající způsob je jediný správný...
8. Možná je žádoucí změnu vyzkoušet. Může to být cesta ke změně a změna bude „k lepšímu“. Jako skeptik dodávám-možná se změní jen předpisy, ale skutečná změna v myšlení a praxi nenastane. Možná nastane změna, ale zafunguje Murphyho pravidlo, že každá změna fungujícího systému je k horšímu.
9. Přesto podporuji, aby návrh sboru Sokolov konference Unie projednala a rozhodla. Ostatně náš sbor také zvažuje obdobný, poněkud jinak formulovaný návrh.
::scratch::

Hosť

Neprečítaný príspevok od používateľa Hosť »

Názov vlákna "uzdraveni adventismu" je detsky naivný. Tí čo robia okolo onkologie alebo závislosti vedia že dokonalé vyliečenie neexistuje. Vždy je to len aktuálny momentálny stav. Alebo ako sa hovorí abstinujuci alkoholik. Všimol som si to u svedkov jehovovych ktorý odišli z cirkvi. Aj ked odbúrali základné " jehovistické atribúty " stále zostali jehovisti len mali účes na opačnú stranu. A tak ani adventizmus sa liečiť nedá lebo základy sú sypké a podložie vlhké. Vždy zostane len zopár bláznov ktorý uverili nejakemu konštruktu a zopár polobláznov ktorý vnútorne citia že tu niečo nehrá ale väzby v rodine a priatelia majú väčšiu silu ako zdravý rozum.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Hosť napísal: 14 Nov 2018, 11:05 Vždy zostane len zopár bláznov ktorý uverili nejakemu konštruktu a zopár polobláznov ktorý vnútorne citia že tu niečo nehrá ale väzby v rodine a priatelia majú väčšiu silu ako zdravý rozum.
Co konkretne v adventizme nehra ?

A kde inde si to videl dobre hrat ?

Mozes to rozvinut ?

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: Kam směřujeme?

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Lída Rohalová napísal:Adventistickou identitu ani některé pohledy autora nesdílím, ale ponechme bratřím adventistům (a sestrám) právo na vlastní sebeurčení a právo na vlastní pohled na věc.
Tak jsem si zacitovala sebe :)

Divím se, že sem ještě nikdo nedal adventistický pořad Identita http://www.hopetv.cz/porady/vsechny-kat ... 5-identita
(Mimochodem, po IT stránce špatné zabezpečení stránky). To tu sem musí dávat exadventista :D?

Neviděla jsem ještě žádný díl, jen jsem to tak trochu prolítla a mile mne potěšil bratr Svrček na videu, na něj je radost pohledět.
Jsem teď zvědavá, zda po shlédnutí těchto dílů adventisty budeme my ex ještě odpadlíci (samozřejmě že ne u všech, ale dost se jich našlo), nebo k nám bude uplatňován křesťanský přístup, jak mluví O. Svoboda.... hlavně s pokorou. Pokud tyto díly adventismu pomohou v uplatňování ovoce Ducha, tak budou mít větší význam, než kdyby se zase v osobním životě zaměřili "na přítomnou pravdu".
Opravdu jsem zvědavá :)

Pěkný den.

TomasKabrt

Neprečítaný príspevok od používateľa TomasKabrt »

Mám tu jeden smutný příběh ze zasedání výboru ČS uplynulou neděli. S Mikulášem Pavlíkem jsme se při jeho návštěvě v Sokolově dohodli, že podám návrh chystané konferenci unie na změnu ústavy umožňující hlasovat na konferencích jen delegátům s mandátem od sborů nebo jiných konferencí, on že bude argumentovat pro zachování současného stavu a delegáti konference rozhodnou. Sbor Sokolov přijal můj návrh za svůj a postoupil jej Českému sdružení jako návrh pro konferenci unie. Uplynulou neděli zastupoval Mikuláš Pavlík unii na zasedání výboru ČS. Je dodržovaným zvykem, že zástupce unie nezasahuje hlasováním do jednání výboru ČS. Když však Výbor ČS projednával sokolovský návrh, Mikuláš Pavlík usilovně přesvědčoval přítomné pro jeho odmítnutí. Když byl přesto při hlasování poměr hlasů ve výboru ČS 6 pro návrh a 5 proti, zasáhl náhle Mikuláš Pavlík svým hlasem proti na 6 ku 6 a návrh tak zablokoval. Mikuláš Pavlík využil své postavení k tomu, aby zabránil Českému sdružení postoupit návrh konferenci unie a delegátům konference unie tak mocensky znemožnil o návrhu hlasovat.

Prošel sice podobný návrh smíchovského sboru, ale tn je věcně nesprávný, protože se týká jen změny jednacího řádu. Jednací řád nemůže ale být měněn v rozporu s ústavou, jeho změna je možná jen po změně ústavy, kterou navrhoval Sokolov, ale Smíchov ji nenavrhuje. Kromě toho jednací řád konferencí je v pravomoci výboru unie, nikoli konference unie. To návrh značně předem diskvalifikuje a komplikuje, což mu na konferenci určitě nepomůže a jeho odpůrci v čele s M. Pavlíkem toho jistě zdatně využijí. Kromě toho je změna ústavy v jiném režimu, musí nejdříve projít tzv. výborem pro změnu ústavy, který tradičně ovládají vlivní administrátoři v čele s předsedou unie, a když by nějakým zázrakem prošel tímto výborem, musí pro něj hlasovat nejméně 2/3 delegátů.

Potvrzuje se tak podstata návrhu, že zaměstnanci tuto církev už zcela ovládli a použijí jakýchkoli prostředků, aby to nikdo nemohl změnit.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Tomáši, plánujete o tom napsat článek?
Reakce protistrany by mne také zajímala, ale představitelé církve, myslím, na platformu Ačostým veřejně nereagují, ač si myslím, že sledována je. Samozřejmě s výjimkou SZ.
Potud alespoň můj postřeh.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Je někde veřejně (nebop alespoň dostupné pro členy CASD daného sdružení) zápis/záznam z toho zasedání sdružení a výsledky hlasování?

Jinak za mě, velmi oceňuji iniciativu sboru Sokolov.

I odvahu a smysl pro spravedlnost přeji vám, abyste kvůli prvnímu neúspěchu nezahořkli.

TomasKabrt

Bratr Pavlík reagoval tím, že je pro něho nepřijatelné vynesení informace o tom, že a jak hlasoval, z jednání výboru, protože toto má být podle něho důvěrné, že na hlasování měl právo a že hlasoval proti návrhu proto, že jeho zdůvodnění mu připadá dehonestující vůči práci kazatelů. Ujistil jsem jej, že zdůvodnění v žádném případě takové není, o čemž se může snadno každý přesvědčit jeho přečtením. Dále jsem vyslovil přesvědčení, že sbor Sokolov jako navrhovatel měl právo na to být seznámen s tím, proč jeho návrh nebyl přijat jako návrh Českého sdružení na konferenci ČS unie. Dohodnuto, že návrh na změnu ústavy církve v ČR předložíme znovu lednovému jednání Výboru ČS, mohu jej do agendy unijní konference navrhnout i jako její delegát. M. Pavlík upozornil, že bude na unijní konferenci předsedat výboru pro změny ústavy.

TomasKabrt

Tomáš Plechatýý napísal: 14 Dec 2018, 15:52 Je někde veřejně (nebo alespoň dostupné pro členy CASD daného sdružení) zápis/záznam z toho zasedání sdružení a výsledky hlasování?
Pouze toto: http://ceskesdruzeni.cz/tag/vybor-sdruzeni/

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný