Petr, skoda, ze to nebola reakcia na podnety. Mam rad diskusiu a preto napisem niekolko svojich odpovedi, ci postrehov na Tvoje otazky - teda to, ako im rozumiem dnes - dal by Boh, aby som tomu zajtra rozumel este lepsie, ale este viac si prajem, aby som rastol v poznani Jeho. Skusim to konkretne a bez siahodlhych citatov EGW. (Dufam, ze nemas pocit, ze som svoj predchadzajuci prispevok skopiroval z nejakeho jej diela, lebo by som Ta musel vyzvat na konkretny odkaz

Takze pekne po poriadku:
- Urcovat datum spravne urcite nebolo. Text je jasny. Ale ako poznam sameho seba v nadseni pre Pana Boha vselico vyparatim, dolezite je, ci som schopny analyzy, priznania si chyby a poucenia sa, hladania lepsiej cesty. A myslim, ze adventizmus sa poucil a nestanovuje nove datumy, teda aspon som o tom nepocul, mozno mi nieco uniklo

A to, ze dnes hladame cesty a vysvetlenia aj tejto zalezitosti je vec interpretacie a nemam problem ani s historickou ani typologickou - vlastne sa v mojej predstave vyborne doplnaju. A ako som uz napisal suc pouceny historiou, vieme urobit lepsie zavery ako adentisticki priekopnici.
- Ak si cital knihu zjavenie tak vies, ze svetu ma zazniet posolstvo od poslov, ktory letia prostriedkom neba a zvestuju vecne evanjelium, ktore sa tyka uctievania Stvoritela a razantne postavenie sa na jeho stranu. To nie je o vylucnosti cirkvi, ale o reformacnom poslani, ktore pocnuc Luterom malo vyustit do ochoty niechat sa viest DS ako to urobila prva cirkev. Zial, reformacia sa v istom procese vzdy zastavila a CASD nevynimajuc. To ale nemeni nic na veci, ze sirka zaberu kazdej oblasti zivota cloveka (ako som opisal uz vyssie) ju u adventsitov naozaj sirkoa. Nehovorim nic o zasluhach, ci spase, hovorim o hlbke zaberu a dosledkov z toho vyplyvajucich. Jednoducho povedane: Bude je Boh Stvoritel a ma zaujem prehovorit do kazdej oblasti mojho zivota - a jedlo a pohyba a vztahy a chrakter nevynimajuc, alebo mi staci teply pocit okolo srdca a slzy ako velmi trpel na krizi.
- neviem o tom, ze by sa v adventistickom katechizme oslavoval den 22.10. asi mi nieco uslo, ale urcite to nie je povinnost - ale zase, pre ludi v strehu prilezitost, niekam sa v poznani Pana Boha posunut.
- aky rozdiel je v porovnani s dalsou fundametalistickou cirkvou SJ, to neviem - nemam take hlboke poznanie ich dejin a preto nie som schopny analyzovat.
- Ista vec je, ze davova psychoza a strach su velmi zly motivatori a ak clovek reaguje a robi nieco zo strachu alebo preto, ze to robia ini, urcite to nie je spravne. To ako sa na vieru adventistickych priekopnikov diva Boh, to neviem posudit - ale tesim sa, ked sa to dozviem. Otazka vsak ostava, ak vidime chyby v minulosti, sme pripraveni ich pomenovat a este viac, sme pripraveni sa z nich poucit. Za seba hovorim urcite, za poslednych 10 rokov vnimam ohromny posun vo vsetkych oblastiach predstavovania Pana Boha inym. Takze si nesmelo trufam povedat: Vdaka Bohu, za tu lekciu a prosba o silu, nikdy sa neprestat nechat re-formovat. Toto je zaroven odpoved na otazku aku mohol mat moznost normalny veriaci človek - Je vyborne, ze do srdca vidi len Boh a on jediny posudi a vyjavi aj myslienky srdca cloveka.
- Ci niekoho moze priviet ku vztahu k Bohu datum prichodu. Ako Ho poznam ja, u Neho je vsetko mozne, takze moze. Kazdy z nas mal zaciatok cesty - poznavania Boha vseliaky - aj mne to riesilo osobne problemy a dnes ked sa nad tym zamyslim, tak dakujem Bohu, ze ma nevyhodil s takymi postojmi prec. Takze verim tomu, ze nas tam bude viac s pochybnymi zaciatkami. Otazkou ostava, ci takymi zostaneme, ci pri Bohu ostavame len zo strachu - a na to uz odpoved mame: "bal som sa, lebo si prisny a znes tam kde si nesial... zly a nicomny sluha."
- Cim ovplyvnuje zdoraznovanie datumu 1844 babicky na zbore, to tiez neviem. Napisal som fabulovany koncept, a je pravda, ze na ubohe babicky som pri tom nemyslel. Skusim ich tam nejako zapracovat. Mozno by si mi aj vedel pomoct, ci?
- Fakt sa bavime o krizi? Ten predsa vyriesil problem zla globalne (vesmirne). To ale neznamena, ze automaticky funguje dnes na mna. Potrebujem sa krizu vystavit ja osobne a sam. A ono, cim je poznanie vacsie a hlbsie, tym je zodpovednost na ludoch vacsia. Ak pre Abrahama znamenalo prijatie "Kristovej obete" ze v rozhodujucej chvili povedal: "Boh sa postara" - teda vztah dovery voci Bohu bol obnoveny, tak to neznamena, ze ak budem zit ako Abraham bude to pohoda - ved mal 2 ženy, s tou jeho poslusnostou to tiez nebolo valne, s prikazaniami a desiatkami a zdravym zivotnym stylom tiez nic moc. Ak ja dnes budem zit ako Abraham, tak pretoze mam vacsie poznanie, nebude to zivot viery - vyzva nasledovat a skutocne vykrocit. Nemozem sa uspokojit so zivotom viery apostolov ako mojho vzoru, s poznanim, ktore mi Boh aj prostrednictvom spolocnosti, popripade prorokov umoznuje vnimat ma vedie k zodpovednosti a je iste, ze moj zapas a krok viery sa bude mozno tykat oblasti, o ktorej sa Abrahamovi ani nesnivalo: co ak napriklad Boh chce, a smrt JK je toho garantom, aby som prestal gemblit na automatoch, mhhh?
- Motivacia evanjeliom je jednoznacne jedina spravna cesta ako predstavovat povahu a charakter Boha, ved cely problem je o Jeho charaktere. Smrt JK jasne dokazala, ze Boha sa bat netreba a ze jemu viac ako na sebe zalezi na nas. A ze Jeho plan je v dejinach stale ten isty, priviest nas do priestoru, kde medzi nim a nami panuje spravny vztah, zalozeny na uznani toho, ze Boh ako Stvoritel vie, co je pre nas najlepsie a pretoze viem ako miluje a ze chce moje maximalne dobro mi do zivota dava instrukcie, ktore ja s doverou nasledujem. Neviem si predstavit krajsiu a stastnejsiu spravu o Nasom uzasnom Bohu. Toto je moja motivacia ludi, ako to robi vseobecne CASD (neviem presne kto by to mal byt) to opat neviem, znovu zopakujem, ze som len ponukol roztomilu fabulaciu na tuto temu, avsak osadenu v zmysluplnom a hlavne historicko-teologickom kontexte

Hadam som zodpovedal aspon trochu Tvoje otazky