vyučování o ,,poslední době" z pohledu préterismu

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: vyučování o ,,poslední době" z pohledu préterismu

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Milan napísal:Vždy znovu mne naplňuje údivem, k jakým podrobnostem se někteří lidé při výkladu proroctví upínají, a které pomíjí.
Proč se při výkladu významu jednotlivých částí "obrazu sochy" z proroctví Daniele klade důraz na počet prstů u nohou, když u rukou tomu tak není? Proč má význam 10 prstů a ne 2 nohy ( třeba by tak bylo možné vyložit rozdělení nazápadní a východní část Římské říše?)...Chabé znalosti z dějin a místopisu umožňují nám, kteří tápeme, přijímat nejrůznější "objevy" na tomto poli, případně "klasické výklady z 19.století" jako možné a zajímavé.
Bádání a zájem o studium Písma je pro živou víru nezbytné. Kvůli zaměření na detaily bychom si neměli nechat uniknout to podstatné. Po mém soudu je poslestvím Danielova výkladu královského snu ujištění, že království přichází i odchází , ale Bůh je ten, který ustanovuje i sesazuje krále a On je také nadějí pro jeho věrné.
K prvku kamene, který zničil sochu: Život, smrt i zmrvýchvstání Pána Ježíše Krista je pro nás, kteří v něj věříme, počátkem Božího království, byť jen částečně a v módu naděje. Není li Boží království přítomno v našich životech, existuje vůbec?
Tak už to chodí Milane. Zabývat se nepodstatným a podstatné zanést balastem "zaručeně přesných informací".

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Knihu jsem si přečetla. Teď jsem se do ní pustila znovu a čteme si ji s manželem společně, předčítám mu. Čtení nahlas doporučuji, má to obrovské kouzlo.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

"Takže každý máme nějaký svůj pohled na budoucnost, takže otázka není, zda máte nějakou eschatologii, ale jediná otázka je: "Jaká je vaše eschatologie a jaké ovoce produkuje ve vašem životě?" Protože záleží na tom, jaké ovoce produkuje systém vaší víry [to čemu věříte]. Produkuje zdravé ovoce?"

V současnosti přemýšlíme nad touto otázkou z knihy.

Přemýšlíme nad tím, jak člověka ovlivňuje naděje, jak strach.

Stojí se nad tím zamyslet.

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Priznám sa, že som doteraz nevedel vôbec nič o préterickom pohľade na eschatológiu,
hoci eschatologickej otázke venujem celkom dosť času.
Tak som sa chcel poučiť. Kukol som na doporučenú knihu od Weltona a zhrozil som sa.

Po preštudovaní dostatočného materiálu od Weltona
v plnej zodpovednosti hodnotím Weltonov eschatologický préterizmus citoslovcom
  • FUJ
a Weltona zodpovedne radím na popredné miesto
vo funkcii

• VYMÝVAČ MODZGOV !

BŔŔŔ !

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

A kdo to tady prezentuje? Bývalí adventisté, které ovládá duch satanův a máš pravdu je to fakt hnůj a totální vymyvárna mozků. Já osobně bych se před Bohem styděl, kdybych takové žvásty prezentoval mezi křesťany. Že Vám bývalí adventisté není trapně vychvalovat takový balast.

Dušan Seberíni
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:A kdo to tady prezentuje?
Mikim skús sa usmiať.
Tomáš to priniesol prv, než si všetko prečítal. Nadchol ho začiatok. Ale to nie je dôvod k hromženiu...

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Preterismus je jedním z pohledů na eschatologii.

Tento pohled byl pro mě také nový, protože jsem se tím nikdy předtím vůbec nezabývala.

Člověk si toho může prostudovat více, může si vybrat, rozhodnout se, čemu bude věřit.

Někteří lidé studují pečlivě tématiku léta a výsledek jejich úsilí pak zpracují do knihy nebo studie.

Některým stačí pár nahlédnutí a vědí svoje.

Nemusíme souhlasit se vším, co odborníci napíší. Máme svůj rozum a vedení Duchem svatým
ale -
když mě bude bolet zub, půjdu k zubaři. Zub si nechci nechat trhat například od zahradníka, i když by si myslel, že tomu rozumí.

Ač nemusím přijmout vše, co teolog napíše nebo hlásá, znamená to, že je ten člověk a to učení celé zcestné?

Ten člověk představil svůj pohled na věc, představil to, co léta studoval, za co se léta modlil.

To, že existuje více výkladů například knihy Zjevení, není tragédie. Některý bude nejblíže k pravdě...Zkoumejme, rozsuzujme, modleme se.

Já moc nemusím například Tomáše Halíka, ale znamená to snad, že je ten člověk celý zcestný? Našla jsem u něj zajímavé myšlenky, se kterými souzním. Mám svobodu nepřijímat nekriticky všechno, co on (nebo kdokoliv jiný) řekne, nebo napíše.

Vybírám si a prověřuji, čemu budu věřit. Vnímám, jaké je ovoce toho věření...vede ke strachu? K naději? K radosti? K nejistotě? K čemu vlastně?

Ani například se slovy písně nemusím se vším souznít, ale to neznamená, že se mi nelíbí.

Samozřejmě jsou učení, které jsou na první pohled herezemi, ale ty teď nemám na mysli. Nemám na mysli lidi, kteří se za tu danou věc modlí a přistupují k ní s nejlepším svědomím, ač svědomí či upřímnost nejsou kritérii pravdy.

Osobně jsem velmi opatrná při označení někoho za "vymývače mozků", raději se nejdříve s tím učením důkladně seznámím (pokud mne zajímá a jsem k tomu vedena Duchem svatým, taky nemám čas studovat všechno).

Jinak mi vůbec není trapně. Jsem ráda za ten odkaz na tu knihu, díky a ještě jednou díky!

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Lído styděl bych se vychvalovat takovou vymývárnu mozků, jak napsal i Dušan. Fakt Ti není trapně schvalovat takové nebiblické lži? Komu takovou propagací sloužíš? Bohu ne.

Dušan Seberíni
Kontaktovať používateľa:

Lída Rohalová napísal:Zkoumejme, rozsuzujme, modleme se.
OK
Lída Rohalová napísal:Osobně jsem velmi opatrná při označení někoho za "vymývače mozků",
raději se nejdříve s tím učením důkladně seznámím
Hm... ale predsa ten vymývač sa za to vôbec nehanbí
a vymývanie modzgov vôbec neskrýva.
Len treba čítať pozorne ako sa Welton modlí:

Postavme se, budu se za vás modlit.
Položte si prosím ruku na vaši hlavu,
budeme se modlit
za tyhle mozky
a za to, s čím vás posílám domů.

Mám kopu rokov, ale takúto modlitbu som ešte nepočul.
Nazval by som to duchovná injektáž.
(Samozrejme mám na mysli injektáž ducha bludu.)

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Je mi jasné, že když nabídnu výklad/pohled préterismu na knihu Zjevení do církve která zastává historismus / futurismus a je konzervativní v pohledu na ,,pravdu" (= existuje jedna jedinná správná) tak zákonitě musím sklidit negativní reakce.

To je v pořádku.

Jak už to zaznělo od Lídy, tak tento nový výklad si sám necením na tak vysoko, jako horlivé křídlo adventistů si cení své vlastní autory/vykladače.

Johnatan Welton pro mě není náhražka za EGW nebo Valtera Weitha.
Rozlišuji učení ne černobíle - komplet od Boha, nebo komplet blud.

Minimálně část výkladu se mi zdála rozumná - výklad sochy z Daniele 2.

Nemusím souhlasit se vším a ani nevěřím, že je ten člověk úplný světec.
Ne nestydím se nabídnout na toto fórum další pro mne nový, ale přitom již velice starý pohled na ,,poslední dobu".

Je to určeno lidem, kteří mají odvahu hledat odpovědi na své otázky i v pro ně dosud neznámých (ale stále biblických) vodách.

Jestliže někdo jednou uvěřil a otázky už nemá tak je to asi blažený člověk. Bůh mu žehnej.

Já jsem ohledně ,,poslední doby" vždycky měl otázky, třeba vy na ně už máte uspokojivé odpovědi i bez ,,fuj" préterismu ,,:-D"

Založím o tom vlákno.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní