Aby nedošlo k mýlce. Když se snažím předkládat nějaké teze a pak o nich debatovat, neznamená to, že je automaticky zastávám a věřím jim. Domnívám se, že náš přístup se liší a proto těžko dosáhneme nějaké shody. Teď to nemyslím nijak zle, ale ty už máš hotový nějaký příběh a vkládáš do něj vírou svoji identitu. Čili jedná se o projekci. Já to tak nemám. Hledám neznámé, stavím rovnici a snažím se dobrat k možným řešením. Nemám dopředu dané správné řešení, kde bych pak jen zpětně dosazoval. Myslím, že jsem to srozumitelně vyjádřil už v úvodním příspěvku, kde říkám, že bible je diskusí sama o sobě a je potřeba ji tak vnímat. Že každý můžeme dát do placu nějakou hromádku veršíků a tvrdit, že je to jasné a nejede přes to vlak. Vždyť sám určitě vidíš, že minimálně některé verše hovořící o universálním spasení jsou natolik jasné sami o sobě i v kontextu, že je nemůžeš popřít. Čili vracíme se na začátek. V bibli lze najít podporu pro 3 navzájem nekompatibilní tvrzení. Z pohledu logiky jedno musíš vyřadit. Anebo to nepohodlné tvrzení nějakým způsobem relativiovat. To děláme ve svém výkladu oba. Ale oba chceme ukázat něco jiného. Tobě jde o potvrzení autority bible, zachování statu quo. Mě jde o to ukázat, že bibli je třeba chápat jinak než jako autoritativní Boží slovo a není možné výlučně pouze a jen v ní hledat pravdu o světě. Prosím oprav mě, pokud se mýlím a přisuzuju ti nesprávné pohnutky.
Ještě krátce k problému zla. Pokud existuje zlo jako objektivní skutečnost a je mimo Boží stvořitelský záměr, potom je domnělý Satan jako původce zla tvůrcem objektivní skutečnosti. Je také Bohem. Prostě dualismus jak vyšitý. Pokud neexistuje zlo jako objektivní skutečnost, potom není ani hřích, ani soud. Snažit se relativizovat Boží svrchovanost není cesta. To už je lepší to vnímat celé jako tajemství. A proč také ne. Existence sama o sobě je nesmírným tajemstvím.
Tomáš Plechatý napísal:S těmi dětmi nemám co na to říct, protože já sám děti nemám.
Zkus si nějaké pořídit. Ony dokážou velmi rychle prověřit některé teorie v praxi.
Také přeju příjemný pozdní večer!