Desátky
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
Re: Desátky
V pohledu do praxe SZ desátku a také dnešní praxe ve výzvě k věrnosti prostých, někdy i chudých členů církve byla a je zkoušena trpělivost do krajnosti. Na jedné straně je výuka o věrnosti členů v desátcích a na druhé straně je praxe zacházení s desátky. Pokud to spolu neladí, pak je Bůh znevážen a je pošlapán Jeho milosrdný záměr v desátcích.
Vzpomenul jsem jen prosté a chudé členy, kteří se uskrovní, aby byli věrní. Věrnost v nakládání s odevzdanými desátky je dvojnásob důležitá. SZ Izrael se k vůli tomu nakládání s desátky dostal do Boží nelibosti. Odpovědnost při rozdělování měli kněží a levité.
http://www.adialog.eu/2018/03/norska-un ... y.html?m=1
Vzpomenul jsem jen prosté a chudé členy, kteří se uskrovní, aby byli věrní. Věrnost v nakládání s odevzdanými desátky je dvojnásob důležitá. SZ Izrael se k vůli tomu nakládání s desátky dostal do Boží nelibosti. Odpovědnost při rozdělování měli kněží a levité.
Zaujimavy clanok. Ono uz samotny fakt ze nejaka cirkev (a robia to asi vsetky) investuje peniaze do akcii je zaujimavy. Asi spravne vyhodnotili ono Jezisove "neukladajte si poklady na zemi kde ich zozerie mol a hrdza" ako prilis extremisticke. To im nemozme vycitat, kazdy rozumny a bohaty krestan dnes spori a investuje. No ako to ten Jezis zase myslel ? Preco su vsetky jeho rady tak "financne negramotne" ? A potom hovori ze od kazdeho hospodara vyzaduje znasobenie majetku. V dolaroch ?ambassador napísal: ↑01 Mar 2018, 11:27 V pohledu do praxe SZ desátku a také dnešní praxe ve výzvě k věrnosti prostých, někdy i chudých členů církve byla a je zkoušena trpělivost do krajnosti. Na jedné straně je výuka o věrnosti členů v desátcích a na druhé straně je praxe zacházení s desátky. Pokud to spolu neladí, pak je Bůh znevážen a je pošlapán Jeho milosrdný záměr v desátcích.
Jezisova rada "Nezhromazdujte si poklady na zemi" namierena proti usporam a investiciam spolu s jeho radou "nestarajte sa co budete jest a pit a co si obleciete" namierena proti zdravotnemu a socialnemu poisteniu su naozaj velmi extremne. Podobne ako vacsina jeho rad proste musia byt vo vsetkej tichosti a pocestnosti obchadzane.
-
Logu na tvoji inteligenci jsou ty otázky neinteligentní. V rozporu nejsou pasáže, ale tvé násilné propojování odlišných záměru různých Ježíšových proslovů. Nevím jestli jsi vyrostl v adventismu a nebo se přidal později. Následně jsi odešel za lepším horizontem dokonalých ateistických zítřků. Někdy máš dobré myšlenky a z toho se propadáš do výkladové beznaděje.
Ve vlákně o desátcích začneš trollovat. Pokud takto pracuješ v zaměstnání, tak to je o "hubu". Nejvíce pro ty co jsou kolem tebe.
Ve vlákně o desátcích začneš trollovat. Pokud takto pracuješ v zaměstnání, tak to je o "hubu". Nejvíce pro ty co jsou kolem tebe.
Jezis sice davanie desiatkov nezdoraznuje, ale celkom urcite vyse uvedenou vetou davanie desiatkov podporuje.Hosť napísal: ↑11 Feb 2018, 15:07Domnívám se, že jde o další manipulativní větu. Ježíš nezdůrazňuje dávání desátků, ale zdůrazňuje důležitost spravedlnosti a lásky. Gramaticky je v textu zřejmě přechodník, což moderní čeština nevyjádří, ale to není důležité.Ale běda vám farizeům! Odevzdáváte desátky z máty, routy a ze všech zahradních rostlin, ale nedbáte na spravedlnost a lásku, kterou žádá Bůh. Toto bylo třeba činit a to ostatní neopomíjet.(L 11,42)
Co Ježíš vyčítá farizeům? Proč zdůrazňuje, že dávání desátků je důležité?
Daval Jezis sam desiatky ? Nevieme. Mal z coho ? Nikde necitame aku mal pracu a ci vobec nejaku. Nevieme ani ci vobec mal nejaky vlastny dom alebo prespaval vonku ci u znamych ci si platil najom. Je dost dobre mozne, ze nemal ani pracu ani peniaze. Mozno si privyrabal s rybarmi lovom a predajom ryb, mozno ako prorok a ucitel zil z almuzny a zo zbierok, nevieme. Aj texty, ktore som uviedol vyssie nasvedcuju, ze mal asi prazdnu penazenku. V krajine bolo vacsinu roka celkom teplo, prezit sa dalo a najest mu asi vzdy jeho ucenici dali. No je to vsetko iba teoria.
Samozrejme je otazka, preco by jeho ucenie o nepotrebnosti majetku malo platit pre moderneho zamestnaneho cloveka, ktory sa musi starat o to aby nezamrzol na ulici, mal si za co nakupit v supermarkete a nasetril si na dochodok ci na chorobu. Javi sa mi, ze Jezisove ucenie dnes skutocne ziaden krestan nenasleduje. Ja to nekritizujem, len je potrebne to povedat.
Takze ako vidime, Jezis desiatky podporoval.
A co apostoli ? Apostol Pavol sa vyslovene hlasi k kevitskemu systemu a narokuje si on ako "knaz" na svoju materialnu odmenu. No zaroven sa jej, aby sa vyhol pohorseniu zrieka.
Ani apostoli teda dary na bohosluzbu a knazov nezrusili, ale naopak potvrdili. No netrvali na konkretnych 10%. Aspon o tom nie je zmienka, mozno to bolo iba doporucenie. Nepouzivali uz slovo desiatky lebo doslo k urcitym zmenam. Pretoze krestania boli zidovski heretici, odstrihli sa od chramu a od jeho organizacie. Nemali teda komu davat desiatky, nemali uz prepojenie na Levitov, na chram a na ziadnu organizaciu. Nemali ziadne vedenie, ziaden vybor a ziadne sidlo ani nijakeho hospodara. Aj keby chceli niekomu desiatky poslat ci dat, nemali komu, lebo nemali take institucionalne ustredie ake organizovali Leviti . A tak si len robili zbierky medzi sebou, ktorych ucel bol rovnaky ako za Mojzisa - zabezpecit bohosluzbu a zaplatit kazatelov/apostolov.
1 Nie som slobodný? Nie som apoštol? Vari som nevidel Ježiša, nášho Pána? A vy nie ste moje dielo v Pánovi?! 2 Ak aj pre iných nie som apoštolom, pre vás určite som. Veď vy ste pečaťou môjho apoštolátu v Pánovi. 3 Toto je moja obrana proti tým, čo ma posudzujú. 4 Vari nemáme právo jesť a piť? 5 Nemáme právo brať so sebou ženu, sestru, tak ako ostatní apoštoli a Pánovi bratia i Kéfas?! 6 Alebo len ja a Barnabáš nemáme právo nepracovať? 7 Kto kedy vojenčí na svoje trovy? Kto sadí vinicu, a neje z nej ovocie? Alebo kto pasie stádo, a neživí sa mliekom stáda? 8 Hovorím to len po ľudsky? A nehovorí to aj Zákon? 9 V Mojžišovom zákone je predsa napísané: „Mlátiacemu volovi nezaviažeš papuľu.“ Vari tu Boh myslí na voly? 10 A nehovorí to skôr pre nás? Veď pre nás je napísané, že ten, čo orie, má orať v nádeji, a kto mláti, tak v nádeji, že dostane z úrody. 11 Keď sme vám my zasiali duchovné dobrá, je to také veľké, ak u vás žneme hmotné? 12 Ak majú iní u vás toto právo, nie tým skôr my? No nepoužili sme toto právo, ale všetko znášame, len aby sme nepostavili prekážku Kristovmu evanjeliu. 13 Neviete, že tí, čo konajú svätú službu, jedia z toho, čo je vo svätyni, a tí, čo slúžia oltáru, majú z oltára podiel? 14 Tak nariadil aj Pán tým, čo zvestujú evanjelium, aby žili z evanjelia. 15 No ja som nič z toho nepoužil. A toto nepíšem preto, aby to bolo aj v mojom prípade, lebo radšej zomriem, ako by mal niekto zmariť túto moju chválu. 16 Veď ak hlásam evanjelium, nemám sa čím chváliť; to je moja povinnosť, a beda mi, keby som evanjelium nehlásal. 17 Ak to robím z vlastnej vôle, mám nárok na odmenu, ale ak nie z vlastnej vôle, je to služba, ktorá mi je zverená. 18 Aká je teda moja odmena? Že keď hlásam evanjelium, predkladám ho zadarmo a nevyužívam svoje právo pri evanjeliu.
A co apostoli ? Apostol Pavol sa vyslovene hlasi k kevitskemu systemu a narokuje si on ako "knaz" na svoju materialnu odmenu. No zaroven sa jej, aby sa vyhol pohorseniu zrieka.
Ani apostoli teda dary na bohosluzbu a knazov nezrusili, ale naopak potvrdili. No netrvali na konkretnych 10%. Aspon o tom nie je zmienka, mozno to bolo iba doporucenie. Nepouzivali uz slovo desiatky lebo doslo k urcitym zmenam. Pretoze krestania boli zidovski heretici, odstrihli sa od chramu a od jeho organizacie. Nemali teda komu davat desiatky, nemali uz prepojenie na Levitov, na chram a na ziadnu organizaciu. Nemali ziadne vedenie, ziaden vybor a ziadne sidlo ani nijakeho hospodara. Aj keby chceli niekomu desiatky poslat ci dat, nemali komu, lebo nemali take institucionalne ustredie ake organizovali Leviti . A tak si len robili zbierky medzi sebou, ktorych ucel bol rovnaky ako za Mojzisa - zabezpecit bohosluzbu a zaplatit kazatelov/apostolov.
1 Nie som slobodný? Nie som apoštol? Vari som nevidel Ježiša, nášho Pána? A vy nie ste moje dielo v Pánovi?! 2 Ak aj pre iných nie som apoštolom, pre vás určite som. Veď vy ste pečaťou môjho apoštolátu v Pánovi. 3 Toto je moja obrana proti tým, čo ma posudzujú. 4 Vari nemáme právo jesť a piť? 5 Nemáme právo brať so sebou ženu, sestru, tak ako ostatní apoštoli a Pánovi bratia i Kéfas?! 6 Alebo len ja a Barnabáš nemáme právo nepracovať? 7 Kto kedy vojenčí na svoje trovy? Kto sadí vinicu, a neje z nej ovocie? Alebo kto pasie stádo, a neživí sa mliekom stáda? 8 Hovorím to len po ľudsky? A nehovorí to aj Zákon? 9 V Mojžišovom zákone je predsa napísané: „Mlátiacemu volovi nezaviažeš papuľu.“ Vari tu Boh myslí na voly? 10 A nehovorí to skôr pre nás? Veď pre nás je napísané, že ten, čo orie, má orať v nádeji, a kto mláti, tak v nádeji, že dostane z úrody. 11 Keď sme vám my zasiali duchovné dobrá, je to také veľké, ak u vás žneme hmotné? 12 Ak majú iní u vás toto právo, nie tým skôr my? No nepoužili sme toto právo, ale všetko znášame, len aby sme nepostavili prekážku Kristovmu evanjeliu. 13 Neviete, že tí, čo konajú svätú službu, jedia z toho, čo je vo svätyni, a tí, čo slúžia oltáru, majú z oltára podiel? 14 Tak nariadil aj Pán tým, čo zvestujú evanjelium, aby žili z evanjelia. 15 No ja som nič z toho nepoužil. A toto nepíšem preto, aby to bolo aj v mojom prípade, lebo radšej zomriem, ako by mal niekto zmariť túto moju chválu. 16 Veď ak hlásam evanjelium, nemám sa čím chváliť; to je moja povinnosť, a beda mi, keby som evanjelium nehlásal. 17 Ak to robím z vlastnej vôle, mám nárok na odmenu, ale ak nie z vlastnej vôle, je to služba, ktorá mi je zverená. 18 Aká je teda moja odmena? Že keď hlásam evanjelium, predkladám ho zadarmo a nevyužívam svoje právo pri evanjeliu.
Takze ako vidime, Pavol otazke platov duchovnych venoval celu jednu stat. Odvolava sa na Mojzisov zakon a aplikuje ho na apostolov. Potvrdzuje pravo "duchovnych" na materialnu odmenu.
Samotny fakt ze Pavol sam sa rozhodol reptajucich Korintanov nedrazdit a nic si od nich nevzal, este neznamena ze tento princip neuznaval. Dokonca ako pise, nielen apostoli ale ich cele rodiny maju pravo na odmenu.
Samotny fakt ze Pavol sam sa rozhodol reptajucich Korintanov nedrazdit a nic si od nich nevzal, este neznamena ze tento princip neuznaval. Dokonca ako pise, nielen apostoli ale ich cele rodiny maju pravo na odmenu.
Naposledy upravil/-a log v 01 Mar 2018, 21:18, upravené celkom 1 krát.
Jedna vec je ked cirkev plati kazatelov a kurenie. Druha vec je, ked zacne investovat do fondov, akcii a zbrojarskych firiem. To uz by asi ani Pavol neprehryzol.
-
Desátkování mělo silný sociální náboj, pokud se praktikovalo podle toho k čemu to bylo určeno. Společnost, která to tak praktikovala, měla šanci být sociálním dobrým zřízením.
Ten kdo opravdu pročítá celou Bibli, porozumí, že Ježíš desátek nedával a ani nemusel.
Text není o podpoře desátků, ale o propojenosti desátků v sociálním cítění v oslavě Boha.
Čtenář a posluchač nebyl veden k tomu, aby pátral po obživě Ježíše Krista.
O desátcích je napsáno přesně z čeho se dávalo a rozhodně to nebylo z ryb.
Kristus nemluví o nepotřebnosti majetku (zase trolluješ), ale o rozdílu v uložení pokladu.
To snad pochopí každý, v čem byla nejistota úschovy majetku tady na zemi.
V tom je podstatný rozdíl.
Podobenství o hřivnách, tak to už je mimo Ježíšův záměr. Je to podobenství a tak jako řadu podobenství a ostatních příkladů nelze brát doslovně, ale najít tam to hlavní sdělení, myšlenku.
O Pavlovi někdy jindy.
Ten kdo opravdu pročítá celou Bibli, porozumí, že Ježíš desátek nedával a ani nemusel.
Text není o podpoře desátků, ale o propojenosti desátků v sociálním cítění v oslavě Boha.
Čtenář a posluchač nebyl veden k tomu, aby pátral po obživě Ježíše Krista.
O desátcích je napsáno přesně z čeho se dávalo a rozhodně to nebylo z ryb.
Kristus nemluví o nepotřebnosti majetku (zase trolluješ), ale o rozdílu v uložení pokladu.
To snad pochopí každý, v čem byla nejistota úschovy majetku tady na zemi.
V tom je podstatný rozdíl.
Podobenství o hřivnách, tak to už je mimo Ježíšův záměr. Je to podobenství a tak jako řadu podobenství a ostatních příkladů nelze brát doslovně, ale najít tam to hlavní sdělení, myšlenku.
O Pavlovi někdy jindy.
Ja som tam tuto informaciu nenasiel. Indicie svedcia o opaku. Vieme ze zachovaval cely zakon vratane sobot, sviatkov, prikazani. Nevidim ziaden dovod preco by on sam zanedbaval desiatky, ked vyslovene nabadal inych ich nezanedbavat.ambassador napísal: ↑01 Mar 2018, 21:01
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní