Existuje Boh?

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Existuje Boh?

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

šaňo napísal: 16 Mar 2018, 20:23 Taký príklad ako si uviedol je úplne od veci. Pretože elektrika je merateľná, hmatateľná, viditeľná, elektrika neni názor či áno alebo nie, bud v tej zásuvke je alebo nie je, Existencia Boha je filozofická otázka lebo milion ludí ti povie milion názorov na Boha. Elektrikár nemusí nikomu dokázať či tam je alebo nie. vypne istič vyskúša či vypol ten správny a ide na vec. :O
No ak je pre Teba elektricke napatie viditelne, mas obrovsky, skoro by som povedal, ze nadprirodzeny dar. Pre mna a rovnako vacsinu smrtelnikov, je elektricke napatie neviditelne. Preto je to velmi dobry priklad. Ked si pozriem dve elektricke zasuvky a v jednej je napatie, v druhej nie, nevidim rozdiel. Pre mna je bohuzial elektricke napatie, rovnako ako Boh, neviditelne, a preto nebudem do zasuvky strkat ruky, pokial nedokazem, ze tam ziadne napatie neexistuje.

Nezdielam Tvoje presvedcenie, ze existencia Boha je otazka ci nazor. Existencia ci neexistencia niecoho, vratane Boha, je objektivny fakt nezavisly na nasom nazore ci filozofii. Takze zase rovnaka analogia k elektrickemu napatiu.

šaňo

Neprečítaný príspevok od používateľa šaňo »

Viditelnosť elektriky som myslel na základe toho že ju zmerám alebo zváram alebo roztočím motor. Elektriku si môžem vyrobiť sám aby mi pomáhala. Boha môžem prosiť a niekedy to výjde a niekedy nie. Ked sa v zbore 50 ludí modlilí za dieťa ktoré nakoniec umiera tak keby bol boh ako elektrika stačilo by štuknúť a malí človiečik by naskočil.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Clovek ma 5 zmyslov, zrak, sluch, chut, cuch, hmat. Ani jednym z tychto zmyslov nemozeme v beznom zivote poznat ziadneho Boha. Hovorim v beznom, pretoze z casu na cas sa najdu ojedinele priklady ludi, ktorych mozog vyvolava halucinacie ci zive fantazie, co je vsak dosledkom poruchy mozgu. Verit tymto psychopatom normalny clovek nemoze. Kedze teda nemame zmyslovu skusenost, viera je emocionalno-intelektualne naladenie. Ale nie je to zmyslove poznanie. Musime teda povedat, ze Boh, ak by bol, tak by sa umyselne skryval zmyslovemu poznaniu. Nevidim vsak jediny dovod, preco by sa Boh mal chciet umyselne skryvat a miast tym 6 miliard ludi (z ktorych mnohi si potom vytvaraju naprosto odlisne vieronauky). Takze otazka pre mna je, bud verit v Boha ktory je neustale "na uteku" ci "v ukryte" alebo jedoducho priznat, ze neexistuje. Moznost B sa mi vidi byt spravna.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Logu tobě se spojuje náboženství a víra v Boha v jedno. To je to co někdy jen vypadá, že mezi tím musí být rovnítko.
Je pravdou, že našich 5 smyslů nemůže objevit Boha. Přesto ty smysli nejsou k zahození. Pomáhají nám vnímat to co Bůh stvořil.
Něco podobného je s myšlenkou o elektrice.
Je pravdou, že ji nevidíme, přesto máme možnost pocítit na sobě samém její účinky. Vzhledem k tomu, že jsem měl tu možnost několikrát se"setkat" s elektřinou pomoci 5 smyslů, tak ten příklad vnímám jinak než ty.
To jestli je Bůh před námi na útěku, tak to je diskutabilní.

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

(Žalm 10:4) Ničemný ve své povýšenosti nezkoumá; všechny jeho myšlenky jsou: „Bůh není.“

(Izajáš 29:16) Ta vaše zvrácenost! Mělo by se na hrnčíře pohlížet právě jako na hlínu? Měla by totiž udělaná věc říci o tom, kdo ji udělal: „Neudělal mne“? A vytvořená věc říká skutečně o svém tvůrci: „Neprojevil porozumění“?

"18 Boží zloba se totiž zjevuje z nebe proti každé bezbožnosti a nespravedlnosti lidí, kteří nespravedlivě potlačují pravdu, 19 protože co může být o Bohu poznáno, je mezi nimi zjevné, neboť jim to Bůh učinil zjevným. 20 Jeho neviditelné [vlastnosti] jsou totiž jasně patrné od stvoření světa, protože je lze pochopit z učiněných věcí, dokonce i jeho věčnou moc a Božství, takže jsou neomluvitelní, 21 protože sice znali Boha, ale neoslavovali ho jako Boha ani mu neděkovali, ale stali se tupými ve svém uvažování a jejich neinteligentní srdce se zatmělo. 22 Ačkoli tvrdili, že jsou moudří, stali se pošetilými 23 a slávu neporušitelného Boha proměnili v něco podobného obrazu porušitelného člověka a ptáků a čtvernožců a lezoucích tvorů." (Rimanum 1 kap.)

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Já jsem slyšel minimálně 2 verze proč Boha nevidíme.

1) Že jsme sami oslepli pádem do hříchu (ve smyslu, že jsme přestali vidět další dimenzi existence, prostě duchovně mrtví nemůžeme vidět duchovní bytosti a jejich energii)

2) Že sám Bůh nás se před námi po pádu do hříchu ,,schoval" proto, že potom už bychom to nepřežili vidět a vnímat ho.
Něco ve smyslu, že vnímat tak velikou moc a sílu není možné bez absolutního odevzdání a důvěry, jinak se organismus ve strachu zkusí bránit, ale to nikdy nevydrží a stejně bude Bohem zahlcen.

takže ty dvě verze říkali sice obě , že si za to můžeme sami, ale ta jedna navíc přidávala , že je to i pro naše dobro.
(tuším, že pro tu druhou existuje trocha opory v příběhu o tom, jak Mojžíš chtěl vidět Boží tvář a Bůh mu řekl, že to nemůže nikdo aby to přežil, ale že až půjde před ním, že ho zakryje rukou v rozsedlině a může ho vidět až bude zády, ale Jeho tvář že nespatří nikdo.)

I tak Izraelci poznali na Mojžíšovi že měl od setkání s Bohem ožehlý obličej a i to samotné bylo tak silné, že raději Mojžíš před nimi tvář zakrýval.

Jiná otázka kterou bych položil já je: ,,A nezměnilo se to náhodou po smrti Ježíše Krista a seslání Ducha Svatého? Nemůžeme už teď konečně přistupovat k Bohu svobodně a naplno, tak jak píše Pavel (2 Kor 3,7-17)

Ó jak já bych si přál spatřit Boží tvář!

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Tomáš Plechatýý napísal: 21 Mar 2018, 20:31 Já jsem slyšel minimálně 2 verze proč Boha nevidíme.

1) Že jsme sami oslepli pádem do hříchu (ve smyslu, že jsme přestali vidět další dimenzi existence, prostě duchovně mrtví nemůžeme vidět duchovní bytosti a jejich energii)

2) Že sám Bůh nás se před námi po pádu do hříchu ,,schoval" proto, že potom už bychom to nepřežili vidět a vnímat ho.
Něco ve smyslu, že vnímat tak velikou moc a sílu není možné bez absolutního odevzdání a důvěry, jinak se organismus ve strachu zkusí bránit, ale to nikdy nevydrží a stejně bude Bohem zahlcen.

takže ty dvě verze říkali sice obě , že si za to můžeme sami, ale ta jedna navíc přidávala , že je to i pro naše dobro.
(tuším, že pro tu druhou existuje trocha opory v příběhu o tom, jak Mojžíš chtěl vidět Boží tvář a Bůh mu řekl, že to nemůže nikdo aby to přežil, ale že až půjde před ním, že ho zakryje rukou v rozsedlině a může ho vidět až bude zády, ale Jeho tvář že nespatří nikdo.)

I tak Izraelci poznali na Mojžíšovi že měl od setkání s Bohem ožehlý obličej a i to samotné bylo tak silné, že raději Mojžíš před nimi tvář zakrýval.

Jiná otázka kterou bych položil já je: ,,A nezměnilo se to náhodou po smrti Ježíše Krista a seslání Ducha Svatého? Nemůžeme už teď konečně přistupovat k Bohu svobodně a naplno, tak jak píše Pavel (2 Kor 3,7-17)

Ó jak já bych si přál spatřit Boží tvář!
...Ó jak já bych si přál spatřit Boží tvář!

Já taky, ale obávám se, že dokud nebudeš mít víru Ježíšovu a nebudeš dodržovat Boží přikázání a budeš pošlapávat Boží svatou sobotu (jeho i náš pravý den odpočinku), tak si ani omylem neškrtneš.

Jinak bych řekl, že i andělé si zakrývají svými křídly svou tvář před oslnivým jasem jediného Boha JHWH (to asi viděla EGW), vidět ho může snad jen Ježíš Kristus, člověk by okamžitě zemřel, pokud by ho spatřil tváři tvář.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Jak je dobře, že ty o tom nerozhoduješ a hlavně každého tlučeš po hlavě zákonem, kterému nerozumíš a používáš jen mrtvou literu. Duch je ti vzdálen, protože pyšným se Bůh protiví a pokorným dává milost.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Ambassadore (stejně tak Vy všichni ostatní) sluho satanův, když nechceš dodržovat Boží zákon tak nemáš Boží lásku a jsi sluha satanův!

https://www.youtube.com/watch?v=Uvos7NfS984

Hosť

Neprečítaný príspevok od používateľa Hosť »

Uvedom si že keď neexistuje boh nemôže existovať ani satan. ::dash::

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných