Evolúcia ľudstva

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Evolúcia ľudstva

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Pokud mě odpovíš na otázku: "Co je to čas?" potom ti mohu odpovědět na tvou otázku směrovanou ke mě. Moje otázka souvisí s odpovědí na tvou otázku. Jen nedávej nějaký odkaz!

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

ambassador napísal: 13 Máj 2019, 06:42 Pokud mě odpovíš na otázku: "Co je to čas?" potom ti mohu odpovědět na tvou otázku směrovanou ke mě. Moje otázka souvisí s odpovědí na tvou otázku. Jen nedávej nějaký odkaz!
Neviem presne definovat, co je to cas.
Pokial ide o moju jednoduchu otazku, ako vzdy, vyhybas sa odpovedi. Nic ine com ani necakal. Bud veris, ze sa veci odohrali tak, ako stoja v Biblii, alebo tomu neveris. Je to Tvoja volba. No Ty tomu neveris, len si este nenasiel odvahu to priznat.

Krestania vzdy boli "kreativni" pokial ide o pracu s historickym textom. Zoberme si len napriklad takeho apostola Pavla, co sa nadrel, aby do Stareho Zakona nejak natlacil svojho noveho poloboha Jezisa. Nakoniec ho dotlacil do oblaku na pusti a do baranka na obetnom oltari. Co na tom, ze to tak vobec v Tore nebolo myslene, natlacit sa to da. A dnes je potrebne natlacit evoluciu do Genesis. Co na tom, ze to tak nebolo myslene, natlacit to pojde.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Věřím, že na počátku knihy Genesis je forma, která se nazývá hymnus - věřím že je tam správně
oslavován Stvořitel.
Věřím, že je to možné pojmout i jako rodokmen a v takovém případě opět věřím, že nás to vede zpětně ke Stvořiteli.
Věřím, že je to možné pojmout i jako příběh a také v tomto případě v něm má hlavní slovo Stvořitel.
Hymnus, rodokmen, příběh je zesílená forma pohledu na Stvořitele všeho.
Nemá to nic společného s evolucí. V evoluci se předpokládá samovolný vznik a vývoj v řádově nekonečného času.
To co vnímám jinak spočívá v tom, jak jsem se již vyjádřil, že žádná forma nesděluje jak to Bůh dělal.
Počátek-Genesis je velmi důležitý jen potud, když se nám vyjeví to čemu věřili ve starověku.
Všechny živly byli pro ně božstva. V Genesis je to vloženo do šesti dnů, kde je Stvořitel představen, jako ten co tomu velí a dává tomu vznik a řád.
Posluchači té doby, později i čtenáři, postupně vnímali vševládného Boha a mohli se učit mu důvěřovat a opouštět tzv. pohanské božstva.
Počátek tedy neberu doslovně, ale významově. Důležité je to sdělení ve všech těch třech formách.
Čas je pro nás velkou neznámou a není to "parametr" ovládající Boha. Vnímání času mezi lidmi není jednotné, panuje směsice názorů.

Josef

Neprečítaný príspevok od používateľa Josef »

studnet napísal: 04 Máj 2019, 21:31 Ostatné protestantské cirkvi aj rímsky katolíci sú v symbióze s vedeckými poznatkami tak tam neni čo riešiť.
Studente, žádné "vědecké poznatky" nejsou podkladem pro evoluční teorii. Protože neexistují. Evoluce je náboženství stejně jako křesťanství. Bez víry nemůžeš přijmout ani evoluci, protože není vědecky podložena. Je to TEORIE, které je potřeba věřit. A protože "vědci" tomu věří, všechno ve světě vědy vysvětlují "z pohledu evoluce". Takže to nejsou důkazy. Jsou to pouze fakta, na které se navléklo "evoluční" vysvětlení. Ty samé skutečnosti lze chápat i z pohledu víry v doslovné stvoření, není tam žádný rozpor.
Všechno stojí a padá na tom, čemu věříš, nikoliv na "vědě".

Pokud je evoluce pravdivá a vede nás stále k lepšímu a dokonalejšímu bytí, mám problém s tím, že:
1. Lidé věřící v evoluci staví nemocnice, domovy důchodců, budují sociální systémy, vydávají zákony na ochranu slabších atd. Proč jdou proti evoluci a nenechají volný průběh přirozenému výběru? Proč udržují při životě slabé jedince, kteří následně oslabují genofond lidstva?
Ne, nejsem fašista, jsem upřímně věřící křesťan, a proto jsem pro pomoc slabým. Ale pokud ti moje otázky něco připomínají, tak ano, i tyto otázky vedly Hitlera k tomu, co dělal. Protože evoluce. A lepší svět.
2. Proč v různých zkaměnělinách nejsou v nejpočetnější míře nalézány právě přechodné mezidruhy, když se druhy vyvíjeli miliony let? A byli vůbec nějaké "mezidruhy" nalezeny?

Doporučuji ti vygooglit si jméno John Lennox a zhlédnout některé jeho přednášky. Určitě to bude pro tebe zajímavé a navíc - je to sympaťák.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Nikto nikdy nevidel, ani nedokázal samovoľný a náhodný vznik života z neživej hmoty. Preto toto presvedčenie nestojí na vedeckých základoch, keďže to nestojí na opakovaných dôkazoch, ale len na presvedčení v nejakú momentálne pravdepodobnú teóriu, alebo teórie a hypotézy.

No a pritom sa tváriť, ako keby to bolo vedecky potvrdené je klamanie samého seba. No niekto rád žije v klamstve, lebo mu to vyhovuje, aby unikol zodpovednosti pred Bohom za svoj život. No vyradiť Boha zo svojho života nikto neunikne zodpovednosti.

Josef

Neprečítaný príspevok od používateľa Josef »

log napísal: 13 Máj 2019, 07:19 Krestania vzdy boli "kreativni" pokial ide o pracu s historickym textom. Zoberme si len napriklad takeho apostola Pavla, co sa nadrel, aby do Stareho Zakona nejak natlacil svojho noveho poloboha Jezisa. Nakoniec ho dotlacil do oblaku na pusti a do baranka na obetnom oltari. Co na tom, ze to tak vobec v Tore nebolo myslene, natlacit sa to da. A dnes je potrebne natlacit evoluciu do Genesis. Co na tom, ze to tak nebolo myslene, natlacit to pojde.
Logu, ne tak docela:

1. Křesťané netlačí do Genesis ani nikam jinam do bible evoluci, protože to nemají zapotřebí - křesťané totiž věří v doslovné dny stvoření. Pro našeho Boha to není žádný problém, problém je to pro evolučního boha - tomu to trvá déle.
Tomu se přizpůsobují také někteří křesťané (a že jich je dnes již hodně), snad aby neztratili popularitu? Ale protože tím úplně odsouvají Pána Ježíše Krista (z jehož jména je odvozeno pojmenování křesťané) a potřebu spasení vírou v něj, nevím, zda je ještě nazývat křesťany...

2. K tomu Pavlovi bys musel přidat ještě více jmen, protože v bibli je Ježíš jako Beránek nazýván zdaleka ne pouze Pavlem.

3. Pokud bych si měl vybrat, zda mám věřit tobě nebo apoštolu Pavlovi, tak určitě si vyberu toho Pavla. Neber to osobně, ale jeho vzdělání a tvoje vzdělání co se týče Tory - to snad uznáš sám. Minimálně byl k té historii o nějakých 2000 let blíže.

4. Pán Ježíš Kristus není polobůh, on je Bůh. Anebo to zmiňuješ nějakého jiného Ježíše z mimobiblických pramenů? Ale o tom Pavel určitě nepsal, že?
Pokud myslíš Pána Ježíše Krista z bible, pak - bez ohledu na to, zda se ti to líbí nebo ne - musíš brat v potaz všechno, co je o něm v bibli uvedeno, včetně toho Pavla. Pokud si chceš vybrat o Ježíši pouze to, co se ti hodí, pak už nemluvíš o Ježíši Kristu, kterého opisuje bible. A tam naše debata nemůže mít pokračování, to jistě chápeš. To by bylo "jeden o voze druhý o koze".

log
Kontaktovať používateľa:

Josef napísal: 14 Máj 2019, 11:10 2. K tomu Pavlovi bys musel přidat ještě více jmen, protože v bibli je Ježíš jako Beránek nazýván zdaleka ne pouze Pavlem.

3. Pokud bych si měl vybrat, zda mám věřit tobě nebo apoštolu Pavlovi, tak určitě si vyberu toho Pavla. Neber to osobně, ale jeho vzdělání a tvoje vzdělání co se týče Tory - to snad uznáš sám. Minimálně byl k té historii o nějakých 2000 let blíže.

4. Pán Ježíš Kristus není polobůh, on je Bůh. Anebo to zmiňuješ nějakého jiného Ježíše z mimobiblických pramenů? Ale o tom Pavel určitě nepsal, že?
Pokud myslíš Pána Ježíše Krista z bible, pak - bez ohledu na to, zda se ti to líbí nebo ne - musíš brat v potaz všechno, co je o něm v bibli uvedeno, včetně toho Pavla. Pokud si chceš vybrat o Ježíši pouze to, co se ti hodí, pak už nemluvíš o Ježíši Kristu, kterého opisuje bible.
https://jamestabor.com/did-paul-invent- ... gin-birth/

log
Kontaktovať používateľa:

Viktorrealita napísal: 14 Máj 2019, 07:34 Nikto nikdy nevidel, ani nedokázal samovoľný a náhodný vznik života z neživej hmoty. Preto toto presvedčenie nestojí na vedeckých základoch, keďže to nestojí na opakovaných dôkazoch, ale len na presvedčení v nejakú momentálne pravdepodobnú teóriu, alebo teórie a hypotézy.
Ano to je pravda. Je to nedokazany ale pravdepodobny variant, aspon v porovnani s inymi variantmi. Co vieme povedat je len to, ze evolucnou teoriou vieme veci vysvetlit lepsie ako kreacionistickou teoriou.

Myslim, ze tu su dve veci. Jedna je evolucia, ktora vyzera relativne prijatelne a da sa nou vsetlico vysvetlit. Druha vec je vznik zivota ako takeho, tu momentalne nemam ziadne porozumenie.

Podobne aj stvorenie by teoreticky bolo mozne. Ani ono vsak nevysvetluje vznik zivota, resp. vznik ziveho Boha.

post11660.html?hilit=pociatku#p11660

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

log napísal: 14 Máj 2019, 12:25 Podobne aj stvorenie by teoreticky bolo mozne. Ani ono vsak nevysvetluje vznik zivota, resp. vznik ziveho Boha.
https://www.youtube.com/watch?v=V_QYU3K52Vk

log
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal: 14 Máj 2019, 17:59
log napísal: 14 Máj 2019, 12:25 Podobne aj stvorenie by teoreticky bolo mozne. Ani ono vsak nevysvetluje vznik zivota, resp. vznik ziveho Boha.
https://www.youtube.com/watch?v=V_QYU3K52Vk
Ano, presne to si aj ja myslim. Je mozne, ze nepotrebujeme ani pociatok veci ani Stvoritela. Vsetko totiz moze existovat bez pociatku a bez stvorenia.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní