Zeptam se te jinak patri JHVH do desatora a nebo nikoliv ?ambassador napísal: ↑22 Apr 2018, 11:47 Bůh nemá jméno. to vyplývá ze souvislosti čteného textu v nějaké dané pasáži.
To co vypadá jako jméno jsou v podstatě atributy nebo lépe řečeno je to zástupné vyjádření jeho nepřenosného bytí na cokoli a kdekoliv.
Potíž a nedorozumění je v tom, že velká část křesťanů "veršuje" a to je to, co vede ke špatnému pochopení sdělení v daném oddíle Písma.
Je-li napsáno: Ex. 3
13Ale Mojžíš Bohu odvětil: Hle, přijdu k synům Izraele a řeknu jim: Bůh vašich otců mě k vám poslal. Až se mě zeptají, jaké je jeho jméno, co jim odpovím? 14Bůh Mojžíšovi odpověděl: JSEM, KTERÝ JSEM. A pokračoval: Toto řekneš synům Izraele: JSEM mě poslal k vám. 15Bůh ještě Mojžíšovi řekl: Toto řekneš synům Izraele: Hospodin, Bůh vašich otců, Bůh Abrahamův, Bůh Izákův a Bůh Jákobův mě poslal k vám. Toto je mé jméno navěky, toto je mé připomenutí z generace na generaci.
Významově je tam myšlenka: "Jsem Ten co bude zajišťovat vaši existenci" , "Já budu vaše existence" , "Já jsem vaše existence", atp.
To naše počeštěné vysvětlení má ještě potřebu uvést do souladu s hebrejským vyjadřovacím způsobem.
Na jiných místech se již pracuje s tou existenční jistotou v souvislosti jaký je Bůh, nikoliv jak se jmenuje.
Jméno bylo v té dávné době hodně důležité, proto na jiném místě tento Bůh nepřipustí, aby Jeho jméno bylo "dáno" jiným bůžkům......Nepřipouští, že existence je zajištěna dřevěným bůžkem a to je znesvěcení skutečného živého Boha.
Pokud z toho hebrejského textu někdo dělá dogma bez pochopení hlavní existenční jistoty v tomto samoexistujícím Bohu....
to je už jiný problém.
BOŽIE MENO
-
- Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
- Kontaktovať používateľa:
Re: BOŽIE MENO
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Karol, já tu nediskutuji přesvědčovací metodou, ale sdílím se o poznatky.
Můj komentář byl odezvou na Dušanův závěrečný komentář.
TEN který stojí za desaterem a jak ty HO jmenuješ se tak v "podstatě" nejmenuje.
JHWH je to tetragram.
Jsme na stejné "straně", oba věříme v Boha, který stojí nade vším a za vším, jako TEN nad kým nemá nikdo další pravomoc. Je svrchovaný. Lišíme se pouze v tom na co ty dáváš důraz. Dle výkladů původních jazyků se objevuje na různých místech Bible tento teragram. Kdybychom chtěli dostát úctě tomuto "výrazu" tedy tomu, kdo se tak Mojžíšovy představil, pak by jsme HO nevyslovovali. Proto, se objevují na různých místech Bible tituly, které něco důležitého sdělují o tom Bohu a to je důležitější pro vyznavače svrchovaného Boha, který je původcem a průvodcem našeho bytí. Samotným opakováním tetragramu nedáváme Bohu čest ani HO tím neuctíváme.
Židé k tomuto tetragramu (Tomu kdo se tak představil) chovali takovou úctu, že se to od nich potřebujeme naučit. Tak podobně ti co přepisovali kánon.
Jaké úcty se dosáhne u vyznavače Boha, když bude používat původní tetragram?
Můj komentář byl odezvou na Dušanův závěrečný komentář.
TEN který stojí za desaterem a jak ty HO jmenuješ se tak v "podstatě" nejmenuje.
JHWH je to tetragram.
Jsme na stejné "straně", oba věříme v Boha, který stojí nade vším a za vším, jako TEN nad kým nemá nikdo další pravomoc. Je svrchovaný. Lišíme se pouze v tom na co ty dáváš důraz. Dle výkladů původních jazyků se objevuje na různých místech Bible tento teragram. Kdybychom chtěli dostát úctě tomuto "výrazu" tedy tomu, kdo se tak Mojžíšovy představil, pak by jsme HO nevyslovovali. Proto, se objevují na různých místech Bible tituly, které něco důležitého sdělují o tom Bohu a to je důležitější pro vyznavače svrchovaného Boha, který je původcem a průvodcem našeho bytí. Samotným opakováním tetragramu nedáváme Bohu čest ani HO tím neuctíváme.
Židé k tomuto tetragramu (Tomu kdo se tak představil) chovali takovou úctu, že se to od nich potřebujeme naučit. Tak podobně ti co přepisovali kánon.
Jaké úcty se dosáhne u vyznavače Boha, když bude používat původní tetragram?
Ano, je sucastou "prveho" prikazania.Karol Schneider napísal: ↑22 Apr 2018, 17:27 Zeptam se te jinak patri JHVH do desatora a nebo nikoliv ?
-
Logu, co je to tetragram? Jaký je význam tohoto termínu?log napísal: ↑22 Apr 2018, 19:27Ano, je sucastou "prveho" prikazania.Karol Schneider napísal: ↑22 Apr 2018, 17:27 Zeptam se te jinak patri JHVH do desatora a nebo nikoliv ?
Neviem.ambassador napísal: ↑22 Apr 2018, 20:03Logu, co je to tetragram? Jaký je význam tohoto termínu?log napísal: ↑22 Apr 2018, 19:27Ano, je sucastou "prveho" prikazania.Karol Schneider napísal: ↑22 Apr 2018, 17:27 Zeptam se te jinak patri JHVH do desatora a nebo nikoliv ?
To nic nemeni na tom, ze je to napisane v prvom prikazani.
Stale sa miesaju dve veci.
Prva vec: Ma Boh meno ? Ako znie jeho meno ? Myslim, ze meno JHVH moze byt povazovane, od urciteho casu, za meno Boha, alebo za jedno z mien Boha. Nemam ziaden argument, aby som spochybnil ucenie, ze JHVH je jeho meno.
Druha vec: Ma sa toto meno pouzivat ? Tu sa vaha argumentov presadzuje na tej strane, ze toto meno sa bud nema, alebo vyslovene nesmie, pouzivat. Doteraz nikto uspokojivo nevysvetlil, co vlastne znamena "nevezmes meno JHVH nadarmo". Tradicia svedci o tom, ze sa toto meno nema pouzivat.
Prva vec: Ma Boh meno ? Ako znie jeho meno ? Myslim, ze meno JHVH moze byt povazovane, od urciteho casu, za meno Boha, alebo za jedno z mien Boha. Nemam ziaden argument, aby som spochybnil ucenie, ze JHVH je jeho meno.
Druha vec: Ma sa toto meno pouzivat ? Tu sa vaha argumentov presadzuje na tej strane, ze toto meno sa bud nema, alebo vyslovene nesmie, pouzivat. Doteraz nikto uspokojivo nevysvetlil, co vlastne znamena "nevezmes meno JHVH nadarmo". Tradicia svedci o tom, ze sa toto meno nema pouzivat.
-
Zeptám se znovu.
Logu, co je to tetragram? Jaký je význam tohoto termínu?
Je to obecný termín používaný i mimo oblast Bible?
Nebo je to specifický jednorázový význam?
Pokud to nevíš? Není nic jednodušší, než napsat nevím.
O to, že je použit v Bibli se nikdo nepře!
Je to obecný termín používaný i mimo oblast Bible?
Nebo je to specifický jednorázový význam?
Pokud to nevíš? Není nic jednodušší, než napsat nevím.
O to, že je použit v Bibli se nikdo nepře!
Znovu Ti odpoviem.ambassador napísal: ↑22 Apr 2018, 20:39 Zeptám se znovu.
Neviem.
A nevie to ziaden clovek na tejto planete.
-
Mám tomu rozumět tak, že nikdo neví, jak ten "termín" tetragram vznikl? Je to snad termín z jiné dimenze?log napísal: ↑22 Apr 2018, 20:52Znovu Ti odpoviem.ambassador napísal: ↑22 Apr 2018, 20:39 Zeptám se znovu.
Neviem.
Doplnění:
JHWH je to nazváno tetragramem - PROČ?
JHVH je termin "z inej dimenzie".ambassador napísal: ↑22 Apr 2018, 21:01Mám tomu rozumět tak, že nikdo neví, jak ten "termín" tetragram vznikl? Je to snad termín z jiné dimenze?log napísal: ↑22 Apr 2018, 20:52Znovu Ti odpoviem.ambassador napísal: ↑22 Apr 2018, 20:39 Zeptám se znovu.
Neviem.
Termin "tetra gramm" znamena, grecky, "styri pismena"
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný