Ked veriaci asd da zo svojho prijmu desiatok do cirkvi a kazdy tyzden je bombardovany svedomim ohladom daru na prevadzku a inovacie modlitebne, ostane mu este chut a ochotne srdce dat dalsie peniaze na dobrocinnost, charitu, nudznych, ludi bez domova a v tazkych situaciach?
Alebo inak aky je rebricek / poradie a dolezitost prispevkov pre asd? Na prvom mieste desiatky, potom prevadzka modlitebne a potom ak nieco ostane tak clovek v nudzi?
Trochu přeháníš bratře.Nedávám desátky už delší čas, když jsem poznal, že to není biblické. Nikdo mne kvůli tomu nepronásleduje, nikdo mně každý týden nebombarduje, byl jsem členem v několika sborech, nevzpomínám si na to, že by někdo řešil desátky jiných. Tvoje představa je tedy zcela chybná.To neznamená, že nepodporuji to, co považuji za skutečnou misii a podporu chudších.
Dát peníze na provoz je správné a každá solidní církev a nejen církev, to dělá. V modlitebnách se topí, svítí, kupují se třeba dary na narozeniny, pomůcky dětem,občas je potřeba něco opravit. To samé je u zahrádkářů, chovatelů, skautů, fotbalovém klubu.
Člověk má dát podle možností a ochoty, někdo dá peníze, jiný umí zpívat nebo kázat, nebo vše dohromady.
Sám si zvol žebříček priorit, protože když dáváš lidem, dáváš Bohu, když sloužíš lidem, sloužíš Bohu.
Já bych to biblicky viděl takto:
-v NZ není pokyn pro církev vybírat desátky
-je tam ale o podpoře vdov, sirotků a nuzných (to vidím na 1.místě)
-podpořit ty, kdo káží evangelium, v tomto případě bych podpořil skutečné evangelisty (Kornelius Nowak,činnost zdravotně misijní-např.Uhrina, knižní evangelisty, některé jednotlivce) na 2.místě
-je zřejmé, že je potřeba dát na provoz sborové budovy, přes negativa je to místo, kde se čte Boží slovo (3.místo)
Biblicky dávali Židé každého 3.roku desátek pro chudé, každého 7.roku měli zřejmě desátkové prázdniny, nedávali nic.Desátek se dával pouze část z roku, kdy byla úroda. Kdybychom toto všechno zohlednili, myslím, že se dostaneme v procentech na asi méně, než 5% příjmu.