Ellen Gould White
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
Re: Ellen Gould White
[quote="Petr"]Mýty a skutečnost
V samotném videu je odkaz na T1 296. Ten odkaz je přesný? Nenašel jsem tam žádnou podporu pro dané praktiky, naopak jsem tam našel odsouzení.
V samotném videu je odkaz na T1 296. Ten odkaz je přesný? Nenašel jsem tam žádnou podporu pro dané praktiky, naopak jsem tam našel odsouzení.
Tomáš Plechatý napísal:Mikime, to že nedýchala může znamenat více věcí:
1) špatné měření v té době
2) uvedení do stavu hybernace - existují zvířata i někteří fakíři/ jogíni, kteří se naučí silou vůle ovládat srdeční tep. Slyšel jsem o jednom, který se nechal na 10 dní pohřbít do rakve do země a pak vylezl ven v pořádku, ačkoliv by tam měl bez kyslíku umřít.
3) další zdravotní anomálie nebo dosud nevysvětlené záchvaty, nebo jiné neurologické jevy
4) Zásah nadpřirozené bytosti, ale ani tady není jasné, že jde o Boha. Stejně tak mohla být posedlá démonem. Proč žil posedlý z gerasy v hrobě (dýchal tam?) a nedokázal ho nikdo spoutat? viz. Marek 5,2-3 O EGW také kolovala zpráva, že při jejím stavu ve vidění s ní najednou nedokázali hnout ani silní muži.
Rozhodující je stejně prorokovo poselství srovnáno s biblí, to jestli se předpověď když se o ní jedná naplní.( a případně ovoce jeho vlastního života.)
Ty bys Mikime uvěřil Josephu Smithovi a jeho spisům jen proto, že bys dostal do ruky ověřené svědectví lidí z tehdejší doby, že při Transu nedýchal, nemohli s ním pohnout a držel ve vzduchu těžké zlaté desky, ze kterých citoval z knihy Néfiho, kterou mu Zjevil anděl?
(to se nestalo, sem si to vymyslel, reps. nevím jak to s ním bylo)
Já bych si kvůli tomu možná ani nezvedl zadek, abych zjišťoval co vlastně v té knize Mormon stojí, nebo co ten člověk tehdy hlásal.
Takže otázka je jestli si to šel studovat i u ostatních ,,kandidátů na proroka" a pokud ne, tak proč u EGW ano?
Jo a s tím argumentem o 100 000 stranách rukopisu - 1) White Estate sama píše 50 000 a to včetně kompilací - tedy zrecyklování toho co napsala znovu a znovu v jiné nové kompilaci, tak nepřeháněj. 2) Sama Estate přiznává, že EGW pomáhal celý redakční tým nejen shánět příslušné zdroje z dějin, které by mohla použít a schválit, ale také že často zpracovali látku, ona jim to schvália, nebo že ona napsala kostru a oni to doupravili a patřičně literárně rozepsali. Minimálně jednu knihu okopírovala kompletně včetně názvu a celý obsah - ukradla jí, ale když se autor ozval, tak vydavatelství knihu stáhlo až do autorovy smrti. V mnoha jiných knihách jsou celé kapitoly okopírované.
3) Ehm nejde vždy o objem, ale také o kvalitu a ta je u jejích knih na jiné úrovni, než ta kvantita.
A že by žádný jiný ,,neinspirovaný člověk" nemohl napsat tolik knih, zkus si nastudovat např. objem díla čecha Josefa Škvoreckého - myslím že je to více než 20 000 stran, ale jeho záběr témat a styl psaní je úplně jiný.
White Estate píše, že EGW vydala za život 40 knih.
Německý spisovatel alfred Bekker za 46 let svého života vydal už více než 300 knih. Většina jsou romány
https://www.topzine.cz/alfred-bekker-pa ... z-300-knih
Tak si nemusíš z EGW hned ve všem sedat na zadek.
Jak už jsem řekl výše, ani počet strán napsaných, ani počet minut nedýchání pod vodou nebo nad vodou, ani počet kilo bible nad hlavou neurčuje že by měla být EGW dodnes ctěna jako prorokyně!!!
I na sama napsala (předpověděla), že v době konce ji budou mnozí pomlouvat a to se právě nejen Tvými ústy znova a znova naplňuje...Tomáš Plechatý napísal:Mikime, to že nedýchala může znamenat více věcí:
Ahoj nevěřící Tomáši, to jsou zase samé plky z Tvé strany...
dnes měl dopoledne kázání v Olomouci John Bradshaw z USA na ASI, ti, kdo to sledovali přes satelit po sborech či doma na internetu to potvrdí, řekl mimo jiné jednu pravdivou větu, "všichni kritici EGW by měli být léčeni jako ti, kteří se léčí s rakovinou"..., k tomu asi není co dodat...
píšeš:
1) špatné měření v té době
Každý dokáže velmi lehce zjistit, zda ten druhý dýchá nebo ne a jak jsem uvedl např. svědectví Daniela T.Bourdeau, který se o tom chtěl sám přesvědčit v odkazu, které jasně prokazuje, že opravdu nedýchala, což potvrdilo i mnoho dalších svědků při všech viděních, které měla.
2) uvedení do stavu hybernace...
jako pokus o vtip to beru, ale to je tak vše, porovnávat EGW s jogínem, to snad nemůžeš myslet ani vážně, kolik měl ten jogín (nejspíš zaručeně podvodník) svědků? Byl někdo v jeho rakvi do které se nechal zavřít, aby potvrdil, že tam třeba neměl třeba udělaný tajný přívod vzduchu? Vydržet bez kyslíku více než 10 minut je zcela nemožné, to ti potvrdí každý doktor či vědec.
3) další zdravotní anomálie nebo dosud nevysvětlené záchvaty, nebo jiné neurologické jevy
ona žádné záchvaty rozhodně nikdy neměla a nechápu co mají záchvaty společné s nedýcháním třeba 2 hodiny, když popravdě zhola nic...
4) Zásah nadpřirozené bytosti, ale ani tady není jasné, že jde o Boha. Stejně tak mohla být posedlá démonem.
Je zcela a 100% jasné, že jde o Boha, jedině vidění od Boha vedou k Bohu, kdyby to byly vidění od satana, tak ty určitě nevedou nikoho k Ježíši Kristu jako Pánu a Spasiteli, žádní démoni nevedou nikoho ke Kristu, tomu by mohl věřit jedině naprostý blb.![]()
...O EGW také kolovala zpráva, že při jejím stavu ve vidění s ní najednou nedokázali hnout ani silní muži.
Ano, další nadpřirozená moc Boží, která toto způsobovala...
...Rozhodující je stejně prorokovo poselství srovnáno s biblí, to jestli se předpověď když se o ní jedná naplní.( a případně ovoce jeho vlastního života.)
Ano přesně tak, vše co říkala je zcela v souladu s Písmem, i když se ve viděních dozvídala nové věci od Boha o kterých se v Písmu nic nepíše, to je naprosto v pořádku, Ježíš nám toho chtěl leště tolik moc povědět, ale učedníci v jeho době by to nepochopili, když se jich to netýkalo a týkalo se to až nás v budoucnosti. Protože Bůh může svým prorokům zjevit další nebo "nové světlo", najdeme ve spisech EGW detaily, které nenajdeme v Bibli.
Přestože její poslání se podobalo poslání Mojžíše, protože stejně jako on vedla a ukazovala směr, předpověděla také mnoho událostí, k nimž mělo v budoucnu dojít. V úplných začátcích publikační činnosti, někdy v roce 1848, hovořila o tom, že jejím prostřednictvím zaplníme zemi světlem. Dnes adventisté sedmého dne vydávají literaturu v 200 jazycích v celkové hodnotě 100 mil. USD ročně. Např. v roce 1890, když světové autority prohlašovaly, že už nikdy nebude válka a že se blýská na lepší časy, E. G. White napsala: „Přichází bouře a je třeba, abychom se připravili na její běsnění…Na všech místech budou problémy. Tisíce lodí skončí v hlubinách oceánu. Celé válečné flotily klesnou ke dnu a miliony lidských životů budou zničeny. To se naplnilo během první a druhé světové války.
Ovoce jejího života je zcela patrné...20 mil. adventistů ve více než 200 zemích světa.
...Já bych si kvůli tomu možná ani nezvedl zadek, abych zjišťoval co vlastně v té knize Mormon stojí, nebo co ten člověk tehdy hlásal.
Takže otázka je jestli si to šel studovat i u ostatních ,,kandidátů na proroka" a pokud ne, tak proč u EGW ano?
No já jsem knihu Mormon + další Drahocenou perlu a knihu Nauk a smluv četl asi před 10-15 léty, když jsem se učil anglicky s Mormony a jsou tam zajímavé věci a věřím že část, která mluví o Bohu je jistě pravdivá, ale jinak jsem to zatím neporovnával s Biblí, možná někdy v budoucnu (už to určitě udělali jiní).
Kolik knih napsal Smith? A kolik EGW? Splňoval Smith nebo kdokoliv jiný všechny podmínky jako proroka podle Písma stejně jako EGW? Asi těžko. A o nikom jiném než EGW nevím, že by splňoval všechny znaky pravého proroka podle Písma a dostával od Boha tolik vidění.
...Jo a s tím argumentem o 100 000 stranách rukopisu...
Její literární dědictví: 26 knih, asi 200 traktátů a brožur, přes 5000 článků, přes 6000 strojem napsaných stran dopisů, 35000 stran rukopisů, 2000 ručně psaných stran dopisů, tzn. celkem asi 100000 stran během své 70 leté služby. Početn snů a vidění se odhaduje na 2000.
EGW opisovala...
jo opisovala v průměru asi 2% v každé knize, pokud to zprůměruješ na všechny knihy. V její době to nebylo nijak zakázané a rozhodně nebyla sama kdo opisoval jako třeba Canright, který opsal ne 2% většinou historických údajů, které do svých knih potřebovala doplnit, ale rovnou 80% knihy od někoho jiného, slovo od slova. Na opisování od někoho jiného nevidím nic špatného, dělám to dnes a denně, stejně jako ty opisuješ od bývalých adventistů fantasmagorie a pak z toho děláš vlastní závěry ve fantasmagorijních článcích inspirovaných samotným satanem.No uznej inspiraci duchem Svatým bych v nich jen těžko hledal. Pokud se stavíš proti EGW stavíš se proti duchu Božímu.
[KB1613] Nu 12:6 Jimž řekl: Slyšte nyní slova má: Prorok když jest mezi vámi, já Hospodin u vidění ukáži se jemu, ve snách mluviti budu s ním.
[KB1613] Am 3:7 Nečiníť zajisté Panovník Hospodin ničeho, leč by zjevil tajemství své služebníkům svým prorokům.
[KB1613] Př 29:18 Když nebývá vidění, rozptýlen bývá lid; kdož pak ostříhá zákona, blahoslavený jest.
[KB1613] 1Te 5:20 Proroctvím nepohrdejte,
[KB1613] 2Pa 20:20 Potom vstavše ráno, vytáhli na poušť Tekoe. A když vycházeli, stál Jozafat a řekl: Slyšte mne, Judo a obyvatelé Jeruzalémští. Věřte v Hospodina Boha svého, a stane se vám věrně; věřte prorokům jeho, a šťastně se vám povede.
Odmítnutím proroků byl odmítnut sám Bůh:
[KB1613] 2Pa 36:15 A když posílal Hospodin Bůh otců jejich k nim posly své, ráno vstávaje a posílaje, proto že se přívětivě měl k lidu svému a k příbytku svému:
[KB1613] 2Pa 36:16 Posmívali se poslům Božím, a pohrdali slovy jeho, a za svůdce měli proroky jeho, až se rozpálila prchlivost Hospodinova na lid jeho, tak aby nebylo žádného uléčení.
[KB1613] Dt 18:20 Prorok pak, kterýž by pyšně se vystavoval, mluvě slovo ve jménu mém, kteréhož jsem mluviti jemu nepřikázal, a kterýž by mluvil ve jménu bohů cizích, takový prorok ať umře.
...Tak si nemusíš z EGW hned ve všem sedat na zadek.
Jak už jsem řekl výše, ani počet strán napsaných, ani počet minut nedýchání pod vodou nebo nad vodou, ani počet kilo bible nad hlavou neurčuje že by měla být EGW dodnes ctěna jako prorokyně!!!
Mně 100% přesvědčila, že byla pravým Božím poslem, nikdo nepíše tak pěkně ve svých knihách jako ona. Její knihy mne vedou k Bohu a to mi 100% stačí, abych ji věřil. Ano jsou občas nějaké vytrhnuté odstavce, kterým nerozumím, a proto je některé nepřijímám, ale to nic nemění na tom, že byla Boží posel.
Kromě Dannyho v úvodu a slečny co čte citát EGW jsou všichni ostatní na videu falešní křesťané odmítající mimo jiné Zákon Desatera a hlásající nesmysly...Je to hrozně trapně zpackané video...
Zase samé plky a nesmysly od stejného autora nějakého býv. adventisty zavídějícího majetek druhým. EGW žádným velkým majetkem nikdy neoplývala a téměř celý zisk dávala na tisk nových knih. No a co že vlastnila domek a měla tam pár služebných, kterým dávala práci? Asi těžko by se ve svém stáří dokázala o vše sama postarat, když veškerý svůj čas věnovala psaní. I kdyby těch domků vlastnila 10, nijak nás to neopravňuje jí závidět a pomlouvat její poctivě nabytý jakkoliv velký majetek. To je jako bych záviděl R. Passerovi jeho 5mld. a Bugatti k tomu, jenom proto, že nikdo bohatý se nesmí mít lépe než já, i když dělá přednášky a mluví o Bohu, sponzoruje církev, atd. Kde je v Písmu napsáno, že prorok nesmí vlastnit žádný majetek?ambassador napísal:Petr napísal:Mýty a skutečnost
http://www.tvanadeje.cz
http://www.znamenicasu.cz/odhalte-svet- ... im-passer/
EGW a její finance:
https://www.ulozto.cz/!pwSQxCQpk/egw-a-jeji-finance-pdf
-
Nemám zájem posuzovat videa nebo člověka, který je vytvořil. Zajímá mě ověřitelnost informací. Ty kontrasty jsou nepřehlédnutelné. Pouze mě zajímá ten zakomponovaný detail o frenelogii. Tedy, co je na tom pravdy, že podporovala a věřila těmto praktikám, že je dokonce využívala při léčení svých dětí.
Rozhodně nečekám odpověď od autora Mikim. Tento způsob diskuse nepodporují.
Tak třeba k frenologii.ambassador napísal:Nemám zájem posuzovat videa nebo člověka, který je vytvořil. Zajímá mě ověřitelnost informací. Ty kontrasty jsou nepřehlédnutelné. Pouze mě zajímá ten zakomponovaný detail o frenelogii. Tedy, co je na tom pravdy, že podporovala a věřila těmto praktikám, že je dokonce využívala při léčení svých dětí.
Použiji tedy pouze adventistické zdroje.(pro mikima).
Není tajemstvím,že v mnoha českých překladech jejích výroků došlo k cenzuře. I proto se skalní fanoušci rozčilovali ,že nové vydání Drama věků neobsahuje některé pasáže,které byly ve starších.Aby ne.Šlo už vzhledem ke xenofobním a hlavně antisemitským výrokům o podání trestního oznámení,tak se to "upravilo".
Zrovna tak došlo k úpravám v překladech(převážně jejích prvotních "děl") v češtině.A to se týkalo i orig. textu ohledně frenologie.
Sami adventisté si "naběhli",když zveřejnili knihu Proroci jsou lidé podotýkám od člena církve a vydanou církevním vydavatelstvím.
Podporovala frenologii, nauku o určování inteligence a povahy
člověka podle tvaru lebky.7 Vystupovala proti nošeni paruk,
které bylo v její době velmi rozšířené. Paruky se tehdy vyráběly
z hustých kudrnatých kadeří, bavlny, chaluh a vlny.
Ellen Whiteova tvrdila, že jsou nebezpečné kvůli tomu, že
způsobuji zahřívání mozku a dráždí zakončeni spinálních
nervů. To podle ní způsobuje morální úpadek, protože ‚se
tím probouzejí živočišné pudy a oslabuje se morální vnímání‘
8. Dále napsala, že používání vepřové kůže může v některých
případech způsobit malomocenstvi.9 A také tvrdila, že
sebeukájení neboli masturbace vede ke slabomyslnosti.10
Ellen Whiteová napsala: „Frenologie a mesmerismus jsou velmi užitečné.
Když se jich správně využije, mají své opodstatněni; satan je však používá
jako učinné nástroje k oklamání a zničeni duši.“ (Testimonies, 1. dil, str. 296)
Dále napsala, že v roce 1862 a 1864 zavedla své syny, Willieho a Edsona, k frenologovi a nechala vyšetřit tvar jejich lebky.
Proroci jsou lidé str.64.-Graeme Bradford – Advent –Orion 2007
Anglický originální text dokládá kladný vztah “ducha prorockého” Ellen G. White k Frenologii a Mesmerismu. Můžeme se o tom dočíst v Testimonies for the Church vol.1, p. 296.1 na www.egwwritings.com kde se píše v originálu:
...Phrenology and mesmerism are very much exalted. They are good in their place, but they are seized upon by Satan as his most powerful agents to deceive and destroy souls. His arts and devices are received as from heaven, and faith in the detector, the Bible, is destroyed in the minds of thousands. Satan here receives the worship which suits his Satanic majesty. Thousands are conversing with, and receiving instructions from, this demon-God and acting according to his teachings. The world which is supposed to be benefited so much by phrenology and animal magnetism, never was so corrupt. Satan uses these very things to destroy virtue and lay the foundation of spiritualism...
Český překlad po úpravě cenzora uvádí:
...Frenologie a mesmerismus jsou velice vyvyšovány. Satanovi jsou dobré, ale satan se jich chápe jako nejmocnějších nástrojů ku klamání a maření duší. Jeho umění a lstí jsou přijímány jako přicházející z nebe a víra v Odhalitele Bibli, je zmařena v srdcích tisíců. Satan zde přijímá uctívání, které uspokojuje jeho satanské veličenstvo. Tisíce duší je s ním ve styku a přijímá instrukce 1T 297 tohoto démona - boha a pracuje podle jeho učení. Svět nebyl nikdy tak zkažený jako nyní, kdy se domnívá, že má tolik užitku z frenologie a živočišného magnetismu. Satan používá právě těchto věcí ku zničení ctnosti a ku položení základu spiritismu...
Český překlad bez zásahu cenzora:
.. Frenologie a mesmerismus jsou velice vyvyšovány. K příslušným účelům jsou dobré, ale satan se jich chápe jako nejmocnějších nástrojů ku klamání a maření duší. Jeho umění a lsti jsou přijímány jako přicházející z nebe a víra v Bibli jako nástroj k rozlišování dobrého a zlého je zmařena v srdcích tisíců. Satan zde přijímá uctívání, které uspokojuje jeho satanské veličenstvo. Tisíce duší je s ním ve styku a přijímá instrukce 1T 297 tohoto démona - boha a pracuje podle jeho učení. Svět, který má mít z frenologie a živočišného magnetismu velký prospěch, nebyl nikdy tak zkažený. Satan používá právě těchto věcí ku zničení ctnosti a ku položení základu spiritismu. ..
Otázky zní:
Kolik bylo takovýchto výroků ještě před členy"přikryto"?
Ve videu jsou daleko podstatnější věci- co s nimi?
Čím odvedeme pozornost tentokrát ?
Text v originale je jasny. Ze v prekladu doslo k cenzure je skandalni samo o sobe a melo by vest k zamysleni.
-
V podstatě rozumná odpověď, pouze nesouhlasím, že si adventisté v knize "Proroci jsou také lidé". naběhli. Podle mého vnímání je to dobrý směr, jak mytus dostat do normální roviny. Podobně jsem vnímal i knihu od J Piškuli.
Ten problém, zase jen podle mého chápání je v tom, že úpravou myšlenek v publikacích je snaha dostat se co nejblíže novým poznatkům. Bez posunu postavení jejich publikací a jejího postavení v CASD dnes. Minulost už změnit nemůžeme.
Dlouho jsem nemohl některé věci pochopit, až jsem hovořil s jednim nakladatelem. On vyjádřil zajímavou myšlenku.
"Prodává se autor."
Ten problém, zase jen podle mého chápání je v tom, že úpravou myšlenek v publikacích je snaha dostat se co nejblíže novým poznatkům. Bez posunu postavení jejich publikací a jejího postavení v CASD dnes. Minulost už změnit nemůžeme.
Dlouho jsem nemohl některé věci pochopit, až jsem hovořil s jednim nakladatelem. On vyjádřil zajímavou myšlenku.
"Prodává se autor."
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných