Čisté a nečisté

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Member
Dátum registrácie: 27 Sep 2016, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Re: Čisté a nečisté

Neprečítaný príspevok od používateľa Member »

ambassador napísal:Můžeš to prosím tě více osvětlit? Tučně jsem ti to zvýraznil! Z jakého zdroje takto usuzuješ?
mikim napísal:co se týče všeho ostatního v knize Mojžíšově, platilo jen to té doby, dokud byl Izraelský národ po ukřižování JK, jakmile přestal existovat, přestaly platit kromě obětních zákonů od ukřižování JK i ostatní zákony v knize zákona Mojžíšova, takže zanikl. Proto nemá žádný křesťan od roku +-120 n.l. po zániku Izraele povinnost z knihy zákona Mojžíšova cokoliv dodržovat co se týká civilních zákonů pro židovský národ. Takže si ten svůj výron semene či menštruáciu, jak o nich píšeš můžeš strčit však váš kam.
mikim napísal:A po ukřižování platí už jen Desatero zapsané v našich srdcích a v naší mysli, není už na deskách, desky už pak nebyly, jak povrzuje i Písmo, Desatero na deskách skončilo schované v jeskyni kde ho uchoval Jeremiáš? A je tam dodnes chráněno anděly a každý kdo by se k němu chtěl dostat zemře.
Z toho usudzujem, že to, čo bolo zakázané prikázaním o nečistom (lebo to v danom prikázaní bolo označené za nečisté), podľa tejto logiky delenia prikázaní na kategórie a ponechania v platnosti už len prikázaní desiatich, sa to, čo bolo do Jeho smrti zakázané už mohlo, lebo to nebolo už ničím zakázané, lebo Pán Ježiš podľa adventistov zrušil prikázania z ostatných kategórií, okrem kategórie, do ktorej patrí Desatoro. Preto Pán Ježiš musel zrušiť zákaz dotýkania sa malomocného, styku so ženou počas znečistenia a aj ostatných prípadov v prikázaniach o nečistom, lebo patria do inej kategórie ako Desatoro a celú túto kategóriu prikázaní, do ktorej patrí aj všetko nečisté v nej, zrušil.

Predtým, Izraelita dbal na to, aby sa čisté jedlo alebo čokoľvek iné čisté, neznečistilo. Dnes adventista už ani nedbá na to aby sa jeho čisté jedlo neznečistilo a vlastne už nedbá na nič z toho, čo bolo Bohom označené ako nečisté. Adventistovi ostali len niektoré druhy mäsa nečistými. Ale ak by sa pri príprave tohoto čistého mäsa toto čisté mäso nejakým spôsobom znečistilo od nečistého mäsa, nie je to vôbec žiadny problém, lebo miera znečistenia je len veľmi malá.

Preto adventista s pokojným svedomím užíva lieky v tobolkách z bravčovej želatíny ale z opovrhnutím bude pozerať na iného, keď bude mať v chlebe s maslom 1,2 mm hrubý plátok bravčovej šunky.
Nemyslite si, že som prišiel zrušiť zákon alebo prorokov. Neprišiel som zrušiť, ale naplniť. Amen, hovorím vám: Pokiaľ sa nepominie nebo a zem, nepominie sa ani najmenšie písmenko, ani jediná čiarka zo zákona, kým sa všetko nestane. Kto by teda zrušil čo len jedno z týchto najmenších prikázaní a učil by tak ľudí, bude označený za najmenšieho v nebeskom kráľovstve.
A tak si adventista, zrušil čo sa mu nehodí, aby mu ostalo čo mu bude pasovať.
A tak adventista zrušil tie malé, najmenšie prikázania.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Member napísal:vysvetlite mi, adventisti, prosím, prečo po ukrižovaní a zmŕtvyvstaní Pána Ježiša sa Izraelita už mohol napríklad dotknúť malomocného? Prečo po smrti Pána Ježiša už Izraelita mohol spať so ženou, ktorá má pravidelnú nečistotu, ?
Ještě jednou se zeptám, jak jsi to myslel? Ty někde čteš že mezi Izraelity se po zmrtvýchvstání Krista něco změnilo? Ber to, jako přátelský rozhovor. Přece nebudeme házet po sobě kamením, jak tu napsal (účelově) pro mě ztrácející se mezi hosty, jeden náš bratr.

Member
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:co se týče všeho ostatního v knize Mojžíšově, platilo jen to té doby, dokud byl Izraelský národ po ukřižování JK, jakmile přestal existovat, přestaly platit kromě obětních zákonů od ukřižování JK i ostatní zákony v knize zákona Mojžíšova, takže zanikl.
Alebo nie?

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Jak jsem uvedl článek od M. Moskaly o čistém a nečistém v NZ píše na začátku toto:

Je nabíledni, že Kristův kříž jednoznačně zrušil ceremoniální zákon, tzn. všechny kultické předpisy (Ef 2,14-18). Jak jsme však studovali v minulém článku, zákony o čisté a nečisté stravě nejsou součástí kultických předpisů, protože jejich povaha je jiná. Souvisejí s teologií stvoření a novým stvořitelským řádem po potopě.

Kniha Zákona Mojžíšova nebyla zrušena Ježíšem na kříži, tam byl přibito pouze ustanovení týkající se obětního zákona, obřízky apod. vše ostatní co bylo v knize Mojžíšově uvedeno jako civilní zákony a ustanovení platilo i nadále dokud byl Izrael národ a apoštolové z této knihy učili židy i pohany (řeky) a ap. Pavel i nadále veřil dokonce všemu co je v knize Zákona napsáno.

[KB1613] Sk 24:14 Ale totoť před tebou vyznávám, že podlé té cesty, kterouž nazývají kacířstvím, tak sloužím Bohu otců, věře všemu, cožkoli psáno jest v zákoně a v prorocích.

[KB1613] Sk 28:23 A když jemu uložili den, sešlo se jich mnoho do hospody k němu, jimž s osvědčováním vypravoval o království Božím, slouže jim k víře o Ježíšovi z zákona Mojžíšova a proroků, od jitra až do večera.

Takže otázka zní, byly příkazy z Leviticu 11.1-47 zapsány do knihy Zákona Mojžíšova? Přikázal někdy Hospodin, aby je Mojžíš do knihy Zákona zapsal? Písmo se o tom nezmiňuje. Měli jim to pouze slovně sdělit.

Leviticus 11:1  I mluvil Hospodin Mojžíšovi a Aronovi, řka jim:
2  Mluvte k synům Izraelským, řkouce: Tito jsou živočichové, kteréž jísti budete ze všech hovad, kteráž jsou na zemi:
atd.

Takže podle Písma to byly jen další příkazy Hospodina, které nejpravděpodobněji nebyly nikdy součástí knihy Mojžíšova Zákona. Jestliže kniha Mojžíšova Zákona přestala platit +- v roce 120 jakmile přestal Izraelský národ existovat (až do roku 1948 kdy vznikl stát Izrael), pak tyto další předpisy Bůh Otec ani Pán Ježíš Kristus svým vzkříšením nikdy nezrušili ani nezměnili a platí (platil i v NZ) i nadále stejně jako platily pro tehdejší Izrael ve SZ.

Verše zde níže uvedené podle vysvětlení J. Moskaly nehovoří o očištění nečistého "masa", které je Ježíšovým vzkříšením nyní dovoleno jíst!!!
„Co Bůh prohlásil za čisté, nepokládej za nečisté." (Sk 10, 9-23)
„Nic, co zvenčí vchází do člověka, nemůže ho znesvětit." (Mk 7,1-23)
„Tak prohlásil všechny pokrmy za čisté" (Mk 7,19b)
„Nic není nečisté samo v sobě." (Ř 14,14)

Je ale podle mne jen na nás, zda budeme dobrovolně jako křesťané tyto příkazy z Lv11 dodržovat i dnes s lásky k Bohu, protože On chce pro nás jen to nejlepší v otázce zdraví a ví moc dobře jaká zvířata stvořil a která se dají jíst (bez zdravotních následků, tedy alespoň v době Lv 11) a která ne. Stále je však nutné mít na paměti, že Bůh zvířata nestvořil proto, aby je člověk zabíjel a jedl, stejně tak ani ony se měly krmi stejně jako člověk zelenou bylinou a plody.

Závěr:

Jíst nejen vepřové nám sám Bůh nedoporučuje již od dob Izraelského národa (ani ani neříká, že když ji sníme, zemřeme):

Leviticus 11:7  Tolikéž ani svině; nebo ač má rozdělené kopyto, tak že se rozdvojuje, ale nepřežívá, nečistá bude vám.

Každý křesťan, který chce být svatý jako je svatý Bůh i z tototo důvodu, kromě zdravotního nebude dobrovolně tyto nečisté živočichy jíst:

Leviticus 11:44  Nebo já jsem Hospodin Bůh váš; protož posvěťtež se, a svatí buďte, nebo já svatý jsem, a nepošvrňujte duší svých žádným zeměplazem, kterýž se plazí po zemi.
45  Nebo já jsem Hospodin, kterýž jsem vás vyvedl z země Egyptské, abych vám byl za Boha; protož svatí buďte, nebo já jsem svatý.
46  Toť jest právo strany hovada, ptactva a všeliké duše živé, kteráž se hýbe u vodách, a každé duše živé, kteráž se plazí na zemi,
47  Aby rozdíl činěn byl mezi nečistým a čistým, a mezi živočichy, kteříž se mají jísti, a mezi živočichy, kteříž se nemají jísti.

1 Petrův 1:16  Jakož napsáno jest: Svatí buďte, nebo já Svatý jsem.

Efezským 1:4  Jakož vyvolil nás v něm před ustanovením světa k tomu, abychom byli svatí a neposkvrnění před obličejem jeho v lásce,

Zjevení Janovo 20:6  Blahoslavený a svatý, kdož má díl v prvním vzkříšení. Nad těmiť ta druhá smrt nemá moci, ale budou kněží Boží a Kristovi, a kralovati s ním budou tisíc let.

Zjevení Janovo 22:11  Kdo škodí, škodiž ještě; a kdo smrdí, smrdiž ještě; a kdo jest spravedlivý, ospravedlniž se ještě; a svatý posvětiž se ještě.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:Jak jsem uvedl článek od M. Moskaly o čistém a nečistém v NZ píše na začátku toto:

Je nabíledni, že Kristův kříž jednoznačně zrušil ceremoniální zákon, tzn. všechny kultické předpisy (Ef 2,14-18). Jak jsme však studovali v minulém článku, zákony o čisté a nečisté stravě nejsou součástí kultických předpisů, protože jejich povaha je jiná. Souvisejí s teologií stvoření a novým stvořitelským řádem po potopě.

Kniha Zákona Mojžíšova nebyla zrušena Ježíšem na kříži, tam byl přibito pouze ustanovení týkající se obětního zákona, obřízky apod. vše ostatní co bylo v knize Mojžíšově uvedeno jako civilní zákony a ustanovení platilo i nadále dokud byl Izrael národ a apoštolové z této knihy učili židy i pohany (řeky) a ap. Pavel i nadále veřil dokonce všemu co je v knize Zákona napsáno.

[KB1613] Sk 24:14 Ale totoť před tebou vyznávám, že podlé té cesty, kterouž nazývají kacířstvím, tak sloužím Bohu otců, věře všemu, cožkoli psáno jest v zákoně a v prorocích.

[KB1613] Sk 28:23 A když jemu uložili den, sešlo se jich mnoho do hospody k němu, jimž s osvědčováním vypravoval o království Božím, slouže jim k víře o Ježíšovi z zákona Mojžíšova a proroků, od jitra až do večera.

Takže otázka zní, byly příkazy z Leviticu 11.1-47 zapsány do knihy Zákona Mojžíšova? Přikázal někdy Hospodin, aby je Mojžíš do knihy Zákona zapsal? Písmo se o tom nezmiňuje. Měli jim to pouze slovně sdělit.

Leviticus 11:1  I mluvil Hospodin Mojžíšovi a Aronovi, řka jim:
2  Mluvte k synům Izraelským, řkouce: Tito jsou živočichové, kteréž jísti budete ze všech hovad, kteráž jsou na zemi:
atd.

Takže podle Písma to byly jen další příkazy Hospodina, které nejpravděpodobněji nebyly nikdy součástí knihy Mojžíšova Zákona. Jestliže kniha Mojžíšova Zákona přestala platit +- v roce 120 jakmile přestal Izraelský národ existovat (až do roku 1948 kdy vznikl stát Izrael), pak tyto další předpisy Bůh Otec ani Pán Ježíš Kristus svým vzkříšením nikdy nezrušili ani nezměnili a platí (platil i v NZ) i nadále stejně jako platily pro tehdejší Izrael ve SZ.

Verše zde níže uvedené podle vysvětlení J. Moskaly nehovoří o očištění nečistého "masa", které je Ježíšovým vzkříšením nyní dovoleno jíst!!!
„Co Bůh prohlásil za čisté, nepokládej za nečisté." (Sk 10, 9-23)
„Nic, co zvenčí vchází do člověka, nemůže ho znesvětit." (Mk 7,1-23)
„Tak prohlásil všechny pokrmy za čisté" (Mk 7,19b)
„Nic není nečisté samo v sobě." (Ř 14,14)

Je ale podle mne jen na nás, zda budeme dobrovolně jako křesťané tyto příkazy z Lv11 dodržovat i dnes s lásky k Bohu, protože On chce pro nás jen to nejlepší v otázce zdraví a ví moc dobře jaká zvířata stvořil a která se dají jíst (bez zdravotních následků, tedy alespoň v době Lv 11) a která ne. Stále je však nutné mít na paměti, že Bůh zvířata nestvořil proto, aby je člověk zabíjel a jedl, stejně tak ani ony se měly krmi stejně jako člověk zelenou bylinou a plody.

Závěr:

Jíst nejen vepřové nám sám Bůh nedoporučuje již od dob Izraelského národa (ani ani neříká, že když ji sníme, zemřeme):

Leviticus 11:7  Tolikéž ani svině; nebo ač má rozdělené kopyto, tak že se rozdvojuje, ale nepřežívá, nečistá bude vám.

Každý křesťan, který chce být svatý jako je svatý Bůh i z tototo důvodu, kromě zdravotního nebude dobrovolně tyto nečisté živočichy jíst:

Leviticus 11:44  Nebo já jsem Hospodin Bůh váš; protož posvěťtež se, a svatí buďte, nebo já svatý jsem, a nepošvrňujte duší svých žádným zeměplazem, kterýž se plazí po zemi.
45  Nebo já jsem Hospodin, kterýž jsem vás vyvedl z země Egyptské, abych vám byl za Boha; protož svatí buďte, nebo já jsem svatý.
46  Toť jest právo strany hovada, ptactva a všeliké duše živé, kteráž se hýbe u vodách, a každé duše živé, kteráž se plazí na zemi,
47  Aby rozdíl činěn byl mezi nečistým a čistým, a mezi živočichy, kteříž se mají jísti, a mezi živočichy, kteříž se nemají jísti.

1 Petrův 1:16  Jakož napsáno jest: Svatí buďte, nebo já Svatý jsem.

Efezským 1:4  Jakož vyvolil nás v něm před ustanovením světa k tomu, abychom byli svatí a neposkvrnění před obličejem jeho v lásce,

Zjevení Janovo 20:6  Blahoslavený a svatý, kdož má díl v prvním vzkříšení. Nad těmiť ta druhá smrt nemá moci, ale budou kněží Boží a Kristovi, a kralovati s ním budou tisíc let.

Zjevení Janovo 22:11  Kdo škodí, škodiž ještě; a kdo smrdí, smrdiž ještě; a kdo jest spravedlivý, ospravedlniž se ještě; a svatý posvětiž se ještě.
Br. Mikime spojuješ různé texty, které není možné jen tak spojovat. Bible není právnický slovník s paragrafy, kterým usvědčím někoho kdo má jiný názor. Evangelium je o něčem jiném, není to o přetahování oveček z jiných církví. Pokud zachováváš čisté a nečisté, pak to má být mezi tebou a Bohem. Svůj věroučný pohled opakuješ stále dokola, to je už tlačenka. To není už diskuze.
Br. Moskala je dobrý teolog, ale i on sám se v poznání posunuje.
Když si projdeš písemnosti kteréhokoliv teologa, zjistíš, že se jeho jazyk postupně zjemňuje a opouští výpady proti jinak věřícím.
Pokud by jsme se v soukromí sdíleli, postupně by jsi dospěl k závěru, že ani ty sám nedodržuješ čisté a nečisté. Točíš se jen kolem vepře. To je velmi úzoučký záběr.
Zdravotní reforma není priorita, pokud se týká stravy je to dáno prostředím, kde žijeme. Touto větou neřeším čisté a nečisté, ale možnosti člověka.

mikim

Br. Ambasadore, děkuji za vyjádření, ale já dávám přednost br. Moskalovi před tvým názorem, br. J. Moskala se v tomto nikam jinam neposunul, pokud ano, dej mi odkaz, rád se poučím. Já snad někde přetahuji ovečky z jiných církví, napiš kde?
...Pokud zachováváš čisté a nečisté, pak to má být mezi tebou a Bohem.
Tady se to řeší jestli sis ještě nevšiml ale veřejně a každý má právo napsat svůj vlastní názor.

...Když si projdeš písemnosti kteréhokoliv teologa, zjistíš, že se jeho jazyk postupně zjemňuje a opouští výpady proti jinak věřícím.
To je docela možné, ale já moc teologů neznám, abych umě posoudit celý jejich život a v co a jak věří nebo věřili předtím a potom...

...Pokud by jsme se v soukromí sdíleli, postupně by jsi dospěl k závěru, že ani ty sám nedodržuješ čisté a nečisté. Točíš se jen kolem vepře. To je velmi úzoučký záběr.

Budeš se divit, ale já se snažím dodržovat čisté jak jen to jde a to nejen nejezením vepřového, ale i jiné havěti. Ale v minulosti přiznám jsem pár krát na vepřovém ujel, ale to už je minulost. Současnost až budoucnost to je pro mne úkol, abych maso omezil úplně na minimum v rámci možností jaké mám.

...Zdravotní reforma není priorita,

Zdravotní reforma je součást evangelia, to ti potvrdí každý normální adventistický kazatel...

ambassador
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:Br. Ambasadore, děkuji za vyjádření, ale já dávám přednost br. Moskalovi před tvým názorem, br. J. Moskala se v tomto nikam jinam neposunul, pokud ano, dej mi odkaz, rád se poučím. Já snad někde přetahuji ovečky z jiných církví, napiš kde?
Tady se to řeší jestli sis ještě nevšiml ale veřejně a každý má právo napsat svůj vlastní názor.

...Když si projdeš písemnosti kteréhokoliv teologa, zjistíš, že se jeho jazyk postupně zjemňuje a opouští výpady proti jinak věřícím.
To je docela možné, ale já moc teologů neznám, abych umě posoudit celý jejich život a v co a jak věří nebo věřili předtím a potom...

...Pokud by jsme se v soukromí sdíleli, postupně by jsi dospěl k závěru, že ani ty sám nedodržuješ čisté a nečisté. Točíš se jen kolem vepře. To je velmi úzoučký záběr.

Budeš se divit, ale já se snažím dodržovat čisté jak jen to jde a to nejen nejezením vepřového, ale i jiné havěti. Ale v minulosti přiznám jsem pár krát na vepřovém ujel, ale to už je minulost. Současnost až budoucnost to je pro mne úkol, abych maso omezil úplně na minimum v rámci možností jaké mám.

Zdravotní reforma je součást evangelia, to ti potvrdí každý normální adventistický kazatel...
Každý teolog v casd to nemá jednoduché, rozhoduje se mezi věrností Bohu a církvi. Kdyby tomu tak nebylo, reformace by byla jen iluze.
Mám za to, že ti nikdo nebere tvůj osobní názor, ale ty ho předkládáš, jako by byl Boží. Tvé dlouhé komentáře jsou toho svědectvím.
Hodně píšeš a málo se ptáš.
Napiš mě odkaz, kde je v Bibli napsáno, že zdravotní reforma je součást evangelia.
Já nechci, aby jsi dával přednost mému názoru. Nechci, aby jsi se na mě musel v diskuzi odkazovat. Jan křtitel byl povolán, aby předešel Krista a připravoval lid. Nikde jsem nečetl, že by nutil, aby se stravovali jako on a jedli "med a kobylky".

Member
Kontaktovať používateľa:

Podľa filozofie zrušenia všetkých ostatných prikázaní smrťou Pána Ježiša okrem desiatich prikázaní došlo vlastne ku tomu, že čo mal Izraelita do platnosti (smrti Pána Ježiša) všetkých prikázaní zakázané ohľadom nečistého (lebo v prikázaniach to bolo menovite označené ako nečisté) to už zakázané ničím nemal, pretože všetky tie prikázania o nečistom Pán Ježiš zrušil svojou smrťou?

Ak sa z takéhoto Izraelitu stal kresťan, pretože uveril v Syna Božieho a prijal Pána Ježiša, alebo Pána videl umierať na kríži a stál v tom prizerajúcom sa dave, alebo uveril evanjeliu apoštolov medzi Izraelitmi, stal sa kresťanom. Nie? Ale aj tak ostal Izraelitom. Alebo nie?

Ako sa medzi tieto už neplatné či zrušené prikázania o nečistom a inom, dostali ale opäť v platnosť prikázania len o nečistom mäse a iné nie?

mikim

ambassador napísal:
mikim napísal:Br. Ambasadore, děkuji za vyjádření, ale já dávám přednost br. Moskalovi před tvým názorem, br. J. Moskala se v tomto nikam jinam neposunul, pokud ano, dej mi odkaz, rád se poučím. Já snad někde přetahuji ovečky z jiných církví, napiš kde?

Každý teolog v casd to nemá jednoduché, rozhoduje se mezi věrností Bohu a církvi. Kdyby tomu tak nebylo, reformace by byla jen iluze.
Mám za to, že ti nikdo nebere tvůj osobní názor, ale ty ho předkládáš, jako by byl Boží. Tvé dlouhé komentáře jsou toho svědectvím.
Hodně píšeš a málo se ptáš.
Napiš mě odkaz, kde je v Bibli napsáno, že zdravotní reforma je součást evangelia.
Já nechci, aby jsi dával přednost mému názoru. Nechci, aby jsi se na mě musel v diskuzi odkazovat. Jan křtitel byl povolán, aby předešel Krista a připravoval lid. Nikde jsem nečetl, že by nutil, aby se stravovali jako on a jedli "med a kobylky".
Ano hodně píšu, zejména biblické verše, které mluví jasně, nikoliv jen samé plky bez veršů, které tady píšeš jen velmi povrchně Ty :acute: Upřednostňuji co nejdetailnější odpovědi na každé téma, ty ne?

...Napiš mě odkaz, kde je v Bibli napsáno, že zdravotní reforma je součást evangelia.

třeba tady najdeš odpověď proč církev adventistů dělá zdravotní reformu:

http://www.sdarm.cz/lekce-11-rada-pro- ... misionare/

...Já nechci, aby jsi dával přednost mému názoru. Nechci, aby jsi se na mě musel v diskuzi odkazovat.
Neboj, to by mne ani nenapadlo... :)

ambassador
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal: Ambassador píše Jan křtitel byl povolán, aby předešel Krista a připravoval lid. Nikde jsem nečetl, že by nutil, aby se stravovali jako on a jedli "med a kobylky"

Mikim píše Ano hodně píšu, zejména biblické verše, které mluví jasně, nikoliv jen samé plky bez veršů, které tady píšeš jen velmi povrchně Ty :acute: Upřednostňuji co nejdetailnější odpovědi na každé téma, ty ne?
Zdravotní reforma nemá nic společného s obřadní čistotou.

To že se přidržujeme určitých zdravotnich rad může být v pořádku, ale necpěme to do lidí "horem spodem". Jan Křtitel to nedělal. Nedělal to ani Eliáš.
Psát hodně biblických veršů neznamená psát pravdu.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní