Adventistická tradice.

Diskusia o cirkevnej organizácii.
Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: Adventistická tradice.

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

S ateisty se dá u kávy velmi dobře popovídat. Dlouho jsem nemohla přijít na ten klíč proč.
Domnívám se, že ten klíč je v osobní pravdivosti a neodsunování emocí na okraj.

Když člověk něco prožívá, ve sboru někdy dostane jako odpověď "křesťanské klišé". Problém se může jevit v tom, že je odpověď vůbec dávána, někdy odpověď jednoduše není. Není lepší radovat se s radujícími a plakat s plačícími? Proč na vše dávat odpovědi? Proč potřebujeme odpovědi? Zmírní naši bolest nebo pohled? Časem jsem zjistila, že nikoli. Pokud odpověď v křesťanském světě neexistuje, každý pokus o ni vyvolá jen další otázky.

Křesťan mívá někdy prostě pocit, že vždycky musí na všechno odpovědět. Odpovídejme, když je na co, ale když Bůh něco nezjevil, tak jen spekulujme, ale nedávejme to jako jedinou platnou odpověď, vyvoláváme jen další otázky.

Ateista není zatížen touto výchovou a jedná tak, jak je zvyklý. V překladu žije život se všemi emocemi, které mu život nabízí. Z toho důvodu může v některých chvílích zastoupit křesťany a zeptat se obyčejnou otázkou "Děje se něco? Co s Tebou je?" zatímco ve sboru mohou být lidé hodní, milí, ale nezvyklí vstupovat do problémů druhých mimo svůj nastavený rámec přemýšlení.

Křesťan mívá někdy problém s emocemi, protože některé považuje za hříšné. A tak se tváříme, že nikdy neprožíváme frustraci, bolest, zklamání a jsme happy v každé minutě svého života. A ano, Kristus nabízí hodně radosti i v utrpení, někdy je souběžné utrpení s vnitřní radostí, ale "kult neemocionality" je velmi silný.

Mně to připadá jako takové odlidštění života. Bible popisuje reálný život, David vyznává, že se cítí jako štvaná zvěř. Jsou tam stížnosti na Boží mlčení, ale evangelium v tomto případě je, že i v takových situacích je možné se s Bohem setkat a je možné Mu říci všechno, tak jak to ve skutečnosti je.

Tradice jsou ve skutečnosti k životu církve potřebné, protože můžou být dobré. Jako špatnou tradici bych navrhovala opustit "kult neemocionality" a začít být pravdivý k sobě, k Bohu a k lidem okolo.

A zase platí, že to, co píšu, neplatí absolutně. Znám řadu úžasných křesťanů a sborů. Avšak to, co popisuji, není zanedbatelný problém, proto stojí za pozornost a přemýšlení. Domnívám se, že jsem našla ten klíč, proč je dobré trávit čas s ateisty u krbu s ohněm :)

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Lída Rohalová napísal: 28 Apr 2020, 11:55 Domnívám se, že jsem našla ten klíč, proč je dobré trávit čas s ateisty u krbu s ohněm :)
Jaký druh ateistů máš na mysli?
Jsou ateisté s nějakou ideou třeba komunistickou.
Ateisté, kteří opustili křesťanství.
A další kategorie i když to není to nejlepší slovo.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

ambassador napísal: 28 Apr 2020, 12:17
Lída Rohalová napísal: 28 Apr 2020, 11:55 Domnívám se, že jsem našla ten klíč, proč je dobré trávit čas s ateisty u krbu s ohněm :)
Jaký druh ateistů máš na mysli?
Jsou ateisté s nějakou ideou třeba komunistickou.
Ateisté, kteří opustili křesťanství.
A další kategorie i když to není to nejlepší slovo.
Mám na mysli obyčejné lidi, kteří žijí svůj život, tedy ne ty, kteří mají za cíl Tě nějak "dostat" a odklonit od křesťanství.
Jsou to většinou lidé, kteří se o církve nijak zvlášť nezajímají, jsou jim lhostejné, ale zajímá je Tvůj život, do kterého církev prostě patří.
Přiznám se ale, že mám ráda kategorii ateistů, kteří jsou na odchodu z církve, ale stále jsou hledající. I když i tam je občas snaha si s Tebou trochu pohrát, ale tam uplatňuji rozlišování. Prostě pokud toho ateistu zajímá můj názor na ty věci, tak si s ním povídám. I s tím, že mě zase zajímá, proč věci vidí tak jak vidí a nemohu opomenout jednu věc - byla jsem ateistka, proto se do některých věcí dokážu vcítit.
A samozřejmě mám vždy snahu svědčit o Kristu, to je má touha. Ale jinak než v křesťanském prostředí, používám jiný slovník a ctím svobodnou vůli člověka. Především mám zájem mu naslouchat, i když se jeho vidění světa neshoduje s mým.

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

ambassador napísal: 28 Apr 2020, 11:25 Vždy se najdou jedinci, kteří každé přirovnání shodí a dobře se při tom baví.
Možná jim ani nejde o pochopení sdělené myšlenky, ale kdo ví?
Snazili sme sa Ti naznacit, ze s teologiou to nie je ako s masom.Teologia sa totiz ani nijako vazit neda lebo jej predmetom je nieco, co nikto nikdy nevidel. Ludstvo sa zhodlo na tom kolko a ako vyzera jedno kilo sunky, ale nezhodlo sa nikdy na tom ako vyzera jednotka pravdivej teologie a ako sa odmeria z nej "kilo pravdy". Nemozes reklamovat ze Ti niekto dal len 900 gramov neviditelnej nedokazatelnej pravdy ked Ty si kupil cele kilo neviditelnej nedokazatelnej pravdy. Mozes tomu verit alebo nemusis, ale nemozes to nechat prevazit.

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

Určite si všetci vzpomenieme na seriál Návštevníci. Myslím že to bolo v poslednej časti, nepamätám si to presne ale pointa bola v tom že deda Drchlík položil pivové flašky na CML a flšky sa mu kotúlali tak zistil že neni rovno niečo tam podložil a zrazu bol centrální mozek lidstva v poriadku a konec sveta sa nekonal. Ambassador naznačil že pod niektorou nohou pomyselnej váhy je minca ktorú tam dal niekto pred nami. Niekto tuší že tam je, niekto si je tým istý že tam je, a niekto tvrdí že tá minca je tam správne že tú váhu vlastne vyrovnáva.

Ja som sa rozhodol bez nátlaku a dobrovolne, v tom obchode už nenakupujem. Je úplne na slobodnom rozhodnutí iného človeka ked vie že tam tá minca je a kalibráciu váhy prevádzala nejaká Elen White pred 100 rokmi z vlastnoručne napísaným certifikátom.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Rastislav napísal: 28 Apr 2020, 09:39 Chápem kam ambassador mieril. Ale kým sa dohodli ludia kolko bude kilogram boli dlhé polemiky. Až prišlo k zhode a ostatný sme prikývli a bez vyhrad to použivame. Ale kto má spraviť korektúru váženia v cirkvi. Každý člen ? Kazateľ ? Kolesár ? Pavlík ? Wilson ?

Vědecké poznatky se rozvíjejí a někdy upřesňují. Nedá se to doslovně přenést do duchovní oblasti.
Přesto je to možné někdy použít jako podobenství, asi tak jak to používal Kristus.
Nepsal jsem o společné teologii, ale o teologii jednotlivce.
Snad nemusím znovu vysvětlovat význam slova teologie.
Dojde-li jednotlivec k poznání, že je něco chybné, pak stojí za to popřemýšlet jestli to bude dále šířit.
Budu dále předávat-tradovat ochuzenou, ošizenou, zkreslenou "představu" (nikoliv podobu, obraz,..) o Bohu?
Každý jednotlivec se musí sám rozhodnout co bude a co nebude šířit. Nemůžeme se neustále schovávat
za církev-masu.

Ale zřejmě jsi jeden z mála, který něco z toho co jsem psal promyslel, až na to, že to není o "šerifech" v církvi.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Adventismus dlouhodobě zápasí s chronickým onemocněním vyvolenosti a nadřazenosti.
Důsledky z minulosti přetrvávají a stále se objevují v jednotlivcích.
U těch co onemocnění setrvává, tak ti jsou přenašeči chronického onemocnění a docela
jsou aktivní ve slovní silné komunikaci..také tomu říkají evangelizace.....
Ti uzdravení jsou ochotni více naslouchat a přemýšlet o tom co říkají jiní, nehledě
na náboženskou nebo politickou či etnickou příslušnost.
Takové onemocnění se nevyhýbá ani jiným skupinám či jednotlivcům.
Ten pocit nadřazenosti si užívají mlácením do každého a do všeho
co nevyhovuje jejich myšlení.....

log
Kontaktovať používateľa:

ambassador napísal: 30 Apr 2020, 06:43 Adventismus dlouhodobě zápasí s chronickým onemocněním vyvolenosti a nadřazenosti.
Důsledky z minulosti přetrvávají a stále se objevují v jednotlivcích.
U těch co onemocnění setrvává, tak ti jsou přenašeči chronického onemocnění a docela
jsou aktivní ve slovní silné komunikaci..také tomu říkají evangelizace.....
Ti uzdravení jsou ochotni více naslouchat a přemýšlet o tom co říkají jiní, nehledě
na náboženskou nebo politickou či etnickou příslušnost.
Takové onemocnění se nevyhýbá ani jiným skupinám či jednotlivcům.
Ten pocit nadřazenosti si užívají mlácením do každého a do všeho
co nevyhovuje jejich myšlení.....
Preco povazujes presvedcenie o vyvolenosti za "chorobu" ?

Nerozumiem ci podla Teba je "zdrave":

a) aby sa radsej nikto zo ziadnej cirkve nepovazoval za vyvoleneho

alebo

b) ci naopak navrhujes aby sa za vyvolenych povazovali vsetci, ktori chcu, bez ohladu na cirkev

Mas v tom uz jasno ?

Je mozne ze si zamienas presvedcenie o pravde s presvedcenim o nadradenosti ? Ale to su dve rozne veci. Nie kazdy kto je presvedceny ze ma pravdu je presvedceny ze je nadradenym clovekom. Rozlisujes to ? Napriklad ja som presvedceny, ze mam pravdu, ale nepovazujem sa za nadradeneho ani za vyvoleneho.

A ak sa niekto povazuje za vyvoleneho, znamena to, ze sa povazuje za nadradeneho? To by musel kazdy za seba sam zodpovedat. Alebo to vies za inych zodpovedat Ty?

Niekto napriklad zabehne 40 kilometrov a ja ani jeden. Znamena to ze je nadradeny ? V istom zmysle ano. Ale ja mam napriklad vacsie svaly, znamena to, ze som nadradeny ? Neviem, s pravdou je to rovnako, niekto jej ma viac, niekto menej. Je to nadradenie?

Ak sa niekto citi byt vyvoleny, je to nadradenie ? Nepochybne tym moze vyvolat u druhych zavist ci odpor. Su krestania vyvoleni alebo nie su ? A mozu to vobec prehlasit? Ide o ciste sebaurcenie. Vidis, vela otazok, na ktore nikto nevie alebo nechce dat odpoved. Ty v tom mas jasno ?

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Jestliže si někdo myslí, že něco už plně poznal, ten ještě nepoznal tak, jak je třeba.
(Korintským)
Myslí-li si někdo, že je něco, a přitom není nic, klame sám sebe.

Každý ať zkoumá své vlastní jednání; pak bude mít čím se chlubit, bude-li hledět jen na sebe a nebude se porovnávat s druhými.
(Galatským)

log
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatýý napísal: 30 Apr 2020, 15:32 Jestliže si někdo myslí, že něco už plně poznal, ten ještě nepoznal tak, jak je třeba.
(Korintským)
Amen. Plne poznanie nie je nikomu dane.
Tomáš Plechatýý napísal: 30 Apr 2020, 15:32 Myslí-li si někdo, že je něco, a přitom není nic, klame sám sebe.
No mas tam od Pavla nieco aj o vyvoleni ? Alebo uz nastala doba teologickej korektnosti kde uz nikto nemoze verejne povedat alebo napisat ze je vyvoleny? Uz si to moze kazdy iba potichu mysliet?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní