Konference Unie-říjen 2016

Diskusia o cirkevnej organizácii.
Neregistrovaný

Re: Konference Unie-říjen 2016

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Diskusia bola o sľube, ako postupnosť krokov, ktoré si vymenoval, ktoré končili sľubom a nasledoval krs. Reagoval som iba na ten sľub, či je to v Biblii, ako znie, komu sa čo sľubuje. Takže, aby som Ti odpovedal, išlo mi o prax adventistov ohľadom sľubu, pretože z Písma mi to nie známe, že by niekto pred krstom niečo sľuboval a až po zložení sľubu bol apoštolmi pokrstený. Nediskutujem o význame krstu a o krste samotnom a viem, že je tu samostatná téma ohľadom toho. Ale ďakujem, že si napísal.

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Guy napsal: Osobně taky očekávám, že se nic nezmění, protože se tato témata odvíjí od Církevního řádu a není možné, aby nějaká malá unie dělala svoje pravidla…Několikrát jsem taky zažil, kdy návrhy z pléna sboru do agendy konference byly kazatelem ihned smeteny nebo nějak okomentovány, že už je to v agendě přítomno. Prostě kazatel rozhodl, co se smí a co nesmí navrhnout do agendy, nikdo se neodvážil něco namítnout nebo se navrhujícího zastat. Někdy i zesměšňoval navržené..
Konference minimálně poslouží k tomu, že se o věcech začne vážně mluvit. Mám za to, že v některých věcech je alespoň v Českém sdružení většinová shoda, například vstřícné jednání vůči žadatelům o „církevní sňatek“. Církevní řád je neměnný dokument, protože způsob jeho změny je natolik komplikovaný, že je prakticky neproveditelný. Z toho plyne závěr-jedná se o dokument, který je třeba vykládat v souladu s principy evangelia. Život přináší nové a nové situace a řešením není vytvářet pro každou situaci nová pravidla, ale hledat principy a ty pak používat v konkrétních případech. Mnohé záležitosti CŘ vůbec neřeší a stejně jsme odkázáni na výše uvedený postup. Podle mého je důležité, abychom nepojímaly Církevní řád jako zákon, který přesně reguluje každé jednání a kde záleží na slovíčkách, ale braly jej jako zkušenost církve a doporučení, která je třeba zohlednit. V některých případech se jedná o formalizované postupy (například převody členů) a tam podle mne není co měnit.
S jednáním výboru sboru a členskými shromážděními mám jinou zkušenost. V našem sboru jednání výboru vedou starší sboru (náš sbor jich má více) a také některá témata na členských shromážděních přednáší starší sboru nebo jiní členové. Tato praxe má mnoho předností, jednou z nich je svobodná diskuze a také větší vzájemná sounáležitost. Kazatel je organickou součástí našeho společenství sboru, člen týmu, s velkou odpovědností, ale nikoliv vládce.

stihl

Neprečítaný príspevok od používateľa stihl »

V nadväznosti na informácie z článku "Demokracia v cirkvi" by ma zaujímalo, aké budú počty a zloženie delegátov na tejto mimoriadnej konferencii. Ide mi o to, či názory zástupcov zborov majú vôbec šancu ovplyvniť závery konferencie. Má niekto tieto informácie?

Host

Neprečítaný príspevok od používateľa Host »

Stihl:
V nadväznosti na informácie z článku "Demokracia v cirkvi" by ma zaujímalo, aké budú počty a zloženie delegátov na tejto mimoriadnej konferencii. Ide mi o to, či názory zástupcov zborov majú vôbec šancu ovplyvniť závery konferencie. Má niekto tieto informácie?
České sdružení: 35 volených delegátů, 21 vysvěcených kazatelů (tedy 3:2). Mám za to, že názory kazatelů a volených delegátů nemusí být rozdílné, nebo "nesmiřitelné". Důležitá bude touha hledat východiska, vnímat druhé ne jako protivníky, ale jako partnery a nestrávit zbytečně mnoho času "procedurami". Je toho samozřejmě mnohem více.
Bez Boží (po) moci konference může "skončit" dříve, než se delegáti vůbec sejdou. Milan

Guy
Dátum registrácie: 28 Jan 2016, 17:53
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Guy »

České sdružení: 35 volených delegátů, 21 vysvěcených kazatelů (tedy 3:2)
Je potřeba ale počítat s tím, že z 35 delegátů ČS bude cca 10 bývalých nebo nevysvěcených kazatelů a 5 zaměstnanců církve :)
Důležitá bude touha hledat východiska, vnímat druhé ne jako protivníky, ale jako partnery
ano, jestli bude vůle hledat východisko, tak to přinese užitek i tak.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Guy napísal:
České sdružení: 35 volených delegátů, 21 vysvěcených kazatelů (tedy 3:2)
Je potřeba ale počítat s tím, že z 35 delegátů ČS bude cca 10 bývalých nebo nevysvěcených kazatelů a 5 zaměstnanců církve :)
Důležitá bude touha hledat východiska, vnímat druhé ne jako protivníky, ale jako partnery
ano, jestli bude vůle hledat východisko, tak to přinese užitek i tak.
Hlasovací právo nemají hosté i kdyby to byli třeba kazatelé v důchodu.

Guy
Dátum registrácie: 28 Jan 2016, 17:53
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Guy »

Toto pravidlo sehrálo klíčovou roli při volbě současného předsedy unie. Původně byl totiž opět zvolen jeho předchůdce, ale jeden bratr upozornil, že si všiml, že hlasují i lidé, kteří nemají právo hlasovat. Při novém hlasování starý předseda neprošel a tak se musel navrhnout nový delegát.
Mám za to, že hlasovali neoprávněně právě z větší části kazatelé v důchodu, kteří tam byli pouze jako hosté.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Guy napísal:
Toto pravidlo sehrálo klíčovou roli při volbě současného předsedy unie. Původně byl totiž opět zvolen jeho předchůdce, ale jeden bratr upozornil, že si všiml, že hlasují i lidé, kteří nemají právo hlasovat. Při novém hlasování starý předseda neprošel a tak se musel navrhnout nový delegát.
Mám za to, že hlasovali neoprávněně právě z větší části kazatelé v důchodu, kteří tam byli pouze jako hosté.
Neseděli počty, hlasovalo se hlasovací kartou (bez ni to nešlo), delegáti se chovali nedisciplinovaně a různě odcházeli a přicházeli. Mám matnou vzpomínku, že museli uzavřít dveře.

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Při volbě předsedy Unie na předminulé konferenci byl problém s počtem lidí v sále, tj. počtem oprávněných hlasujících a z toho vyplývajícím "kvorem", tedy počtem potřebných hlasů. Předsedovi sdružení, nebo Unie totiž pro opětovnou volbu v dalším funkčním období nestačí nadpoloviční většina hlasů, musí to být více. Volba se opakovala a bratr Pavel Šimek nebyl zvolen.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Na uvedené konferenci se projevil "boj" proti přijetí financí od státu, který se ukázal na značném odporu proti teď už bývalému předsedovi unie. Byl jsem tam a měl jsem možnost v zakulisí naslouchat tomu co bylo jádro nezvolení.
Tím nechci říci, že volba MP byla špatná. "Skupiny" v čs vyvinuli abnormální odpor proti financím od státu.
V CASD nejsme andělé. Někdy máme i rohy. Nejsme dokonalou církví, to jenom někteří blouznivci tak mohou "přikrášlovat". Na konferenci se ukázala i "nešikovná" volba některých pověřených sčítáním.
Milane nevím jestli máš v tom pravdu, že se jednalo jen o ten "správný počet". A ani nemluvě o tom jednom projevu "jednoho-jedné" delegáta laika.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných