Desiatky

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Majko

Re: Desiatky

Neprečítaný príspevok od používateľa Majko »

Steve napísal:
Student_07 napísal: ak niekto „nie je príkladom v desiatkoch“, nemôže zastávať funkciu vo zbore.
Toto je žiaľ pravda, uvádza to Cirkevný poriadok. Cirkev má väčší záujem o moje peniaze ako o moju službu.
Toto pravidlo cirkvi (neumožniť aktívnym vykonávať službu v cirkvi, ak neplatia desiatky) je trochu paradoxné - cirkvi viac škodí než pomáha. Ak totiž desiatky neplatí nejaký pasívny člen, ktorému sa nechce vo zbore nič robiť, tak sa nič nedeje (lebo podľa CP neplatenie desiatkov nie je dôvodom na vylúčenie); v tomto prípade CP nemá žiadny mechanizmus ako by ho pritlačila aspoň k dávaniu desiatkov.
Ale ak desiatky neplatí aktívny človek, ktorý chce a je ochotný pre cirkev venovať svoj čas a energiu (ale nie peniaze), cirkev mu jeho aktivitu zakáže. Cirkev ho vlastne vydiera: Ak chceš niečo pre cirkev robiť, musíš platiť.
Vôbec sa neuvažuje o prípade, že možno ten človek fakt na to nemá, alebo s tým proste nesúhlasí, ale je ochotný cirkev podporovať inak.
Toto asi nevymyslel niekto, komu išlo o dobro a prospech cirkvi ...

ngma
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

toto je určite pre mňa zaujímavý pohľad.

Riešenie ktoré prijalo ešte predošlé vedenie vedie zrejme - či v podstate k pokrytectvu.
Pretože vy členovia dajte peniaze, nehovorte do toho ako ich využívame, nestarajte sa o to akým kľúčom sa
vyberajú zamestnanci cirkvi a keď si kazatelia neplnia svoje Pánom zverené služobnosti a na zboroch to vidieť - ale platia ? desiatok /prípadne to už majú v plate/ tak to je akože v poriadku !? ::dash::

Cirkev potrebuje reformu duchovnú / komplexne a my všetci/, reformu organizačnú - veď je v režime ako to bolo takmer ešte za socíku / o pracovnej náplni a vyťaženosti ani nehovoriac,/ bratia kazatelia sa porovnávajú s členmi ako sú veľmi vyťažení - ale ktorí z nich a v ktorom období bol zamestnaní v civilnom zamestnaní?/ Realita členov zboru a vôbec ľudí je taká, ktorej rozumie len pár jedincov.
a potrebujeme taktiež reformu ekonomickú. ::phil::
No žiaľ, toto pochopili ľudia ktorí žijú okolo nás a sú v tom múdrejší a pre Pána vedome zrejme až tak neslúžia. ::shhh::

Asi všetci veľa študujeme teologické pravdy a potom nestíhame žiť, lebo prax sa ťažko implementuje do živoa ::reead::

Petr
Dátum registrácie: 19 Dec 2015, 08:27
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Petr »

ngma napísal:...priatelia z mojej strany jedna otázka:

Pokiaľ je princíp zo SZ prekonaný, prosím navrhnite ako by ste zastrešili - princípom /?/ finančnú podporu cirkvi aby:
- bola zabezpečená mzda cirkevných zamestnancov, režijné náklady cirkvi, náklady na chod a podporu jednotlivých oddelení...
- bola vykonávaná práca cirkevných zamestnancov korektne - ako Pánovi so všetkým čo to obnáša
- bola zabezpečená potreba zborov
- zabezpečila sa potreba veriacich kde nie je založený zbor
- misia vo Vašom meste
- misia kde nie je zbor ani členovia
- celosvetová misia
- potreba núdznych a hladujúcich

....osobne som sa nad tým zamýšľal - nič lepšie som nevidel, nepočul, o.i. tento model majú nastavené aj iné kresťanské spoločenstvá...
A co takhle i dle bible: EXODUS 35,21 a každý, koho srdce pudilo a kdo byl ochotné mysli, přicházel a přinášel Hospodinovu oběť pozdvihování pro dílo na stanu setkávání a pro veškerou službu v něm i pro svatá roucha.

Toto právě mají mnohé církve a ne vydírání typu-nedáš-přijdeš o požehnání,nebo ba co hůře:Je to tvoje povinnost.
Také by stálo za uvažování,že styl "celosvětové misie" je mnohým členům v ČR nepochopitelný a neaplikovatelný.V konečné fázi je to jenom další a další "karma"potencionálních platičů desátků.
A hlavně vzhledem k odhalení historie CASD v ČR,MSS,SK...prosím hlavně mi nepište,že byla v minulosti,ale i dnes vždy samostatná a od státu a nepobírala nic.

ngma
Kontaktovať používateľa:

Pochopil som správne, že Ex 35,21 je správny princíp a je naplnením aj tvojho štedrého dávania.

Ľudia v spoločnosti sú rôzni a taktiež v cirkvách - tzn. z akého prostredia prišli, intelekt, traumy, nastavenie.... Argumentácia typu...prídeš o požehnanie a Boh ti to spočíta sú zrejme prekonané a priznám sa že sa s ním už dlhé roky nestretávam. Ale môžeme mať rôzne skúsenosti.
Ale to ako je človek štedrý, ako sa rozdáva je už aj pre neho požehaním minimálne v tom, že nie je lakomec. Pretože môžem niečo prežívať a byť požehnaním tým čo majú napr. núdzu. Neviem či sa trafím správne, ale možno si už bol v tretích krajinách - myslím tým také, kde zarobí človek napr. 1 dolár denne / a to ešte neriešim že každú chvíľu zomrie dieťa od hladu/ . Zaujíma ma - ako biblický princíp sýtiť hladných, siroty a vdovy prežívaš konkrétne ty. Ak sa budeš cítiť slobodne rád sa nechám inšpirovať - aby to nebola len akademická debata.

Aj myšlienka, že cirkev bola podporovaná štátom....ozaj je to hriešne????
Keď spomínaš Exodus, tak pokiaľ čítam Izraeliti dostali inšpiráciu / či až príkaz/ od Boha, aby si vzali od egypťanov hmotný majetok... :dance2:

Moje nastavenie nie je o tom čo musím, ale o tom čo môžem keď si uvedomím, čo pre mňa spravil najbohatšia bytosť vo vesmíre - Ježiš.
Okrem toho je klamstvo, že 10% patrí Bohu a 90% patrí mne - a nikto mi do toho nemá čo hovoriť.
Ono aj tá druhá časť t.j. 90% patrí Bohu, len mne a tebe to dal Boh aby sme to spravovali kým sa On vráti. A pre mňa je úžasnou motiváciou spravovať tých 90% - samozrejme že nie egoisticky pre seba a svoju rodinu - aj keď vo svojej hriešnosti si uvedomím že aj toto sa mi podarí. ::dash::
Ježiš Boh sa vzdal nie len bohatstva, slávy v nebesiach.....ale aj svojho života a odlúčenia od Otca - čomu asi moc nerozumieme. Vzdal sa toľkého veľa. Som ty a ja ochotný sa vzdať toho čo máme / to je tak malé oproti jeho bohatstva/ ? Aj toto je pre mňa motívácia. Prajem štedré dávanie.... ::bye::

Petr
Dátum registrácie: 19 Dec 2015, 08:27
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Petr »

ngma napísal:Pochopil som správne, že Ex 35,21 je správny princíp a je naplnením aj tvojho štedrého dávania.

Ľudia v spoločnosti sú rôzni a taktiež v cirkvách - tzn. z akého prostredia prišli, intelekt, traumy, nastavenie.... Argumentácia typu...prídeš o požehnanie a Boh ti to spočíta sú zrejme prekonané a priznám sa že sa s ním už dlhé roky nestretávam. Ale môžeme mať rôzne skúsenosti.
Ale to ako je človek štedrý, ako sa rozdáva je už aj pre neho požehaním minimálne v tom, že nie je lakomec. Pretože môžem niečo prežívať a byť požehnaním tým čo majú napr. núdzu. Neviem či sa trafím správne, ale možno si už bol v tretích krajinách - myslím tým také, kde zarobí človek napr. 1 dolár denne / a to ešte neriešim že každú chvíľu zomrie dieťa od hladu/ . Zaujíma ma - ako biblický princíp sýtiť hladných, siroty a vdovy prežívaš konkrétne ty. Ak sa budeš cítiť slobodne rád sa nechám inšpirovať - aby to nebola len akademická debata.

Aj myšlienka, že cirkev bola podporovaná štátom....ozaj je to hriešne????
Keď spomínaš Exodus, tak pokiaľ čítam Izraeliti dostali inšpiráciu / či až príkaz/ od Boha, aby si vzali od egypťanov hmotný majetok... :dance2:

Moje nastavenie nie je o tom čo musím, ale o tom čo môžem keď si uvedomím, čo pre mňa spravil najbohatšia bytosť vo vesmíre - Ježiš.
Okrem toho je klamstvo, že 10% patrí Bohu a 90% patrí mne - a nikto mi do toho nemá čo hovoriť.
Ono aj tá druhá časť t.j. 90% patrí Bohu, len mne a tebe to dal Boh aby sme to spravovali kým sa On vráti. A pre mňa je úžasnou motiváciou spravovať tých 90% - samozrejme že nie egoisticky pre seba a svoju rodinu - aj keď vo svojej hriešnosti si uvedomím že aj toto sa mi podarí. ::dash::
Ježiš Boh sa vzdal nie len bohatstva, slávy v nebesiach.....ale aj svojho života a odlúčenia od Otca - čomu asi moc nerozumieme. Vzdal sa toľkého veľa. Som ty a ja ochotný sa vzdať toho čo máme / to je tak malé oproti jeho bohatstva/ ? Aj toto je pre mňa motívácia. Prajem štedré dávanie.... ::bye::
Určitě vztah k Bohu vede,vychovává od lakomství. Né však programovaných 10%.Utíká se od tématu:
Téma zde je,zda odevzdávat CASD desátky a né o tom,jestli neposloužit lidem v nouzi.
Motivace srdcem ,né nařízením a né vždy. Viz.Izajáš-nebo Amos krásně zachycuje pohled Hospodina na tuto "programovou aktivitu".
Argumenty typu-Bohu patří vše(a končí to na GK CASD) pro mne nejsou směrodatné.
Motivace vinou na mne také už dlouho neplatí,proto bych rád ponechal tuto intimní oblast,jestli někomu přispívám,daruji atd.peníze čistě mezi mnou a Bohem.Nicméně k těm,kteří si myslí,že to vše stojí na jejich penězích a evangelizačních programech,těm říká:"i kamení bude volat".
Zmínku o tom,že církevní činitelé a církev CASD byla a je z části financovaná státem jsem uvedl právě proto holedbání,že desátkový systém zaručoval a zaručuje u CASD naprostou odluku a nezávislost od státu.(Jinak v na navracení peněz ukradených státem nevidím nic špatného.Horší jsou platby vedoucím činitelům CASD za komunistického režimu-viz.např.práce Jiří Piškula)
Zůstávají tedy otázky:
- opravdu se všichni členové ztotožňují v CASD s tím jak se hospodaří z jejich penězi a co se z nich financuje ?-viz.odkaz
http://acos.tym.sk/clanky-f9/6-duvodu-p ... -t143.html
- opravdu je etické chtít po vdovách desetinu z důchodů ? Já v bibli čtu něco jiného
- při pyramidovém uskupení GK,DIVIZE,UNIE.....musí se platit tento náboženský MULTILEVEL? Když jsou církve,které mají dary dobrovolné a co si navaří to si i sní?(např.círev bratrská)

ngma
Kontaktovať používateľa:

Určite si Peter nedovolím aby som v tebe vyvolával pocit viny / prosím taktiež nepodsúvať/.

Nakoľko môj postoj k pocitu viny je o tom, že ak ja budem v niekom vyvolávať pocit viny, tak sa jedná o falošný pocit viny. ::noo::
Skutočný pocit viny vyvoláva Hospodin, pokiaľ reflektujem na Jeho pôsobenie. Skús prosím zobrať môj popis ako môj názor, nemusíš s ním súhlasiť, ale nevidieť v tom hneď ::diablo::
Vieš s tými vdovami je to vytrhnuté z kontextu. Sú vdovy ktoré sú na tom na doraz a niekedy aj po doraze. Biblický model je že spoločenstvo sa má postarať....Sú vdovy /ktoré niečo aj zdedili okrem dlžôb/ a tie môžu prispieť si myslím. Cirkev má princíp v našom zbor. spoločenstve, že nikoho neperzekuujeme za to , že by dobrovoľne neprispieval.
Asi si zo spoločenstva, ktoré je tvrdšieho rangu. Nedá sa argumentovať, veď iní to majú inak.
Aj naši susedia majú inak nastavené niektoré parametre chodu rodiny. Treba sa s tým vyrovnať, ideálne je bez traumy.
Čím viac sa tým budeš masírovať, tým to bude horšie. Ak váš kazateľ, zborový výbor a podstatná časť zboru zrejme tiež je takto nastavená,
tak skús sa cez to povzniesť / čo zrejme ide následne frustrácia/ alebo nájdi inú cestu ako s tým žiť

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

uvediem priklad, som clenom zboru, ale z nejakeho dovodu nechcem alebo nemozem pravidelne odovzdavat 10% prijmov, ale davam dary podla svojich moznosti. Mal by som sa radsej stiahnut do kuta, aby som nepohorsoval ostatnych, co pravidelne odvadzaju desiatky? A naopak, podnikatel, co vyznamne financne prispieva, bude mat vacsi vplyv v zbore, nez nejaky chudak? Odpoved nebude tazka...

ngma
Kontaktovať používateľa:

John 3:16 napísal:uvediem priklad, som clenom zboru, ale z nejakeho dovodu nechcem alebo nemozem pravidelne odovzdavat 10% prijmov, ale davam dary podla svojich moznosti. Mal by som sa radsej stiahnut do kuta, aby som nepohorsoval ostatnych, co pravidelne odvadzaju desiatky? A naopak, podnikatel, co vyznamne financne prispieva, bude mat vacsi vplyv v zbore, nez nejaky chudak? Odpoved nebude tazka...

ngma

pre mňa naozaj nebude ťažká. Ale je to o tom, ako to máš naformátované v prvom rade ty.
Tzn. u nás v spoločenstve sa nemusíš stiahnuť do kúta, nakoľko bežný štandart je taký, že nie všetci sú podnikatelia.
Otázka vplyvu je náročná - v tejto chvíli máš väčší vplyv ako váš podnikateľ ::good::
Neverím tomu, že všetci v zbore by boli trafení a v tebe nevideli úžasnú Božiu bytosť. Ale v prvom rade je to o tom čo ty chceš a ako sa chceš vidieť aj ty.

Ninka
Dátum registrácie: 10 Mar 2015, 10:04
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Ninka »

ngma napísal: Cirkev má princíp v našom zbor. spoločenstve, že nikoho neperzekuujeme za to , že by dobrovoľne neprispieval. Asi si zo spoločenstva, ktoré je tvrdšieho rangu. Nedá sa argumentovať, veď iní to majú inak.
Pokial dobre citam, tak tato diskusia nie je o tom, kto to ma ako, ale o tom, co sa pise v oficialnych cirkevnych dokumentoch (cirkevny poriadok, vieroucne body). Tam je to jasne dane, a ak niekto povie, ze unho v zbore sa to tak prisne nedodrziava, nic to nemeni na uceni cirkvi. Akurat sa priznal, ze nedodrziavaju cirkevny poriadok...

ngma
Kontaktovať používateľa:

Myslíš cirkevný poriadok ako medo-perský zákon?

Cirkevný poriadok je doporučenie pre systematický chod zboru

Poznáš niekoho, koho by cirkev vylúčila zato, že by nedával desiatok?

Pokiaľ viem, tak oficiálne stanovisko / prever si ho pokiaľ uznáš za potrebné u predsedu SZ/ cirkvi je že
nedávanie desiatkov nie je dôvod na vylúčenie z cirkvi.

Zbytočne sa emocionálne masírujete ::Cherna::

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní