Kedy je sobota v Amerike?

Diskusia o všetkom ostatnom.
Tomáš Plechatý

Re: Kedy je sobota v Amerike?

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Pro Hosta: Leviticus 23,32 Český studijní překlad:

,,Je to pro vás nejsvětější sobota; budete pokořovat své duše. Večer devátého dne toho měsíce, od večera až do večera budete zachovávat svoji sobotu. "

http://www.obohu.cz/bible/index.php?sty ... ap=23&k=Lv

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Tomáš Plechatý napísal:Pro Hosta: Leviticus 23,32 Český studijní překlad:

,,Je to pro vás nejsvětější sobota; budete pokořovat své duše. Večer devátého dne toho měsíce, od večera až do večera budete zachovávat svoji sobotu. "

http://www.obohu.cz/bible/index.php?sty ... ap=23&k=Lv
proc by mel clovek aplikovat na vsechny soboty? pise se tam o nejsvetejsi sobote devateho dne v tom mesici. zachovavate sobotu devateho dne toho mesice? pise se tam jen o jedne konkretni sobote. ten den sobota vzdy automaticky nebyla protoze to vyslo na ruzne dny

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Tomáš Plechatý napísal:Takže tomu mám rozumět tak, že doporučuješ obecně řídit se mobilem a datovou hranicí, ale sám dáváš přednost západu?
NIE! To je od teba nechutné. Nič také nedoporučujem.
Tomáš Plechatý napísal:Tobě by tedy nevadilo mít ,,vlastní individuální šabat" v americe jindy, než autralan a tvůj bratr v Ježíši vedle tebe?
Tak toto je viac ako nechutné!

Tomáš, iste mi dáš za pravdu, že sa medzi nás (nemyslím medzi teba a mňa, ale medzi diskutujúcich)
vlúdil duch špekulantstva. A aj keď sa nad tým ešte povznášaš, predsa to kymáca aj s tebou.

Treba hovoriť o týchto veciach, samozrejme, že treba, lebo len tak si vyjasníme čo je plus a čo je mínus. Ibaže
Všetko smiem, ale nie je všetko užitočné. Všetko smiem, ale nie všetko vzdeláva. {1Kor 10:23}

Jules Verne v knihe Cesta okolo sveta za 80 dní nahodil túto otázku vo svojej dobe ako úžasný objav. Ale to bolo 19. storočie. Dnes sme už o kus ďalej.
A problém, ktorý rezonuje na tomto fóre nie je otázka
„KEDY JE SOBOTA v AMERIKE A KEDY V AUSTRÁLII.“

A dokonca nie je problémom ani či letíš na východ, alebo západ.
Problém je, že sa snažíme nájsť v biblii odpoveď na otázku, na ktorú Pán Boh určite neodpovie.
Jeho nezaujíma, či letíš na vetroni, alebo na tryskáči. To sú naše rýdzo ľudské úvahy.

A teraz k veci.

Telefón je rýchlejší ako tryskáč. Takže ak budeš telefonovať do USA a budeš rešpektovať 6 hodinový sklz tak ti povedia, že je ten istý deň, čo máš v kalendári aj ty. Či nie?
To je realita.

A u nás vieme, kedy je ráno, poludnie a večer a v Amerike to vedia tiež tiež.
(Donedávna podľa slnka, dnes podľa digitálnych časomeračov.)

Tak o čo ide?
Ktosi sa snaží podstrčiť nám punc pravovernosti.
A potrebujeme to?
Pre Boha Stvoriteľa je všetko TERAZ a TU.

Pre Amneričana, ktorý nikdy nenazrel k hraniciam ich kontinentu, neexistuje otázka „kedy je sobota“.
Pre Austrálčana, ktorý nikdy nenazrel k hraniciam ich kontinentu, neexistuje otázka „kedy je sobota“.
Pre Aziata, ktorý nikdy nenazrel k hraniciam ich kontinentu, neexistuje otázka „kedy je sobota“.
A ani u nás tá otázka nezaznieva.

Kto teda tú otázku dáva?

Skús si prezrieť ACOSTYM. Otázku „pravej“ soboty dávajú výlučne tí, ktorí sobotu neuznávajú a nezachovávajú. Len vŕtajú do toho. A my sem-tam návnadu zhltneme...

Ale sú aj pravoverní.
Pravoverný „dodržiavač šabatu“ odvodzuje sobotu systémom lunárnych mesiacov...
Iný pravoverný dodržiavač šabatu od šiestej v piatok do šiestej v sobotu (EGW 13 rokov) ...
Iný pravoverný dodržiavač šabatu „ráno za tmy“ ...
Iný od-do, iný vtedy a vtedy, ďalší aj tak-tak...

Nedal som jednoznačnú odpoveď?
Hm ...

Tomáš, spomínam si, že kedysi veľmi dávno si na tomto fóre nečakane zakončil svoj príspevok veľmi jednoducho:
Tit 3:10

(Ja prikladám k tomu aj Tit 3:9)
(... a ešte aj Tit 3:15)

Frollo

Neprečítaný príspevok od používateľa Frollo »

Dušan, ty máš výnimočnú schopnosť veľa napísať a nič nepovedať. Máš v tejto diskusii najdlhšie príspevky, ale obávam sa, že nikomu nie je jasné, čo si vlastne chceš povedať. Nesúhlasíš s ostatnými, a sám raz nemáš žiadny návrh, potom zas máš štyri, ktoré si navzájom odporujú ... A keď ťa niekto požiada, aby si to vysvetlil, ešte si k nemu neslušný, a napíšeš ďalšie nejasnosti ...
Prečítal som celú diskusiu dvakrát, ale fakt neviem o čo ti ide. Osobne si to vysvetľujem tak, že ti strašne vadí že táto diskusia vôbec existuje a potrebuješ ju nejako zahrať do stratena ...
Ak nemáš k tejto téme čo povedať, nenúť sa, veď nemusíš napísať nič ...

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

K tejto téme ma napadol jeden známy židovský vtip: Stretnú sa moslim, kresťan a žid a rozprávajú sa o tom, čo je to zázrak. Moslim hovorí: “Išiel som po púšti a vidím, blíži sa piesočná búrka, modlím sa k Alahovi a zrazu ZÁZRAK: všade okolo mňa búrka, iba tam, kde som bol ja – slnečno.” Kresťan hovorí: “Plával som loďou na jazere a vidím, blíži sa búrka, modlím sa k Bohu a zrazu ZÁZRAK: všade okolo mňa búrka, iba tam, kde som bol ja – slnečno.” Žid hovorí: “A ja som išiel minule po Wall Street a vidím na zemi zväzok bankoviek, lenže bola sobota. A to sa my, židia, nemôžeme dotýkať peňazí, preto som sa modlil k Bohu a zrazu ZÁZRAK: všade okolo mňa sobota,iba tam, kde som stál ja – UTOROK!”

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

John 3:16 napísal:K tejto téme ma napadol jeden známy židovský vtip: Stretnú sa moslim, kresťan a žid a rozprávajú sa o tom, čo je to zázrak. Moslim hovorí: “Išiel som po púšti a vidím, blíži sa piesočná búrka, modlím sa k Alahovi a zrazu ZÁZRAK: všade okolo mňa búrka, iba tam, kde som bol ja – slnečno.” Kresťan hovorí: “Plával som loďou na jazere a vidím, blíži sa búrka, modlím sa k Bohu a zrazu ZÁZRAK: všade okolo mňa búrka, iba tam, kde som bol ja – slnečno.” Žid hovorí: “A ja som išiel minule po Wall Street a vidím na zemi zväzok bankoviek, lenže bola sobota. A to sa my, židia, nemôžeme dotýkať peňazí, preto som sa modlil k Bohu a zrazu ZÁZRAK: všade okolo mňa sobota,iba tam, kde som stál ja – UTOROK!”
Super! Dobre, že si to napísal, lebo tvoja správa ma presvedčila, že nešlo o jedného žida, ale o dvoch - jeden prežil zázrak na Wall Steet a druhý na menej významnej Piatej Avenue :
D.Seberíni 25.4.2016 napísal:Jeden žid sa pochválil : Raz som nevdojak šiel po Piatej Avenue vo svojom najlepšom obleku. Zrazu sa - z ničoho nič- objavilo predo mnou akési čierne vrecko. Keď som ho zdvihol a nakukol dnuká, zdúpnel som, lebo bolo plné tisícidolároviek. Myslel som, že prišiel môj koniec. Bola totiž sobota a v sobotu sa my židia nesmieme dotýkať peňazí. Ale nestratil som vieru, modlil som sa a zrazu na sto metrov vôkol mňa bol utorok.
Z uvedeného mi vyplýva, že celé toto vlákno je zbytočne zákonnícky traumatizované,
keďže horeuvedené jasne oznamuje, že židom sa môže lokálne sobota zmeniť na utorok.

(Ale to už dávno predtým riešili Češi v zostave Ježek-Werich-Voskovec v pojednaní
"Nikdy nic nikdo nemá míti za definitívní", v kapitole
"Protože ani ten den není dnes definitívní, neví se, zdali se ze dne noc nemůže státi..." )

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Kiežby sme aj my mali takú silnú vieru ako uvedení Židia.

log

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Ypso napísal:Raz sa dvaja Židia rozhodli, že celému svetu povedia, že treba svätiť sobotu podľa Božieho prikázania. Dohodli sa, že s týmto posolstvom obídu celý svet. Jeden z nich sa vybral z Jeruzalema smerom na západ a druhý na východ.

Dnes už vieme, že chybu nespravil žiadny z nich. Problém vznikol jednoducho preto, že Zem je guľatá. A je to tak podnes. Cestovatelia mohli mať na opačnej pologuli (voči miestu začatia cesty) odlišné vedomie o aktuálnom dni, a to podľa toho, či zo svojho mesta vyrazili smerom na západ alebo na východ.

Tento problém bol „vyriešený“ pomerne nedávno, na základe medzinárodnej dohody. Zaviedla sa tzv. dátumová hranica, ktorá prechádza málo obývanými oblasťami v Tichom oceáne, od severu až na juh. Preto dnes vieme, aký je v Amerike deň (dátum). Ak by sa však medzinárodné spoločenstvo dohodlo na inej polohe dátumovej hranice, bol by tam dátum odlišný.
Preto nie je možné jednoznačne určiť, na ktorý deň tam pripadla sobota napríklad pred dvetisíc rokmi. Lebo sa to jednoducho určiť nedá, dá sa len vybrať z dvoch rovnocenných možností.

Byť adventistom v Amerike nie je teda jednoduché. Deň, kedy chcete svätiť "biblickú" sobotu, si musíte len vybrať, a dúfať, že Pán Boh sa s vašim výberom stotožňuje.
Druhá, nie celkom nepravdepodobná možnosť, je, že tam taký deň vlastne ani neexistuje ...
To je samozrejme uplna fantasmagoria.
Zidia totiz nikdy nikam nesli a nikomu nic nehovorili. Veria ze Boh je len Bohom Zidov a nie Americanov a tak nikoho nepoucaju. Ale ak by aj isli, nikdy by sa nestretli, kedze ako si spravne napisal, je tam neobyvany ocean. Preto nikdy v historii neexistoval taky problem, ze by dvaja susedia ktori ziju vedla seba mali iny den.

Sobota predsa bola ustanovena za Mojzisa. Pred tym ziadne svatenie soboty neexistovalo. Konkretny den nehral ani nehra ziadnu ulohu. Islo len o 7 denny a 7 rocny cyklus. Ten sa zacal v nejakom lubovolnom casovom bode a odvtedy pokracoval. Ide o cyklus, nie o den ! Ale ak uz bol raz system zabehnuty, ze bolo jasne na ktory kalendarny den pripada siedmy den, tak nie je o com debatovat. Musel by si bud byt absolutne slaby na hlavu alebo mat nulovy respekt k desatoru, aby si si cyklus prelozil na nedelu ci iny den !

Ak aj existuje cisto teoreticky problem, kedy je sobota na havaji, verim ze uplne postaci zvolit lubovolny 7 denny cyklus - ci uz sa priklonit k zapadu alebo vychodu - je to principialne jedno, pretoze to "duchu" desatora neodporuje. Ale ak si posunies o jeden den cyklus v Rime, ktory je nedaleko Jeruzalema, tak toby uz bolo rozporupl e.

Laco
Dátum registrácie: 25 Jan 2017, 19:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Laco »

log napísal:To je samozrejme uplna fantasmagoria.
Židia totiž nikdy nikam nešli a nikomu nič nehovorili.
Je to len rozprávková konštrukcia ktorá má názorne ukázať aké je svätenie soboty podla židovských nariadení alebo ak chceš tak aj nariadení CASD neisté. Jediné štastie že existuje "poludníkové" miesto na zemi kde nikto z ľudí nežije, len žraloci a tí majú buď sobotu alebo nedeľu podla toho ako budú dnes plávať, keď na východ budú mať nedeľu alebo a západ a budú mať sobotu.

log

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Laco napísal: Je to len rozprávková konštrukcia ktorá má názorne ukázať aké je svätenie soboty podla židovských nariadení alebo ak chceš tak aj nariadení CASD neisté.
Zatial som nevidel ziadneho Zida ani adventistu, ktoryby nevedel, aky ma den. Rovnako ako som nevidel v zivote skolopovinne dieta, ktore by malo ist v pondelok do skoly a nevedelo by ci tam ma ist zajtra alebo vcera.
Inymi slovami - nepoznam nikoho kto by trpel takou neistotou, aku popisujes.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných