Mikim:
Pokud chceš psát o EGW odkazuji tě to příslušného vlákna týkajícího se EGW
Dobrá píšu to sem:
Mikim:
Několik vět, kterým u EGW nerozumím, i kdyby jich bylo 100, a nikdo nezná jejich přesný výklad mě v žádném nemůže přesvědčtit o tom, že by většinu toho co napsala bylo rovněž špatné, naopak, kdokoliv to čte, tak ho to vede k Bohu a to je fakt.
Právě o tomto postoji jsem mluvil. Z tebe úplně čiší fanatické lpění na ní jako na autorce a snaha přede všemi ji obhajovat.
I když něčemu nerozumíš, i když si ani náhodou od ní nečetl ani 20%(to je pořád přes 10 000 stran) toho, co napsala, i když se dávno potvrdilo, že mnoho částí jejích známých knih bylo převzato od jiných autorů bez uvedení zdroje a vydáváno za vlastní Bohem inspirované dílo. I když sám Samuel Bacchiocchi přiznává, že zkoušel ověřit například její ,,inspirované" tvrzení, že valdenští zachovávali sobotu a osobně mluvil s představitelem dnešních valdenských a studoval jejich historii přesto nenašel žádnou zmínku, že by někdy Valdenští ,,světili sobotu", čili si to vymyslela a je to lež.
I přesto jsou to pro tebe maličkosti a dál jí budeš věřit ani to neodsoudíš.
(Vnímám, že to poslední dobou v ČR takhle mají někteří i s Babišem, Zemanem, nebo Okamurou - slepá oddanost)
To je znamení, že se stává pro lidi modlou.
Já jsem ochotný uznat, že v těch knihách jsou i krástné
naopak, kdokoliv to čte, tak ho to vede k Bohu a to je fakt
TO NENÍ FAKT, ALE ŽVÁST!
Ta věta nelze rozumně dokázat, sám sis to nemohl nijak ověřit, naopak lze velice jednoduše
dokazát opak. Stačí najít alespoň jednoho člověka, který čte její knihy a k Bohu ho to nevede.
Jakmile s tebou začne mluvit někdo o EGW tak přestáváš myslet a jednat s rozumem a místo toho se emocionálně a zkratkovitě bráníš vyloženě nesmyslnými a neobjektivními větami.
Ještě k tomu výroku. Ani bible nevede k Bohu každého kdo jí čte. Žádná kniha na světě nevede každého kdo jí čte k Bohu.
A za druhé i když opravdu mnoho knih vede k Bohu, tak často vedou k jinému Bohu, než je Ježíš Kristus, nebo sice vedou ke křesťanskému Bohu, ale představují ho špatně.
Stejný argument používají mormoni (Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů) . ,,Kniha Mormonova přivádí lidi blíže k Bohu".
Stejně tak tvůj argument ,,EGW si neprotiřečí s biblí" používají i mormoni.
,,Kniha Mormonova a Bible se vzájemně podporují"
https://www.mormon.org/ces/nauky/kniha-mormonova
Takže jestli tyto argumenty pro tebe jsou dostačující, pak bys měl být i mormonem.
Jestliže nejsi i mormonem, a nevěříš knize mormon jako a Josephu Smithovi jako Bohem inspirovaném, tak zdůvodni proč tedy EGW by se mělo věřit, když používá stejné argumenty jako Smith, kterému nevěříš.
................................
Obecné rady na závěr:
Jestliže chceš někoho přesvědčit o nějakém (podle sebe správném) názoru, víře atd. tak:
1) se nechovej arogantně
2) snaž se i naslouchat (to znamená že si skutečně přečteš co ten druhý napsal a budeš tomu snažit porozumět) a nejen ,,přebíjet veršema" (já tu hru s tebou ,,ty učitel, já žák" hrát nebudu)
3) nepoužívej argumentační fauly (napadání osoby, nebo jejích pohnutek, odbíhání od tématu, argumenty v kruhu, neověřené přehnané výroky, umělé vytvoření jen dvou možností - tvé a špatné)
4) buď srozumitelný a ochotný přizpůsobit své vyjadřování potřebám druhého, tvoje tapetování veršů, které mají něco dokazovat, přesvědčí tak akorát tebe. To, že ti na to kašlu neznamená, že mám neúctu k bibli, nebo k těm veršům. Kašlu na tvůj demagogický styl jakým je používáš.
5) buď ochotný přiznat, že se i ty můžeš mýlit (nikdo se nemá chuť bavit s neomylnými nafoukanci)