Kam směřuje ateismus?

Diskusia o všetkom ostatnom.
Neregistrovaný

Re: Kam směřuje ateismus?

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Ateista môže byť agnostický ateista, ktorý netvrdí, že Boh neexistuje, ale neverí, že existuje. Gnostický ateista je presvedčený, že Boh neexistuje.
Agnostik pripúšťa, že Boh existuje, presnejšie jeho existencia je rovnako pravdepodobná ako neexistencia.
Humanista verí v silu a schopnosti človeka. Vyzdvihuje rozum a morálne hodnoty pokladá za ľuďmi definované zásady a nie Bohom zdelené pravidlá. Humanisti dávajú do popredia etické princípy a tvrdia, že na to nepotrebujeme náboženstvá.
Materialista zastáva názor, že všetko čo existuje pochádza z hmoty. Dokonca aj myšlienky, vedomie a hodnoty sú závislé na hmote a nemôžu bez nej existovať.
Deista patrí k teistom, nakoľko verí v istý druh božstva. Nie je to však osobné božstvo. Tvorca vesmíru či prírodných zákonov je síce zodpovedný za to, že existuje niečo skôr než nič a jeho zámerom bol vesmír, no my nie sme jeho cieľom a nie je v jeho záujme nás sledovať, počúvať naše modlitby, odmeňovať nás či trestať.
Panteista prirovnáva prírodu a teda celý kozmos k božskej bytosti. Kozmos tvorí celok, ktorý je božskej povahy. Podľa chápania tejto strohej definície, môže byť panteizmus braný aj ako teistický aj ako ateistický smer.

Neregistrovaný

Výroky ateistov:
Christopher Hitchens: "To, čo je tvrdené bez dôkazu, môže byť bez dôkazu aj odmietnuté."
"Náboženstvo nie je o viere v Boha. Náboženstvo je o viere v to, čo Vám Boh prikazuje urobiť."
"Je snáď príliš moderné poznamenať, že v desiatich prikázaniach nie je ani zmienka o ochrane deti pred krutosťou, nič o znásilňovaní, nič o otroctve a nič o genocíde? Alebo je to naopak práve v kontexte poznamenané, že niektoré z týchto prečinov sú pozitívne podporované?"

David Attenborough: "Myslím na dieťa niekde vo východnej Afrike, ktorému sa cez oko prediera červík. Tento červík nedokáže prežiť inak, než tým, že si razí cestu očnou buľvou. Nedokážem túto predstavu stotožniť s myšlienkou dobrotivého božského stvoriteľa."

Steven Pinker: "Spiritualita, ktorá za všetkým hľadá hlbší zmysel, napokon nedáva zmysel vôbec. Prvý krok na ceste k múdrosti je uvedomiť si, že vesmíru je jedno, čo s vami a so mnou bude. Druhý krok je povedať si, že aj napriek tomu život nestráca zmysel, pretože nám ľuďom navzájom na sebe záleží."
"Je pravda, že mnohé náboženstvá zakazujú vraždenie, útoky, lúpenie či zradu. Toto však zakazuje aj svetská morálka a má na to aj zjavný dôvod: Človek je síce sebecký, ale je aj spoločenský a vyhovuje mu, že aj jeho blížni s takýmto stavom vecí súhlasia."

Michael Shermer: "Som skeptický nie preto, že nechcem VERIŤ, ale preto, lebo chcem VEDIEŤ."

"Z toho, čo vieme o kozme, je myšlienka, že toto všetko bolo vytvorené len pre jediný živočíšny druh - jeden z desiatok miliónov, ktorý obýva iba jednú planétu obiehajúcu okolo jednej zo stoviek miliárd hviezd, ktoré tvoria jednu z mnohých stoviek miliárd galaxií vo vesmíre, ktorý je MOŽNO len jedným z vesmírov v ohromnom zhluku nazvanom multiverzum - je veľmi zaslepený, úzkoprsý a čisto antropocentrický pohľad. Veď čo je pravdepodobnejšie, že Vesmír bol vytvorený iba pre nás, alebo že len my vidíme vesmír tak, ako keby bol vytvorený iba pre nás?"

Gene Roddenberry: "Musíme sa pýtať na logiku príbehu, ktorý hovorí o vševediacom a všemohúcom Bohu, ktorý stvoril nedokonalých ľudí a potom ich obviňuje z vlastného omylu."

"Vždy som bol primerane podozrievavý voči náboženstvám, pretože je tam príliš veľa nariadení s 'musíš' alebo 'nesmieš'. Chcel som môj svet budúcnosti tohto zbaviť."

Ricky Gervais: "Ďakujem Bohu, že zo mňa urobil ateistu"
"Existencia Boha nie je subjektívna. Buď existuje alebo nie. Nie je to otázkou názoru. Môžete mať svoje vlastné názory, no nemôžete mať svoje vlastné fakty."

"Ak by všetci ateisti a agnostici opustili Ameriku, prišli by Američania o 93% Národnej akadémie vied a menej ako 1% väzňov."

"Nie, nezhoríte v pekle. Ale aj tak buďte slušní."

"Som ateista. Neverím v asi 2700 bohov. Kresťania neveria v 2699 bohov. Takže sú skoro takí istí ateisti ako ja."

Sasko Jasko

Neprečítaný príspevok od používateľa Sasko Jasko »

Neregistrovaný napísal: 01 Sep 2023, 14:37 "Som ateista. Neverím v asi 2700 bohov. Kresťania neveria v 2699 bohov. Takže sú skoro takí istí ateisti ako ja."
Iba 2700 ?
No dobre, aj keby ich bolo iba 2700.
Tak potom mi zostava precitat este 2699 knih, aby som zistil, ci nahodou nebudu pravdive. Dufam, ze nebudu take hrube ako Biblia.
Alebo sa na to vykaslem a pojdem si radsej sadnut na slnko ?

Sasko Jasko

Sasko Jasko napísal: 01 Sep 2023, 14:52
Neregistrovaný napísal: 01 Sep 2023, 14:37 "Som ateista. Neverím v asi 2700 bohov. Kresťania neveria v 2699 bohov. Takže sú skoro takí istí ateisti ako ja."
Iba 2700 ?
No dobre, aj keby ich bolo iba 2700.
Tak potom mi zostava precitat este 2699 knih, aby som zistil, ci nahodou nebudu pravdive. Dufam, ze nebudu take hrube ako Biblia.
Alebo sa na to vykaslem a pojdem si radsej sadnut na slnko ?
Nastastie nie kazdy z tych 2699 bohov sa rozhodol prehovorit vylucne prostrednictvom tisicstrankovej knihy.

Neregistrovaný

V Aténach to svojho času vyriešili oltárom k Neznámemu bohu. Aby sa neurazil.

Sasko Jasko

Neregistrovaný napísal: 01 Sep 2023, 15:01 V Aténach to svojho času vyriešili oltárom k Neznámemu bohu. Aby sa neurazil.
Atény boli vždy vpredu.

Zatiaľ taký Jeruzalem, pozrite si nejaké videá. Stále tam Zidia bijú Arabov a Arabi Židov. Arabi aj Zidia sa smejú z kresťanov, vo je to za Boha, ktorý keby nedostal od Márie nakojiť tak by zahynul.

Neregistrovaný

Preto z Márie spravili bohyňu.

Sasko Jasko

Neregistrovaný napísal: 01 Sep 2023, 15:31 Preto z Márie spravili bohyňu.
Medzi človekom a bohom panuje symbioticky vzťah. Boh človeka ochraňuje, pozehnava, prozretelne vedie. Má druhej strane berie od človeka dary a obete, vedie ľúbostný život alebo pije jeho mlieko.

Ešte aj taký moderny kresťanský Boh, ktoreho si mnohí predstavujú ako dokonalého, je napríklad v otázkach evanjelizácie a misie absolútne závislý na človeku.

Dokonaly Boh neexistuje, každý má nejakú slabosť. Na Tom nevidím nič zle, dokonalosť neexistuje.

Neregistrovaný

Dovolím si tvrdiť, že každá cirkev je hlavne o peniazoch. Môže to začať peknou ideou, napríklad spása pre každého. Alebo vy ste vyvolený ľud. No neskôr sa idey a ideály zvrhnú. Krásnym príkladom je Vatikán.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Ateizmus je prázdnota, beznádej a smrť.

Žalmy 14:1 Blázon hovorí vo svojom srdci: Niet Boha

Ateisti sa chvália, akí sú len inteligentní a ako prevyšujú vzdelanostne veriacich v Krista, no a súčasne nič neponúkajú, čo by dávalo život. Potom vyvstáva otázka - načo je im ta ich inteligencia a vzdelanie, ktoré ani nevie definovať, čo je to život, čo je vedomie osoby atd.?

Tvrdia, že existencia vesmíru nemá vyšší zmysel a život je vraj len koncept. Pojem život, je podľa nich, len umele vytvorená kategória vyššie organizovanej neživej hmoty. Kto vytvoril tu definíciu, ktorá popiera život, je rovnako mŕtvy - bez života.

Týmto sami svedčia o sebe, že sú len mŕtvou hmotou a to, čo vyprodukovali má hodnotu, ako ma hodnotu dym z výfuku auta.

Ako sa dá veriť a spoliehať sa na vedu, ktorej podstatou je neustále spochybňovať a meniť svoje vlastne teórie a hypotézy? Čo sa zdalo, ako vedecká "pravda", odrazu pravdou nie je, lebo ju nahradila zase iná "pravda" a veriaci v túto pravdu očakávajú, kedy už konečne prijde "nová pravda", ktorá spochybní tú predošlú. Priam sa vyžívajú v spochybňovaní toho, v čo sami veria. Hovoria tomu kritické myslenie. Len nejako zabudnú kriticky myslieť, pri pohľade na svoj vlastný život. Keďže tvrdia, že sú len hmotou, no a hmota predsa nemá ani dôstojnosť ani zodpovednosť, že.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 2 neregistrovaní