Zdokonaľovanie – posväcovanie v Kristu je proces no môže prebiehať iba v istote spásy, keď je už srdce nekonečne vďačné jedine Bohu a formuje sa Slovom Božím na podobu Božieho Syna. V neistote niet ani zdokonaľovanie – posväcovanie, ale len frustrácia a očakávanie súdu.Neregistrovaný napísal: ↑18 Aug 2023, 14:21 Akú máš istotu, že budeš spasený? 100% alebo 50% ? Žiť v neistote nie je bohviečo. Čo ak nejaký hriešik ostane nevyznaný, čo ak nechodím do správneho kostola v správny deň, či nemám nejakú hriešnu myšlienku, však aj to je hriech, či som už dokonalý (mikim v tom má jasno), či som nezjedol kúsok bravčového (spolieham sa na mäsiara aj keď je neznaboh), tých požiadaviek je až až.
Každý znovuzrodený - vykúpený má osobný vzťah s Bohom a v srdci má istotu spásy v Kristu. No čo sa týka ľudí a bratov vo viere, tak síce chce, aby boli všetci spasení, no nemôže ukázať s istotou na iného brata a povedať že je už spasený. Iba Boh vidí do srdca človeka a vie ktoré srdce oživil a kráľuje v ňom živým Slovom – Duchom. No čo sa týka osobného vzťahu s Bohom, tak tam má byť v srdci istota spásy v Kristu.
Istota spásy v Kristu nie je istota, že sa spasím svojimi silami - skutkami, ale je to plné spoliahnutie sa na Božie zasľúbenie večného života. Iba tak sa táto istota môže prejaviť na novom živote v Kristu – skutkami viery a ovocím Ducha.
Preto tak ako bola istota skrze vieru u Abraháma, tak to platí všeobecne aj na nás, pretože to je podstatou spasiteľnej viery - istota v Slovo zvrchovaného Boha: Rim4 19 a neoslabnúc vo viere nehľadel na svoje už umŕtvené telo majúc okolo sto rokov ani na umŕtvenie života Sáry 20 a nepochyboval o zasľúbení Božom v nevere, ale bol posilnený vo viere dajúc slávu Bohu 21 a súc cele istý toho, že to, čo zasľúbil, je mocný aj učiniť, 22 preto mu to aj bolo počítané za spravedlivosť. 23 A nie je to napísané iba pre neho, že sa mu počítalo, 24 ale aj pre nás, ktorým sa má počítať, nám veriacim na toho, ktorý vzkriesil Ježiša, nášho Pána, z mŕtvych, 25 ktorý bol vydaný pre naše hriechy a vstal z mŕtvych pre naše ospravedlnenie.
Odpoveďou spasiteľnej viery v znovuzrodenom srdci, je istota spásy v Kristu, donášanie skutkov viery a ovocia Ducha. Bez istoty spásy niet pokoja ani radosti v srdci človeka. Evanjelium Ježiša Krista je evanjelium pokoja a radosti. Kto toto evanjelium neprial vierou, tak nemôže srdcom vstúpiť do kráľovstva pokoja a radosti - Božieho kráľovstva. No a spasiteľnej viere predcháza znovuzrodenie z Boha.
Jánov list 5:13 To som napísal vám veriacim v meno Syna Božieho nato, aby ste vedeli, že máte večný život a aby ste verili v meno Syna Božieho.
Tak teda aby sme nepochybovali, že máme večný život, ale aby sme vedeli, že máme večný život a teda aby sme verili v meno Syna Božieho. Odpoveďou toho, že verím v meno Syna Božieho je je vedieť, že mám večný život v Kristu. Nie je to z mojej moci, ale z Božej moci.