Víra pak znamená......

Táto sekcia je určená pre vaše vlastné práce. Možno občas dáte na papier zaujímavú úvahu založenú na vašom vlastnom štúdiu Biblie a radi by ste sa nimi podelili ... Tu je ten priestor.
Neregistrovaný

Re: Víra pak znamená......

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Je Biblia Božím slovom alebo ľudský výmysel? Tretia možnosť je z každého niečo, treba si len správne vyberať.

Sasko Jasko

Neprečítaný príspevok od používateľa Sasko Jasko »

4486 napísal: 23 Aug 2023, 16:13 Starý Zákon je hlavne o poslušnosti, viere, oddanosti a pokore. Existujú morálne vyspelejšie sväté knihy, napríklad v bahajskej viere, konfucionizme, taoizme.
Naozaj nám všemohúci Boh toto zanechal? Aké tresty smrti sú za nedodržanie sabatu, ako treba biť otrokov, za koľko predať svoju dcéru, aké tresty sú za inoverstvo či cudzoložstvo.
Nezanechal nám žiadne správy o matematike, astronómii, medicíne. Ak niekto chce argumentovať, že to bolo dobou, tak sa mýli. Boh je dokonalý a nemenný, ak je niečo nemorálne dnes, nemohlo to byť morálne kedysi. Desatoro je tiež zo Starého Zákona, tak prečo ho stále berieme za aktuálne?
Stary Zakon je tak roznorody, ze ja osobne by som rozhodone netvrdil ze je hlavne o viere, oddanosti a pokore. Skoro kazda kniha je o niecom inom, je to velmi roznoroda kniznica. Ak by som uz musel par heslami povedat o com je, tak je o tom, ako spravovat narod, rozsirit rod a porazit nepriatelov. K tomu matematiku ani astronomiu nepotrebujes. Ohladne mediciny tam je myslim relativne dost (ciste vs neciste).

O konfucionizme, taoizme, bahaizme neviem nic. V com konkretne je ich moralna vyspelost a ako sa meria moralna vyspelost ?

Vsetko je dobou. Kazde storocie a kazdy narod ma svoju moralku, aj ked to jadro je podobne. To sa este na urovni jednotlivcov dalej triesti. Aj krestania priznavaju urcitu dobovu podmienenost - nazyvaju to starym a novym zakonom, rozlisuju teda dve doby. V skutocnosti je tych dob nespocet vela.

Boh je dokonaly a nemenny - povedal kto ? Je na svete nieco dokonale a nemenne ? Alebo si uz nieco take videl ? Ludstvo poznalo tisicky bohov a drviva vacsina z nich nebola ani dokonala ani nemenna. Take poziadavky si kladol ludstvo malokedy, pretoze pravdepodobne nic take ako je dokonale a nemnne nemoze existovat.

Desatoro berieme za normalne, pretoze obsahuje mnohe pravidla, na ktorych musi fungovat kazda spolocnost, aby ludia v nej sa citili stastne a bezpecne, vekmi to obstalo ako zdrave jadro. Desatoro je inac pojem vymysleny, Biblia pozna iba pojem desat slov a nikto presne nevie, ktorych desat slov tam je. Urcite je medzi nimi nekradnut, nezabijat, nesmilnit, nedavat falosne svedectvo, nesiahat na rodinu a majetok druhych, uctievat ako narod iba jedneho boha, slavit spolocne sviatky, ctit si rodicov a neviem co este. Kazde z tychto pravidiel pozdvihuje silu naroda.

Neregistrovaný

Prečo potom kresťania uznávajú Starý Zákon? Potom majú ťažkú hlavu z toho, čo uznať, čo vypustiť, vysvetľovať ako to Boh myslel. Fundamentálni kresťania berú Bibliu doslova ako Božie zjavenie, aj stvorenie sveta za 6 dní.
Tzv umiernení kresťania neberú Bibliu a náboženstvo tak vážne. V podstate sa hrajú na Boha - pretvárajú si jeho nariadenia ako sa im to hodí podľa sekulárnej spoločnosti. Kľudne budú súhlasiť so sobášmi homosexuálov.
Aj Ježiš potvrdzuje platnosť zákona. "Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov. Neprišiel som zrušiť, ale naplniť."

Sasko Jasko

Neregistrovaný napísal: 23 Aug 2023, 20:48 Prečo potom kresťania uznávajú Starý Zákon? Potom majú ťažkú hlavu z toho, čo uznať, čo vypustiť, vysvetľovať ako to Boh myslel. Fundamentálni kresťania berú Bibliu doslova ako Božie zjavenie, aj stvorenie sveta za 6 dní.
Tzv umiernení kresťania neberú Bibliu a náboženstvo tak vážne. V podstate sa hrajú na Boha - pretvárajú si jeho nariadenia ako sa im to hodí podľa sekulárnej spoločnosti. Kľudne budú súhlasiť so sobášmi homosexuálov.
Aj Ježiš potvrdzuje platnosť zákona. "Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov. Neprišiel som zrušiť, ale naplniť."
Preto existuje také povolanie ako kazateľ a teológ. Aby to človeku predostreli tak nejak zrozumiteľne, aby to stravil. Každý na to ide po svojom. Nie všetci kresťania uznávajú starý zákon. To vidíš na týchto stránkach, polovička uznáva, polovička nie a čo presne uznávajú a čo nie, na to su tiež rôzne teologie a predmetom sporu kresťanov navzájom. Preto máš toľko cirkvi.

Sasko Jasko

Sasko Jasko napísal: 23 Aug 2023, 20:58 Prečo potom kresťania uznávajú Starý Zákon? Potom majú ťažkú hlavu z toho, čo uznať, čo vypustiť, vysvetľovať ako to Boh myslel.
Prečo uznávajú Starý Zákon ? Ak zoberiem len tých desať slov, potom je naozaj ťažké, aby ich rozumný človek vo všeobecnosti neuznal. Sú formulované relatívne univerzálne, aby umožnili širší výklad a som presvedčený že sú to princípy ktoré musel a možno bude jedného dňa musiet každý národ zachovať aby boli jeho členovia šťastní a spokojní a nazvali v súlade a mieri. Desať slov si pýta naše uznanie. Z môjho pohľadu by to bol zvláštny človek ten, ktorý by odmietal ich všeobecnú platnosť.

Sasko Jasko

Neregistrovaný napísal: 23 Aug 2023, 20:09 Je Biblia Božím slovom alebo ľudský výmysel? Tretia možnosť je z každého niečo, treba si len správne vyberať.
Biblua je ludska prefstava o Bohu.

Sasko Jasko

4486 napísal: 23 Aug 2023, 16:13 Ak sa budú dvaja mužovia vadiť a dôjde k bitke medzi nimi a žena jedného muža v snahe vyslobodiť svojho muža z rúk silnejšieho natiahne ruku a chytí ho za prirodzenie, odsekni jej ruku a nedaj sa pohnúť k nijakému zľutovaniu s ňou!
Bola taka doba. Myslis, ze dokazeme dnes zistit , ci sa niekedy naozaj nieco take stalo ?

Neregistrovaný

Predstavme si, že sme nikdy nepočuli o Biblii, o desatoru. Príde k nám misionár a začne nás učiť, že musíme dodržiavať nejaké pravidlá pronárodov z doby železnej. Pritom všetky národy a kmene si vytvorili vlastné pravidlá o vzájomnom zaobchádzaní s ľuďmi, o vzťahu ku starším, k rodičom, k prírode. Prežili celé generácie bez toho, aby sa museli riadiť zákonmi napísanými SZ. Morálne hodnoty vo vyspelej spoločnosti prevyšujú morálne hodnoty vytvorené barbarskými kmeňmi na púšti. Sekularizovaná spoločnosť nepotlačuje práva menšín, nepresadzuje nezmyselné zákony (napríklad zákaz nedeľného predaja, zákaz interrupcií).
Ako príklad sekulárnej spoločnosti uvediem severské krajiny, konkrétne Švédsko a protipólom bude Nigéria. Ak by Boh pomáhal silne religióznym krajinám, tak by sa Švédsko určite snažilo dostať na úroveň Nigérie.

Neregistrovaný

Ohladne mediciny tam je myslim relativne dost (ciste vs neciste).

To si uviedol zlý príklad. Jednalo sa o nariadenie na odlíšenie od ostatných národov.

Neregistrovaný

"Prečo uznávajú Starý Zákon ? Ak zoberiem len tých desať slov, potom je naozaj ťažké, aby ich rozumný človek vo všeobecnosti neuznal"

Je desatoro tak prevratné a dokonalé ako to kresťania radi zdôrazňujú? Východné náboženstvá mali podobné morálne hodnoty už skôr ako kresťania. Aj starí Egypťania mali v Knihe mŕtvych veľmi podobné príkazy (žeby sa Mojžiš inšpiroval?) dávno pred judaizmom.
Čo mi však v desatoru chýba, je zákaz vlastniť otrokov, zákaz zneužívania detí, rovnoprávne postavenie žien.
Ak neznásilňujem a nekradnem, to neznamená, že by som kradol, znásilňoval keby som nevedel, že nejaké desatoro existuje.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný