Bible......?

Diskusia o všetkom ostatnom.
Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Re: Bible......?

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Pravdu Božieho Slova v Písme zjavuje v srdci človeka Svätý Duch. Ako povedal Ježiš - ten vás naučí všetkému. Adresoval to svojím ovciam a nie všetkým.

Ján14:26 Ale Tešiteľ, Svätý Duch, ktorého pošle Otec v mojom mene, ten vás naučí všetkému a pripomenie vám všetko, čo som vám povedal

Že si niekto Písmo vykladá ináč, tak to na tomto fakte nič nemení.

Argumentovať kolesom z tohto pohľadu nemá zmysel. Takže tak.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

"Že si niekto Písmo vykladá ináč, tak to na tomto fakte nič nemení."

Prečo je potom toľko cirkví a kresťanských denominácií? Ako vraví Viktor, Pravdu zjavuje v srdci Duch Svätý. Ale len svojim ovciam.
Podľa výskumu Gordon-Conwell Theological Seminary z roku 2014 bolo na svete 45 000 kresťanských denominácií a ich počet stále rastie.

Posolstvo Biblie je jasné. Vyše 40 000 kresťanských denominácii sa predsa nemôže mýliť.

Neregistrovaný

Kresťania sú roztrúsení po celom svete. V priebehu času sa lokálne pozmeňovalo aj učenie kresťanov a vznikali rôzne denominácie, ktoré sa medzi sebou viac či menej líšia.

Niektoré len v maličkostiach, ako napríklad ktoré sviatosti svätiť, ako prebieha obrad, ktorí svätí sú svätejší, či je trojjedinosť dôležitá, čo sa deje s dušou pred narodením, či bola Mária pannou a podobne. No existujú medzi kresťanmi aj zásadné rozdiely v ich vieroukách.

Medzi kresťanov sa radia okrem pravoslávnych, katolíkov a protestantských kresťanov všetkých možných smerov (kalvini, luteráni, adventisti siedmeho dňa, pentakostali, baptisti, arianisti, unitári, kristadelfiáni, presbyteriáni, anabaptisti, amiši, hutteriti,...) aj napríklad Svedkovia Jehovovi, Mormóni (Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní) alebo aj Munisti (Cirkev zjednotenia).
V extrémnych prípadoch to môže dopadnúť aj nasledovne:

Mormóni napríklad veria, že Ježiš po zmŕtvychvstaní odišiel do Ameriky, kde kázal svoje evanjelium.

Japonci majú v Shingo Ježišov hrob na základe tvrdenia, že Ježiš nebol ukrižovaný v Golgote, no utiekol do Japonska, kde zomrel.

Výrazné lokálne vplyvy na kresťanstvo majú africké komunity, ktoré často miešajú kmeňové rituály vyháňania zlých duchov z bosoriek s kresťanskou náukou.

Všetci kresťania však veria v Ježišov božský pôvod a často aj jeho nanebovstúpenie, no ich rozprávky okolo sa značne líšia. Zaujímavé je, že pôvodne všetci vychádzajú z toto istého učenia - z Biblie.

Sasko Jasko

Neprečítaný príspevok od používateľa Sasko Jasko »

Neregistrovaný napísal: 20 Okt 2023, 15:10 Biblické kontradikcie. Alebo je Biblia Božím slovom?
https://youtu.be/YcZIzEvcuxc?si=rgYqHMGSWvuz4m3Z
Niekto si dal tu namahu.
V druhej casti by mohli porovnat Bibliu s Koranom. Na niektorych miestach pisu o tych istych ludoch a tych istych udalostiach. A predsa to kazdy popisuje inak

Sasko Jasko

Neregistrovaný napísal: 20 Okt 2023, 20:00 Všetci kresťania však veria v Ježišov božský pôvod a často aj jeho nanebovstúpenie, no ich rozprávky okolo sa značne líšia. Zaujímavé je, že pôvodne všetci vychádzajú z toto istého učenia - z Biblie.
Prave to je ten vtip, ze nevychadzaju z rovnakej Biblie. Kazda Biblia ma totiz v sebe ine knihy a kazda ma svoj vlastny preklad. Uz v tomto zaklade sa lisia.

Sasko Jasko

Sasko Jasko napísal: 20 Okt 2023, 20:45
Neregistrovaný napísal: 20 Okt 2023, 20:00 Všetci kresťania však veria v Ježišov božský pôvod a často aj jeho nanebovstúpenie, no ich rozprávky okolo sa značne líšia. Zaujímavé je, že pôvodne všetci vychádzajú z toto istého učenia - z Biblie.
Prave to je ten vtip, ze nevychadzaju z rovnakej Biblie. Kazda Biblia ma totiz v sebe ine knihy a kazda ma svoj vlastny preklad. Uz v tomto zaklade sa lisia.
A ak by aj knihy mali podobme, lisia sa vyrazne v tom, ktore knihy si vybrali za smerodatne. Adventisti a letnicni sa lisia dorazom na ine knihy. Adventisti a katolici sa lisia rozdielnymi prekladmi. Atd...

Neregistrovaný

Áno, problém je, že na niektoré state sa kladie dôraz, niektoré už sú neplatné. Kto ale rozhodol, ktoré state už neplatia? Pre adventistov je otázka zachovávania soboty kľúčová. Dokonca aj štvrté prikázanie bolo viac zvýraznené podľa videnia Whiteovej.

Sasko Jasko

Neregistrovaný napísal: 20 Okt 2023, 21:03 Áno, problém je, že na niektoré state sa kladie dôraz, niektoré už sú neplatné. Kto ale rozhodol, ktoré state už neplatia?
Vždy sa nájde nejaký charizmatický pán alebo pani, ktorí to rozhodnú a pretože sú charizmaticki, pripoja sa k nim aj ini a už to je.

Neregistrovaný

Zamyslime sa nad absurditami, ktoré veriaci prijali bez toho, aby sa nad nimi pozastavili.
Už len začiatok desatora, kde je uvedená kliatba na deti (!) až do 4.pokolenia.
"Nebudeš sa im klaňať ani im nebudeš slúžiť, lebo ja Hospodin, tvoj Bôh, som silný Bôh žiarlivý, ktorý navštevujem neprávosť otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, ktorí ma nenávidia," 2. M. 20
Takže podľa Biblie sú deti zodpovedné za hriechy rodičov.
Ale tento pocit viny a dedičného hriechu sa nesie od tretej kapitoly Genesis.
Prečo potom všemohúci Boh stvoril človeka nedokonalého, so všetkými jeho slabosťami?
Navyše nám ešte prikazuje, aby sme boli dokonalí.
"Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš nebeský Otec." Mat 5

Ďalšia absurdita. Zakazuje nám myšlienky. Dá sa porozumieť zákazu skutkom, napr. práca v sobotu, nekradnúť, ale neviem doteraz, ako sa dá zabrániť niektorým myšlienkam.
"Nepožiadaš domu svojho blížneho! Nepožiadaš ženy svojho blížneho ani jeho sluhu ani jeho dievky ani jeho vola ani jeho osla ani ničoho, čo je tvojho blížneho!"

Ježiš ide ešte ďalej, už len pomyslenie na ženu je hriech.
"Počuli ste, že bolo povedané: »Nescudzoložíš!« No ja vám hovorím: Každý, kto na ženu hľadí žiadostivo, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci. "Mat.5

Ďalšia absurdita:
"Stále sa radujte,neprestajne sa modlite!"
1.Tes 5
Dá sa to? Úprimne, byť stále radostní dokážu len ľudia s duševnou poruchou, nechcem sa samozrejme nikoho dotknúť.

Sasko Jasko

Neregistrovaný napísal: 21 Okt 2023, 21:20 Zamyslime sa nad absurditami, ktoré veriaci prijali bez toho, aby sa nad nimi pozastavili.
Už len začiatok desatora, kde je uvedená kliatba na deti (!) až do 4.pokolenia.
"Nebudeš sa im klaňať ani im nebudeš slúžiť, lebo ja Hospodin, tvoj Bôh, som silný Bôh žiarlivý, ktorý navštevujem neprávosť otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, ktorí ma nenávidia," 2. M. 20
Takže podľa Biblie sú deti zodpovedné za hriechy rodičov.
Ale tento pocit viny a dedičného hriechu sa nesie od tretej kapitoly Genesis.
A preco myslis, ze spojenie - navstevujem nepravost otcov na synoch - znamena dedicny hriech ? Ja nerozumiem tomu, co znamena navstevovat nepravost otcov na synoch. Ako sa Ti to podarilo vylozit ?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní