Církev

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Neregistrovaný

Re: Církev

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Nelíbí se mi když v náboženství Božstvo vyžaduje oběti za své požehnání a přízeň a když díky takovému kultu lidé používají jiné bytosti proti jejich vůli.
Pokud nejsi vegetarián a používáš jiné bytosti proti jejich vůli (jíš maso), tak je Tvoje námitka vedle. Jsou ale lidé, kteří vidí jakousi rovnost bytostí, to ale není biblický koncept.
Je třeba brát v úvahu, že uvedené texty jsou staré cca 3000-3500 let. V křesťanství nejsou oběti zvířat.
Po uplynutí dvou měsíců se vrátila k otci a on splnil slib, který o ní učinil. Muže nepoznala.
Divoký Jiftách slíbil Hospodinu něco, co Hospodin nevyžadoval. Protože oplakávala své panenství a ne svůj život, je docela možné, že pak sloužila Hospodinu podobně jako Samuel, neměla rodinu. Lidské oběti byly v judaismu zakázané.

tomplechaty

Neprečítaný príspevok od používateľa tomplechaty »

Hosť napísal: 07 Aug 2020, 10:27
Nelíbí se mi když v náboženství Božstvo vyžaduje oběti za své požehnání a přízeň a když díky takovému kultu lidé používají jiné bytosti proti jejich vůli.
Pokud nejsi vegetarián a používáš jiné bytosti proti jejich vůli (jíš maso), tak je Tvoje námitka vedle. Jsou ale lidé, kteří vidí jakousi rovnost bytostí, to ale není biblický koncept.
Je třeba brát v úvahu, že uvedené texty jsou staré cca 3000-3500 let. V křesťanství nejsou oběti zvířat.
Po uplynutí dvou měsíců se vrátila k otci a on splnil slib, který o ní učinil. Muže nepoznala.
Divoký Jiftách slíbil Hospodinu něco, co Hospodin nevyžadoval. Protože oplakávala své panenství a ne svůj život, je docela možné, že pak sloužila Hospodinu podobně jako Samuel, neměla rodinu. Lidské oběti byly v judaismu zakázané.
Omyl Hoste
Vedle jsi ty a tvá snaha mé srovnání shodit.

O slovanech se zde psalo, že měli krvavé náboženství. A ano dochovaly se takové zprávy, i když asi ne o všech a jejich kultura byla přemožena tou křesťanskou.
Přesto v bibli ten vyvolený Boží národ měl Boha a Mojžíše který lid vedl a i v té době se děly věci které jsem citoval - obětování zvířat jako vykoupení za narozené syny a oběť vlastní dcery jako splnění vlastního horlivého slibu Hospodinu, (Jiftah je dále v Listu Židům řazen mezi hrdiny víry, jeho čin pisatelé bible nijak negativně nekomentovali) a Výzvy k vyhlazování jiných kultur jako klatých.

Mé srovnání ukazuje pouze to , že i když slované a židé měly každé jiné období a okolnosti, přesto asi v dobré víře páchali oba národy/kmeny i tyto věci.

Tvé hodnocení, že moje námitka je vedle jestliže jím maso...... jen ukazuje jak daleko jsi ochoten jít v ohýbání skutečností, abys obhájil svou představu.

Kdybych jedl maso protože si to vyžaduje mé božstvo/víra, tak bych byl o krůček blíže.
Kdybych zvířata jen zabíjel i kdybych je pak nejedl jen proto že si to přeje mé božstvo / víra, byl bych ještě o trochu blíž.
Ale pořád ještě taková víra není srovnatelná s představou, že Božstvo chce, abych obětoval nebo vyhubil jako klaté jiné lidi!!!

Vrcholem který z bible čtu je
Nesuďte, abyste nebyli souzeni.

Neodplácejte zlým za zlé, ale dobrým
Podle toho poznají že jste moji učedníci, že budete mít lásku jedni k druhým.

Žel to ale není v celé bibli jednotně a tak dodnes mohou bibli používat i lidé s mstivou myslí, kteří budou hlásat Boží tvrdou odplatu , soud, strašlivý hněv, který stráví Boží odpůrce a Buka, která neuhasnou.

Ti kdo zkusí hlásat jen, že Bůh už lidem viny nepočítá a vede cestou lásky k bližnímu a odpuštění, ti jsou i samotnými křesťany někdy napadáni za nedostatek horlivosti pro ,,celou Boží pravdu" nebo za klamavé hlasatele ,,laciné milosti".

Pak se člověk nediví, že nerozhodní pozorovatelé jdou klidně hledat pokojnější cestu a kulturu i někam jinam.

P.S.
S tím panenstvím bych si pro ni samou také raději přál aby to bylo tak, ale:
30Jiftách složil Hospodinu slib:........kdo mi vyjde naproti z vrat mého domu...........bude patřit Hospodinu a toho obětuji v zápalnou oběť

I kdyby to snad nebyla vlastní dcera, tak právě vyhlásil že klidně obětuje i jiného člověka!!!! Na té dceři je zajímavé to ne to že je to člověk, ale že ani v tomto případě neustoupil od slibu.

Navíc zbožná dcera souhlasila: Můj otče, když ses svými ústy zavázal Hospodinu, učiň se mnou, co jsi vyřkl

Požádala pak svého otce: „Nechť je mi dovoleno toto: Ponech mi dva měsíce. Ráda bych odešla do hor a oplakávala se svými družkami své panenství.“38On jí řekl: „Jdi.“ Propustil ji na dva měsíce a ona odešla se svými družkami, aby na horách oplakávala své panenství.39Po uplynutí dvou měsíců se vrátila k otci a on splnil slib, který o ní učinil.

Z textu je podle mne jasné že splnění slibu je že ji obětoval v oběť zápalnou. Kdyby ji jen takzvaně ,,strčil do kláštera" a zasvětil Hospodinu jako se dělo se Samsonem, nebo Samuelem bylo by to napsáno jinak.

Jinak ano, v křesťanství už nejsou oběti zvířat. V současném Judaismu už také nejsou. Možná kdyby se slovanská kultura dočkala delší doby třeba by lidské i zvířecí oběti také opustila. A třeba ne, to už se nedozvíme.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Pandemie způsobila, že se některým křesťanům vrací osobní duchovní vztah s Bohem.
Navíc může docházet k rodinnému křesťanství, které naráží na skalní účastníky společných
bohoslužeb. Tyto společné bohoslužby jsou někdy jen exhibicí nadání jedinců a mají
málo společného s významem slova "společné ".
Občasné větší společné setkání křesťanů může být obohacující.
Prílohy
img.obrazky.jpg
img.obrazky.jpg

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Do sborového společenství v casd chodím i proto, že mě někteří členové potřebují.
Nechodím tam jen k vůli sobě.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

ambassador napísal: 19 Sep 2020, 14:22 Do sborového společenství v casd chodím i proto, že mě někteří členové potřebují.
A čo ak by ti niektorí členovia dali najavo, že si tam skôr na obtiaž? Chodil by si tam ďalej?

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

ambassador napísal: 19 Sep 2020, 14:22 Do sborového společenství v casd chodím i proto, že mě někteří členové potřebují.
Nejako im slúžiš ?

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal: 20 Sep 2020, 21:53
A čo ak by ti niektorí členovia dali najavo, že si tam skôr na obtiaž? Chodil by si tam ďalej?

Zvedl by jsem zase kotvu a šel dál. :) Jeden můj dávný a současný přítel, kterému jsem byl v mládí inspiraci, mě řekl:
"Netlač se tam, kde o tebe nestojí, jdi tam kde tě potřebují a stojí o tebe."

Rastislav napísal: Nejako im slúžiš ?
Ano, bez volebního statutu. Formálně tam nepatřím, ale požádali mě o nějaké služby.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Co do církve dlouhodobě přinášíme, tak to si i odnášíme.
To co léta opakujeme v mateřské škole (sobotní studium Bible pro dospělé),
vždy přináší své ovoce. Že je poněkud trpké? Co na tom, časem si na to zvykneme.
Kdo má odvahu vzepřít se tomu kolotání, ten sobotní sdílení pojme netradičně
a snad se mu i podaří posunout společenství dál, že to nejde dostatečně rychle,
co na tom. Některé posouvání trvá celý život a možná tam na konci prohlásíme:
"Všechno je jinak, škoda, že mi to tak dlouho trvalo." Ještě, že je Bůh
neskutečně milosrdný.
Jen to nedělejte tam, kde je svrchovaně uznávaný jen jeden duchovní vůdce.
V takovém případě jdi o dům dál.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Když se dá rovnítko mezi náboženský zákaz a epidemiologické opatření můžeme se představovat fanaticky směšně.

Církevní společenství, které má problémy s přijetím shromažďovacího omezení, může dávat signál o větší závislosti na organizaci než na Bohu. Ještě horší stav myšlení spočívá ve snaze vztáhnout Danielovo modlení v době časově omezeného zákona na současná epidemiologická opatření.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Jak je to s tebou?

V jaké fázi své duchovnosti jsi se uvelebil?
Prílohy
122410279_10158698713004757_7493271172325978003_o.jpg

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní